Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Новото предизвикателство, еднофамилна къща.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Новото предизвикателство, еднофамилна къща.

И аз ползвам конвектори и те се справят добре.
    Това с двата кръга, ниско и високо температурен не го разбрах, защото подовото и конвектора са ниско температурни и двете.
    По точка 2 - говорехме за евтини климатици, а тези подовите и подпрозоречните не са в тази графа.
    По точка 3 - тръбния път е от тръба с алуминиева вложка и е доста евтин според мен.

А на автора да кажа - има ли възможност всяко дете да си е в стая я използвайте.
    Имам 3 деца и съжалявам, че нямам 3 стаи за тях. Ама много съжалявам.

Коментар

Вие я захванахте от главата за краката с тия спорове какво да бъде отоплението!

Доде стигне до ОВК Иван има толкова препятствия да прескочи, че хич не му завиждам. На първо място - разделяне на имота, така че да обособи своята част в отделен УПИ. Че да тръгнеш да строиш в имот със съсобственици си е един филм ...
      След това трябва да намери най-добрия начин как от част от основите на 7-етажен блок да направи читава еднофамилна къща на смислени пари. Нелека задачка, макар че поне основите ще са му повече от стабилни!
      Това обаче е работа за читави архитект и конструктор.

Не знам какви са темповете на работа на бургаските общинари, но е много вероятно процедурите да се проточат към година, и то, ако няма някакви спънки.
      Ние не сме неутрални!

Коментар

Направи котелно класическо парно и забравяш.Ела и виж как е при мен.

Коментар

Първоначално публикуван от PACH - Иван Тодоров Преглед на мнение
          ... но понеже на съседите имота е малък като квадратура ще се наложи да вдигна висок гараж на границата, за да могат да построят на калкан някой ден...
          Чудно ще стане, ако някой ден построят 7-етажен блок на калкан до хубавата ти 1-етажна ти къща.
          ЪХ: "Парите си похарчих за пури, пиене и жени, а останалите ги профуках"

Коментар

Първоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнение
            Вие я захванахте от главата за краката с тия спорове какво да бъде отоплението!
            Отоплението се избира преди проектирането по множество причини.
            Дебелини на замазки, изолации, разположение на сервизни помещения и др.

Отопление на твърдо гориво може да е изгодно за момента но цената на горивото върви нагоре.

Котел на твърдо гориво/пелети не изключва нискотемпературно подово, както и газов кондензен котел и подово.

Котела на твърдо гориво определено не е най незанимателния начин на отопление
            Land Rover Discovery II, V8 4.0
            VW Golf VI variant
            Гагич: "...Никой сериозен оффроудър не е сложен заводски на въздух, само СУВ за пред нощния чалга-клуб, пред кафето и за друсни-полянка..."

Коментар

Това си е сериозен проект и ще се включа със съвсем друга гледна точка. Имай предвид, че голямо жилище ти трябва докато децата са ти малки. Ако се появи риск нещата да се проточат, по- добре вкарай същите средства в по- бърз, макар и не толкова мащабен проект. След петнайсетина- двайсет години ще констатираш, че си построил къщата на Гераците, а челядта е по чужбината и двамата с бабата се чудите как да поддържате тоя мавзолей. Ако преди това си похарчил и пет години в реализация на тоя проект... Имам ги примери около себе си, затова си позволявам подобни волности. 10 години гърчене в панелка на три поколения под един покрив, докато се построи голямата къща. Тъкмо се нанесеш- старите си отидоха, малките драснаха да учат по чужбините...
              Рядко си позволявам да давам тон в живота на когото и да било. Просто го помисли и от тази гледна точка.
              Поздрави!
              Прави каквото щеш, ама да стане както трябва.

Коментар

Първоначално публикуван от Тропчо Преглед на мнение
                Това си е сериозен проект и ще се включа със съвсем друга гледна точка. Имай предвид, че голямо жилище ти трябва докато децата са ти малки. Ако се появи риск нещата да се проточат, по- добре вкарай същите средства в по- бърз, макар и не толкова мащабен проект. След петнайсетина- двайсет години ще констатираш, че си построил къщата на Гераците, а челядта е по чужбината и двамата с бабата се чудите как да поддържате тоя мавзолей. ...
                Има много логика, за което свидетелстват и празните 3-етажни "прогимназии" по селата. Но, както се вижда от първия пост, той вече е скочил в дълбокото. Пък в един момент "мавзолеят" може да се продаде или замени за по-подходящо по размер жилище.
                Ние не сме неутрални!

Коментар

Новото предизвикателство, еднофамилна къща.

Тропчо, къща на един етаж определено не е многофамилна

Ако имаш парите се строи за 6 -12 месеца
                  Land Rover Discovery II, V8 4.0
                  VW Golf VI variant
                  Гагич: "...Никой сериозен оффроудър не е сложен заводски на въздух, само СУВ за пред нощния чалга-клуб, пред кафето и за друсни-полянка..."

Коментар

Доброволно се изнасям в спама http://www.offroad-bulgaria.com/show...11#post2809311
                    Тук пожелавам успех на РАСН.
                    Прави каквото щеш, ама да стане както трябва.

Коментар

Благодаря на всички които се включват активно в темата.
                      За момента мисля да заложа на класическо парно отопление. Понеже материята не ми е позната, ще наема специалист да ми сметне колко и какви радиатори да монтирам, да направи цялостен план на тръбите и т.н. и накрая ще реша какъв котел да монтирам. Най-вероятно ще заложа и на подово като резервен вариант. Предвидил съм слънчеви колектори и бойлер с единична/двойна серпентина. Бойлера планирам да е с повечко литри и да се монтира в едно по-големичко помещение с котела, като от там ще пусна тръби до двете бани и кухнята.
                      Тропчо, гледната ти точка е много правилна, но в следващите двайсетина години докато поколението се отдели как да живеем ? Всички които сме израснали в къщи знаем как е, Чавдар също е прав, че в един момент когато вече не е необходима толкова площ, къщата може да се продаде и замени с по-малка, която да отговаря на моментните нужди.
                      Предлагам да се съсредоточим върху техническата част, честно казано най-много ме притеснява изолацията на целия този бетон. Мисля си дали няма да е удачен вариант да се подкопае отстрани, намазване с хидро излолация, лепене на фибран и затрупване. Проблема ще дойде от остатъка в дясно, който ще се падне на съседите, все още не знам колко голямо парче от бетона ще е за тях, в момента съм наел архитект да оправи границите и начертае как да разделим мястото. Обеща да го направи за седмица, а вече станаха две
                      Другото което ме интересува на този етап е малко като въпроса за кокошката и яйцето. Дали първо да залея плочата или да вдигна стените и тогава кофраж и заливане. Вчера си поговорих с дядо Владо доста подробно по темата, лично той е фен на вариант две, защото бетона стяга стените, на други места чета че вариант едно е по-удачен при земетресения и съм в лека дилема.
                      DJ Иван Тодоров, Вашият парти диджей: http://djivantodorov.com/

Коментар

... и от мен нещо - фотоволтаици на покрива + отопление/бойлер/кухня на природна газ (ако имате доставчик в района) - едно котле решава проблема... Това е бъдещето! След 20 години всичките тези системи на твърдо гориво и палети ще са скъпа отживелица - слънцето не. Климатици - евентуално за допълнение и комфорт/лято.

Коментар

Благодаря на всички които се включват активно в темата.
                          За момента мисля да заложа на класическо парно отопление. Понеже материята не ми е позната, ще наема специалист да ми сметне колко и какви радиатори да монтирам, да направи цялостен план на тръбите и т.н. и накрая ще реша какъв котел да монтирам. ...
                          Какъв котел ще ти трябва (като мощност) ще ти сметнат в процеса на проектиране в зависимост от това, какъв ще е отопляемият обем, какви ще са стените (материал + изолация), както и дограмата (двоен/троен стъклопакет, вид на стъкла и т.п.)

... Предлагам да се съсредоточим върху техническата част, честно казано най-много ме притеснява изолацията на целия този бетон. Мисля си дали няма да е удачен вариант да се подкопае отстрани, намазване с хидро излолация, лепене на фибран и затрупване. Проблема ще дойде от остатъка в дясно, който ще се падне на съседите, все още не знам колко голямо парче от бетона ще е за тях, в момента съм наел архитект да оправи границите и начертае как да разделим мястото. Обеща да го направи за седмица, а вече станаха две
                          По принцип бетонът, който е в земята, би трябвало да е вече топло- и хидроизолиран преди да се направи обратния насип.

А за ПУП-а освен архитект трябва и геодезист да направи заснемане на имота. По принцип това обикновено го осигурява архитектът, но дали е направено? Архитектът може и да направи проекта на ПУП за седмица, ама доде не мине да се одобри през общината все едно нямаш нищо. А за целта могат да отидат 3-4-5 месеца.

... Другото което ме интересува на този етап е малко като въпроса за кокошката и яйцето. Дали първо да залея плочата или да вдигна стените и тогава кофраж и заливане. Вчера си поговорих с дядо Владо доста подробно по темата, лично той е фен на вариант две, защото бетона стяга стените, на други места чета че вариант едно е по-удачен при земетресения и съм в лека дилема.
                          Дядо ти Владо на какво е фен е едно, какви са нормативните изисквания е съвсем друго. По наредбата за проектиране на сгради в земетръсни райони :

...
                          Чл. 71.
                          (1) При скелетни сгради зидарията на самоносещите стени се свързва със скелета на сградата посредством еластични връзки.

(2) Между самоносещите стени и колоните на скелета се предвижда фуга (междина) не по-малка от 20 mm, която се запълва с нискоякостни материали (като клас на якост на натиск на вароциментов разтвор М 1 N/mm2 и др.).
                          Производителят на керамичните блокове Поротерм, с които смяташ да зидаш, също пише изрично:

... Блоковете Porotherm изпълнени във вариант с глъб и зъб са за изпълнение на неносещи стени. Необходима е фуга от 20 мм, така че да се избегне притискането на зида при провисването на плочата.
                          Иначе, това за "стягането на зида" от бетона е стандартна приказка на дюлгерите, които от край време и масово зидат по този начин - първо стената, а после изливат бетона и използват зида като кофраж. Най-вече, защото така е по-лесно и по-евтино (както ми казаха - пестят от кофраж). Ама според инженерите, които са писали наредбата за противоземетръсното строителство, бетонът НЕ трябва да "стяга стените".

В крайна сметка ти ще трябва да вземеш решение как да се прави.

П.П. В същност, при теб дилемата е доста по-малка, защото така или иначе вече имаш като даденост излети колоните. Поради това ти остава само една плоча отгоре. Макар че, при едноетажна постройка, ако решиш може и изобщо да не правиш плоча. Покривът може да се изпълни и със стомано-бетонни греди и дървена конструкция.
                          Последно редактирано от Чавдар (V93); 17-08-15, 09:06.
                          Ние не сме неутрални!

Коментар

Ванка ела на Събора и ще видиш мн неща.

Коментар

Валка, ще дойда за ден, макс два че знаеш как съм със сватбите
                              DJ Иван Тодоров, Вашият парти диджей: http://djivantodorov.com/

Коментар

Първоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнение
                                Какъв котел ще ти трябва (като мощност) ще ти сметнат в процеса на проектиране в зависимост от това, какъв ще е отопляемият обем, какви ще са стените (материал + изолация), както и дограмата (двоен/троен стъклопакет, вид на стъкла и т.п.)

По принцип бетонът, който е в земята, би трябвало да е вече топло- и хидроизолиран преди да се направи обратния насип.

А за ПУП-а освен архитект трябва и геодезист да направи заснемане на имота. По принцип това обикновено го осигурява архитектът, но дали е направено? Архитектът може и да направи проекта на ПУП за седмица, ама доде не мине да се одобри през общината все едно нямаш нищо. А за целта могат да отидат 3-4-5 месеца.

Дядо ти Владо на какво е фен е едно, какви са нормативните изисквания е съвсем друго. По наредбата за проектиране на сгради в земетръсни райони :

Производителят на керамичните блокове Поротерм, с които смяташ да зидаш, също пише изрично:

Иначе, това за "стягането на зида" от бетона е стандартна приказка на дюлгерите, които от край време и масово зидат по този начин - първо стената, а после изливат бетона и използват зида като кофраж. Най-вече, защото така е по-лесно и по-евтино (както ми казаха - пестят от кофраж). Ама според инженерите, които са писали наредбата за противоземетръсното строителство, бетонът НЕ трябва да "стяга стените".

В крайна сметка ти ще трябва да вземеш решение как да се прави.

П.П. В същност, при теб дилемата е доста по-малка, защото така или иначе вече имаш като даденост излети колоните. Поради това ти остава само една плоча отгоре. Макар че, при едноетажна постройка, ако решиш може и изобщо да не правиш плоча. Покривът може да се изпълни и със стомано-бетонни греди и дървена конструкция.
                                Тук има известно четене като дявола евангелието за прословутата връзка бетон-зидария, разни слухове оттук-оттам и разни извадки.
                                Понеже и този филм е игран, и то на най-високо ниво-с официално запитване от мен до Поротерм,конструктори, надзори, че даже и камарата на инженерите:
                                Няма никакъв проблем да се изпълнят първо стените.Пестенето на кофраж е факт, но пестенето е коректно да е за сметка на Възложителят-т.е. Строителя да не отчита тези повърхнини.Относно стабилността, да не публикувам цялата одисея , с две думи:
                                Когато става въпрос за ограждащи тухлени зидове-да , провисването остава въпрос за решаване-с мин. 2 см. XPS под дъното на гредите се решава целият въпрос. Това на практика го правим с поне 4 см., така елиминираме и термомостовете.Монолитната спойка по вертикалите не е проблем-при евентуално сеизмично въздействие и зидарията трепти заедно с бетоновите елементи, намаляват се пукнатините.

От практична гледна точка- с предварителна зидария се гарантира по-добре равнинност и вертикалност на общата конструкция.
                                Другият вариант -с последваща зидария също е ОК, но с повече операции, освен кофраж и еластични връзки и еластични замонолитвания.
                                Общо взето никой не може да наложи ограничения в технологията при спазване на правилата, избора се налага от субективни фактори -от самата сграда, срокове, технологични възможности на Строителя.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X