Обява

Свий
Няма добавени обяви.

ПЕЛЕТНИ ГОРЕЛКИ.Обща тема за отзиви качества и недостатъци,настройка и взаимопомощ.

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • ПЕЛЕТНИ ГОРЕЛКИ.Обща тема за отзиви качества и недостатъци,настройка и взаимопомощ.

    Здравейте колеги,с тази тема искам да се разясняват въпроси относно пелетни горелки и котли.Идеята за това се роди тези дни,защото си изпатих с моето Feroli.Този ми е втори отоплителен сезон,впечатленията ми са че този вид отопление е много практичен,по чист и по неангажиращ,но всичко това докато не се развали.Започна да ми излиза грешка за вентилатора,която не беше реална,след дълга одисея намерих проблема- платката на контролера беше зле изпълнена с лош припой и имаше множество глухи спойки.След ремонт(презапояване)нещата се оправиха,но оригиналния контролер е беден от към настройки,а пелетите които трябва да си похапва котела са над 400лв за тон,а аз за месец и половина ги изгарям и тук приключва всякакво удоволствие.Почетох малко и открих Варненските контролери на Натурела богати от към меню с настройки,на достъпна цена.Във форум ,,направи си сам,, има оди написани за тези горелки и че пеят с натурела,и аз смело и безотговорно напред.Взех управлението свързах го набързо и се почна. Абсолютно нищо общо със старото управление като настройки.Мерните единици не съвпадат, процентите и циклите пълна каша.Казах си няма страшно колегите от форума са мастър джадаи ще помогнат с настройките а аз ще донастроя. Писах за проблема отговориха че нещата са същите като на фероли....ест че са същите все е управление за горелка,но в цифри нищо общо,а навън снега трупа и в къщи бели мечки се разхождат,а жената и сина ми на 2 год се топлят на една елвичка.Зададох няколко въпроса...отговор така и не получих, днес от 6 часа сутринта до 1 успях да подкарам гадта и то на слънчогледови пелети,на дървесни не тръгна.Все още има какво да настройвам но времето не позволява,трябва да е топло в къщи.
    За пореден път се доказа тезата че не си ли помогнеш сам няма кой да ти помогне.Питах се защо тогава е въпросния форум,защо е пусната темата ако не за взаимопомощ?,и като се позачетох още,то в подписите на повечето начетени пише кой настройва,кой продава кой монтира,как да ти отворят очите?Пък и то името такова направи си сам....късно се осетих.....

    Нека да се пишат отзиви за да си помагаме,поне в този форум всички компетентни не се въздържат от споделяне,аз бих споделил всичко което знам относно моята горелка и настройките.Сега тепърва ще трупам впечатления относно слънчогледовите пелети от към цена са 160 лв за тон да видим разхода как ще е...

  • #2
    От: ПЕЛЕТНИ ГОРЕЛКИ.Обща тема за отзиви качества и недостатъци,настройка и взаимопомо

    Много добра идея! Тези дни и аз се чудех дали да не пусна подобна тема..
    След като миналата година си направих домашното парно и се отоплявах с въглища,реших тази сезон да се изглезя с пелети ,хем чисто и лесно пък и няма като се прибирам късно от работа да се занимавам с котела.
    И аз като теб колега, четох..четох в "направи си сам" и разбрах че нищо не разбирам
    Обиколих няколко съседи и общо взето всеки си похвали своето. И понеже вече бях ограничен от котела с който разполагам (виадрус у 22 - 29 kw), пък и местните майстори предложиха само тези две опции между които да си избера: ferroli и B max.
    Гледах умувах и реших да взема втората, похвалиха ми я като нов модел,а един съсед ми направи впечатляваща демонстрация как и се настройват почти всички
    параметри. Другото което ми хареса беше че монтажа и е елементарен, защото по финансови причини се отказах от майсторите, мисля че искаха да ме оскубят с твърде много пари за монтаж.... като такъв почти нямаше.Пробих вратата на котела, монтирах плочите дето един колега ми изряза и я включих в контакта ( не се наложи окабеляване) .
    И така от една седмица съм на пелети, горелката е добра (доколкото разбирам) , но поради липса на външна изолация мисля че разхода ми е твърде голям.....то всяко удоволствие се заплаща, ама ще ми дойде нанагорно .
    Отоплявам около 70 кв втори етаж от къща, под мен първия не се отоплява , също грея и баба ми е една къщичка отстрани с една стаичка и баня.
    Водата в котела я държа на 55-60 градуса иначе няма огряване,ползвам украински чамови пелети ,и като не гася горелката разхода ми е от почти 5 чувала за 24 часа.
    Сега мисля през деня като ме няма да гася горелката или да я оставям на минимална температура....иначе ще трябва пак на въглища.

    Коментар


    • #3
      От: ПЕЛЕТНИ ГОРЕЛКИ.Обща тема за отзиви качества и недостатъци,настройка и взаимопомо

      Мене ако питаш ,майсторите от онзи форум дават акъл и тук.

      Коментар


      • #4
        От: ПЕЛЕТНИ ГОРЕЛКИ.Обща тема за отзиви качества и недостатъци,настройка и взаимопомо

        Че те там акъл не даваха,то иначе нямаше да пиша.Днес си купих 1тон слънчогледови пелети за 160 лв и котела си ги хапва доволно, впечатления за разход ще дам след седмица.

        Коментар


        • #5
          От: ПЕЛЕТНИ ГОРЕЛКИ.Обща тема за отзиви качества и недостатъци,настройка и взаимопомо

          Аз съм с Feroli вече трети сезон. Горя само иглолистни пелети. В къщи съм сложил датчик с прогараматор който командва горелката кога да работи и кога да спира.
          Миналата година имах проблем с паленето на горелката, но след като я настроих да зарежда повече при палене, проблема беше решен.
          Не знаех, че Feroli може да гори слънчогледови пелети. Ако може да кажеш на какви настройки ги кара и колко често се налага да се чисти котела и горелката.
          2010 CRF 250 R

          Коментар


          • #6
            От: ПЕЛЕТНИ ГОРЕЛКИ.Обща тема за отзиви качества и недостатъци,настройка и взаимопомо

            Аз съм малко предубеден.
            Само ще кажа че горелката трябва да бъде ЗАДЪЛЖИТЕЛНО самопочистваща.
            Самопочистването е най-ефективно когато е механично,дали е със шнек, дали с въртене или със друга механика няма значение.
            Много от хората поставящи горелки лъжат клиентите че горелката е евтина и ще горят всичко а след това се оказва че не е така.
            Писна ми от такива професори който винаги за всичко обвиняват качеството на пелетите.

            Коментар


            • #7
              От: ПЕЛЕТНИ ГОРЕЛКИ.Обща тема за отзиви качества и недостатъци,настройка и взаимопомо

              То няма кой да ти каже че можеш да гориш слънчогледови,след като може да те друсат по 370 400 за тон.Аз също съм с фероли п7 и миналия сезон се пробвах да горя слънчеви пелети,и се овратих.Котела палеше трудно,пушеше,изгасяше по време на работа,и трудно вдигаше градуси.Този ми е втори отоплителен сезон,и като видях разходите за предходния се згрях мисловно.Вуйчо ми си взе грейко и предаши със слънчоглед 160лв за тон и си гори, и топли доволно и изгодно.Тогава това стана и моя фикс идея,а и оригиналното ми управление взе да откача,и капката преля.Преди месец се регистрирах във форум направи си сам и попитах най вежливо дали фероли и пелети от слънчоглед са съвместими?Тогава се започна със философии,че търговците не са прости да продават еднакво ефективни неща на двойно по ниска цена, че това гориво не е за тази наурелабе простотии и пейзански приказки. Сега пък се оказа че същите съфорумци настройват фероли на слънчоглед,но при заплащане,в което няма нищо лошо,да не подвеждат хората!

              Та по темата фероли може да гори слънчогледови пелети,но чрез промяна на настройките,или с управление наурела ..С каквото съм и аз в момента,нужно е време и опити ,по моя препоръка не през отоплителния сезон,и нещата се получават,и се отплащат!!!
              Ако се решиш да пробваш ще споделя моя опит пък виж се получило
              Последно редактирано от divroker; 31-12-16, 14:47.

              Коментар


              • #8
                От: ПЕЛЕТНИ ГОРЕЛКИ.Обща тема за отзиви качества и недостатъци,настройка и взаимопомо

                От вчера много често задръстваше с пелети горелката,и бая ме измъчи,оказа се,че праха от слънчогледовите пелети полепва по рампата към горивната камера и задържа пелетите по наклона и се задръства.След дълги опити и чесане на сайдера постигнах успех .Промених наклона на рампата и планирам да разширя отверствието на входа към горивната камера.След тези интервенции всичко от бункера ще влиза като 2 лева в гъдулка..
                Последно редактирано от divroker; 01-01-17, 21:17.

                Коментар


                • #9
                  От: ПЕЛЕТНИ ГОРЕЛКИ.Обща тема за отзиви качества и недостатъци,настройка и взаимопомо

                  Първоначално публикуван от divroker Преглед на мнение
                  То няма кой да ти каже че можеш да гориш слънчогледови,след като може да те друсат по 370 400 за тон.Аз също съм с фероли п7 и миналия сезон се пробвах да горя слънчеви пелети,и се овратих.Котела палеше трудно,пушеше,изгасяше по време на работа,и трудно вдигаше градуси.Този ми е втори отоплителен сезон,и като видях разходите за предходния се згрях мисловно.Вуйчо ми си взе грейко и предаши със слънчоглед 160лв за тон и си гори, и топли доволно и изгодно.Тогава това стана и моя фикс идея,а и оригиналното ми управление взе да откача,и капката преля.Преди месец се регистрирах във форум направи си сам и попитах най вежливо дали фероли и пелети от слънчоглед са съвместими?Тогава се започна със философии,че търговците не са прости да продават еднакво ефективни неща на двойно по ниска цена, че това гориво не е за тази наурелабе простотии и пейзански приказки. Сега пък се оказа че същите съфорумци настройват фероли на слънчоглед,но при заплащане,в което няма нищо лошо,да не подвеждат хората!......
                  За даване на акъл - става с конкретни въпроси. Представи си да напишеш подробна инструкция на обуване на панталон за човек, който никога не е виждал панталон и не знае какво е крачол. Сигурно ще се получи няколко страници текст за едно просто нещо. Горе долу така гледах аз инструкцията към първата си горелка на въглища. Каквото и да бях питал тогава, щях да получа мъгляви отговори на неконкретните си въпроси. Сега, след две години работа с горелката, мога да питам съвсем конкретно по интересуващи ме проблеми. Но за фероли не мога да помогна. Според мен, въпросите в тази тема трябва да се задават съвсем конкретно: Котела ми е ххх, горелката ми е тази, контролера ми е такъв, инсталацията ми има такива и такива параметри, интересува ме каква функция изпълнява параметъра "Х" и какво ще стане, като направя "У"?
                  На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор.
                  "Погледнато формално, всичко е нормално. Погледнато нормално, всичко е формално!"-Радой Ралин

                  Коментар


                  • #10
                    От: ПЕЛЕТНИ ГОРЕЛКИ.Обща тема за отзиви качества и недостатъци,настройка и взаимопомо

                    Някой засичал ли е колко електроенергия черпят всичките му там консуматори-помпи,ЮПС,горелки и т.н.?
                    Аз мисля,че това е около 200 w + парите за пилети.
                    Аз топля 100 квадрата с Мицубишита от високия клас.Последната ми сметка за ток 200лв.
                    Комшията топли 80 квадрата с котел на въглища,като плати 80 лв + 200 лв за въглища.
                    Както и да ги смятам,нещата нещо не излизат,при положение,че и коминочистач ти трябва.По цел ден лети с кофата.

                    Коментар


                    • #11
                      От: ПЕЛЕТНИ ГОРЕЛКИ.Обща тема за отзиви качества и недостатъци,настройка и взаимопомо

                      За консумация на ток не съм смятал,месечната ми сметка мърда с 10 лв някъде,но и бойлера топля през зимата и нещата са са +- 30лв

                      Коментар


                      • #12
                        От: ПЕЛЕТНИ ГОРЕЛКИ.Обща тема за отзиви качества и недостатъци,настройка и взаимопомо

                        Първоначално публикуван от jamamoto Преглед на мнение
                        Някой засичал ли е колко електроенергия черпят всичките му там консуматори-помпи,ЮПС,горелки и т.н.?
                        Аз мисля,че това е около 200 w + парите за пилети.
                        Аз топля 100 квадрата с Мицубишита от високия клас.Последната ми сметка за ток 200лв.
                        Комшията топли 80 квадрата с котел на въглища,като плати 80 лв + 200 лв за въглища.
                        Както и да ги смятам,нещата нещо не излизат,при положение,че и коминочистач ти трябва.По цел ден лети с кофата.
                        Темата не е за това с какви климатици да се отопляваме, а конкретно за пелетни горелки!
                        То и аз имам във всяка стая климатик, но се грея от този сезон с пелетна горелка...и не ме убеждавайте че по-лесното и по-евтиното ,е по хубавото.Щом те кефи топлината на климатика...грей се, на мен не ми харесва.
                        И затова е пусната темата от колегата, с каквото можем да сме си полезни, а не като типични българи всеки да почне да убеждава другия как се е преебал ,и че неговото си решение е най доброто!

                        Коментар


                        • #13
                          От: ПЕЛЕТНИ ГОРЕЛКИ.Обща тема за отзиви качества и недостатъци,настройка и взаимопомо

                          Имаме горелка Ferolli Sun P7 от 5 години. Сменили сме един път запалката за 75лв и сме направили дребен ремонт на горивната камера срещу едно кафе за заварчика. Горелката е абсолютно всеядна без никакви допълнителни настройки ако пелетите са качествени ( демек не слънчогледови).

                          Прави ми впечатление че хората си купуват такова нещо и първия коментар е че гори много. Ние отопляваме голяма двуетажна къща без изолация срещу 4.5 тона. Имаме 9 радиатора.

                          По стечение на обстоятелствата мазата ми заедно с котела, горелката и помпата са на отделен електромер. Сметката за него е 9 лева на месец.



                          Sent from my One using Tapatalk
                          Последно редактирано от Денислав Димитров; 02-01-17, 15:45.

                          Коментар


                          • #14
                            От: ПЕЛЕТНИ ГОРЕЛКИ.Обща тема за отзиви качества и недостатъци,настройка и взаимопомо

                            Слънчогледовите прават много боклук инече стават обаче ги взимам на 250лева някой ако знае къде има по евтини да казва карам тир Варна София Русе мога да се отбивам да си купувам на по път

                            Коментар


                            • #15
                              От: ПЕЛЕТНИ ГОРЕЛКИ.Обща тема за отзиви качества и недостатъци,настройка и взаимопомо

                              За220 лв за тон има във езерово до Варна телефони има в Гугъл,качеството е невероятно!!

                              За тезата че слънчогледовите правят повече боклук, няма как да се съглася,защото вече качествени пелети няма! Всички опилки и Талаж от дърводелските фирми се събира и пелетира и ние се чудим що настройките бягат и има пепел?
                              Миналия отоплителен сезон започнах с тон от бял бор,изгориха ги без да почиствам котела!!! От 1 тон изчистих едно чувалче не пълно пепел от пелети!? Сега горих широколистни и за две седмици горелката беше забита в пепелта ��

                              Коментар

                              Активност за темата

                              Свий

                              В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                              Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                              Зареждам...
                              X