Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Дървени траверси и варианти за терасиране на двор

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • #16
    От: Дървени траверси

    Първоначално публикуван от veskov Преглед на мнение
    Не са много по-тежки от дървените,дето биха имали поне сравним ефект.Карай с бетон или както си намислил.
    Дървените букови са по около 90-100 кила средно, има някои и по 120. Бетонните, поне изчислително, излизат над 200.

    По въпроса с "импрегнирането" в домашни условия на какъв да е материал - забрави. С мазане не можеш да постигнеш нищо трайно, а общодостъпните импрегнатори са на такива цени, че закупуването на количество, с което да напълниш вана и да киснеш метър дълги дървета, е с много спорна рентабилност. Аз съм ползвал едно, което се казва "Бохемит" за летвите на парапета на терасата, ама върху него мазах и с лак. Въпреки това на места вече са се забелили на втората година.

    Първоначално публикуван от Димитър Желязков Преглед на мнение
    ... а другата с височина към два метра...
    За два метра подпорна стена освен стоманобетон друг финансово разумен материал няма.
    Последно редактирано от stargazer; 02-08-13, 23:08.
    Стадо оФци води ожесточен спор дали вълците или чакалите го обичат повече...

    Коментар


    • #17
      От: Дървени траверси

      Моя двор също е с голяма денивелация. Едната подпорна стена мие 1,5м, над нея има пътека и нова стена 0,5м. Следващата подпорна стена ми е правена от траверси и е 1,5м. Това е в двора за да го терасира. Към комшията имам на границата подпорна стена почети 4м висока. На времето са я направили с много боклук от тухли и цигли в основите. Съответно основите бяха доста слаби и преди 17-18 години в силен дъжд, водата от улицата над нас не се утекла в шахите, а влезе в двора и стигна точно до тази стена. Почвата е насип и събори стената. След това я правихме на ново пак с бетон, но вече с качествени основи, със големи стъпки и две подпорни колони в двата края. Ваденето на старата стена беше голяма мъка. Тогава обаче си имахме камиони, с които превоза ни излизаше доста по-евтино. А се получава в повечето случай, превоза да е на стойност по-висока от самите материали.
      Пренасянето на траверсите става лесно с количка. Един траверс по спомен тежи около 400кг. Аз баща ми и дядо ми сме ги пренасяли. Не е толкова трудно, стига да има лостове. За сам човек е невъзможно да се справи. Аз сега чакам баща ми да се освободи, че да мога да си докарам бетонните блокчета. Поне да ги докарам в двора, че са на около 1км. По един с ремаркето ще ги карам. Няколко дена, ще са ми необходими за издялване на краищата им и тогава пак помощ ми трябва за нареждането.
      Сам да се бачка е много трудно, отделно че е и не производително. Ама ситуацията в момента е такава, че няма кой да ти помогне. А само до преди 10-тина години на когото да кажеш че ти трябва малко помощ и веднага се отзоваваше да помогне.

      Коментар


      • #18
        От: Дървени траверси

        Първоначално публикуван от Димитър Желязков Преглед на мнение
        Бачкането не ме плаши. Плашат ме кинтите, които излиза цялата сметка, за да се направи хубаво.
        Иначе денивелацията си е доста. Имам да правя две основни подпорни стени. Едната е с височина около метър, а другата с височина към два метра. Сумарна дължина към 60 метра. С бетон май излиза най-евтино, но ще го лея само в краен случай, защото не съм му привърженик точно за двора. Предпочитам естествени материали.
        Част от стената я иззидах с камъни и стана и хубаво и здраво. Ама за всичко... много камък ще трябва...


        П.П. Май трябва да прекръстим темата, че вече не става въпрос за дървени траверси, а за съвети за изграждане на подпорни стени
        За 2 метра (че и за метър) стена без бетон няма да минеш, ако искаш да стане здраво и трайно. А как ше пасне на двора зависи от това как и направиш фасадата на тая стена. Отпред може да изглежда от траверси, бордюри, дърво или квото се сетиш, но отзад си трябва бетон със все араматурата - поне пояс отдолу и отгоре + вертикални греди през примерно 2 метра. Иначе рано или късно ще тръгне.

        То не че не може без бетон, ама нито можеш да намериш обработени камъни например, нито ако можеше биха били евтини, нито можеш да намериш вече някой, дето разбира тоя занаят та да ти даде акъл как да стане здраво.

        Абе, телефона ми трябва да го имаш - звънни ми утре след обяд (примерно към 16:00 - 17:00 часа) да ме подсетиш да ти снимам един вариант на двуметрова стена, правена по що-годе сиромашки начин - с каквото е налично на място, + бетон и арматура.

        Пак ти казвам - бетона не е нужно да се вижда. И гредите и поясите може да са изцяло зад "фасадата". Тогава стената си изглежда като правена от камъни например, но бетона с арматурата си е там и си върши работата. Болшинството "каменни" стени дето си виждал например са точно така направени, нищо че не си личи.
        Интернет експлорър: Безплатно предоставян от Майкрософт тул за сваляне на браузер по избор.

        Коментар


        • #19
          От: Дървени траверси

          Добре де, защо не направиш подпорните стенички с габиони /онези метални касети пълни с камъни/.

          Край нас камъни не е като да няма, от страната на склона може да се слага всичко, а само от видимата страна по-красиви камъни. За такъв вид подпорна стена 2м не е проблем.

          Утре ще намина да те видя, какви ги действаш
          Toyota Land Cruiser 80, 1FZ-FE
          BMW F650CS
          Радо о885 5о 59 5о

          Коментар


          • #20
            От: Дървени траверси

            Натиснете снимката за да я уголемите

Име:26072013122.jpg
Прегледи:1
Размер:177.7 КБ
ID:5507384Натиснете снимката за да я уголемите

Име:26072013123.jpg
Прегледи:1
Размер:302.4 КБ
ID:5507386
            След като темата вече не е за дървени траверси, предлагам вариант на подпорна стена при терасиране. Гумите могат да се намерят, според мене, по-евтино.
            Глупости вършат умните хора, за останалите това е ежедневие.

            Пияният е винаги по-щедър от трезвеният... питайте катаджиите...

            Коментар


            • #21
              От: Дървени траверси

              Дървени траверси в България се произвеждат ( и преди и сега) в Импрегнация Белово - АД. Букови нормално и дъбови за отговорни места - мостове, тунели... Предприятието е разположено западно от гр. Белово по посока Костенец. Цените са на м3 и са съвсем нормални. В същото предприятие се използват два метода за импрегнация - дълбока (тази, за която си говорите по горе. Черна, канцерогенна и т.н. с гаранция 40 г.) и зелена (екологична, с гаранция около 15г., не мирише, не е вредна и др. глупости).
              Хубавото е, че човек може да си вземе траверсите и неимпрегнирани
              ______2
              Е = MZ

              Коментар


              • #22
                От: Дървени траверси

                Първоначално публикуван от rraadd00 Преглед на мнение
                Добре де, защо не направиш подпорните стенички с габиони /онези метални касети пълни с камъни/.
                Защото ако почвата не е подходяща е възможно след време да тръгне. Стената, за която споменах че тръгна, беше от грубо обработен гранит и дебела сигурно 40 сантиметра, ако не и 50. Висока горе-долу 2 метра. Просто в един момент тръгна и за 2 години падна в единия си край, привсе че беше доволно дърта и преди това не беше мърдала. Имаше още няколко такива, че и по-високи (едната подпорна на пътя, и над 4 метра висока), и те си стояха. Сега всичко е укрепено с бетонни пояси, а тая под пътя е цялата бетон. Камъните останаха зад бетона.

                Мисля че си има някакъв чалъм на зидане това, за да е устойчиво, ама вече няма и кой да питаш.
                Интернет експлорър: Безплатно предоставян от Майкрософт тул за сваляне на браузер по избор.

                Коментар


                • #23
                  От: Дървени траверси

                  Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                  За 2 метра (че и за метър) стена без бетон няма да минеш, ако искаш да стане здраво и трайно...
                  Много ми се иска да мина без него и да не си бетонирам двора. Обмислям варианта, стените да ги направя на няколко тераси, по 40-50 см високи. Мястото го позволява, а почвата е доста здрава. Тогава няма да се налага да са толкова здрави и ще могат да се направят и с дървен материал.

                  За импрегниране съм използвал Бохемит за гредите на покрива, но той е за предпазване на дървенията от разни малки гадинки, които го ядат. Димо добре ме подсети. Вносителите на Бохемит са в сградата, където работя. Ще ги питам за подходящ препарат в по-големи разфасовки.
                  Какво ви е мнението за напояване на коловете, които ще са забити в земята с отработено масло, това като някаква мярка против поемане на влага и гниене?

                  Първоначално публикуван от rraadd00 Преглед на мнение
                  Добре де, защо не направиш подпорните стенички с габиони /онези метални касети пълни с камъни/.

                  Утре ще намина да те видя, какви ги действаш
                  Радо, варианта с габионите не съм го отхвърлил съвсем. Обаче, имам опасения, че така подредени камъните, сред тях е идеално място за заселване на разни пълзящи гадинки...

                  Идвай да ме видиш какви ги действам, тъкмо ще ми помагаш... за студената бира Пали колата и ... на около 600 км в североизточна посока...

                  Първоначално публикуван от Сианга Преглед на мнение
                  След като темата вече не е за дървени траверси, предлагам вариант на подпорна стена при терасиране. Гумите могат да се намерят, според мене, по-евтино.
                  Благодаря за предложението. Двора искам да си го правя в малко по-приятен стил и гумите не намират място в представите ми.

                  Първоначално публикуван от Димо Преглед на мнение
                  Дървени траверси в България се произвеждат ( и преди и сега) в Импрегнация Белово - АД. Букови нормално и дъбови за отговорни места - мостове, тунели... Предприятието е разположено западно от гр. Белово по посока Костенец. Цените са на м3 и са съвсем нормални. В същото предприятие се използват два метода за импрегнация - дълбока (тази, за която си говорите по горе. Черна, канцерогенна и т.н. с гаранция 40 г.) и зелена (екологична, с гаранция около 15г., не мирише, не е вредна и др. глупости).
                  Хубавото е, че човек може да си вземе траверсите и неимпрегнирани
                  Много полезно. Тенкю. Имаш ли представа каква е цената за кубик на тези със зелената импрегнация? Всъщност, ще им открия координатите и ще ги разпитам за условия.



                  П.П. Моля, модератора на раздела да промени името на темата на "Дървени траверси и варианти за терасиране на двор"
                  www.occ.bg - Преносими газови бойлери и Мобилна баня за къмпингуване
                  0898777327

                  Коментар

                  Активност за темата

                  Свий

                  В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                  Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                  Зареждам...
                  X