Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Къща в Осогово, въпроси а-я1

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • #16
    От: Къща в Осогово, въпроси а-я1

    Първоначално публикуван от trapper Преглед на мнение
    Здравейте. Предлагат ми да купя къща с голям двор в изоставена махала в Осоговска пл. До там се отива по 8 км коларски път. Има ток, но водата май е от местен каптаж ... някъде. От къщата са останали само каменни стени. Идеята ми е да я "ремонтирам", като построя нова. Старата постройка няма проект, но имала нотариален (натурален ) акт. От тук започвам с въпросите:
    1. Как се вадят документи за ремонт на къща, какво се иска за тях и колко струват?
    С оглед инфото - имота си има собственик, иска да ти го продаде. Искай да си извади скица. Разход приблизителен 15-20 лв.Ако на скицата я има нанесена къщата , със съответните абревиатури за вида на сградата ,като нов собственик имаш известен картбланш да е "ремонт" т.е. на практика реконструкция .Казвам известен , защото това на теория не отменя проект за реставрация.Изключително малко вероятно е , някой някога да се заяжда с теб по въпроса. На практика в глухата провиция се действа така. Ако желаеш да си тотално изряден, на базата на тази скица се действа съгласно ЗУТ- виза, проект, строителна документация , узаконяване. Т.е. само от документална гледна точка имаш тези финнасови натоварвания.За проекта са ти писали цена, за надзорна услуга и узаконяване -приблизително още 1500 лв.

    2. Новата къща ще е 100-120 кв.м. Мисля да построя приземен етаж - кухня с пещ и механа, баня, работилница и гараж, а отгоре 1 етаж - кухня, дневна, 2 спални и 1-2 бани. Конструкцията: стоманобетонни колони и плочи, кара таван и покрив-гредоред с керемиди. Измазана от вън и вътре
    3. Иска ми се да я построя бързо, евтино и качествено (Таргата да не чете !!!!). Какво бихте препоръчали:
    3.а. на стопанска сметка - аз да си организирам работата, като доставям материали и се пазаря с работници;

    3.б. чрез възлагане - на строителна фирма, от а до я? Съответно колко ще ми струва построяването до шпакловка и замазка вкл. за всеки от 2-та начина?
    Тук нещата зависят изцяло от теб- можеш ли да доставяш , организираш, контролираш,имаш ли техническите знания ,време и нерви.Много хора си мислят че го могат , впоследствие като теглят чертата съжаляват че са си зарязали своите ангажименти , да се правят на строители.
    Ако смяташ че можеш -това ти е варианта , напреки Таргата.Поне работен конструктивен проект ще ти трябва, да не се правиш и на конструктор.

    Относно цените-можеш още отсега да изпълниш част от техническите задължения на проектант или опитен строител. Изготвяш си количествена сметка , която да се остойности по двата начина.Да знам какво ще кажат много колеги- как, като няма проект. Ами има как , с известен допуск. За което си трябва опит и знания, и разработени разпределения поне.Другият вариант-доста по-неточен е по окрупнени показатели, който при къщи не е за предпочитане.
    На този етап мога да кажа , разликата във вариантите , следва да е около 15-20% - ако офертата на фирмата е стойностно коректна, и ако не си калкулираш собственото време, гориво ,телефони, пропуснати ползи и нерви.Това при равни други условия- технически грамотен ръководител/т.е. ти или на фирмата/, грамотна бригада и осигуряване на работниците.

    П.п. Отговарям с болднато.Това е възможната конкретика към момента.Преценките за опазването на имота са си твои.Аз като избирах , гледах махалата да е без двупосочен излаз-много е важно за айдуците да има откъде бързо да се изнасят , и все пак да има някой не толкова възрастен човек през няколко преки.По единственият подход към махалата има няколко луди глави-горския, бивш полицай и други такива , с различни чифтета .Иначе преки съседи нямам и ми е ОК.
    Последно редактирано от ALEX_Z; 20-07-18, 14:58.

    Коментар


    • #17
      От: Къща в Осогово, въпроси а-я1

      Аз имам беден опит с институциите по строителство, но мисля че разрешително за подобен ремонт на практика не съществува.

      Коментар

      Активност за темата

      Свий

      В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

      Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

      Зареждам...
      X