Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Сглобяема къща в Гърция

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Сглобяема къща в Гърция

    Привет, колеги! От известно време ме е налегнала идеята да купя место в Гърция, като не ми се занимава със зидане, мазане, а да сложа една сглобяема къща. До сега гледах дамо построени къщи, но изпадат места, които не са лоши като локация и имат необходимите разрешителни. За мен, също така предимство е, че купуваш сега местото, а след няколко години може да строиш. Така инвестицията не е на веднъж и може да поемеш въздух. Също така, ще си го направиш според своите нужди.Звънях на някои фирми в България, като цените са доста различни - тук излиза около 400€ / м2, докато за Гърция искат 600-650€/ м2. Толкова струва обаче ако къщата ти я прави и Гръцка фирма, според една местна брокерка. Знам, че не толерират много чужди фирми да строят там. Има ли някой опит с подобен проект? Ще съм благодарен на всяко мнение и сппделен опит!


  • #2
    Първоначално публикуван от v_0 Преглед на мнение
    ...а след няколко години може да строиш. ..
    Средно около 2 години трябват докато влезеш във владение.
    Без местен на място е почти невъзможно да направиш каквото и да било.

    "В чуждо село, бият и керемидите" Не е случайно казано

    Коментар


    • #3
      Ако ще строиш каквото и да било е желателно фирмата да е гръцка, иначе ще си създадеш много допълнителни пречки и проблеми. Един познат има строителна фирма и го бяха наели да работи в Гърция, какви ли не дивотии им измислиха само за да им пречат да работят, докато на съседния обект гърците си бачкали спокойно.

      Коментар


      • #4
        По тая тема тук е писано много. Ето моя съвет: преди купуване на терена, провери дали отговаря на изискванията за строеж: отстояние от съседите; наличие на дървета (дали са маслини и горски видове); дали се продава с маслините или само земята; има ли минималното изискуемо лице към пътя; ако си купил маслини - трябва да ги стопанисваш, и др. Данъкът зависи от много неща. При приемане на строеж по стопански начин (ти си наемаш строители) комисията ще ти иска дори договорите с работниците и документи за внесени осигуровки. За "сглобяема къща" не е по-лесно, освен ако не е на колела. В различните области (периферии) има разлики. Ако не знаеш добре гръцки ще е трудно да се справиш. Най-добре си наеми адвокат. Нотариалните такси са скъпи, но пък гарантират (не знам как?) сделката.
        п.п. Не забравяй разходите по проекта и документите!
        Прегледай обявите за продажби на къщи, може да се окаже по-изгодно.
        Последно редактирано от trapper; 19-12-20, 17:09.
        ЪХ: "Парите си похарчих за пури, пиене и жени, а останалите ги профуках"

        Коментар


        • #5
          Това, което знам аз е, че около 5к€ струва разрешителнито за 70-80 м2 къща. Толкова е и узаконяването, ако има къща, но е незаконна. Мой приятел купи така и преди сделката всичко се узакони и легализира, в нот акт вече беше истинската квадратура. Всичко това гърците подготвиха за около месец. Нещата се случват доста по-бързо и организирано отколкото в България. Също така брокера се грижи за всичко по сделката, не като тук, и те не знаят защо взимат комисионна.
          Интересно ми беше, ако некой е минал по този път(с дървена къща) да сподели.

          Коментар


          • #6
            Закарваш една голяма каравана с всички удобства и си ти.
            Нищо няма да узаконяваш.
            После един контейнер..... после още....
            Иначе имам двама познати които строят в гърцко - обади ми се 0889 522036 Асен
            АИГ-Заваряване ООД
            Производител на заваръчни апарати "DEL"
            http://www.aigwelding.com
            0889 522 036

            Коментар


            • #7
              Това с узаконяването е вървяло преди години. Сега е почти невъзможно. В момента се продават много имоти почти без пари, които обаче са незаконни. Скоростта, с която се подготвя и извършва сделка в Гърция е трудно предвидима. Миналата година минах по този път с къща, напълно законна. Аз бях готов за сделката в края на юли - началото на август. За ужас на адвокатката ми веднага преведох парите. Реално сделката се осъществи в края на октомври. Всички следващи процедури и вписвания се проточиха до Коледа и си взех официалните документи след Нова година.
              Без гръцки адвокат и без перфектно владеене на езика не бих рискувал да купя парцел и после да строя. Това с караваните също вече не минава лесно. Я те присъединят към ток и вода, я не. Ако караваната не е на гумите си, лесно може да хапнеш дръвцето. Законите им срещу незаконното строителство вече са строги и не си поплюват, хеле пък срещу чужденци-тарикати.

              Коментар


              • v_0
                v_0 коментира
                Редактиране на коментар
                Тази година прави сделката. Нямаше проблем с узаконяването на пристроеното. Отне около два месеца всичко и 5-6000€. Месец за документите и още месец нотариуса да подготви всичко и да разпишат
                Последно редактирано от v_0; 20-12-20, 15:28.

            • #8
              На место, което има ток, вода и може да се строи, няма смисъл от каравана. От нея само ще изгубиш пари. Най- добрия вариант е сглобяема къща, поне според мен. Ще се поинтересувам, имам приятели гърци, но определено ако се захвана, ще ползвам там фирма. Май наистина няма смисъл да пробваш с българска.

              Коментар


              • #9
                Гърците са коректни хора. Ако намериш местна фирма, готова да придвижи документите и да извърши строителството - става.

                Коментар


                • #10
                  На много места строителството е изцяло забранено, това включва всичко, което не е на колела и с регистрация, освен при определени условия, като например парцелът да е минимум 4 дка. За каравани пък не отпускат партиди за ток. Има и специфики за септични ями, които ако не се спазят глобите са ужасяващи. Така че читав имотен брокер за съответния регион си е задължителен,

                  Коментар


                  • #11
                    Има добре направени къмпинги с дворчета, където годишната такса за каравана е 900-1000 евро и можеш да се местиш, когато си поискаш. Каквато и къща да построиш, с местото ще е над 50000 Е, а данъкът й ще е поне 300 евро/год. За глобите за не добре поддържан имот ще говорим после.
                    ЪХ: "Парите си похарчих за пури, пиене и жени, а останалите ги профуках"

                    Коментар


                    • #12
                      Имам на вилата един съсед и до като си пиехме ракията ми разказа как 4 човека си купили половин декар земя и са оставили по една каравана. Снимки ми показа, имат си всичко. Това даже му даваше право в началото на PCR тестовете да си пътува без такъв. Има каравани с удобства на къща, освен ако не си решил да живееш постоянно.

                      Коментар


                      • #13
                        Първоначално идеята ми беше за каравана. Но да купиш и оставиш каравана също не е много евтино. Миналата година имаше една буря на Халкидики. Едни приятели бяха на Талата и деня след бурята тръгнахме да ги видим, като минахме и през Арменистис. На всякъде беше Мордо
                        р. Те като разказваха какво е било в караваната и жената взе твърдо решение - НЕ 😁😁
                        Ако успея да се вместя в 50 000€, ще съм много щастлив, но малко ме съмнява. Колкото до данъка, не е проблем, аз плащам 400€ за паркинг на лодката, което ще отпадне 😁
                        Лично за мен това си е една разумна инвестиция, от която няма да загубя. Ако ходиш една две седмици лятото е пълна глупост, но ние сме постоянно там.

                        Коментар


                        • trapper
                          trapper коментира
                          Редактиране на коментар
                          Ако сте "постоянно там", близо до морето, много ме съмнява да ви е харесало през зимата - личен опит.

                      • #14
                        От 10 години караваната ми стои на Тасос. Имало е и бури и какво ли не, пък караваната си е жива. Решението за каравана взех именно на база връткавото законодателство и купищата условности.
                        "Eсли говно присыпать пудрой, мы получим говно, присыпанное пудрой."

                        Коментар


                        • #15
                          Какви са данъците и средно с колко % се увеличават цените в гърция за година?
                          За ивестиция или защото Гърция Ви е любима дестинация за почивка?
                          Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

                          "Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

                          Коментар

                          Активност за темата

                          Свий

                          В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                          Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                          Зареждам...
                          X