Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Новото предизвикателство, еднофамилна къща.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Новото предизвикателство, еднофамилна къща.

Подовото (особено водно) дава прекрасен комфорт, но не разчитай само на него за отопление. Просто пусни от котела един или няколко нискотемпературни кръга, но си остани на радиаторно отопление. А какъв ще ти е котела - твой избор. Между другото - комбинираното (радиаторно плюс подово) било най-ефективно. Казвам "било" защото аз лично не съм го смятал или експлоатирал. Хора от опит са ми казвали, но това си е тяхна субективна оценка.
    Когато опознаеш живота - няма закъде да бързаш...

Коментар

Имай впредвид че подвото отопление много изсушава въздуха.Мога да подкрепя Cesar-a,задължително ги комбинирай.Нощувал съм в такава къща,голяма жега,щом се събудих с пресъхнало гърло,все едно че съм в пустиня.

Коментар

Първоначално публикуван от CAESAR Преглед на мнение
        Подовото (особено водно) дава прекрасен комфорт, но не разчитай само на него за отопление. Просто пусни от котела един или няколко нискотемпературни кръга, но си остани на радиаторно отопление. А какъв ще ти е котела - твой избор. Между другото - комбинираното (радиаторно плюс подово) било най-ефективно. Казвам "било" защото аз лично не съм го смятал или експлоатирал. Хора от опит са ми казвали, но това си е тяхна субективна оценка.
        Само с подово се топля вече два сезона и ми стига дори артисва - има си достатъчно мощност в запас.
        След като положих всичките топлоизолации и дограма, ОВК проектанта ми сметна каква мощност е необходима за най студения ден в годината и според това със 20% запас си избрах термопомпата.
        Проблема при мен се получава лятото защото ТП идва по мощна и дори и в най топлия ден когато пусна конвекторите на макс не работи като инверторна а спира и тръгва.
        Явно ми трябва буферен съд за лятото.

Комбинираното е най добро но имаш 2 кръга с различни температури, повече автоматика, клапани, двуконтурни котли и т.н.
        Land Rover Discovery II, V8 4.0
        VW Golf VI variant
        Гагич: "...Никой сериозен оффроудър не е сложен заводски на въздух, само СУВ за пред нощния чалга-клуб, пред кафето и за друсни-полянка..."

Коментар

Да, всеки си има индивидуално усещане за термокомфорт и оттам и индивидуален подход към решаването на този проблем. Ние разсъждаваме върху варианти, а решението ще си вземе той. Аз лично в моя случай проектирам (проектанта де, не аз) повече от два контура за отопление и повече от 3 контура източници за отопление. Представи си що автоматика е нужна , макар че (пак индивидуално) - аз като инженер по автоматизация (макар и на производството) не се плаша от нея.

Коментар

То инженерите и те трябва хляб да ядат и да ти проектират 3 помпи, 5 задвижки и 5 клапана и много други а всички знаем на какво е обратно пропорционална надеждността.

Аз смятам че една ТП(котел газов или пелетен) с един ниско температурно подов кръг, ел. Нагревател вътре в ТП за аварийно отопление и електро независим източник примерно камина без риза (може само с естествена циркулация на въздуха) вършат прекрасна работа за отопление.
            VW Golf VI variant
            Гагич: "...Никой сериозен оффроудър не е сложен заводски на въздух, само СУВ за пред нощния чалга-клуб, пред кафето и за друсни-полянка..."

Коментар

Първоначално публикуван от rosen_offroad Преглед на мнение
              То инженерите и те трябва хляб да ядат и да ти проектират 3 помпи, 5 задвижки и 5 клапана и много други а всички знаем на какво е обратно пропорционална надеждността.
              Пределно ми е ясно, но съм на фаза максимализъм и гигантомания...

Коментар

Първоначално публикуван от Живко Костадинов Преглед на мнение
                Имай впредвид че подвото отопление много изсушава въздуха.Мога да подкрепя Cesar-a,задължително ги комбинирай.Нощувал съм в такава къща,голяма жега,щом се събудих с пресъхнало гърло,все едно че съм в пустиня.
                Toва за нискотемпературно подово ли става въпрос?
                Аз лично не съм наблюдавал такова явление.
                При мен в студените зимни дни в долната част на дограмата има съвсем незабележимо количество влага.

Нискотемпературното подовото отопление позволява в стаята да се поддържа по ниска температура отколкото другите видове отопление.

Причината е тази че стаята се темперира от пода към тавана чрез естествена циркулация на въздуха и ако водата в подовото е 30 С на входа и 25 С на изхода то на настилката е примерно 21 С и почти толкова е на тавана на стаята.
                При отопление с климатик при зададена температура на въздуха 25 под струята на климатика въздуха ще е 35 а на пода примерно 15.
                Т.е. при другите видове отопление имаме повърхности с най нееднородни температури което е предпоставка за конденз по студените части.
                Когато влагата от въздуха кондензира някъде в стаята то въздуха се изсушава.
                Важна необходимост разбира се е добрата изолация и дограма.
                Ако дограмата е лоша ще кондензира по стъклата и профила и ще изсуши въздуха.
                Ако изолацията на стените е лоша то ще кондензира там и ще изсуши отново въздуха.

Някакъв спомагателен ефект за регулиране влажността в малки граници се явяват стените от гипсокартон.
                Картона има свойство да поема излишна влага от въздуха когато е в повече и да я отдава когато е по ниска.
                Последно редактирано от rosen_offroad; 09-09-15, 23:16.
                VW Golf VI variant

Коментар

Някакво развитие по темата?
                  VW Golf VI variant

Коментар

За много години първо
                    Да, има развитие. Започнах процедура по разделяне на имота и в един момент съсобствениците решиха да продават техния дял на разумна цена, която бяхме коментирали преди време и тогава им се виждаше малка. Та със събраните пари закупих остатъка и януари започвам да действаме с архитекта. Замислил съм да отделя 300 кв. за един бизнес проект, останалите 230 кв. от плочата ще ползвам за еднофамилна къща, като подпокривно съм предвидил няколко спални. Когато назрее момента, ще споделя подробности
                    DJ Иван Тодоров, Вашият парти диджей: http://djivantodorov.com/

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                    X