Обява

Свий
Няма добавени обяви.

смяна на пиролизен котел , или печка с водна риза

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• смяна на пиролизен котел , или печка с водна риза

Здравейте, моля за мнения и съвети!
    на втория етаж съм в тухлена 2-етажна сграда от 1960 г. без изолация.
    отопляема площ 100 кв. м.
    има изградено локално парно, котела е Линг 25 , пиролизен, в една пристройка до къщата. Не се ползва последните години, защото е нерентабилен. т.е. докато мъжа ми беше жив се занимаваше да го чисти, пали ...и т.н. - иска се свободно време. Гореше по 15 куб. дърва, защото водата качвайки се до втория етаж ( тръбите са в стената) също губи от топлината си.
    от 2 зими съм с 1 малка печка на дърва на етажа, която се пали вечер в студовете, когато се върнем от работа, през деня детето се топли с един инвертор само в неговата стая.
    искам отново да е топло и уютно вкъщи, но и да не се хвърлят едни средства на вятъра.
    въпроса е: да взема нов котел, четох за един на ЕРАТО пиролизен на дърва и пелети, или да взема една печка с водна риза на етажа?
    моля и евентуално за продукти, за които имате мнение от личен опит.
    не съм наясно с физиката: каква мощност и т.н.
    Благодаря предварително!

Аз бих започнал с направата на читава външна изолация.

И към тавана, разбира се!!

Коментар

Пиролизните котли не са лоша технология, но са капризни към дървата, горят цели цепеници и почти не се поддават на автоматизация. Т.е. ползите от иначе добрата технология се нулират от недостатъците, та даже в конкретни случаи може недостатъците да дойдат в плюс.
      Пелетите засега са най-удачни. Позволяват пълна автоматизация. Което е мноооого голям бонус!
      Съботата ми вървеше добре докато не осъзнах, че е понеделник.

Коментар

да, с пиролизния определено не можахве да му изполвваме пълното КПД...я дървата не бяха топ, я нещо друго....

Коментар

Вземете си подходящ плетен котел на Грейко че горят най ефтините слънчогледово пелети без проблем и си решават проблема за години напред.
          Топло на корем на ниска цена + пълна автоматизация на процеса, палене гасене дистанционен контрол.
          Ако на котлето се направи по голям външен пепелник без проблем работи 15 дни непрекъснато без наглеждане.
          Всичко което човек иска и търси през целия си живот е :
          Място и хора към които да принадлежи ...

Коментар

Каквото и да изберете , първо инвестирайте в добра топлоизолация на жилището !
            Който търси , намира !
            Човекът е човек, когато е на път !

Коментар

• zlato66
              zlato66 коментира
              Редактиране на коментар
              то това е ясно, но първо трябва ремонт на покрива. Собсв. от първия етаж ми правят много проблеми. Имах желание да се включим в газта с газов котел ( до външната порта е), но и за това ме спират, а и сега цените на газта се покачиха и не знам дали въобще си струва гимнастиката.
              За варна можете ли да ми препоръчате фирма. която да огледа и да видим кое ще е най- рационално, че с тази инсталация и котел на двора си има много термозагуби....
              и да парите имат значение. Като четох тук и там май една камина на дърва, която се пали вечер, ще е най- добре....пък като направим изолация ще го мислим пак .

• Кольо
              Кольо коментира
              Редактиране на коментар
              За Варна нямам представа, но съм сигурен, че ако поразпитате малко ще намерите доста информация и отзиви за фирмите.

Относно съседите-винаги съм се чудил как има на трози свят хора които са готови да вгорчават живота на околните. Обратното е доста по-лесно и приятно, а и печелиш приятели, ама...

Да вметна, че ако парите са важен фактор-най-евтино си остава отоплението на дърва.
            Ако не са чак толкова важен-пелетите са си супер.

Обаче с тези тръби в стената и без изолация пак няма да е добре.
            Ако има възможност-нова инсталация, вътре в стаите. Вижда се, не е скрита, но я няма загубата на топлина в стените. Едната стая ще се топли от пелетната печка.
            Обаче пък казвате, че сте на втория етаж, та носенето на чувалите с пелети е затруднение.

Аз бих направил една външна изолация(за да се елиминират загубите през стените), и бих сменил котела с пелетен, ако сегашния не ви устройва.

Щом нямате технически познания-най-добре се обърнете към специализирана фирма. Защото иначе технически знаещи хора правят куп грешки докато подкарат едно ново парно, какво остава за човек несведущ с тази материя. А фирмите правят всичко професионално. Ще ви кажат каква печка да си вземете, за радиаторите и крановете, за тръбите, абе всичко. Накрая давате едни пари, но те ще са готова изпълнена работа, а на вас ще ви остава само да се наслаждавате на топлината.
            А и дадените пари лесно се забравят...
            Има ли желание-има и начин!

Коментар

Напълно ли е не възможно прекарване на газ все пак? Грехота е да е до границата на имота а да не можете да го използвате.
              Котлето ще ви е на етажа и няма да има загуби по тръбите, щом имате вече вътрешна инсталация ще в използвате нея като направите необходимите промени.
              Аз от три години съм на газ, а преди това бях на ток. Сметките са съизмерими, може би с газ е малко по скъпо но пък не харчиш ток за ел. бойлер така че нещата се оравновесяват.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
              X