Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Разрешение за ремонт?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Разрешение за ремонт?

Почти всички къщи строени преди ерата на копирните машини, нямат подробни проекти (режим на търпимост). Само типови. С последните промени в ЗУТ могат да се ремонтират, престрояват, надстрояват, НО преди това се прави заснемане на съществуващото положение. Не е уточнено в закона обаче дали заснемането е необходимо само за сградата на която се налага ремонт на покрива, или на всички постройки в имота (предполагам ще е това). И ако имота е строен на границата, кво става. Всяка община различно решава.
    ВАЗ 2102 СС пакет проект 4х4
    Е250 1998-продаден
    Субару Пустош

Коментар

Първоначално публикуван от Доби Преглед на мнение
      Като покривът от обикновен се преобразува на мансарден? Сиреч все едно че строиш нова къща.
      Това преустройство задължително изисква Разрешение за строеж и както си отбелязала, процедурата е като за нова сграда, включително и доказване на места за паркиране за цялата сграда, а не само за новият имот.

Първоначално публикуван от Доби Преглед на мнение
      Ако беше промяна на и ремонт само на покрива - да нямаше да е проблем. Но малко преди да изповядаме сделката се оказа че къщата няма одобрен проект. Когато са я строили са нарушили одобрения проект, застроили са повече от разрешеното, после плащат глоба в общината узаконяват я документално, но без да правят нов проект, плащат глоба и това е. Сега който я купи и иска да прави преустройство и ремонт, а тя плаче за такъв, трябва да започне от А.....сиреч все едно че няма къща....така мисля. С какво ще отида в общината и ще искам разрешително за ремонт и преустройство, само с нот.акт и скица с очертанията на къщата - няма да стане.....с това само можем да придобием имота и това. Не виждам начин да заобиколим и с нужните хора, без никакъв проект.
      Най-вероятно не е точно така, след като е узаконена, ако наистина е, има проект "Заснемане за узаконяване", които се използваше по времето, когато имаше понятието "узаконяване". Този проект би бил достатъчен за основа на новото проектиране.

Както обаче се писа по-горе, сега трябва да се изчисли цялата сграда по действащите норми в момента.

Като цяло не е невъзможно, но е бавно, а от там и скъпо удоволствие.
      Toyota Land Cruiser 80, 1FZ-FE
      BMW F650CS
      Радо о885 5о 59 5о

Коментар

Първоначално публикуван от krismarg Преглед на мнение
        Почти всички къщи строени преди ерата на копирните машини, нямат подробни проекти (режим на търпимост). Само типови. С последните промени в ЗУТ могат да се ремонтират, престрояват, надстрояват, НО преди това се прави заснемане на съществуващото положение. Не е уточнено в закона обаче дали заснемането е необходимо само за сградата на която се налага ремонт на покрива, или на всички постройки в имота (предполагам ще е това). И ако имота е строен на границата, кво става. Всяка община различно решава.
        Не съм съгласен. Има достатъчно много сгради, които са строени преди 30-40-50 години, които имат проекти, както и разрешителни за строеж или "Строителен билет", както се е казвал тогава. Дали това е преди или по време на ерата, не знам

А за заснеманията, когато се налагат, също ясно е указано, какво и защо се заснема. Това е работата на проектантите.
        Toyota Land Cruiser 80, 1FZ-FE
        BMW F650CS
        Радо о885 5о 59 5о

Коментар

Aз съм с къщa строенa 1950г.,имaм еднa дебелa пaпкa документи,от зaкупувaнето нa имотa от дядо ми ,рaзрешително зa строеж,строителен билет и деклaрирaне от двaмa комшии ,че строежa е зaпочнaт от еди когa си и е зaвършен еди когa си и товa е ,тaкa сa почти всички къщи в квaртaлa ,a нaштa е еднa от първите.Aко пред
          приемaм мaсивно пристроявaне или мaсивен строеж в имотa ,трябвa дa прaвя aктуaлизaция нa документи по нормaтивнaтa уредбa от 98мa г.,рaзучих преди годинa ходих в общинaтa до aрхитектa нa рaйонa,дaже си извaдих геодезискa скицa,същото ми кaзaхa и геодезистите ,отнaся се зa всички сгрaди преди 98г.
          Трябваше да почивам вчера! // Мразя сапунени сериали и фейсбук ,не слушам чалга!NO FEAR!

Коментар

Първоначално публикуван от rraadd00 Преглед на мнение
            ... Има достатъчно много сгради, които са строени преди 30-40-50 години, които имат проекти, както и разрешителни за строеж или "Строителен билет", както се е казвал тогава. ....
            Да, има къщи с проекти. Даже съм виждал такъв от 1960 и някоя със съответния строителен билет. Само че проектът, с който са получили разрешевие на времето, беше само архитектурен. Пък сега какви са изискванията ...
            Ние не сме неутрални!

Коментар

Точно това имам в предвид. Всичките са с разрешение за строителство - тип 2, 3, 4..., има ги на актуализирания ПУП, но нямат индивидуални строителни книжа. "Узаконяването" т.е. паспортизацята се прави за целия имот. Не знам дали това е променено с последните промени в ЗУТ, но от местна община обясниха, че е необходима паспортизация на сградата и после проект и разрешение за преустройство и ремонт. Но пак според закона, ако паспортизацията не мине заради това че сградата не отговаря на новите изисквания, подлежи на събаряне. Няма отстояние от съседи и какво следва- събаряне ли? Отиват едни 10 месеца и 5-7к лева със съмнителен изход. Затова хората си правят само ремонт на покрив с уведомяване в общината. Даже изливане на пояс се счита за ново стройтелство и смяна на елементи от дървената конструкция.
              ВАЗ 2102 СС пакет проект 4х4
              Е250 1998-продаден
              Субару Пустош

Коментар

Това за паспорта го бях забравила....
                Силните плачат сами. Не ръкомахат. Не викат. В гръб не забиват ками. И не се кланят на никого.

Коментар

Само да уточня.Узаконяване на мансарда за жилищна площ и мансарден покрив са две различни неща.
                  Лесния и евтин начин е да се прави проект за ремонт на покрив.
                  За какво ще използваш подпокривното пространство си е твоя работа.
                  ........................
                  Иван Маринов
                  CRF 250 X
                  Не шансът определя съдбата на човека,а изборът!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                  X