Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Мнение за състоянието на бойлер

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Мнение за състоянието на бойлер

Здравейте, търся съвет за състоянието на един бойлер. Елдом вертикален, 80 л. Спря да грее, но затова пък започна да шуми, така че погледнах вътре - нагревателят цъфнал, мръсотията в норма. И така, работата с нагревателя е ясна.

Но се чудя за състоянието на водосъдържателя. Изплакнах го и го огледах с фенерчето - в долната половина емайлът е ОК. "Таванът" обаче е целият ръждив и на язви. Освен това по стените се спускат няколко следи от много дебела ръжда. Опитах се да снимам състоянието. Уредът е на 7-8 години, досега беше минал без ремонт. Така като гледате ръждите, има ли смисъл от нов нагревател, или просто нов бойлер?
    Прикачени файлове
    Някои казват, че съм ужасен човек. Но това не е така - аз имам сърце на мил, чувствителен юноша. Пазя го в буркан със спирт на бюрото си...

От: Мнение за състоянието на бойлер

Нагревател е 20-30лв максимум. Щом не е протекъл водосъдържателя, ползвай си го. После взимаш друг, от този сваляш нагревателя преди да го хвърлиш и имаш резервен ако вземеш същия или подобен бойлер. Но според мен е най-добре следващия бойлер да е с неръждаем водосъдържател - по скъпи са, но са много по-добри.
    Ясен: "Правилата просто не могат да обхванат живота, затова компромиси има навсякъде. Само различно дълбоки. И според местните и личните разбирания кое е по-важно."

Коментар

На твое място бих сменил вътрешните чарколаци и бих продължил експлоатация...

Преди около месец взех ремонтен комплект за хоризонтален елдомски бойлер...
      Взех по-скъпия нагревател 3кВт (май бяха полски)...
      Ако не се лъжа всичко (нагревател, аноден протектор, уплътнение за фланеца, пластмасови уплътнителни втулки за нагревателя) ми излезе някъде около 20лв..

Не съм ги сложил още за да видя положението вътре в бойлера (бойлера ми още работи, но лееко просълзява покрай едната пластмасова втулка на нагревателя), но при всички случаи бих продължил да ползвам стария водосъдържател...
      Когато вземах бойлер преди 10-15 години се чудих какъв да взема... Реших да е обикновен емайлиран... Така през годините за различни апартаменти взех 3 елдомски хоризонтални (да, по-лошия вариант, но и на трите места нямаше място за вертикален)...
      До момента се убедих, че съм направил правилно решение.
      Повредите досега:
      Първия (вече експлоатация 10-15г), и втория (рядка експлоатация ~8г) - изгорял нагревател на около 8-10 година. Ремонтия комплект и в двата случая е оправил нещата, а огледа освен мръсотия (нямам филтри никъде) не е показал някакви поражения на водосъдържателя.

Сега третия бойлер, за който взех ремонтен комплект работи активно/денонощно вече 6 години, и ако не бе просълзил - не бих го пипал...

Според мен от икономическа гледна точка отдавна ми е станал по-изгоден емайлирания пред неръждавейката...

Пък ако умре водосъдържателя - супер - ще си имам чисто нов бойлер...
      Последно редактирано от slowtraveler; 13-01-16, 06:53.
      Вече съм неактивен в този форум и не го следя.
      Но съм насреща през алтернативни средства за комуникация (други форуми, телефон), ако има въпроси по обсъжданите тук теми.

Коментар

Хоризонталните бойлери нямат проблема на вертикалните с изгниване на горната част на водосъдържателя. Това спасява положението, а не че емайлираният водосъдържател се доближава до неръждаемия. Цената на по-дългия живот на балона при хоризонталния бойлер е по-малкото количество вода от аналогичен вертикален.

Коментар

Първоначално публикуван от kartechar Преглед на мнение
          ...Цената на по-дългия живот на балона при хоризонталния бойлер е по-малкото количество вода от аналогичен вертикален.
          Това не го разбрах... Какво разбираш под - "по-малко количество вода" - 80л са си 80л независимо дали са хоризонтални или вертикални...
          Вече съм неактивен в този форум и не го следя.
          Но съм насреща през алтернативни средства за комуникация (други форуми, телефон), ако има въпроси по обсъжданите тук теми.

Коментар

Първоначално публикуван от slowtraveler Преглед на мнение
            Това не го разбрах... Какво разбираш под - "по-малко количество вода" - 80л са си 80л независимо дали са хоризонтални или вертикални...
            Вероятно става дума за това, че при хоризонталния бойлер топлата вода по- бързо се охлажда, вследствие постъпването на студена вода и благодарение на по- малкия воден стълб, сравнено с вертикалния. Разликата не е в обема вода, а в количеството топла вода, която хипотетично можеш да източиш от единия и от другия.
            Прави каквото щеш, ама да стане както трябва.

Коментар

Много благодаря за отговорите! Явно това е принципът - щом не тече, ще живее
              Някои казват, че съм ужасен човек. Но това не е така - аз имам сърце на мил, чувствителен юноша. Пазя го в буркан със спирт на бюрото си...

Коментар

Смени му защитния анод, така и така си го отворил. Макар че това няма да спаси купола - там обикновено остава малко въздух в който анодът не работи.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                X