Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Трябва ми съвет във връзка със строителство

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • #16
    От: Трябва ми съвет във връзка със строителство

    Първоначално публикуван от Борислав Ангелов (fnqkhhhzzz) Преглед на мнение
    Аз лично по мойта документация, договора между строителя и възложителя я нямам. Всички ние сме трети лица, купили апартаментите от възложителя. Попринцип какви уговорки те имат за съобщаване и за рекламации, нас не ни интересува, защото не сме страна по този договор и със сигурност не са ни прехвърлени при продажбата на апартаментите. Така ,че гаранционната отговорност ще си я търсим на основание закона, а не на основание договора със строителя. Доколкото разбрах иначе от горното лицето, което ни трябва да присъства от наша страна, ако изобщо благоволи да дойде на оглед строителя е строителен инжинер или техник. Мерси! Ако имате хора, с които сте работили и сте доволни и смятате за компетентни ще съм благодарен за координати. Съответно сме взели решение да му платим на човека за консултацията разбира се.


    Ясно, благодаря!
    Колега , не дефинираш ясно в какви точно взаимоотношения си и с кого, какво е записано в твоят договор.Въпроса е какви писмени уговорки имате Вие/Купувачите/ при възникване на гаранционни обстоятелства.
    По всичко което съм написал по -горе, имах предвид под Строител=Предприемач =Възложител или какъвто и да се е кръстил по Договора между купувачи/Вие/ и продавач/Той/. В документацията на обекта/с която следва да разполага поне един от Вас-купувачите/, има координати на надзор, проектанти.
    Ако има между Вас обезщетени собственици, то те със сигурност познават директно и Архитекта.
    Всичко това ти го давам като жокери, защото :
    -сподели че Строителя се "ослушва"-това Предприемача ли ще рече?
    -в проектирането, изпълнението и узаконяването на сградата участват и всички посочени лица , които са длъжни обективно да констатират къде е дефекта, независимо от ослушването на един от тях. В техническото досие на обекта, има и техните подписи че еди какво си е с отлично качество и прочее.
    -намирането на компетентно лице от Ваша страна е най-малкият проблем. Маркуч,малко инструменти и екип за възстановяване на разкривките. Но ,както някой написа и по-горе, лицето ще бъде просто Ваш говорител и нищо повече.За разлика от лицата , които ти посочих.

    P.s. Възможни са и други причини за подобни течове-освен дограми и/или тераси. Ако имаш снимки на течовете от близък и общ план - с прилежащи дограми и фасади,може да се помисли.

    Коментар


    • #17
      От: Трябва ми съвет във връзка със строителство

      Първоначално публикуван от mishomishev Преглед на мнение
      Това е често срещан проблем........Трето също ефективно решение е просто покривче от поликарбон и терасата не я вали.Няма вода няма проблем.....
      Абсолютно поддържам!
      Близък приятел имаше такъв проблем, като над него бе терасата на апартамента на самия строител...
      Приказки имаше много. Опити за отстраняване на проблема - също... Водата си намираше път...
      Накрая строителя покри терасата (направи си стая ) и проблема изчезна...
      Вече съм неактивен в този форум и не го следя.
      Но съм насреща през алтернативни средства за комуникация (други форуми, телефон), ако има въпроси по обсъжданите тук теми.

      Коментар


      • #18
        От: Трябва ми съвет във връзка със строителство

        Alex_Z така само се обърква човека.Ти говориш за едни сложни работи договори и други дето реално никога не се случва.А и купувача не му трябва да ги знае.
        Говоря от личен опит.В случай имаме най обикновенна покупка продажба с нотариален акт(предполагам).
        Купувачите не ги интересуват никви проектанти архитекти и всякви други.Тяхната истина е следната: Ние сме платили хх пари за тоз апартамент на инвеститора и не искаме проблеми.След като обаче има проблеми търсим си гаранцията от него(щот той е прибрал парите) а пък той както иска да се оправя със строител изпълнител архитект и работници.По принцип купувачите са прави.Аз директно дефинирах проблема.
        Също така твърдя че трудно (направо невъзможно) ще е да си търсят гаранциите.И е въпрос на добра воля и добро име продавача(инвеститора) да оправи проблема.Лично мои предположения:
        Строителя или изпълнителя ще се прави на умрял до последно.След като вече няма накъде ще каже че фугите са напукани от неправилна екплоатация.Примерно собственика на терасата е мързелив и като се е натрупал сняг или лед той просто е изсипал агресивна луга да се разтопи и тя е прецакала фугите.(напълно реално)
        Затова казвам че реалното решение е в самите собственици.Да се разберат помежду си и ще оправят проблема в рамките на средна трицифрена сума за цялата работа.Като си я поделят..за 200 300 лв на човек??.Предполагам че терасата е малко квадрати.Иначе това със съд и други работи...Изисква време нерви пари..и несигурен изход.Без да броим и че повечето наистина не разбират за какво става дума.
        В случая закона е ясен.Купувача има право да си търси гаранции от продавача по договор(инвеститора).А инвеститора на свой ред от строителя или изпълнителя.
        А строителя може да се оправдае по три начина: Примерно по проект няма хидро или материалите калпави или просто собственика на терасата е изливал препарати или друго..Варианти бол.. Аз твърдя че решението на проблема струва далеч по малко от съдебни дела...

        Коментар


        • #19
          От: Трябва ми съвет във връзка със строителство

          5 години е нормативния гаранционен срок, ако в договор не е уговорено друго, но то не може да е по-малко. В подобен случай с проблемна дограма, след няколко молби до дограмаджията да си оправи проблема, написах жалба до КЗП със снимков материал. От фирмата се усетиха че информацията е публична и би им навредило в дългосрочен план и до две седмици оправиха проблемните пакети.
          Звъннете в КЗП дали могат да Ви съдействат.
          ВАЗ 2102 СС пакет проект 4х4
          Е250 1998-продаден
          Субару Пустош

          Коментар


          • #20
            От: Трябва ми съвет във връзка със строителство

            Понеже и аз съм го ял тоя, и двамата колеги са прави за причината и начините за решаване. При нас се оправи на добра воля от строителя, обаче отново е необходимо префугиране, което вече ще си оправяме сами. От друга страна едва ли въпросът е за няколко стотин лева, зависи за каква площ тераси става въпрос.
            Според мен най-лесно в конкретния случай е да се пусне жалба до КЗК и официално писмо до строителя/инвеститора (или какъвто е там по договор) да си оправи мизериите в гаранционен срок. Едва ли е необходимо чак обстойно изследване от съсобствениците какъв е проблемът, още повече, че може да е комплексен. След това вече той да си търси причините, да си разкрива, покрива и каквото там е нужно.

            Коментар

            Активност за темата

            Свий

            В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

            Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

            Зареждам...
            X