Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Изграждане водно подово отопление?

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Изграждане водно подово отопление?

    Здравейте. В града имаме само един майстор. От вече 2 месеца не отговаря на тел. Нов съм е нещата моля за помощ.

    Дилемата е следната. Хол и кухня в едно 30 кв. Искам да сложа 25 кв подово отопление. Без фибран
    отдолу (на първия етаж са нашите аз съм на 2рия.) Искам и на тях да помогна малко ;д

    Правилно ли е следната последователност. Специални тръби се слагат на пода с Железна решетка най тънката и се връзват тръбите с тел. На 15-20 см 5-8 см замазка.

    От камината се връзват началото с топлата вода и края на трръбата се свързва отново в камината.

    Другият въпрос е дали ще е достатъчно за отопление? Ще има или само плочки или плочки с ламинат.

    Как се изчислява колко kW е подовото. Според дължината на тръбите ли?

  • #2
    1. Без фибран отдолу не става - не за друго ами ще се повредят тръбите от различните температурни разширения на плочата и замазката.
    2. Директна връзка към камината също не става - подовото иска 30-35 градуса и си трябва някакъв смесителен вентил поне да не кажа и буфер.
    3. Изчисленията се правят според топлозагубите на помещението
    4. По добре само плочки без ламинат.
    Land Rover Discovery II, V8 4.0
    VW Golf VI variant
    Гагич: "...Никой сериозен оффроудър не е сложен заводски на въздух, само СУВ за пред нощния чалга-клуб, пред кафето и за друсни-полянка..."

    Коментар


    • ДСВ
      ДСВ коментира
      Редактиране на коментар
      Може и без фибран но трябва да натика трислойката в гофрирана шлауха. За температурата си прав, по добре ако има други стаи да монтира там радиатори и да пусне водата първо през тях а вече охладената да прекара през подовото на връщане в камината.

  • #3
    1. никак не им помагаш на вашите, напротив, ако им сложиш изолация на тавана ще е най-добре за тях.
    2. има си ламинат за подово, гледай спецификациите
    ________________________________________________
    Subaru OUTBACK 2,5
    Hyundai TUCSON 2.0

    Коментар


    • #4
      Опитваш се да направиш "евтин" вариант на нещо, което е скъпо по начало. Подовото се връзва след радиаторите. То е нискотемпературно; 20-25 градуса. Ако нямаш радиатори, е още по-скъпо и по-сложно.
      Съботата ми вървеше добре докато не осъзнах, че е понеделник.

      Коментар


      • #5
        Изобщо не ти трябва подово. Нездравословно, скъпо, капризно и пълно с евентуални изненади.
        А тези простотии се правят от името на всички ни.
        Даника
        Ми не гълтайте бре, и не лапайте. )) Дистанцирайте се демек ... ))deyan"h

        Коментар


        • brum
          brum коментира
          Редактиране на коментар
          Ти го изкара като най-лошият вид отопление .

          Подовото като комфорт май няма алтернатива. Спрямо радиаторите е и по-икономично. Има и недостатъци - инертно е. Ама дори това в някой положения е предимство.

        • veskov
          veskov коментира
          Редактиране на коментар
          Е, чак толкова не, но ще стане много дълго. За жилище в строеж бива, но във вече обитаемо за жилищни нужди посмъртно не бих правил подово, еле пък водно. Иначе съм живял с най- различно отопление и лъчистото в стените е върха. 1939г е било към локално парно, после централно.

      • #6
        Към камината е вързан един радиатор панелен 2 на 60 см около 5 kW беше. И разширителният съд друго няма. Дайте акъл ако вържа водата която излиза от радиатора добре ли ще е?

        Да слагам ли фибран или не - дали ще им е по-топло на нашите отдолу? Как се поставят тръбите, за да няма проблеми и течове после. Замазки изисквания в см нещо друго?

        ​​​​​​Вторият етаж е строен миналата година и едвам почват ремонтите. Давайте съвет ако не си заслужава подовото да не се занимавам. 30 кв е хола с кухнята. Ще се отоплява ли това чудо или не? Има нова дограма с 4 сезона стъкло и топлоизолация. Предполагам се слага 25 кв, заради шкафовете и уредите в кухнята.

        Благодаря

        Коментар


        • #7
          Не искам да ставам досаден, но е нужна малко теория.
          Печките, котлите и камините на твърдо гориво са високотемпературни, т.е при нормално горене водата излиза с тмпература около 80-90 градуса.
          Нискотемпературните източници са термопомпи, кондензационни газови котли, пелетни горелки, които имат механизми за прецизен контрол на горенето с оглед работа в икономичен режим.
          Съответно високотемпературните източници се комбинират с високотемпературни излъчватели - радиатори, а нискотемпературните с подово отопление. Сам се сещаш, че ако вържеш подовото с камината, в стаята няма да се стои от жега.

          Относно радиаторите - всеки производител дава мощност на радиатора, но при определени условия - температура на входящата и изходящата вода, т.е разликата в температурите. С други думи ако радиаторът, с който се грееш в момента го прехвърлиш на нискотемпературен източник, то едва ли мощността му ще надхвърли киловат при 5 киловата сега.
          За да се ориентираш, можеш да разгледаш каталозите и данните за мощността на панелните радиатори при различни температури. Ето тук преди години имаше изключително подробни каталози https://www.korado.bg/produkti/radik/radik-klasik.html.

          С други думи, изхождайки от това, което имаш, а то е камина, съветът ми е да се насочиш към радиатори монтирани под прозорците, а можеш да помислиш и за елементарна автоматика за пълнене или аварийно охлаждане на системата при завиране.
          Главното условие за комфорт и безаварийна експлоатация е правилното калкулиране на мощностите и балансирането на камината и радиаторите. Камината самоделка ли е и имаш ли някакви спецификации - мощности при 80 градуса или каквото и да е?

          Тук има малко полезна информация за оразмеряването http://lokalno-parno.narod.ru/parno7.html

          Относно фибрана и помагането на вашите, които живеят на долния етаж - топлият въздух се издига нагоре и тяхното топло всъщност топли твоя етаж през плочата. Ако не вярваш вземи един инфрачервен термометър и ще останеш удивен от температурната разлика между тавана и пода в едно помещение.

          Коментар

          Активност за темата

          Свий

          В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

          Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

          Зареждам...
          X