Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Лед прожектора загрява

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Лед прожектора загрява

    Здравейте, колеги имам интересен проблем. Купих си лед прожектори 30вата и 10вата, които ги сложих за аквариумното осветление. Работейки забелязах, че доста загряват , почти не може да се пипне радиатора на прожектора. Знам, че температурата е най големия проблем за леда въпреки гаранцията от 2години. Сложих им по един вентилатор и вече радиатора няма и помен от загряване. Чуденката ми е колко е допустимо да загрява радиатора, за може леда да е оптимално темпериран.

  • #2
    От: Лед прожектора загрява

    Не е интересно колко загрява радиаторът, а колко диодът вътре. Съвременните диоди търпят продължителна работа при температури 50-70 градуса Целзий, но дали корпусът е 2 или 20 градуса по-студен от диода това не е лесно да се познае отведнъж и зависи от качеството на конструкцията. По-малко китайските прожектори имат и термозащита - диодът почва да мига и/или да свети по-слабо.

    Впрочем това с по-слабото светене се получава и от самосебе си - нормално е един диод с едно и също захранване при 0 градуса да свети има-няма двойно повече, отколото при 60. Но това обикновено не се забелязва.

    Коментар


    • #3
      От: Лед прожектора загрява

      Абе чак двойно не е. Между 25 и 80 градуса спада обикновено е около 10-15%. Справка - даташита на Cree XM-L2 например. До нула я докарат още 5-6, я не. На същия дават максимална температура на кристала от 150 градуса.

      От личен опит - при добре наместени върху радиатора диоди (с добър термален контакт), температура на радиатора до 65-70 градуса е що-годе здравословна. Естествено по-малко е по-добре.

      Моят праг на търпимост е нещо като 50-55, тъй че ако успея да си задържа пръста на радиатора за повече от 2-3 секунди, значи температурата му е здравословна за диодите. Щом при слагане на вентилатор температурата рязко спада, значи първо не е прекалено висока, и второ около радиатора няма достатъчен естествен поток въздух.

      Премери я с нещо (IR термометър, термодвойка или от сорта) и ако е до 65 градуса си свиркай.
      Интернет експлорър: Безплатно предоставян от Майкрософт тул за сваляне на браузер по избор.

      Коментар


      • #4
        От: Лед прожектора загрява

        Хи, благодаря за съвета и ще направя замерването на температурата. Но ще си оставя вентилаторите за всеки случай.

        Коментар

        Активност за темата

        Свий

        В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

        Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

        Зареждам...
        X