Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Домашна ел. централа (Powerwall)

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • #16
    От: Домашна ел. централа (Powerwall)

    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Eastron-SDM120-bovenkant.jpg
Прегледи:1
Размер:24.7 КБ
ID:5820618

    Това е електромер с възможност за изкарване на данни через MODBUS или импулсен изход.

    С него и някакъв контролер от рода на ESP8266 или Raspberry Pi + интерфейсен модул може да се запишат данните за потреблението, да речем по минути.

    Ти вече имаш работеща система, ама предполагам за хората, които ще почнат от нула, ще е добре да знаят колко им е минималната, максималната и средната консумация на дневна и годишна база.

    Примерна минимална конфигурация на записвачка:

    1.Електромер с импулсен изход
    1.1 Става и този от снимката SDM120. Има и трифазни - SDM630, тях даже ги има и с трансформатори (за който не му стиска да си прекара къщата през китайски електромер )
    1.2 Теоретично може и да се броят миганията на щатния електромер с фототранзистор... Тук бих помолил някой да сподели мисли или опит, дали ако се залепи нещо на лампичката на електромера, от енергото ще вдигнат скандал...
    2. ПроС миктроконтролер, дето да брои импулсите в секунда или минута.
    2.1 Ардуино- Трябва Ethernet платка и да се прокара кабел за интернета
    2.2 ESP8266 (NodeMCU / Wemos D1Mini)- имат вграден WiFi.
    3. База данни - В тоя случай е най удачно да се ползва външна услуга, като да речем Thingspeak : Линка е към графиката, с която следя налягането в соларния ми колектор (историята защо тече е доста дълга и срамна).

    Аз използвам NodeMCU s модифициран firmware EspEasy което е една от "операционните системи" за напряави сам домашна автоматизация.
    Това са поддържаните сензори, има броячи на пулсове, дори може да контролира серво моторчета.

    Идеята е да се снеме графика на консумация в различни режими. Интересен факт е че Thingspeak са притежание на MathWorks и можеш направо в сайта да се анализаират данни с MаthLab плъгини. Та от това по-точна "Статистика", здраве му кажи.

    Недостатък че че ако замине интернета... данни не се пращат.


    Примерна средносложна конфигурация на записвачка:
    1 Електромер
    1.1 SDM120 или SDM630
    2 Микроконтролер Raspberry Pi
    3. Модбус интерфейс RS 485 , с който миктоконтролера (Raspberry Pi с някаква подходяща програма или NodeMCU- отново с качено ESPEasy) може да чете параметрите от електромера, а не само пулсовете.
    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:s-l300.jpg
Прегледи:1
Размер:12.4 КБ
ID:5820621
    4 База данни, хоствана на самия контролер - Само за Raspberry Pi.
    Нещо като https://www.influxdata.com/products/influxdb-overview/ , само дето тука се изкат повече знания за инсталиране и поддръжка, ама можеш да си направиш собствен дашборд.


    Общо взето, това, което ми идва да кажа накрая е че за оптимално използване на PоwerWall си трябва Smart Home интеграция (което в днешен ден изглежда доста постижимо решение, стига Ел таблото ти да побере 2ри ред дин шина ).

    Коментар


    • #17
      От: Домашна ел. централа (Powerwall)

      Ако имах нужда да меря 500 батерии щях да си направя устройство дето да работи с по 20-30 наведнъж. Сутрин оставям, вечер са минали 5 цикъла и отделям читавите. През ноща преточвам още 20-30 батерии. И т.н.

      Иначе за ESP-тата и базите - там си трябва програмист почти винаги. За хора които са далеч от тази матеря ще е доста трудно да подкарат всичко. Influx-а спомента по-горе сам по себе си е една прекрасна база, ама няма визуализация. Трябва да се добави и нещо като Grafana. Cloud базираните решения пък са с месечен абонамент, но иначе са по-лесни за подкарване.

      Иначе за мерене на консумация най-лесно е с един DIN rail power meter с обща и максимална мощност. Имат си дисплей, имат си копче за reset. Много е вероятно да има и smart такива които директно на телефона да ти визуализират графика на консумацита по часове.

      Коментар

      Активност за темата

      Свий

      В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

      Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

      Зареждам...
      X