Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Полусрутена къща и документи за строеж

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Полусрутена къща и документи за строеж

    Здравейте, по нотариален акт за един парцел имам полусрутена къща и постройки, но дефакто видимо няма нищо. Само подземните основи на къщата, които не се виждат. Мога ли да мина по леко с документацията и да си сложа по леко малка сглобяема къща например-незнам нещо като реновиране може би...

  • #2
    Вече не е по-лесно.
    Съботата ми вървеше добре докато не осъзнах, че е понеделник.

    Коментар


    • #3
      Здравейте,
      Може и да може. Зависи къде е къщата и земята.
      Трябва да провериш в картата на населеното място дали съществува тази сграда. Ако е там може да я възстановиш на терен, но за да имаш документация за възстановяването ще ти е необходим проект от архитект.
      2010 CRF 250 R

      Коментар


      • #4
        Има я като петно на скицата, издадена ми от Общината, но на коя друга карта трябва да проверя. Тя се води полусъборена и се чудя дали не мога отгоре направо да сложа една сглобяема. Само, че пък се чудя за тока и водата ще имам ли проблем без проект. Само със скица ще ми прокарат ли? А и после как се оправя това полусъборена къща я нотариалния акт, като вече ще си имам нормална къща.

        Коментар


        • #5
          Ако къщата я има на скицата на парцела, би трябвало някъде да има и нотариален акт в който да е вписана. Разрушената къща някога не е ли имала ток и вода, т.е. партиди за тях ? Ако е имала можеш да ги ползваш. Преди години можеше да се мине като ремонт, да изградиш нова къща върху основите на разрушената като не променяш размерите. Много зависи къде се намира, ако е в някое забутано село дето няма кой да те проверява.

          Коментар


          • #6
            Да има я на нотариалния акт, но пише че е полусъборена. Никога не е имало ток и вода в парцела. Всичко е на граница.

            Коментар


            • #7
              Първоначално публикуван от Deny888 Преглед на мнение
              Има я като петно на скицата, издадена ми от Общината, но на коя друга карта трябва да проверя. Тя се води полусъборена и се чудя дали не мога отгоре направо да сложа една сглобяема. Само, че пък се чудя за тока и водата ще имам ли проблем без проект. Само със скица ще ми прокарат ли? А и после как се оправя това полусъборена къща я нотариалния акт, като вече ще си имам нормална къща.
              Ако сглобяемата ,независимо дървена или метална ,тип контейнер е изпълнена от фирма ,проекта за узаконяване си е техен .С документите и проекта при съответните служби и търпение ,че става бавно ,ако не вдигнеш скороста на партидите с някой лев под масата.Така работят тия още от татово.Понякога и това не помага и си трябва чакане!
              Трябваше да почивам вчера! // Мразя сапунени сериали и фейсбук ,не слушам чалга!NO FEAR!

              Коментар


              • #8
                Не знам дали ще можеш да минеш без проект. Най-малкото ВиК и Енерго-то ще ти искат.

                Първоначално публикуван от faster Преглед на мнение
                ... С документите и проекта при съответните служби и търпение ,че става бавно ,ако не вдигнеш скороста на партидите с някой лев под масата.Така работят тия още от татово.Понякога и това не помага и си трябва чакане!
                То си зависи от общината. По моя опит си спазват сроковете и, ако нямат забележки по проекта, няма много бавене. Ако го върнат за нещо - вече почват да текат наново срокове. Най-много време може да отнеме взимането на съгласие от съседи. Пази Боже, ако има някой опак да възразява за нещо, или пък ако са повече хора и някой е трудно да бъде намерен.
                Последно редактирано от Чавдар (V93); 12-01-20, 17:07.
                Ние не сме неутрални!

                Коментар


                • #9
                  Те съседите ги поразчистиха от процедурите. Останаха само в няколко хипотези, които са рядко приложими на село. Те и по правило там къщите се слагат далече от съседа, защото...я кочинка има, я работилничка, я кокошчици, я козички...Наблизо има един с 6 крави, като всичко от краварника се изтича в общата канавка, която минава покрай още 5 къщи надолу по улицата преди да отиде в реката. В тия 5 къщи се сещаш как ухае лятото от краваника. На село е много важно да се гледа за тия неща. Къщи, ако нямат някакъв проблем, се продават рядко.
                  Съботата ми вървеше добре докато не осъзнах, че е понеделник.

                  Коментар


                  • Чавдар (V93)
                    Чавдар (V93) коментира
                    Редактиране на коментар
                    Не съм се изразил съвсем точно горе. Баш по селата нерядко има разни устройствени планове, приети в края на 80-те, началото на 90-те, на които отдавна са им изтекли всякакви срокове, но регулационните линии си стоят и, преди да правиш проект, трябва да минеш през ПУП. И там съседите са си в процедурата. Месец и половина ми струваше това, че едната от комшийките, поради това че била трудно подвижна, не беше отишла до пощата да си вземе писмото от общината.

                • #10
                  Първоначално публикуван от santaclash Преглед на мнение
                  ... Те и по правило там къщите се слагат далече от съседа, ...
                  Слагат се, ако селото е долу в полето, дето има място и дворовете са големи. В планината може коминът на съседа да ти е буквално под носа.

                  Към автора на темата: На твое място бих гледал да оправя документално нещата. Вярно, че, ако е на село, човек може да мине метър с много неща. Но това е само до момента, в който си умешаш капите с някого и този някой вземе та подаде един сигнал до ДНСК.
                  Отделно, дето нищо не се знае и в един момент може да се наложи имот да се продава. Ако нещата са документално изчистени, хем ще е по-лесно, хем и по-нормална цена може да се търси.
                  Ние не сме неутрални!

                  Коментар


                  • #11
                    Щом сградата я има на скицата и в нотариален акт, значи е законна.
                    От тук нататък трябва проект за строителство/преустройство/ремонт или както прецени проектанта да го озаглави. После одобряване и изпълнение на проекта. Когато е готово всичко, за обекта ще трябва документ за въвеждане в експлоатация - т.нар. акт 16. Накрая един нов нотариален акт и това е. Има-няма две-три години в най-добрия случай и още двеста дреболии.

                    По селата постройките най-често са по имотната граница.
                    2010 CRF 250 R

                    Коментар


                    • #12
                      Трябват ти всички документи, като за ново строителство. Освен това ти трябва документ, че старата къща е премахната, защото се води опасна.

                      Коментар


                      • #13
                        Енергото искат нотариален акт и електропроект, може да отидеш при някой инженер да ти направи формален. Тях не ги интересува какво има в имота, карат те да си пуснеш кабел до външното табло, което ще сложат.
                        0 8 9 8 4 8 1 3 3 0

                        Коментар

                        Активност за темата

                        Свий

                        В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                        Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                        Зареждам...
                        X