Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Да ви попитам за производство на дъски ,греди ,шперплат?

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Да ви попитам за производство на дъски ,греди ,шперплат?

    Здравейте незнам дали е тук мястото ,
    но искам да попитам ,тъй като съм твърде зелен в тази област все още ,а съм се убедил че тук има доста знаещи по различни въпроси хора.
    Интересувам се какви машини са нужни за преработката на едно дърво да кажем ,от сурово още както е купено и докарано с камиона до преработката му в -дъски ,греди ,талпи и т.н.
    Трябват ли сушилни с определена температура ?
    Как се поситига точно тази форма на дъска ,греда ,чрез преса ли ?
    А шперплатните листове как се правят ?
    Интересни са ми точно този процес на прерабодка до краиния продукт!

  • #2
    До: Да ви попитам за производство на дъски ,греди ,шперплат?

    Ей сега затънахме.

    Дървесината трябва да е суха до определена степен, за да не си изменя формата при по-нататъшно изсъхване. Сушенето е на открито под навеси, в общия случай. Има и разни видове сушилни с нагряване.

    Дъски, летви, талпи, греди - произвеждат се с надлъжно разрязване на дървените трупи. Тук пресите нямат участие.

    Фурнир - рязан и развиван. Рязаният се реже в напречна посока и се получават тесни (колкото дървото) листове, има декоративно приложение. Развиван - дървото се върти, а ножът "обелва" слой дървесина, получават се големи площи. Той се слепва с лепило и преса на слоеве, получава се шперплат.

    Талашит, ПДЧ и сродните му - всичко се мели, после се смесва с лепило и оформя с преса в плочи с произволни размери.

    Коментар


    • #3
      До: Да ви попитам за производство на дъски ,греди ,шперплат?

      Само някои доуточнения.

      Трупите се правят на дъски или греди на Гатер. След това дъските се окрайчват - махат се краищата с кората на банциг.

      В зависимост от това дали ще се използват за мебели или за строителството се сушат или просто се подреждат на ракли.

      Атмосферното сушене рядко се използва за индустриални цели, по простата причина, че отнема много време, а и влажността не може да падне под 12-13%.
      Съвременните сушилни, са компютърно управляеми и редуват цикли на овлажняване и изсушаване, за да може вътрешността на материала да е със същата влажност като повърхността.
      Неизползването на такива съоръжения води до наложилото се в последно време лошо име на масива. При неправилно сушене, напреженията на детайлите не се освобождават и това се случва след време, както са си част от мебелите. Правилно изсушената масивна дървесина е практически вечна.
      Има и микровълнови и вакуумни сушилни, но паради голямата им енергоемкост се използат главно за малки обеми и не са много разпространени.

      Другото, в общи линии, Ясен го е обяснил.
      Зима иде

      Коментар


      • #4
        До: Да ви попитам за производство на дъски ,греди ,шперплат?

        За да избичиш от едно дърво греда или дъска ти трябват най малко средно голям банциг и една средно голяма многооперационна машина имаща абрихг и щрахмус. За да произведеш от една греда качествен фурнир и след това шперплат процеса е доста дълъг. За производството на фурнир дървесината първо се пропарва (за да омекне до определена степен) в камера или автоклав времето на пропарване зависи от типа дървесина. След това трупите обикновенно дълги по четири метра се качват на специална фурнирна машина много е дълъг за обяснение нейния принцип на работа но ако някой го вълнува мога и подробно да го обясня производителноста на съременните е до сто листа в минута.След като излезе от машината листа фурнир минава през сушилна и като излезе от нея се подрязва и окачествява. За да се получи шперплат ти трябва специална многоредова преса на която в плоскостите циркулира пара на около 180 градуса или са с електрическо подгряване на два алуминиеви листа се подреждат листата фурнир вътре боклуците отгоре и отдолу по един хубав лист сипва се лепилото и всичсо това се натиска с около 20 тона за определено време. Долу горе същия е процеса за производство на ПДЧ и тяхното фурнироване. На времето като млад инженер бях главен механик на такъв завод от който вече не са останали и тухлите.
        Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

        Коментар


        • #5
          До: Да ви попитам за производство на дъски ,греди ,шперплат?

          В бургаския завод "Гочо Иванов" бях завъдил една връзка в цеха за фурнир. На машината закрепваха грубо оформен труп на махагон. Често с диаметър по-голям от метър и двайсет. Ножът снемаше тънки листи фурнир от едната страна, докъм средата на трупа. После го обръщаха и снемаха от другата.
          Сега - най-важното: имаше "остатък" с дебелина от 30-50 милиметра. Той се водеше за технологичен отпадък, и го продаваха на цена на дърва за отопление. Мислех си, че в средата фладерът не е интересен, а причината са стягите. Още малко и ножът ще ги подхване...Що гаванки е тепсии съм извъртял от тези "отпадъци"!! Само дето миризмата на суровия махагон е отвратителна.

          Коментар


          • #6
            До: Да ви попитам за производство на дъски ,греди ,шперплат?

            Реже се или на гатер или на блок банциг.
            Гатера хвърля много стружка но е много производителен .Блока обратното.Има легнали блок банцизи които имат добра производителност и точност.Най евтиния 10хил лева.Гатер за тези пари няма.Има различни марки .има и български.
            След като се набичи дървото се минава на двойно обрязващ да стане дъската четеристранна не янова.Тази дейност може и да стане на банцига.
            Ако не сте се занимавали досега с това добре ще е да погледате където режат на блок банциг легнал за да видите технологията.
            Суши се или в пещт или на атмосферни условия .Ако е на открито най добре съхне зимата.Добро исушаване за около 3-4 месеца на атмосферни условия.Ако е сушилня няколко дена-При бързо сушене както и го практикуват повечето продавачи на дървен материал дървото се пресушава и после като се работи се цепи и пръска.
            Цена на сушилнята от 30 хиляди нагоре.
            Ако нещо още не е ясно питай.Имам опит и с това.

            Коментар


            • #7
              До: Да ви попитам за производство на дъски ,греди ,шперплат?

              Дъската която пада като "отпадък" е между 7и 8 сантиметра най малките грифтовете които хващат трупата са 4 сантиметра и машината автоматично спира на около 3.5 - 4 сантиметра на толкова са настроени заводски изключвателите на машината.
              Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

              Коментар

              Активност за темата

              Свий

              В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

              Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

              Зареждам...
              X