Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Забавна задачка (според мен) за ел техници.

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Забавна задачка (според мен) за ел техници.

    Имам няколко подматрачни рамки с по две моторчета. Едното вдига и сваля частта под главата - другото - под краката. Поради редица причини трябва да преправя командването на някои да е с ключове, а не с дистанционните им (някои нямат, някои не работят...) Нарисувах схемата със захранването, моторчетата, буксата за дистанционното и бутоните му. Рекох си, че вкъщи (в работилницата на вилата са) лесно ще намеря къде да сложа крайните изключватели, служещи за прекъсване на даденото моторче в определената посока, обаче не. Проблема ми е, че единия краен изключвател трябва да прекъсва движението само в неговата посока. А до мотора отиват само два кабела, на които като се обърне + и - се сменя посоката.

    Утре ще ида до вилата и ще погледна как е направено при работещите, но ми се струва забавна главоблъсканица и рекох да я споделя. Маркирал съм всички контактно точки с номера, че ако някой се сети - да каже примерно- 21 и 22 прекъсват 5-19...

    ПП. Сега се замислям, че по платките има разни иДиоди, които мислех за грец след трафа, но вероятно са друго, играещо роля при тия крайни изключватели. Защото захранващите кабели и кабелите до моторчетата са по-дебели от тези до крайните изключватели.

    Натиснете снимката за да я уголемите  Име:Схема артикулиращи рамки.jpg Прегледи:0 Размер:116.1 КБ ID:6905283
    Последно редактирано от Veselin Monkov; 30-12-22, 16:56.

  • #2
    Според мен ,ако крайните изключватели са с нормално затворени контакти .21 се закача за 9 като се прекъсва връзката между 9 и червения кабел ,а за 22 се закача червения кабел ,Аналогично с другите-23 за 12 ,25 за 15 ,27 за 18. За 24,26,28 червения кабел .

    Коментар


    • #3
      Добавяш по 2 релета на моторче. Всеки Краен Изключвател прекъсва оперативната верига на 1 от релетата за неговата посока.

      Вариант 2- на всеки КИ слагаш диод, за да може моторчето да работи в обратната посока. В такова изпълнение КИ трябва да издържат тока на моторчето и да са за индуктивен товар. Диодите също трябва да се подберат за съответната верига.

      Коментар


      • #4
        Към гущера: Така ще стане, но трябва да прекарам отделни кабели от 1 до 9, 12, 15 и 18. Още 3 кабела демек. Не е беля. Белята е, че май изключвателите са нормално отворени. Даже не май, ами са си отворени. Щото като слагах днес единия, че беше излязъл, трябваше да му натисна пъпката да си влезе на мястото. За още един жокер се сещам - от платката с иДиодите до крайните изключватели за два изключвателя отиват 3 кабела - един общ и по един за двата изключвателя. Оригиналната схема със сигурност не прекъсва кабелите до 9, 12, 15 и 18, защото те са от буксата до дистанционното, а там са си 6 кабела.

        Към stefsab на някои от леглата по платките имаше и релета. Имаше и батерии по 9 волта, имаше с по 2 трафа - един за моторите на 27-29 волта и един за релетата на 12 волта. Но ми се ще да го направя по възможно най-простия начин. Затова втория вариант вероятно би бил по-добър, но и той не е оригиналния, защото както казах някъде по-нагоре - кабелите до КИ са по-тънки от тези до моторите.

        Май вече нямам търпение да стане утре, че да видя как е оригиналната и ще пиша тук.
        Последно редактирано от Veselin Monkov; 30-12-22, 19:10.

        Коментар


        • #5
          Повтарям се след мой пост, но има развитие с два варианта и темата приключва. Първо по варианта на gy6ter


          И по варианта на stefsab


          Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Схема артикулиращи рамки2.jpg
Прегледи:281
Размер:118.0 КБ
ID:6905326

          Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Схема артикулиращи рамки.jpg
Прегледи:282
Размер:124.5 КБ
ID:6905327
          Последно редактирано от Veselin Monkov; 30-12-22, 22:09.

          Коментар


          • #6
            Не съм се задълбочавал така че се извинявам ако спамя, но 4 отделни бутона ли има? Не е ли по добре да е с два незадържащи ключа със средно положение.
            Човек никога не знае: какво печели, когато губи и какво губи , когато печели.

            Коментар


            • #7
              Да. Даже бякои дистанционни са със 6 бутона. Задвижват и двата мотора последните 2. Още в началото казах, че ще ги замествам с ключове. Тези - https://elimex.bg/product/15877-switch-asw01

              Коментар


              • disko04
                disko04 коментира
                Редактиране на коментар
                С тези 5 извода ясно ли е ключовете как работят? Аз съм купувал за телфер с два реда по 3 извода, с тях поляритета може да се реверсира. Намерих схема, става.
                Последно редактирано от disko04; 02-01-23, 09:40.

            • #8
              Човек никога не знае: какво печели, когато губи и какво губи , когато печели.

              Коментар


              • #9
                Да - бях намерил схема. Не ми се рискуваше с 25 релета по 5 лв...

                Коментар

                Активност за темата

                Свий

                В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                Зареждам...
                X