Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Каква настилка за вход в ЕС - гранитогрес или?

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Каква настилка за вход в ЕС - гранитогрес или?

    Имам идея да подменим настилката (линолеум от соца) с нещо трайно, нехлъзгащо и добре/лесно поддържащо се), но на възможно най-поносима цена. Гранитогреса ли е опцията? Мозайките май са по-скъпи и трудни.
    Нямам идея колко ще струва - но първо трябва да се спрем на вид, материал и после няколко оферти.
    То сега май не е сезона за добрите цени, а зимата трябваше...

    Някой съседи, като ги подпитах - казаха че първо стените и таваните (на последния) трябвало да се оправят - така ли е или обратното? Стените са прилични (латекс от 10г). Тях може и ние да си ги намажем.

    План Б /по-вероятния/:
    Ще видя ЗУЕС .... ако може някак без или със съгласието на 50% или 2/3 - да подменим само на нашия и на долния етаж (ако се навият), че е много окаяно в момента и даже ме е срам гости да приемам, а какво остава ако тръгна да го продавам или отдавам под наем.
    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20200530_125909.jpg
Прегледи:869
Размер:313.2 КБ
ID:6608066

    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20200226_130507.jpg
Прегледи:758
Размер:512.1 КБ
ID:6608065

  • #2
    Това да не е някое бивше общежитие?
    В нормален блок такива изпълнения не съм виждал. По общежитията са правени така, защото отдолу няма мозайка, а някаква супер нискокачествена замазка. Една ронлива гадост, за която нищо не се хваща. И плочки не могат да се залепят. На сантиметър надолу всъщност няма здрава основа.
    Съботата ми вървеше добре докато не осъзнах, че е понеделник.

    Коментар


    • #3
      Първоначално публикуван от santaclash Преглед на мнение
      Това да не е някое бивше общежитие?
      В нормален блок такива изпълнения не съм виждал. По общежитията са правени така, защото отдолу няма мозайка, а някаква супер нискокачествена замазка. Една ронлива гадост, за която нищо не се хваща. И плочки не могат да се залепят. На сантиметър надолу всъщност няма здрава основа.
      Това е от последните издихания на КЕЧа. 1987 - 1990г.

      Ох тато, защо те разкараха?

      Коментар


      • #4
        Именно. Тия, за които писах, ги завършила веднага след 90-та. Имах един съученик, дето живееше там. Хората чакаха по 4-5 години за жилище. Ходил съм у тях...течове, пукнати стени, неправилно напаснати панели. Отвън е добре на вид блока, ама вътре беше ад. Балатумите бяха жълти. Едни тесни дълги коридори с по 12-13 апартамента на етаж. Трудоваци ги строиха.
        Съботата ми вървеше добре докато не осъзнах, че е понеделник.

        Коментар


        • #5
          Първоначално публикуван от santaclash Преглед на мнение
          Това да не е някое бивше общежитие?
          .
          Не, по 2 ап. на етаж. 1967г - по-здраво направен блок не съм виждал (25см външни стени)

          Коментар


          • #6
            25 см външините няма да са. 67-а още не е имало "четворки" тухли , та външните най--вероятно са двоен зид 2х25 с въздушна междина меджду зидовете.
            Което пак не обяснява защо са сложени там тия балатуми. Едва ли ще е мозайка отдолу, която ги е мързало да изшлайфат. Ако има здрава основа, може и с гранит да ги облицовате стъпалата. Обикновено изпълненията по общите части на блоковете се движат в двете крайности-или са ювелирни изпълнения на истински майстори, супер качествени, или са такава бутафория, че ако тръгнеш да го ремонтираш, ти идва да се самоубиеш.
            Съботата ми вървеше добре докато не осъзнах, че е понеделник.

            Коментар


            • #7
              Четворките не съм сигурен дали не са още отпреди 67-ма, но че стандартните размери на единичка печена тухла 25 на 12 са такива в България поне от един век насам - съм сигурен. Двоен зид за мен е екзотика, виж зид тухла и половина си е практика от памтивека. А и дебелината на външните стени не са определящи за здравината на постройката.
              Интересно ми стана това блокче какво представлява. С балатум в стълбището виждам за пръв път и ако това е изкарало 50 години - евала. Ако може някоя външна снимка, би било интересно. Покривът наистина може и да е приоритет в случая, балатумът ще изкара още много. какъв е покривът всъщност, керемиди, плоча?

              Коментар


              • veskov
                veskov коментира
                Редактиране на коментар
                Има всичко, първите панелки в жк Толстой са от преди 1960г, 4 ет. С балатум има в Люлин и Дианабад, под гражданска защита, 8 (7) ет, след 70г . Голяма глупост е и, че са без балкони, а уж са за хора, не за общежития. Познаваше се на кой ДК са
                https://bg.m.wikipedia.org/wiki/%D0%...82%D0%B2%D0%BE

            • #8
              Не знам откъде ги измислихте тези четворки - мислите че не съм пробивал дупки ли?!
              Сега го измерих - 26см със замазката - която не е мръднала 50г. Няма и пукнатина. Опитвам се да разбера дали е ЕПК. Ще потърся номенклатурите, но е много здрав. Май е за военни кадри правен, заедно с още 2 в редицата. Но като гледам е вид панелен кофраж и 100% изнесени балкони:
              Последно редактирано от Веско; 31-05-20, 18:50.

              Коментар


              • #9
                Да, вероятно - както го описваш - ще е ЕПК. Явно в ония години /то и не само тогава де/ са се търсели нови решения, със съвременни материали и се е експериментирало по места. Сещам се, че и масово се ползваше деколин за стените в апартамента, коридора всъщност. После вече - според зависи. Хубаво че при вас е издържало проверката на времето, така или иначе и ще си го смените като му дойде времето за смяна. Плочки, вероятно, ся дали гранитогрес, дали нещо друго - ще решавате.

                Коментар


                • #10
                  Първоначално публикуван от jordanov sv Преглед на мнение
                  като му дойде времето за смяна. Плочки, вероятно, ся дали гранитогрес, дали нещо друго - ще решавате.
                  То това им е дерта.Не могат да решат.Защото си е масраф и трябва да се събират пари.
                  И затова човека се чуди - как да подходи.
                  Реално аз като правя стълбище - примерно за 4 етажа+ мазата = 5 етажа и нещо - гранитогрес+ лепило+ лайсни(скъпи са ей) и труд - излиза някъде към5500- 6 000лв.Двама майстори за седмица и половина го правят.Качествен гранитогрес в два цвята, с алумниеви лайсни абсолютно навсякъде, със скъпата фуга и флекслепило(16лв торбата- бая лепило отиде).Става много красиво и вечно - който влезе винаги се усмихва на пода.Един път решихме да икономисваме - излезе под 5 000 един цвят без лайсни - никога повече не бих го правил.
                  И прав е човека да пита - защото един път трябва да им събере пари - и втори път задължително трябва да са съгласни - и то писмено.
                  Защото имаме реален случай - един съсед решил на своя глава да пребоядиса стълбището - защото имало остра нужда.Изцяло със свои пари - пък после- ако някой даде - даде...
                  И двама съседи му направиха сериозен проблем.Не стига не че дадоха пари ами имат претенции - не харесвали цвета.
                  Затова се изготвя протокол за общо събрание(може и да не е присъствено) и директно се казва - ще се прави еди какво си цвета ще е този материала ще е този.
                  И най малкото - после няма да има претенции.
                  Изготвял съм такива неща - с огромно отвращение - защото реално си е бюрокрация и единствената ни цел е някой от съседите да не ни атакува.А ако съседите са възрастни - бъди сигурен че ще има атаки - просто скучаят хората...

                  Коментар


                  • #11
                    Еее, много ясно! Аз живея в блок от двайсе години, преди това в друг блок дето е апартамента на родителите ми /там сега е майка ми/ - наясно съм с проявите и особеностите на "социалистическото общежитие", минавали сме през процедура за ремонт на покрива / и от фирма, и от "майстори/, боядисване на стълбища и смяна да дограма на стълбища и т.н. и т.н. Конкретно тук се вижда че освен за подовото покритие на стълбищата вероятно ще има претенции/предложения и за други ремонти, така че ще се кара по общий ред, няма начин - от документация и разправии няма да се избяга.

                    Коментар


                    • #12
                      В общ план - вземете си решението за пода и според него се действа. Примерно- решавате грес. Подготвяте си тавани и стени-стъргане, грундове ,кръпки, боята я оставяте на ниво оцветен грунд. Правите настилката с грес , и тогава боята.
                      Примерно- решавате ПВЦ настилка /също е бюджетен добър вариант, но много зависи от основата/ - тогава самата пвц настилка е крайното полагане.

                      Коментар


                      • #13
                        Сегашната настилка си е баш истински линолеум, щом е устискала толова години. Проблема е основно със завършващите профили - по стъпалата и покрай стените. И, според мен идва от това, че не са използвани подходящите лепила, а основно "хелметекс" от Световрачане.

                        Ето малко инфо за линолеума

                        https://www.dlw.bg/categories/linoleum-1

                        За гранитогреса ми е трудно да си представя, как ще устиска в стълбището на блок, колкото и да е здрав.

                        Та моя съвет е - ако намерите читави майстори за полагане на мармолеум - не се чудете.

                        https://www.dlw.bg/categories/linoleum-1

                        Коментар


                        • #14
                          Каква настилка за вход в ЕС - гранитогрес или?
                          Аз от строителство не разбирам, ама входа в Европейския Съюз беше актуален преди време....
                          Или ЕС значи нещо друго?

                          Коментар


                          • Juiced
                            Juiced коментира
                            Редактиране на коментар
                            Етажна Собственост?

                        • #15
                          Първоначално публикуван от Veni1 Преглед на мнение

                          Аз от строителство не разбирам, ама входа в Европейския Съюз беше актуален преди време....
                          Или ЕС значи нещо друго?
                          Етажна собственост.

                          Коментар


                          • Veni1
                            Veni1 коментира
                            Редактиране на коментар
                            Хааааа...
                            Благодаря!

                        Активност за темата

                        Свий

                        В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                        Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                        Зареждам...
                        X