Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Ремонт на моята виличка

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Ремонт на моята виличка

    Здравейте,
    реших да направя тема с прогрес и въпроси относно ремонта на моята виличка.
    Инфо:
    • Виличката се намира в близост до Радомир.
    • Всички етажи са плоча - няма гредоред.
    • Има високо ниво на подпочвени води.
    • Няма канализация в селото.
    • Има ток.
    • Има кладенец

    Целите, които съм си поставил, до края на есента, са следните:
    1. Да направя изгребна яма(която ще бъде циментирана) извън къщата и да прекарам тръби от къщата към изгребната яма. Да направя система с Хидрофор от кладенеца към къщата.
    2. Да циментирам цялата пътеката отдясно на къщата (гледайки от улицата централно откъм входа на къщата) и така да го направя, че да може да минават коли по нея. Да направя голяма площадка, за беседката.
    3. Както се вижда от снимките на първия етаж, пода е пропаднал. Това, което разбрах по непотвърдена информация е, че едно време са копали мазе, но вследствие на подпочвените води са решили да го зарият. Явно и не са трамбовали като хората вследствие на което пода е пропаднал с около 10 см.
    4. Да затворя къщата, тъй като на втория етаж няма прозорци.
    5. Сега покрай дъждовете проверих покрива, засега не тече, но догодина, ще го правя и него.

    Въпроси:
    1. Дойде архитект, който измери нивото на подпочвените води и установи, че най-доброто място за изгребната яма би било в горния десен ъгъл зад къщата (гледайки от улицата централно откъм входа на къщата). Аз мисля, че това не е удачно, тъй като има западен вятър, който ще навява неприятната миризма от нея. Другото ми притеснение е, че не съм сигурен дали е удачно лайнрката да минава по бетонираната ми пътека. Моето желание е да бъде в долния ляв ъгъл на 2 метра от оградата на съседа и на 2 метра от улицата. Съображенията на архитекта са, че ако се спука тръба ще ми замърси кладенеца. Вие как мислите ? Бихте ли препоръчали потопяема помпа, която да изкара мръсната вода от кладенеца, преди да мога да сложа хидрофора?
    2. Колко дебела арматура да купя, за да съм сигурен, че ако се паркират коли, бетона няма да се спука ? Тъй като има високо ниво на подпочвените води, какво предлагате да сложа под бетона на плочата за беседката и дали е необходимо да се слага нещо и под бетона на пътеката ?
    3. Относно циментирането пода на първия етаж. Каква хидроизолация да сложа под бетона и как се слага ?
    4...
    5. От снимките по-долу, какво ви е мнението за покрива, какви препоръки бихте ми дали?
    6. Има ли нещо належащо, което ви е направило впечатление, от снимките и трябва да се направи незабавно ?

    Приемам всякакви съвети и идеи, които ви хрумват. Всяко мнение е много важно за мен, тъй като за първи път се хвърлям в такова изпитание и съм безкрайно незапознат с всичко.

    Ето един албум със снимки, които съм направил: https://photos.google.com/share/AF1Q...JzakhvTndlMXVn
    Последно редактирано от Mortos; 04-05-16, 16:18.
    Touareg 2.5 R5 TDI 7L 2005

  • #2
    От: Ремонт на моята виличка

    Ще ме препсуваш, но аз бих я бутнал и подкарал наново.

    Колоните (аз видях една) на тази къща смятани ли са от строителен инж. или са карани на око? Тази, която се вижда е изпълнена ужасно.
    Покривът е в плачевно състояние и е чудо, че не тече.
    Външното стълбище е безумие в наше време.
    Пропадането може да е накъсало или компроментирало арматурата. Не мисля, че има финансово разумен начин, с който това да се оправи.
    Вероятно липсва дренаж, който е задължителен при високи подпочвени води и ще е трудно (скъпо) да се направи при заварено положение.

    Коментар


    • #3
      От: Ремонт на моята виличка

      Не е колона това, започва от тухла четворка и завършва пак така.
      Колони няма, по-лошото е , че май носещите стени са от четворки.
      Пък и архитект измерил нивото на подпочвени води си е виц от всякъде.
      подаръци за мъже от FACOM
      промоция на читави инструменти

      и на хоби такива

      тел. О879 Ч8Ч 2З5

      Коментар


      • #4
        От: Ремонт на моята виличка

        Първоначално публикуван от Mortos Преглед на мнение
        6. Има ли нещо належащо, което ви е направило впечатление, от снимките и трябва да се направи незабавно ?

        Приемам всякакви съвети и идеи, които ви хрумват. Всяко мнение е много важно за мен, тъй като за първи път се хвърлям в такова изпитание и съм безкрайно незапознат с всичко.
        Състави си разумен план за действие, мисля че ще ти е необходима по-професионална помощ още от тук.
        Като начало:
        1. Обезопасяване на парцела срещу хора/животни/ако е нужно-преглед огради , добри брави,катинари/.
        2. Обезопасяване на сградата-превръщането на сграда в обект ,неминуемо привлича вниманието на нездрави индивиди.
        3. Преосмисляне и втори оглед на покрива-на снимките се виждат ясно просветвания ,където не им е мястото.
        4. Преглед на конструктивните елементи и за симптоми за намалена устойчивост.
        5. Преглед за агресия на водите-подпочвени, капилярни,повърхностни. Щом е идвал архитект , следва да ти е дал препоръки по въпроса.
        Всичко по твоят план , вече по реда си след като се овладеят или поне констатират горните моменти.

        Коментар


        • #5
          От: Ремонт на моята виличка

          По-долу ще се спра само на първоначалните си впечатления, добити от Вашите снимки и свързани с конструктивните особености на сградата.

          1. Предполагам, че сградата е строена в периода 1980-1990г.

          2. Външните мазилки са в относително добро състояние, което говори за доброто качество на изпълнение.

          3. По фасадните стени, които са снимани, не се наблюдават следи от пукнатини, свързани с недопустими премествания (вертикални и/или хоризонтални), независимо от високите нива на подпочвените води. Това дава основание да се предположи, че фундирането е изпълнено с необходимото качество. Оттук следва извода, че конструкцията на сградата до настоящия момент е изпълнявала своите функции, понасяйки добре и последните по-сериозни сеизмични въздействия в този регион (земетресенията в Гърция, в София през 2008г. и около Перник през 2012г.).

          4. Кофражът и бетонирането на външното стълбище са изпълнени с добро качество, което говори за участието в строителството на добър кофражист.

          5. В етапа на строителството не е осъществяван контрол от строителен инженер-конструктор или опитен строителен техник със стаж като проектант в част "Конструктивна". Все пак предполагам, че майсторите-зидари са имали някакъв усет за поемане и предаване на натоварванията. Основание за това твърдение са пропуските и особеностите в конструктивно отношение, които се наблюдават в снимките на балкона на втория етаж, а именно:
          а/ Тухлената колона, поемаща натоварването от горната плоча не е изпълнена до долния си край с решетъчни (или плътни) тухли. Вместо това обаче, от двете страни на колоната са изпълнени "уширения" с решетъчни тухли, разпределящи натоварването на по-голяма площ върху кухите тухли.

          Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_0521_coment1.jpg
Прегледи:1
Размер:200.9 КБ
ID:5714240

          Проблемът е възможно да бъде разрешен по следния начин:
          *Подпиране на горната плоча с вертикални подпори около съществуващата колона- задължително преди започване на останалите дейности в тази зона.
          *Премахване на съществуващата колона.
          *Изпълнение на нова колона на мястото на старата. Новата колона може да бъде:
          -стоманена- най-бързо като монтаж, но свързано с известни деликатни трудности при евентуално бъдещо затваряне на балкона;
          -тухлена- от плътни или решетъчни тухли на плътна фуга с цименто-пясъчен разтвор, като е възможно да се използват наличните решетъчни тухли, но след внимателното разваляне на съществуващата колона, за да не се начупят и доброто им почистване от полепналия по тях разтвор;
          -стоманобетонова- тук особеното е, че трябва да се направят отвори в горната плоча за осигуряване на бетонирането. Ако се решите да приложите този вариант е добре да знаете, че бетонирането е добре да се изпълни на два такта- първия отдолу до около 15-20см под горната плоча, и втория, допълващ слой- след около 20-25 дни. При този вариант премахването на вертикалните подпори около колоната трябва да стане около 20-25 дни след полагането на бетона за втория, допълващ слой.
          *Премахване на подпорите около новата колона.
          б/ В другия край на балкона на втория етаж се наблюдава нещо като стоманобетонова колона, която точно под горната плоча е заместена с кухи тухли. Дали това действително е стоманобетонова колона може да се установи само на място.
          в/ В подпокривното пространство се вижда, че конструктивните елементи- дървените столици лежат върху тухлена зидария, изпълнена от кухи тухли (т.нар. "четворки"), която е възприето да не се счита като носеща.

          6. Имайте предвид, че горните преположения и изводи са предварителни, доста приблизителни и вероятно недостатъчно точни, тъй-като са обосновани само и единствено на публикувания от Вас снимков материал.

          7. Напълно подкрепям мнението на " ALEX_Z " относно стратегията за извършване на Вашия ремонт.
          Аз лично, след обезопасителните и логистични мероприятия (ток, вода, временна тоалетна, място за хранене и почивка), бих започнал от покрива, тъй като е основен елемент от запазването на пространството под него.

          8. Едно уточнение- в България раличните специалисти- проектанти се занимават с различни части от проектирането, за което подсказват и техните наименования. В този смисъл, в общия случай е много малко вероятно да се получи точно решение на конструктивен проблем от архитект, електроинженер, или инженер по Отопление, Вентилация и Климатизация. Същото разбира се важи в известна степен и в другата посока.
          Когато захарността в гроздето намалява, моята се покачва.

          Коментар


          • #6
            От: Ремонт на моята виличка

            Хиляди благодарности за изчерпателните отговори. Имам въпрос, преди изливането на площадката за беседката искам да сложа нещо, което да не пропуска влага, бихте ли ми препоръчали някаква водоизолация ?
            Touareg 2.5 R5 TDI 7L 2005

            Коментар


            • #7
              От: Ремонт на моята виличка

              Първоначално публикуван от Mortos Преглед на мнение
              Хиляди благодарности за изчерпателните отговори. Имам въпрос, преди изливането на площадката за беседката искам да сложа нещо, което да не пропуска влага, бихте ли ми препоръчали някаква водоизолация ?
              Копае се 30-40 см отдолу под бетона, засипва се с чакъл и се трамбова добре, дебел найлон и лееш плочата.
              Бетона няма да контактува с водата освен ако не се оттича ами остава (зависи от мястото).
              Ако водата остава се правят дренажи за да се отведе.
              Land Rover Discovery II, V8 4.0
              VW Golf VI variant
              Гагич: "...Никой сериозен оффроудър не е сложен заводски на въздух, само СУВ за пред нощния чалга-клуб, пред кафето и за друсни-полянка..."

              Коментар


              • #8
                От: Ремонт на моята виличка

                Какъв е този найлон ? Ако сложа фибран ?
                Touareg 2.5 R5 TDI 7L 2005

                Коментар


                • #9
                  От: Ремонт на моята виличка

                  Първоначално публикуван от Mortos Преглед на мнение
                  Какъв е този найлон ? Ако сложа фибран ?
                  Какъв да е по дебел.
                  Фибрана е по скъп и полза за беседка няма.
                  Land Rover Discovery II, V8 4.0
                  VW Golf VI variant
                  Гагич: "...Никой сериозен оффроудър не е сложен заводски на въздух, само СУВ за пред нощния чалга-клуб, пред кафето и за друсни-полянка..."

                  Коментар


                  • #10
                    От: Ремонт на моята виличка

                    Колоната на терасата не мисля че ще е проблемна. Имам построена стопанска постройка, от дядо ми. Стените до половината са зидани с плътни тухли, а другата половина с 4-ки. Няма стоманобетони колони, върху зидовете има направен пояс и плоча. Покрива е изграден изцяло от 4-ки на тясната страна, двускатен, като върху зидовете са направо гредите поставени. 60кв.м. е постройката и не е мръднала. строено е средата на 80-те, но предполагам че няма да мръдне още толкова години.
                    Не се замисляй изобщо за конструкцията, довърши си виличката и се радвай на природата.

                    Коментар


                    • #11
                      От: Ремонт на моята виличка

                      И аз не виждам нещо особено зле.Преди месец си купих нещо подобно.При всички случаи навремето са строили по-качествено от сега.
                      Бутни тук там,където има нужда.
                      Grand Cherokee WJ
                      Dodge Caliber
                      E 430 4-matic-T(S210)
                      GLK

                      Коментар

                      Активност за темата

                      Свий

                      В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                      Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                      Зареждам...
                      X