Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Разглобяване на котел

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Разглобяване на котел

Здравейте, миналата година разширих системата на парното и монтирах котел на твърдо гориво Де Дитрих 49 кВ. Това добре, ама е с 20-тина киловата повече от нужното. Не успявам да постигна оптимален режим на работа. Взех да се замислям, дали да не му извадя няколко ребра? Шер си извади ребра, та де Дитрих ли... Конструкцията е подобна на радиатор, отпред има две тапи, през които се бърка до сглобките. И ако махна 3 ребра, би трябвало да стане по-съразмерен за къщата.
    Въпросът е: някой правил ли е подобно нещо, успял ли е да разглоби такава техника? Възрастта му е около 6 или 7 сезона, материалът чугун. Вероятно ли е да се поддаде на разглобяване, а след това и на сглобяване? Ключ нямам, но стига да видя какво стои вътре, мога да изработя всякакъв. Ето някакъв примерен разрез на уреда /но този е с по-малко ребра, де/:
    Прикачени файлове
    Някои казват, че съм ужасен човек. Но това не е така - аз имам сърце на мил, чувствителен юноша. Пазя го в буркан със спирт на бюрото си...

От: Разглобяване на котел

Ти ребрата може и да извадиш ама все ми се струва че намаляването на мощността, което ще постигнеш, ще се случи главно поради намаляване на КПД. Т.е. дръва и въглища пак ще гориш като за 49, ама ще топли по-малко.

Т.е. също като Шер и всички останали знайни и незнайни певици с по-малко ребра.

Коментар

Мое мнение е да не се занимаваш с подобна дейност,а да си търсиш съобразен с твоята необходимост котел.Има вариант и на този да му се бодне подходяща пелетна горелка и там чрез модулация да си се топлиш според нуждите ама пак е според зависи.Не че и да не е в модулация не става,но си зависи от горелката.
      Намалянето на ребрата е свързано с развиване на нипелите м/у глидерите.Дали ще стане и какво ще стане е божа работа.
      По спомен (не съм сигурен) май не ставаха нито за ключ за чугунени радиатори,а пък за алуминиеви хептем.Ще трябва и ключ да се намери/направи.
      Горивната камера ще ти се скъси от там и външните ти ламарини няма да станат.Ще трябва да си намериш уплътнител за м/у глидерите.
      И най-вече ще трябва да си намериш кой да ти я свърши тая работа,ако ти не можеш.
      Аз бих помислил и за работа със съществуващият котел с добавка на буферен съд например.
      С цел увеличаване на обема вода в системата и по-добро оразмеряване на котела спрямо нея.
      Това ще доведе и до някаква автономия след загасване на котела и по-голяма инертност на системата.
      Примерно.Гасиш котела в 22:00 вечерта.В буфер 500л имаш загрята вода на 70-80 градуса.Помпата е нагласена да тръгва от 40 градуса.
      Тия 500л + водата в системата Х литра = допълнително време в което водата ще ти затопля къщата без да работи котела.
      Минуса обаче е и бавното загряване.Абе няма 100 добрини.
      Успех пожелавам.
      Няма страшно в умирачката...
      Страшното е да си жив!...

Коментар

Първоначално публикуван от slatanic Преглед на мнение
        ...
        Минуса обаче е и бавното загряване
        А задължително ли е буферният обем вода да е свързан непрекъснато? Един термостат като автомобилните би направил чудеса.

Не може да няма подобни за парни инсталации.

Коментар

Всичко може Ясене ама е до пари.Иначе един трипътен вентил на входа и един обратен клапан на изхода на буфера в комбинация с управление по температура на вентила и си готов.
          Така като го смятам къде 300 пари поне.Без труда.И разни допълнителни фитинги.

Коментар

А , не може ли да се прегради горивната камера наполовина ?

Коментар

Благодаря ви за отговорите! Ключът не е проблем, мога да направя какъвто и да е. Външните ламарини ще бъдат завчас разкроени, това също не го пиша в графа проблеми. Просто ще ги изрежа откъм задната част, даже и подгъва ще им направя. Само се чудя дали нипелите ще поддадат на развиване, че и на сглобка /разбира се, основното е развиването, за сглобка може и други/. Пелетите не са вариант - при цялата неизолираност на къщата, разходът ще е чудовищен - поне като гледам далеч по-изолирани съседи по колко тона пускат през комина.
              А икономията даже не е цел на идеята - на сезон отиват по 4 тона "донбаски" въглища и ми се струва съвсем нормално. По-скоро очаквам да се оптимизира горенето, да е по-равномерно, да не се образува постоянно много дебел катранен налеп по цялата вътрешна повърхност. В момента топли отлично, но температурата на водата в котела е сравнително ниска. Разбира се, вдига се, като заредя по-голямо количество въглища, но тогава и овошките на двора тръгват да цъфтят А температурен датчик за помпата не съм слагал - първо, пластмасовите тръби тръгват прекалено близо след котела, а той май иска метални. И второ, изпитвам някакво силно недоверие, все имам чувството, че някой ден джаджата просто няма да включи и котелът ще тръгне като парен локомотив Дори и да не е презареден с гориво, спре ли помпата, бързо тръгва да ври.
              Някои казват, че съм ужасен човек. Но това не е така - аз имам сърце на мил, чувствителен юноша. Пазя го в буркан със спирт на бюрото си...

Коментар

Първоначално публикуван от slatanic Преглед на мнение
                Всичко може Ясене ама е до пари.
                Като си представя колко ще струва само буферния съд който предлагаш, тия 300 лева някак ще ги преглътне.

Коментар

Първоначално публикуван от gy6ter Преглед на мнение
                  А , не може ли да се прегради горивната камера наполовина ?
                  Пробвах го миналата зима, с огнеупорни тухли. Става, но тогава не функционира подвижната скара, която си е голямо удобство за изтупване на пепелта. А и огънят остава в предния дял, където има врати, челно няма водна риза, а имам чувството, че голяма част от топлообмена трябва да става в дъното, задната стена. То и без това тези котли май са рекордьори по температура на изходящите газове, а така съвсем ще изкарва градусите директно навън. (сега загледах разреза горе - задната стена изглежда като преграда, не като риза. Тряба да огледам самия котел най-добре)
                  Последно редактирано от Теодор МБ; 16-12-18, 18:36.

Коментар

Май бъркаш някъде, що не ми звъннеш, телефона ми е под аватара.
                    Имам същия, в момента се ползва на 50% от капацитета и топли перфектно.
                    Често го зареждам на 1/3 от камерата с въглища и няма никакви грижи.

Поздрави

Коментар

Аз винаги съм казвал и правил така,че поне първите 2 метра на изхода на котела да са от черна тръба.Така хем имаш къде да си сложиш термосензора хем не се притесняваш,че ако тръгне да прегрява ще ти се пукне тръба или ще се нагърчи като на стария ШарПей дядо му.
                      Мазута дето се стича си е баш от ниската температура както си отбелязал.Не доброто изгаряне е кофти работа.И проблема е че същият този мазут се налепва и по комина и баш когато не искаш може да се запали.Ако комина е читав и външен добре ще погори половин час и толкова,но лошата алтернатива е свързана с пожарни и разни други нелицеприятни неща.

Коментар

А, коминът ще е преживее и апокалипсис Някаква абсурдно дебелостенна, масивна неръждавейка, въздухопровод ли е бил, какво ли, но вече е комин. На къщата не може да направи нищо, защото котелът си има пристроена малка външна стаичка, а коминът е с отстояние от самата къща. И също така е облечен с дебела вата и алуминиеви плаки върху нея, изолиран. И да се запали, просто ще се изчисти /а и май неръждавейката не полепва много сажди, струва ми се, че остава доста чист вътре/

Но най-вече, чух се с колегата Стоянов, отнех му доста време в приказки, но получих безценни съвети съвети за експлоатацията! Огромна благодарност! Ще монтирам температурен прекъсвач на помпата и ще променя малко процеса на палене - и се надявам да постигна това, заради което се бях наканил да разфасовам прасето

Коментар

Първоначално публикуван от Теодор МБ Преглед на мнение
                          А, коминът ще е преживее и апокалипсис Някаква абсурдно дебелостенна, масивна неръждавейка, въздухопровод ли е бил, какво ли, но вече е комин. На къщата не може да направи нищо, защото котелът си има пристроена малка външна стаичка, а коминът е с отстояние от самата къща. И също така е облечен с дебела вата и алуминиеви плаки върху нея, изолиран. И да се запали, просто ще се изчисти /а и май неръждавейката не полепва много сажди, струва ми се, че остава доста чист вътре/

Но най-вече, чух се с колегата Стоянов, отнех му доста време в приказки, но получих безценни съвети съвети за експлоатацията! Огромна благодарност! Ще монтирам температурен прекъсвач на помпата и ще променя малко процеса на палене - и се надявам да постигна това, заради което се бях наканил да разфасовам прасето
                          Успех и чакам да споделиш усоеха си

Коментар

А така.Ще очакваме да ни кажеш как си справил след седмица две ползване.А за комина така е правилният вариант.Но скъп за придобиване.
                            Ако удариш греда с термосензора кажи да ти кажа аз на какви съм залагал и за сега държат с години.
                            Само трябва да сляза да ги погледна или до котела или да се кача на тавана,че имам няколко за зорзаман в един кашон да не се налага да купувам като някога хвърли топа.
                            Не ги продавам да знаеш!

Коментар

Системата има ли 3 или 4-пътен вентил?
                              Ако няма е силно препоръчително да се постави. Така горивния процес ще се извършва при по-висока темхпература, а към радиаторите ще отива с такава темп. каквато е необходима според нуждите на обитателите и времето навън.
                              Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X