Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Въпрос за вкарване на свеж въздух в камината

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Въпрос за вкарване на свеж въздух в камината

    Здравейте! Предстои ни да купуваме горивна камера за суха камина за 30 кв. хол. Харесали сме камерата Инвикта от Бриколаж. Имаме оставена тръба ф100 за вкарване на свеж въздух до мястото, където ще е камината. Въпросът е как ще се се свързва тръбата за горивната камера? Питам, тъй като има много по-скъпи камери с извод за първичен въздух и директно се свързва, докато тази, няма и сигурно има някакъв начин за приспособяване.

  • #2
    От: Въпрос за вкарване на свеж въздух в камината

    Идеята на тази тръба е ,като се изгражда камина тя има отдолу скара и под тази скара се оставя дупка от където камината тегли въздух ,за да не тегли въздух от помещението (получава се студено неприятно течение ) ако тегли през тръбата отвън този неприятен ефект изчезва . В твоя случай с готова камина незнам ,зависи от самата камера дали има възможност отдолу да засмуква въздуха ,но ако е само отпред клапата ...
    Amway,BMW F 650 GS,OPEL Omega 2.6 ,Wartburg 311(1000) 63г.

    Коментар


    • #3
      От: Въпрос за вкарване на свеж въздух в камината

      Външният въздух се подава директно във въздушната риза, след загряване влиза свеж въздух в помещението от горните отвори над камината.
      В същото време камината ползва въздуха от помещението за горене.
      По този начин винаги имате топъл свеж въздух вътре и няма течение на студен от разни дребни пролуки по врати и прозорци.
      подаръци за мъже от FACOM
      промоция на читави инструменти

      и на хоби такива

      тел. О879 Ч8Ч 2З5

      Коментар


      • #4
        Здравейте
        да не дублирам темата - въпроса ми е същия но се отнася за камина с водна риза. Жилището е с PVC дограма, две входни врати вътрешна и външна. Камината е в кухнята. Като се пусне аспиратора, докато не се отвори прозорец в някоя от стаите - не вади миризмата от помещението. Дори по някога в банята започва да мирише на "канал".
        На първия етаж съм и мисля да пробия дупка в пода зад камината. Пада се в коридор и няма да има драми с комшиите. Щуцера е Ф50 и мисля да ползвам същата големина прозрачен гофриран маркуч около метър. Зимата входящия въздух може да се доближи до външната температура, заради металните решетъчни прозорци на избите. Ако се появи конденз ще сменя или изолирам тръбата. Въпроса е до каква степен и как студения въздух може да възпрепятства нормалната работа на горелката. Комина работи добре.

        Коментар


        • #5
          Първоначално публикуван от semanablue Преглед на мнение
          Въпроса е до каква степен и как студения въздух може да възпрепятства нормалната работа на горелката. Комина работи добре.
          За горенето е добре входящият въздух да е студен, носи повече кислород. Притеснявай се като пуснеш аспиратора какво ще дойде от мазето, обикновено там има канализация, а пък и гадините, на които им е студено ще ти идват на гости...

          Коментар


          • semanablue
            semanablue коментира
            Редактиране на коментар
            Идеята е да направя дупка Ф60 и през нея да прекарам прозрачното гофре което ще се наниже на щуцера за входящ въздух. От другата му страна /в мзето/ ще се сложи мрежа за комари или друга импровизация з филтър. След което то ще се силиконира примерно. Искам да осигуря въздух от мазетата САМО за камината.
            Последно редактирано от semanablue; 04-11-21, 23:09. Причина: Уточнение

        • #6
          По принцип, вертикалните канализационни тръби излизат на покрива с одушник. Ако в един "херметизиран " от добре уплънена дограма апартамент няма специален вход за пресен въздух, то вентилатора почва да смуче от канала и/или от комина "пресен" въздух.
          Във Франция слагат специфични "жалузи" на външната стена на кухнята и там е входа за пресен въздух.
          Просто си избери външна стена и вход за пресен въздух и за обитателите и за камината/комина й/

          Коментар


          • semanablue
            semanablue коментира
            Редактиране на коментар
            Това беше добра идея, но камината не е до външна стена. Дори да беше не ми се иска да правя дупка в стената най вече заради прахоляка и миризмата на изгорели газове от улицата. Друг голям минус е дима и твърдите частици във въздуха през нощта. В квартала се горят дърва, брикети и всичко което може да се запали.
            Ако сложа филтри ще трябва да ги чистя през ден.

          • Пенчо
            Пенчо коментира
            Редактиране на коментар
            Смени квартала.

          • semanablue
            semanablue коментира
            Редактиране на коментар
            Преди 3-4г не беше така, но като гледам тенденцията е да става все по зле.
            ПП: не съм в ромски квартал.

        • #7
          То и в момента влиза същото отвънка, защото излиза през вентилацията/комина, ама не знаеш точно откъде и колко влиза .

          Коментар


          • #8
            При пускане на аспиратора - да, но той няма да работи денонощно. Докато камината не мисля да я спирам до април поне. Обмислям нещо такова през пода с извод към избите.
            https://www.youtube.com/watch?v=Da4kJGuSzNI&t=317s


            Натиснете снимката за да я уголемите  Име:Screenshot_2021-11-05 Venting_480x480 jpg (WEBP Image, 480 × 254 pixels).png Прегледи:0 Размер:18.8 КБ ID:6787774

            Коментар


            • #9
              Повечето печки, камери и камини си пише какво сечение трябва да Ива въздуховода за входящ въздух, но ф50-60 ми се вижда крайно недостатъчно. Ф100 би имало 4 пъти по голяма площ
              Technical Rescue Direct - life lies in courage
              http://www.offroad-bulgaria.com/show...60#post3258660

              Коментар


              • #10
                Първоначално публикуван от icerunner Преглед на мнение
                Повечето печки, камери и камини си пише какво сечение трябва да Ива въздуховода за входящ въздух, но ф50-60 ми се вижда крайно недостатъчно. Ф100 би имало 4 пъти по голяма площ
                Да съгласен съм че колкото е по голям отвора е по добре. Практически добре би излеждало с по мака тръба. За това се колебая дали мога да ползвам гофре Ф50 с дължина около метър. Щуцера за входящия въздух на камината ми е Ф50 /AIR INTAKE PIPE Ø 50 mm/
                Конкретния въпрос ми е мога ли да нанижа за щуцера около метър тръба да удължа връзката от самата камина до мазето, като в мазето по скоро няма да слагам решетка за да не ограничава засмукващия поток? Въздуха от мазето ще постъпва директно в горивната камера и оттам в комина без да влиза по никакъв начин в помещението. В избите има неограничен поток на свеж въздух.
                Другия вариант е да сложа редуктор Ф50 към Ф100 и тогава да пробивам отвор Ф100 в пода. Този втория вариант не ми допада много.
                Виждам, че оригиналните комплекти които се продават са Ф50, дълги по 1,5м. - ТУК. Подобен пример мога да дам с камините на бърнит. При тях ВХОДЯЩИЯ и изходящия отвор е Ф80. Ето какво пише в указанията за експлоатация:
                • ПРИМЕР ЗА ВРЪЗКА ДИРЕКТНО ОТВЪН: За целите на правилното функциониране на пелетната камина е възможно пряка връзка отвън чрез метална тръба с диаметър 80 мм, която има силиконово уплътнение. Външният отвор на тръбата да сочи надолу и тръбата да е под ъгъл 90° -по този начин се осигурява защита срещу вятър, вода, и др
                Аналогично при мен входящия отвор е Ф50 и искам да ползвам 1,5м тръба Ф50. Камината е с водна риза!

                Коментар


                • stefsab
                  stefsab коментира
                  Редактиране на коментар
                  При проектно Ф80 с Ф50 ще влиза около 2.5 пъти по-малко въздух. С 2х Ф50 си супер. А има и въздуховоди с правоъгълно сечение, които са още "по-невидими".
                  " Въздуха от мазето ще постъпва директно в горивната камера и оттам в комина без да влиза по никакъв начин в помещението. " - Хич не бъди сигурен! Има едни малки подналягания, които управляват въздуха накъде да върви.

                  Разгледай си апартамента като херметична кутия с 2 изходящи тръби - 1 комин ф120-ф150 или колкото е, и един аспиратор ф80-ф100 или колкото е.
                  За да излиза от тях въздух, то той трябва да влезе отнякъде в същото количество в тази херметична кутия.
                  Затова трябва да си направиш отвор/и с общо сечение поне колкото на изходното сечение.
                  Отчитайки, че изхода е с принудителна вентилация /вентилатор, комин/ , а входа е с естествено засмукване, то е логично да се презапасиш с по-голямо сечение на входа, за да намалиш вероятността за засмукване на въздух през канали/сифони и др. подобни отвори.
                  Последно редактирано от stefsab; 05-11-21, 18:02.

              Активност за темата

              Свий

              В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

              Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

              Зареждам...
              X