Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Дайте съвет относно отопление в къща на село

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Дайте съвет относно отопление в къща на село

Основният проблем на старите селски къщи е еднокатната стара дървена дограма и разните процепи, пукнатини, високи тавани тип "каратаван" и каменни дувари. Евтините дърва през годините са "стимулирали" собствениците им да не инвестират в топлоизолация, а да "бухат" кюмбето до като се стигне до един момент, в който или става студено или вече е скъпо.
    Сменете дограмата, дори и втора употреба дървена двукатна добре затваряща се дограма ще даде резултат. Сменете или уплътнете вратите. направете изолация поне на тавана - ако е "каратаван" - събаряне на мазилката и лепене на фибран за летвичките с монтажна пяна, шпакловка на фибрана отдолу и готово. Може и вата и гипскартон - за каквото ви стигнат парите.
    Има много красиви и тежки (чугунени) турски готварски печки, не е необходима допълнителна инвестиция в тръби, радиатори, помпа, разш. съд и т.н., още повече, че ако някоя зима къщата остане без стопанин всичко това трябва да се източи.
    Ако бяхте по - наблизо щях да ви предложа и дограма и печка.
    Не бързай ако искаш да стигнеш

Коментар

Първоначално публикуван от p-pleven Преглед на мнение
      Камина с водна риза, че да можеш да меткаш вътре какъвто материал имаш: цепеници, пънове... На село много дървен материал стои и гние, защото не може да мине през вратичката на печката...
      Това го предложих, въпреки че съм бил и аз в "конюшна" с 50 човека в казармата по следните причини:
      - На село родителите ми се отопляват с "нормална" печка на дърва, която както споменах има ограничения какъв размер дървен материал да влиза през вратичкаа;
      - Въпросната печка топли основно кухнята, като вечер се отваря вратата на кухнята за да се "отвърнат" останалите 2 стаи (коридор, баня) за да могат зимата да се ползват;
      - Камината с водна риза (на комшията) би изплнявала същата задача, че и по-успешна (заради по-голямата мощност в кW), но има опцията да се добавят и радиатори за останалите стаи.

Отделно дограмата си каза думата тая зима... Видимо по останалите кубици дърва.
      Публикувайте отговор

Коментар

С малка камерка/каминка 9 кв ми е резервното отопление в хола 10х5х3 = 150 м3.
        Като я пуснеш първите 2 часа се живее при температура 25-26 после става 30 и я спираш - това нова къща с добра дограма и изолация.
        Мисълта ми е че каквато и да е печица ще стане само да се изолира добре.
        Land Rover Discovery II, V8 4.0
        VW Golf VI variant
        Гагич: "...Никой сериозен оффроудър не е сложен заводски на въздух, само СУВ за пред нощния чалга-клуб, пред кафето и за друсни-полянка..."

Коментар

Колеги, много съм ви благодарен за помоща относно намиране на решение. Да кажа за ситуацията накратко--къщата и прозорците са от 1980 година. Днес направих подробен оглед с местен майстор, еми поизкривени са, повечето маджун е опадал. Има места с изкривявания на повече от 1 см.

Баща ми беше болен през Февруари, и влезе в болница. Затова и сега си дойдох до България. Той си мисли че решението е нова по-голяма, по-мощна печка, на дърва. Живее на село, където гасненето на тока е често явление през зимата. Според мен печката си работи много добре, а именно изолацията трябва да се подобри.

Иначе леглото му е до прозореца, където направо си духа. Затова аз искам да се термоизолира, дори и с нов прозорец.

Ще кача снимка на печката която е в екслоатация в момента. Само дето тук на село интернета ми е чрез Виваком на Edge, и работи със скоростта на пощенски гълъби.

Коментар

Я кажи кое е това село, да не се окаже моето и да мога да споделя интернет
            Hyundai Galloper 3.0 V6

0885 44 60 16

Коментар

Въбел

Коментар

пичелиш, сега ще се разберем на лично
                Hyundai Galloper 3.0 V6

0885 44 60 16

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                X