Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Луминисцентни лампи

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • #46
    От: Луминисцентни лампи

    Никой не е споменал димиране дотук...

    Коментар


    • #47
      От: Луминисцентни лампи

      Първоначално публикуван от Паджеровод Преглед на мнение
      Тъй тъй, само че никой не ги храни с постоянен ток. Дори и на скъпите нови коли за захранени импулсно, а там са най качествените ледове на пазара
      Хранят ги и с постоянен ток. На всички захранвания за светодиодно осветление, ако не са с ШИМ димиране и ако не са безобразни ментета, изходът им е постоянен ток. Съответно, ламбите светят без да мигат.
      Бях учуден и приятно изненадан като видях че в изхода на такъв драйвер, само че предвиден за димиране с триачен регулатор напрежението е постоянно, дори без забележими пулсации. Очаквах заради димирането в изхода да има безобразни кривундели, ама тц. Хубавите джаджи са си хубави джаджи.

      При евтините ламби, в общия случай 220V, няма бюджет за захранване, и както споменах по-напред в темата, се захранват с капацитивен делител. Съответно след всеки полупериод светодиодите изгасват или интензитета им намалява, и на следващия пак се палят. Колко намалява интензитета или гаснат зависи от филтриращия им кондензатор. Ама да не забравяме че и той страда от бюджетни ограничения.

      А автомобилите са друга история. На някои хранят и ЛНЖ, в нормален като яркост режим със ШИМ. Ама да не се отнасяме...
      Не чета коментари и не отговарям на такива.

      И коментаторите...

      Коментар


      • #48
        От: Луминисцентни лампи

        Първоначално публикуван от Пенчо Преглед на мнение
        ...ШИМ нищо ли не Ви говори?
        Говори. Има начини за димиране и без ШИМ. Той е евтина и поне за това приложение, туземска история...
        Не чета коментари и не отговарям на такива.

        И коментаторите...

        Коментар


        • #49
          От: Луминисцентни лампи

          Първоначално публикуван от Паджеровод Преглед на мнение
          Тъй тъй, само че никой не ги храни с постоянен ток.
          Както и да е, само не разбрах от къде го взимат този непостоянен ток. Скъпите коли, де.

          Коментар


          • #50
            От: Луминисцентни лампи

            На лед в импулс могат да му пуснат и 10 пъти номиналния ток, а той светва няколко пъти по ярко. Ако се прави достатъчно бързо, окото възприема максималната яркост, на цената на половината ток. Всеки иска да се възползва от това търговско предимство Цифрите варират де, не ме яжте

            Коментар


            • #51
              От: Луминисцентни лампи

              ШИМ на достатъчно висока честота ти гаратира почти линее ток през диода. Примерно с отклонения от <1% и няма как да го видиш. Особенно като се има в предвид и високата честотата с която това се случва. Всеки читав driver работи така.

              Иначе масово driver-ите за LED крушки ползват много смотан режим за DIM-ване. Върху стандартния ШИМ на висока честота наслагват още един на ниска честота. И докато крушкат свети на 100% мигане няма, ама като светне на 60% и почва да мига между 200 и 400 пъти в секунда. Дори при марковите крушки (OSRAM примерно).

              На скоро обаче си намерих читав driver дето ги няма тия проблеми - LM3414. Има 2 режима на DIM-ване и вторият позволява директно линейна корекция на тока през диода. Първият е същото "лайно" като масовият описан по-горе и работ на 200Hz. Не знам кои крушки го ползват. Аз си ги правя сам с читави LED-ове и читави driver-и. И с малко "акъл" (един вид да са умни) - като светнеш в 3 сутринта свети слаб колкото да намериш пътя до тоалетната и да не се събудиш съвсем. Като светнеш в 9 вечерта свети силно.

              Иначе LED-овете си имат други драми. Примерно не е ясно дълготрайният ефект какъв ще е върху зрението, защото все още не са минали достатъчно години. Отделно, че възпроизвеждането на цветовете е по-лошо от това на крушката с нажежаема жичка, но пък най-добрите диоди вече са доста близо до това. След много четене в къщи съм на старите крушки с нажежаемата жичка по помещенията които често се ползавт. Само коридорите, килерите и баните са на LED.

              Коментар


              • #52
                От: Луминисцентни лампи

                Първоначално публикуван от Паджеровод Преглед на мнение
                Тъй тъй, само че никой не ги храни с постоянен ток. Дори и на скъпите нови коли за захранени импулсно, а там са най качествените ледове на пазара
                Импулсно захранване не значи импулсен ток или напрежение на изхода.

                ...и не, там категорияно НЕ СА най-качествените LED-ове на пазара. LED-овете са такива, каквито е имало когато са конструирали фаровете и толкова качествени, колкото колата да няма прекалено много върнати в гаранция. А хавата с LED-овете преди 5 години и сега е доста променена.

                99% от хубавите драйвери за домашно и индустриално ползване ги хранят точно с постоянен ток. Импулсно се хранят когато се сменя яркостта - 90% от китайските фенери са така. За марковите не знам. Но там в общия случай ги хранят с няколко килохерца, които няма да видиш никак и с нищо. Фосфора на белите диоди (както и на луминесцентните лампи) е инертен и от едни честоти нагоре спира да има значение дали импулсно или с постоянен ток.

                Това включва и доста от не до там хубавите като заглушаващи домашното радио драйвери като на снимката горе. Започват да трептят когато се разсъхнат кондензаторите на изхода. Вкъщи кондензаторите се сменят като започнат наченки на проблем, а това е много преди съвсем да изсъхнат. 2 от телата (най-дълго светещите) са с драйвери за много под 10лв и не трептят, нито на осцилоскоп, нито на телефон. Е, кондензаторите дето им сложих са по-скъпи от целия драйвер, ама това е друга тема...

                Не е нужно много за да видиш дали някой източник трепти значимо - средностатистически телефон със средностатистическа камера е предостатъчен.
                Интернет експлорър: Безплатно предоставян от Майкрософт тул за сваляне на браузер по избор.

                Коментар


                • #53
                  От: Луминисцентни лампи

                  Първоначално публикуван от Павел Василев Преглед на мнение
                  Къде в София мога да закупя нова шина и истински луминисцентни лампи?
                  При мен. Кеф ти старите ми от гаража, кеф ти нови от магазина до нас.
                  0877 17 07 27 Понеделник - ден за почивка

                  Коментар


                  • #54
                    От: Луминисцентни лампи

                    Първоначално публикуван от дядо владо Преглед на мнение
                    При мен. Кеф ти старите ми от гаража, кеф ти нови от магазина до нас.

                    Благодаря за хубавото предложение, очаквам от друг уважаван колега една рекламна лед лампа, лично да се убедя как хубаво ще ми освети работилничката ми, ще пиша като я получа и монтирам, ще направя и снимка с новото осветление

                    Коментар


                    • #55
                      От: Луминисцентни лампи

                      Преди години бях сложил 2 луминисцентни пури по 1.20 м. да ми осветяват плота на кухнята. Изкараха 5 години и пластмасите им отстрани се разпаднаха. Веднъж съм сменял самите пури. Преди 3 години ги смених с LED пури. Светят по-силно, топла бяла светлина.

                      Отделно навсякъде в апартамента минах през луминисцентни енергоспестяващи крушки и стигнах до LED.

                      В наши дни не бих сложил нищо друго освен LED. Вече са достатъчно евтини и ако не са някое върло менте, карат доста години. Помисли си хубаво. Цели тела за луминисцентни едва ли ще са много по-евтини от ЛЕД пури.

                      Nissan Terrano 2,7 TDI

                      Коментар


                      • #56
                        От: Луминисцентни лампи

                        Стига с тия LED пури - кофти решение е. Сиромашка работа са, е евтиното винаги излиза скъпо!

                        Ориентирайте се към платкови тела с добри диоди(много е важно) и драйвери с EMC за да не ви спира радиото. Има ли една лампа 5 години гаранция няма как да е кофти, ако не е кушка разбира се- там продавача се надява , че на 10 човека един ще се върна за смяна.
                        Флика за сега не е забранен в Европа и затова всичко което се продава е флик.Има разбира се и нофлик решения , но за да се внасят и продават трябва някой да ги търси/иска и да плати за това...
                        Аз имам промишлени нофлик лампи, но няма интерес към тях. Хоарата с цеховете повече ги вълнува pF , но не и флика! Тъпотия голяма , но е така - дълго са лъгани, че pF е важен за сметката им за ток. Уморих се да обяснавам и продавам каквото се търси.
                        Garage 31 Ltd - Classic Land Cruisers restoration

                        Коментар


                        • #57
                          От: Луминисцентни лампи

                          Развитието по темата, днес отидох до Еконта да взема рекламната на 2R - LED лампа, каква бе приятна изненадата ми като видях голям и дълъг пакет, оказа се истинско двойно лед тяло, изобщо не очаквах такъв голям рекламен подарък, очаквах по-скоро ЛЕД крушка, писах на ЛС огромни благодарности на уважаемия колега и ще му донеса поне стек бира за този голям жест към мен .

                          Благодаря!

                          Веднага направих снимки и монтажа:

                          Опаковката - 2R - LED двойното тяло:


                          Натиснете снимката за да я уголемите

Име:1.jpg
Прегледи:1
Размер:123.5 КБ
ID:5820361

                          Спецификацията:

                          Натиснете снимката за да я уголемите

Име:2.jpg
Прегледи:1
Размер:81.1 КБ
ID:5820362

                          Отворен:

                          Натиснете снимката за да я уголемите

Име:3.jpg
Прегледи:1
Размер:115.1 КБ
ID:5820363

                          Сериозна работа:

                          Натиснете снимката за да я уголемите

Име:4.jpg
Прегледи:1
Размер:108.9 КБ
ID:5820364



                          Натиснете снимката за да я уголемите

Име:5.jpg
Прегледи:1
Размер:140.1 КБ
ID:5820365

                          Тук монтирах планките и ЛЕД тялото:

                          Натиснете снимката за да я уголемите

Име:6.jpg
Прегледи:1
Размер:126.0 КБ
ID:5820366

                          Вече монтиран:

                          Натиснете снимката за да я уголемите

Име:7.jpg
Прегледи:1
Размер:316.7 КБ
ID:5820367

                          Стана като ден, направо прогледнах, нищо общо с осветлението на една 60W халогенна крушка.

                          Натиснете снимката за да я уголемите

Име:8.jpg
Прегледи:1
Размер:205.4 КБ
ID:5820368

                          Много съм доволен, още веднъж огромни благодарности към колегата за 2R-LED лампа

                          Коментар


                          • #58
                            От: Луминисцентни лампи

                            Със същите съм в сервиза от две години, никакви грижи. Избиха се на петия месец от разликата в сметките за електричество.

                            Изпратено от моят EVOLVEO StrongPhone Q6 LTE с помощта на Tapatalk
                            Toyota Land Cruiser RJ77 , Nissan Patrol TD42, Suzuki Samurai ,Yamaha WR 450F
                            New hope garage о886/44-36-5о , о898/48-11-46

                            Коментар


                            • #59
                              От: Луминисцентни лампи

                              Да си дойдем на думата. Веднъж като ти светне както трябва и виждаш разликата с всичко останало. Аз за това дадох пример с кухненския ми плот. Защото на него работя и колкото по-добре виждам, толкова по-хубаво. За работилницата е същата работа, трябва да си виждаш в ръцете.

                              А и колегата, чието име криеш, ама всички го знаем, е от доста години в тоя занаят и може винаги да предложи най-доброто.

                              Nissan Terrano 2,7 TDI

                              Коментар


                              • #60
                                Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20200221_173207.jpg
Прегледи:370
Размер:230.0 КБ
ID:6564931Натиснете снимката за да я уголемите  Име:IMG_20200222_185721.jpg Прегледи:0 Размер:237.5 КБ ID:6564927
                                Исках на бюрото да свети и сянка почти да няма,4 лед пури на 1500 ММ.Свети та се нетрае.
                                Със скоби за директен монтаж.
                                Galloper 2 Exceed 1998 2.5 TDI .Kia Ceed 2009 1.4 CVVT .Ford Connect 1.8 TDCI 90 hp 2010
                                Kawasaki Versys 650 2008 Suzuki 600 DUCATO 3.L 180 hp. и други
                                Анатолий Пейчинов o8875о9815
                                https://dvrbg.com/

                                Коментар


                                • jordanov sv
                                  jordanov sv коментира
                                  Редактиране на коментар
                                  Абе май са. Вече им разбирам.

                                • sparkybg
                                  sparkybg коментира
                                  Редактиране на коментар
                                  Под "едностранни" аз разбирам светещи едностранно, демек грубо по половината си диеметър, или поне имащи участък, който почти не свети. На каретинката не ми приличат на такива.

                                  За такива с "едностранно захранване" нищо не мога да кажа.

                                • jordanov sv
                                  jordanov sv коментира
                                  Редактиране на коментар
                                  Едностранно захранване имам предвид, разбрахме се.

                              Активност за темата

                              Свий

                              В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                              Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                              Зареждам...
                              X