Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Газов калорифер съвети, опит, мнения.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Газов калорифер съвети, опит, мнения.

Първоначално публикуван от skitnik Преглед на мнение
    Всичко това е ясно.Въпросът ми относно газовете, е във връзка с твърдението, че не може да се подгрява заради това.
    Всъщност МОЖЕ да се подгрява. Въпросът е да не минеш 40 градуса.

Чист пропан при 50 градуса по целзий дава 16 бара парно налягане. Ако има примес на бутан налягането е по-ниско ама човек никога не може да е сигурен какво са му сипали. Бутилките се тестват на 16 бара ама не непосредствено преди да почнеш да правиш простотии с тях. 1-4 бара можеш да имаш от атмосферен въздух в бутилката непосредствено след първото пълнене.

Всичко това финишира в една безопасна граница от 40 градуса целзий при която е сигурно че бутилката ще остане цяла, а всичкият бутан вътре ще се изпари и ще излезе през маркуча.

п.п. белите обикновено стават когато има друг проблем с газовия прибор а опитните люде тръгнат да греят бутилката, ега заработи както трябва. И понеже проблемът не се оправя, греят още. И току бутилката се цепне по шева.

Коментар

Или ако някой напълни бутилката догоре с течна фаза, без газова фаза над нея. Само не знам дали е възможно това при битовите бутилки.
      На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор.
      "Погледнато формално, всичко е нормално. Погледнато нормално, всичко е формално!"-Радой Ралин

Коментар

Първоначално публикуван от ag ro Преглед на мнение
        Или ако някой напълни бутилката догоре с течна фаза, без газова фаза над нея. Само не знам дали е възможно това при битовите бутилки.
        И е възможно, и е забранено, и редовно се случва - те нямат поплавък с клапан и се очаква да ги пълнят на везна ама кой да ти се занимава да търси станция за битови бутилки, пък и някои ги мързи да ги разнасят и нарочно ги препълват.

Коментар

Лошо. Някъде в темите за газта прочетох мнение, че при догоре пълна с течна фаза бутилка налягането се качва със 7 атмосфери на всеки градус покачване на температурата. Това понеже течната фаза е почти несвиваема. Ама сега не мога да го намеря това мнение, така че е възможно да не съм запомнил правилно. Много ми се виждат 7 атм за 1 градус.
          "Погледнато формално, всичко е нормално. Погледнато нормално, всичко е формално!"-Радой Ралин

Коментар

Според мен са повече от 7 бара на градус при температури около стайната. Но тя и ламарината малко се разпъва та не знам. Абе 7 си е добра оценка.

Все едно, този точно сценарий рядко се случва защото при някакво превишаване на налягането почват да изпускат вентилите на битовите бутилки. За да се сцепи бутилката от налягане на течната фаза трябва температурата да расте много бързо и вентилът да не може да се справи. Примерно това дето излиза от вентила да се е запалило и да гори.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
              ... при някакво превишаване на налягането почват да изпускат вентилите на битовите бутилки...
              Аха, готова рецепта за катастрофа, Хитрино, ама в апартаментен мащаб. Пълниш догоре, както не трябва, вънка си е -5, носиш в къщи на топло и слагаш в кухнята под плота. След два часа влизаш пак в кухнята с цигарата или палиш лампата и ...

Коментар

Научавам и доста нови неща в темата, и темата на колега за мобилната газова бутилка!

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                Ами това, че по-летливият се изпарява по-бързо и след известно време остава главно по-калпазанският. Така получаваш половин бутилка газ който можеш да използваш само в топлия сезон.
                Кондензът по стените на бутилката е само признак че температурата на бутилката е слязла много надолу. Реално той даже помага - кондензирайки отдава топлина на бутилката.
                Добре ако се заиграя да си направя една изолация от минерална вата на бутилката така че да не поема студа от помещението?

При палене на калорифера е от 0 до 5 градуса в сградата. След това над 12 градуса, но след 1 час проблема е налице. Приложил съм снимка на бутилката. Ще пробвам днес и варианта с две бутилки. Трябва обаче да намеря още един еднакъв редулцир вентил като този който имам.

Новия проблем който забелязах веднага, но исках да се убедя! След работа 1 час вече не мога да въздействам на мощността нито от обикновен редуцир вентил, нито от комплекта Jumbo Master + Ориг.Регулатор...Предполагам замръзване е причината, или отново има нещо което не знам?

Ето и снимки на някой от нещата. Вижда се и на една от снимките как със скоба по български съм вързал машината понеже с оригиналните неща според мен не става:
                Прикачени файлове

Коментар

Първоначално публикуван от evgeniml Преглед на мнение
                  Общо взето този тип отопления на газ дори и на мастер са пръчка ако щеш и заради неудобството с бутилките и аз се отказах от тях за затворени помещения.
                  Аз колега нямам друга алтернатива особено във финансово отношение! Не виждам какво може да ме топли с такава скорост на загряване, при тези параметри на помещението, за тази покупна цена, и този разход на ден(условно ден защото го пускам само когато ми трябва). Бутилка на фона на сажди, кюнци, пепел, дърва, нафта, масло, или друго ми е най-малкия проблем.

Благодаря за споделения опит за другите отоплители.

Аз мога да дам информация за фабричния модел маслена печка на Мастер 33-35кВ. Наблюденията ми са над 3 версии на въпросния уред. ДА ги наречем мк1, мк2, и мк3 Само ще допълня че и да имах парите не бих я купил за тази цена за сегашния вариант на помещение в което гледам да е чисто!

Коментар

Първоначално публикуван от IvanVG Преглед на мнение
                    Добре ако се заиграя да си направя една изолация от минерална вата на бутилката така че да не поема студа от помещението?
                    Още по-лошо ще стане. Бутилката поема не студ, а топлина от помещението и това трябва максимално да се улеснява.

Коментар

Хаха ОК! Днес мисля да реализирам двете бутилки пък видим

Коментар

Първоначално публикуван от ag ro Преглед на мнение
                        Аха, готова рецепта за катастрофа, Хитрино, ама в апартаментен мащаб. Пълниш догоре, както не трябва, вънка си е -5, носиш в къщи на топло и слагаш в кухнята под плота. След два часа влизаш пак в кухнята с цигарата или палиш лампата и ...
                        Точно така, само че обикновено не е в мащаба на апартамент, а на кухня в китайски ресторант или бригада за ремонт на покриви.

Това по лично моя статистика от новините.

Коментар

Първоначално публикуван от IvanVG Преглед на мнение
                          Научавам и доста нови неща в темата, ..... но след 1 час проблема е налице.Приложил съм снимка на бутилката.
                          Новия проблем който забелязах веднага, но исках да се убедя! След работа 1 час вече не мога да въздействам на мощността нито от обикновен редуцир вентил, нито от комплекта Jumbo Master + Ориг.Регулатор...Предполагам замръзване е причината,
                          Точно така става и това са причините, за това бутилката ПРЕД духалката и малко в страни, излизащата топлина да е облизва. колко в страни - колкото да си държиш ръката без да ти пърли космите.Ако искаш ела ще ти показвам на моята, вече 5 години е ползвам и няма "бау"
                          0877 17 07 27 Понеделник - ден за почивка

Коментар

Подкрепям деди.
                            Аз съм изтъпанвал бутилка на метър пред електрически калорифер, трифазен с 9 реотана. Фронтално. Бутилката беше станала доста топла на пипане, на границата на невъзможно да си държиш ръката върху нея. Един се развика,че щели сме да съборим завода, ама той си е шашко по рождение.
                            И като изнесохме бутилката отвън-резака пее, пее...
                            А преди това бутилката си беше замръзнала, и резака изкарваше мижаво пламъче.
                            А работата не чака, и трябваше да се отрежат железата...

Та малко стопляне на бутилката, така както деди казва-струята топъл въздух да я "облизва" , и всичко ще бъде решено.
                            Това ако няма друга причина за лошата работа де, ако има-трябва да се търси къде е.

Ама като гледам колко е замръзнала бутилката-с едно стопляне и ще се оправи всичко.
                            Има ли желание-има и начин!

Коментар

Значи колеги мина време и вече имам впечатления и то не малко Значи като отопление това е велика машина! Цена на придобиване и последващи разходи направо надмина очакванията ми. При големите минуси през Януари спокойно можеше на моменти и по къс ръкав да работя! Разхода на Мастер 33кВт е 20лв на бензиностанцията газ са минимум 15-16 часа! Това което трябва да се има предвид при покупна на подобен уред е че мощността трябва да се съобрази много добре, защото не можеш да го намалиш от едно ниво надолу! Ти го намаляваш, но той освен да шуми и свети не топли! Отговорно за 30 дни миризма на газ няма, и не съм усетил дискомфорт от нещо такова.

В средата на месеца около 20-ти взе да смърди та направо не се дишаше! Викам си ето хората го казаха. 5-6 дни миризма та чак два пъти главоболие ме мъчи. Вчера калорифера се повреди Дефектира термо двойка която механично задържа входа на газта отворен след запалване, един вид има ли огън пуска газ, няма ли не пуска. Та сега калорифера работи но трябва да се държи бутона за първоначално пускане на уреда...Както и да е! Да се ядосвам от други неща не ми останаха нерви. Сложихме дърводелска стяга да държи бутона понеже машината ми трябва. О чудо нито смърди, нито пък има проблеми с горенето! Топли по-добре от "здрав"!!! Та сега няколко дни тествам да съм сигурен какво решение да взема. Да го дам за гаранционен ремонт, или да го побългаря като си направя изцяло ел.управление с 3 кабела който след пускане да го държат работещ, но при спиране на тока да спират газта. Това което правеше термо двойката. Някой да не си помисли че калорифера не е хубав, няма такова нещо! При пълна бутилка(скоро заредена не работила) калорифера на минимална степен от редуцир вентила топли с може би целия си капацитет, и гори със син пламък! При това положение нито пиезо запалката, нито термо двойката са "червени" от нагряване! На втория ден обаче след като изгоря част от пропана, и налягането в бутилката падне калорифера дори на макс не гори повече от 60% потенциала си. Гори с нормален за огън оранжев пламък, и с него пиезо запалката и термо двойката са червени постоянно. На мен ми беше ясно че не е добре, но нямам какво да направя. Та скоро след като реша как да оправя проблема ще пиша отново.

Коментар

В нашата фирма купихме 20-тина такива калорифера като на IvanVG . Използваме, обаче по-големи бутилки - 40 кг. Още в началото установихме, че при работа на пълна мощност бутилката започва да се обледява след няколко часа, а след още няколко калориферът изобщо не върши работа. Направих с тройници система за връзване на 2 бутилки и така дори и на пълна мощност бутилките държат. Мецдувременно правих проучване и изчислих, че при температура на околната среда около 0-5 градуса и бутилка, заредена с нормална лятна смес пропан-бутан възможността й да изпарява без да замръзва е да захрани мощност до около 15 kW. Това означава, че ако консуматорът е с мощност над 15 kW е добре или да се добави втора бутилка или да се прави система с изпарител, което определено е значително по-сложно. Разбира се много добър вариант е да се купуват не печки от по 20-30 kW, а такива, с мощност до 15-18 kW.
                                Трябва да добавя, че калориферът работи наистина без миризми, струята е доста силна и добре насочена напред (а не, като ня някои други, които съм виждал - да изфирясва нагоре). До тук, обаче с хубавите работи.
                                Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_5168.JPG
Прегледи:1
Размер:94.7 КБ
ID:5742577Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_5169.JPG
Прегледи:1
Размер:140.2 КБ
ID:5742578
                                Suzuki GSXR
                                VW Touareg
                                Mitsubishi Pajero II

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X