Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Поставяне на преместваем обект в собствен имот. Има ли някой наясно?

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Поставяне на преместваем обект в собствен имот. Има ли някой наясно?

    Здравейте! На пръв поглед ми се струва начинание без проблем, но едва ли ще се окаже така. Накратко: Имам къща, която е със застроена площ 120 кв.м., а в действителност жилищната площ е 60 кв.м. Останалото е тераса. На един етаж е, теренът е с лека денивелация. Къщата се намира в район, забранен за строеж. Мислите ли, че мога да поискам и да получа разрешение за поставяне на преместваем обект, който да сложа на терасата, долепен до жилищните помещения? Какво трябва да предприема, предвид това, че до въпросния преместваем обект няма да се наложи да се полагат водопровод и канализация, а токът си съществува и може да се захрани с "удължител"? Нямам идея да излизам извън границите на терасата, само да направя законно нещо, с което да имам още една стая.
    Предварително благодаря на всички, които ще отделят от времето си за въпроса ми!

  • #2
    Компетентен е само и единствено главният архитект на общината. При така описаната ситуация, шансовете да се разреши поставянето на нещо преместваемо там, клонят към кръгла нула. И не обяснявайте, че ще ползвате обекта като жилищен, защото тогава със сигурност няма да позволят. Шом има забрана за строеж, това ще е най-вероятно някое свлачище.
    Съботата ми вървеше добре докато не осъзнах, че е понеделник.

    Коментар


    • maryana
      maryana коментира
      Редактиране на коментар
      Не е свлачище. Няма ПУП района. То... На всички ще е ясно, че би било за жилищни нужди. Но... Чудя се на варианти. Складово помещение за инструменти ли да е? Че нямам къде да си слагам.прахосмукачката. което си е живата истина, между другото. И... Склад за дрехи. Че нямам място за гардероби. Приемам всякакви идеи, които биха могли да ползват междуредията на закона. Чудя се и за монтаж на санитарна кабина (или как там се наричат тези бани/ WC, които поставят по нензиностанции, примерно. Трябва да направя и невъзможното да претазпределя жилищната площ, в която има стая и половина. Плюс баня и тоалет и стълбище към мазето.

  • #3
    Ако наистина е "преместваем" не виждам защо ти е разрешение.
    Dacia Duster 1.5 dci 4х4 (екзотичен автомобил)

    Коментар


    • BatGeorgeone
      BatGeorgeone коментира
      Редактиране на коментар
      Защото се изисква, има наглеци, които изискват дори разрешение за каравана.

    • maryana
      maryana коментира
      Редактиране на коментар
      Винаги се иска разрешение. Освен за каравана на колела, доколкото четох. Но чак такова да сложа на терасата, не е опция

    • kbot
      kbot коментира
      Редактиране на коментар
      Освен "преместваемо" има и други - лятна кухня, и т.н., за които не се иска нищо.
      Но е трудно да излееш 10 кубика бетон и твърдиш, че е преместваемо.

  • #4
    А да си остъклиш терасата , пак ли се иска разрешение ?
    Колкото по-проходима ти е колата ..... от толкова по-голяма дупка ще те ВАДЯТ
    За добри дела .....БЪДЕТЕ ГОТОВИ !!!!

    A1+

    Коментар


    • #5
      я първо сподели каква документация имаш за узаконяване на къщата и като каква тя е описана в нея и какви са и параметрите в скицата
      ________________________________________________
      Subaru OUTBACK 2,5
      Hyundai TUCSON 2.0

      Коментар


      • maryana
        maryana коментира
        Редактиране на коментар
        Къщата е напълно законна, строена през 43 г, по всички правила. Строена е като вила във вилна зона. Но поради това, че за местността няма ПУП, не може да се строи. След това минава делба, с което се дели къщата и става на 2 жилища, като се дели така, че всяко от жилищата си има свой вход. И къщата съществува един вид като близнак. Дворното място е в съсобственост, което ме кара да търся варианти за монтиране на въпросното допълнително "пространство" на терасата. За да не се иска подпис на съсобственика на парцела. По скица в Кадастъра жилището е 123 кв.м. и очертанията са по очертанията на терасата. Самата къща е обиколена от тераса от южна страна с размери 12/ 2 м, а от изток терасата е 9/ 4 м. Терасата е описана в нотариалния акт, с който я купих като "открита" с тези параметри и "закрита", която е с размери грубо 3/3 м. Реално това се явявва лоджия и не би трябвало да имам проблем с остъкляването, но... И сега делата покрай тази къща са ми повече от достатъчни. Затова ми дойде тази идея: да мушна един контейнер наполовина под покрива и наполовина да излезе на откритата тераса.. Като идеята е той да лежи на границата със съседите, по разделителната стена на терасата. За да е пълна картинката, което може би няма връзка конкретно с тази идея за това местоположение, за дворното място има съдебно решение за разпределение на ползването и съсобствениците имат постройка в имота (други жилищни), в режим на търпимост. Ако на някого му хрумне каквато и да е идея, да я хвърля насам, колкото и незумна или неизпълнима да е на пръв поглед, моля:-)

      • IvanIvanovi
        IvanIvanovi коментира
        Редактиране на коментар
        от толкова много писане, ценното по въпроса е че по скица къщата е 123м2, сега остава да кажеш колко е във строителните книжа и разрешението за ползване , въпреки че подозирам как няма такива. Какво пише в НА няма значение в случая.

    • #6
      Остъкляване на терасата с разрешение, плъзгащи дограми за лятото и т.н.. Само ако тези 120 квадрата си ги има по документи, щото ако са незаконни... Без претенции да съм много в час.

      Коментар


      • maryana
        maryana коментира
        Редактиране на коментар
        Няма вариант за разрешение. Никакъв. В района има забрана за строежи. От всякаква категория. И това много го мислих. И да, има ги 1в0 кв. м на скицата, ама...само за данъците;-)

    • #7
      В отговор на kbot, аз наистина имам предвид да монтирам нещо преместваемо. Отлят бетон имам повече от достатъчно. Въпросната тераса е 65 кв.м. и лежи върху насип. Затова търся вариант да сложа точно там нещо, което си е в границите на скицата ми като застроена площ. И нямам никакво, ама никакво желание да излея не 10, ами и 1 кубик бетон повече :-) Колкото до лятната кухня, мисля че се води сграда с допълващо застрояване и категорично е в разрешителен режим. Разрешение за строеж на каквото и да било не мога да получа и поради факта, че в съсобственото дворно място има изградена незаконна постройка, в режим на търпимост, въпреки че не е моя.

      Коментар


      • kbot
        kbot коментира
        Редактиране на коментар
        Някъде тука има подобна тема, но не можах да я намеря. Та човека беше настроил доста, с идеята че е "преместваемо", но не помня да беше искал разрешение.

    • #8
      maryana, мисля че най-доброто решение би било с всички документи при знаещ и можещ адвокат, другото е загуба на време.

      Коментар


      • maryana
        maryana коментира
        Редактиране на коментар
        Благодаря! 4 години вече се въртим в омагьосан кръг. С адвокатът ми се виждам по- често, отколкото с родителите си. За тези 4 години, да бях записала задочно, щях да изкарам четвърта магистърска степен. Що нещо изчврох, що съдебна практика... Няма край. Търся нещо, за което може да не сме се сетили. Нещо, което може и да мине. И днес изведнъж се замислих защо, По дяволите, да не мога да си сложа на терасата контейнер?! Че ако си сложа метален шкаф на терасата у дома, на 6 етаж, пак ли трябва да питам главния архитект? Кигато слагах контейнери за боклуци, като разчиствах двора, защо никой не се "притесни"? Трябва да е нещо, за което в един момент административен съд да може да каже, че "няма характер а строеж". Ама... Явно ще дотъркалям една каравана в двора и ще изстрелям тийнейджъра в нея.

    • #9
      Всяка община има приета наредба относно условията за поставяне на преместваеми обети съобразено (или не) със действащия ЗУТ. Проверете в сайта на Общината за изискванията на съответната наредба. Поискайте среща с главният архитект на общината, всичко е неговите прерогативи.

      Коментар


      • santaclash
        santaclash коментира
        Редактиране на коментар
        Приема, ама регламентират поставянето само върху имоти-общинска собственост. За частните тия наредби обикновено нищо не казват.

      • VKAMBEROV
        VKAMBEROV коментира
        Редактиране на коментар
        https://varna.obshtini.bg/doc/2182849
        Наребата на Община Варна. Глава втора,РАЗДЕЛ ІІ, третира: Условия за поставяне на преместваеми обекти в частни имоти.

    • #10
      В кой град е? Каква е гледната точка и мнението на другата страна?
      В двора на къщата ти никой няма да влезе да пита нищо. Още по-малко ако си направиш лек покрив над собствената си тераса, а после за през зимата се сложи и частично махаща се или плъзгаща се дограма.

      Благодаря! 4 години вече се въртим в омагьосан кръг. С адвокатът ми се виждам по- често, отколкото с родителите си. За тези 4 години, да бях записала задочно,
      Адвокатът те лъже, или ти него и в същото време себе си.

      Коментар


      • #11
        Според мен щом е на терасата-не би трябвало да има проблем.
        Тя си е част от къщата, а какво правиш в къщата си е твоя работа и на никой друг.За успокоение може да се направи разглобяема конструкция която не е твърдо захваната за терасата или стените. Просто залепена с пяна. Пяната държи страшно много, ако е поставена по правилата. Така се осигурява и херметичност, и така получения обем може да се ползва отвътре за каквото му е кеф на човек.

        Поне аз бих направил така.
        Има ли желание-има и начин!

        Коментар


        • #12
          Аз като слагах "преместваем" обект, отидох в кадастъра с документите за имота, поисках да отбележат, че ще слагам преместваем обект 40м2. Казаха ми, че трябва да е кратно на 3 и написаха 3х15.
          Това преди около 5г. Сега гледам в кадастралната карта, че са променили и са си измислили някакви несъществуващи постройки. Ама си трая.

          Коментар


          • kbot
            kbot коментира
            Редактиране на коментар
            Не мисля, че "има го в кадастъра" е еднакво със "законно". Същото важи и за "плащам му данък".

          • santaclash
            santaclash коментира
            Редактиране на коментар
            Плащането на данък със сигурност няма никакво значение, както и всякакви делби, дарения, наследства и т.н.
            Нанесените в кадастъра обаче...обикновено са поне търпими.

        • #13
          От чисто любопитство, този имот го:
          -наследихте ?
          -купихте от свободния пазар ?

          Коментар


          • #14
            Щом става въпрос за забрана за строителство става много сложно . С днешните мобилни приложения
            проверката от общината ви е в кърпа вързана и тълкуването на обекта дали е преместваем е в ръцете на общински служители дето предполагат доста проблеми
            Моя съвет е да се опитате да промените покрива на съществуващата сграда с такъв който позволява направа на таванско помещение (алпийски покрив който не надвишава застрояването до 10м) . За друго не се сещам с което да запазите все пак някаква естетика

            Коментар


            • Stbd
              Stbd коментира
              Редактиране на коментар
              В общините доскоро печатаха на иглени принтери, какви приложения ще се намесят там?

            • pan_rt
              pan_rt коментира
              Редактиране на коментар
              приложения за подаване на сигнали за нередности,някои по прости общини имат фейсбукови страници и през тях става,ама и един мейл със снимка и кадастрален номер върши работа,аз през такъв вкарах в общинския съвет предложение за заспал полицай и го гласуваха на сесия (не го приеха де)

            • santaclash
              santaclash коментира
              Редактиране на коментар
              Игления принтер е много ОК за тия нужди и няма никакво отношение към софтуерната обезпеченост на съответната община. Особено ако има влязла в сила кадастрална карта. Към организацията им за извършване на проверки също няма никакво отношение.

          • #15
            Забраната за строителство означава ли и забрана за ремонти?
            Може да се ремонтира терасата, в резултат на което да се появи покрив и над непокритата част. А нататък пак по ремонт да се затвори пространството.
            Има ли желание-има и начин!

            Коментар


            • pan_rt
              pan_rt коментира
              Редактиране на коментар
              пише по горе ,че терасата е открита по подразбиране на документите

            • BRANCO
              BRANCO коментира
              Редактиране на коментар
              ........докато в един момент някой съсед не подаде сигнал за нерегламентирани ремонти, и после събаряй смело - доста такива случаи има. За да се появят покриви и стени, си има етапен ред в съответната Община.

          Активност за темата

          Свий

          В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

          Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

          Зареждам...
          X