Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Някой разбира ли от джакузита?

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Някой разбира ли от джакузита?

    Възстановявам една хидромасажна вана на която не им знам името. Има компресор който духа въздух в дюзи на дъното на ваната и помпа която върти водата в странични дюзи. Във въздушната част при дюзите има оставен един пишляк, в който най-вероятно се нанизва един маркуч, който вървеше с ваната. Не разбирам за какво е тоя пишляк и къде да завра другия край на маркуча.
    Няма голямо значение дали съм запушил маркуча или не съм за въздуха който влиза във ваната. Ако го отпуша изкарва малко водичка но е не може да се каже че е сифон. Да речем половин кафена чашка вода - толкова изкарва. В смисъл най-вероятно дюзите си имат клапи които не пропускат да влиза вода обратно към тях. Е явно малко пропускат но не е болка за умиране защото компресора си ги изкарва без проблеми.
    Та не мога да схвана за какво може да бъде този маркуч. Ако е предвиден да отива към сифона би трябвало в самия сифон на ваната (доста е сложен) да има друг пишляк. Ама няма. Да го вкарвам директно в канализацията без сифон няма логика защото вкарвания въздух ще избърбочи през мивките и другите сифони и ще умирише къщата на канали.

  • #2
    Най-вероятно към ваната е имало озоногенератор и функцията на този маркуч е била вкарване на озона във въздушните дюзи.

    Коментар


    • #3
      Ежектор за вкарване на вода във въздушната струя? За масажирането трябва вода.

      Коментар


      • #4
        Намерих две фирми, които се занимават с ремонт на хидромасажни вани. За съжаление и двете не бяха срещали такъв "изпразнител" да го наречем.

        За озонгенератора не съм в час. Преди време си затварях бактерицидни лампи в тръби с вентилатори за да си обеззаразявам въздуха вкъщи в грипавите месеци. Докато в един друг форум един не ме светна (лека му пръст, че е починал), че създават и озон, който в определени концентрации (хич неголеми) е смъртоносен за човека. Убих се да търся начини да го измеря тоя озон и зарязах проекта. Та тия озонгенратори след това винаги са ми били много странни.

        За вкарването на вода във въздушната струя. Обратно се прави. Вкарва се въздух във водните джетове, които са в страничните повърхности на ваната. И то не че се вкарва принудително, а се оставя водата да го увлече. До всеки страничен джет си водят по два маркуча - голям (към 32 мм) от помпата за вода, и по-малък (към 10-15 мм) от регулируем кран от пускателя на водните джетове. Към джетовете по дъното идва тръба само от компресора. Аз му викам компресор, но то най-вероятно е само турбина.

        Едната фирма твърди, че на въздуха от дъното на ваната му викали перлен масаж. От брат ми, който е рехабилитатор знам, че перления масаж е с малки мехурчета като за аквариум. А във ваната компресора вкарва доста сериозно количество въздух, което хич не прилича на мехурчета от аквариум. Едно клипче за демонстрация на балончетата:


        Както и да е. Темата беше за изпразнителя. Аз му казвам така, но другата фирма вика, че е безмислено (и е права) щото и да навлезе вода във въздушната система при пускането на компресора тя веднага се връща във ваната. Демек - едва ли маркуча е бил за изпразване на неправилно влязлата през въздушните джетове вода. Засега го махнах и направих байпас там, но ако се намери някой, който да знае защо това да е било там - ще съм благодарен.

        ПП. Докато чета написаното и го редактирам си мисля, че има някаква логика това да изпразнител. Да приемем, че не сме ползвали ваната дълго време - да речем месец. При изпразването и не сме пускали компресора да изпразни въздушната система и в нея е останала вода. Ако маркуча от изпразнителя води към сифон - водата ще се източи и всичко ще е ОК. Щото ако остане вътре водата за месец ще зеленяса доста добре. И при пускане на въздуха ще я вкара във вече напълнената с чиста вода вана. Изглежда ОК, но не е. Защото ако просто вкараме маркуча от изпразнителя в канализацията по него могат да се върнат миризми до ваната. Плюс това голяма част от нагнетения въздух ще отива в канализацията вместо във ваната. Стана дълго и едва ли някой ще чете докрая, но според мен главоблъсканицата е интересна.
        Последно редактирано от Veselin Monkov; 16-10-21, 22:24.

        Коментар


        • #5
          Питай в Баумяу. Имаха читави майстори. Идваха от Пловдив, май.

          Коментар


          • #6
            Това е моята: http://www.hydrosystems-bg.com/catalog/vani/helena. Тази фирма прави монтаж на дюзи, аксесоари и озоногенератори. Може да се провери там. Сега гледам,че са на Цариградско. Преди 18 години бяха в Драгалевци.
            Последно редактирано от kartechar; 17-10-21, 09:42.

            Коментар


            • Veselin Monkov
              Veselin Monkov коментира
              Редактиране на коментар
              Благодаря!

          • #7
            Виждал съм масажна вана, с допълнително подаване на гореща вода, отделен кран, да не е затова?
            Show must go on!
            LZ1VES

            Коментар


            • #8
              Не е. Топлата и студената отиват в термосмесител, задаваш исканата температура и 2 други крана пускаш струята или към слушалката или към нещо като мида за пълнене.

              Коментар

              Активност за темата

              Свий

              В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

              Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

              Зареждам...
              X