Здравейте,колеги интересува ме каква е нормативната база за поставяне на слънчеви колектори на покрива на панелен жилищен блок,става въпрос за лично ползване.Технологично знам как да го изпълня,аз съм на 5 етаж,блока е на 7 етажа.Имам ли право да поставя такива колектори на покрива на общата етажна собственост,или трябва някакво узаконяване???При положение че на покрива има 3 клетки на виваком,едва ли моя панел за вода,, ще му натежи повече,ама да попитам....-Може ли да ме цакат комшийте,или някакви други "оторизирани" органи???
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Слънчеви колектори в/у общ покрив-нормативна база?
Свий
X
-
От: Слънчеви колектори в/у общ покрив-нормативна база?
Най - малкото трябва да имаш декларация подписана от всички етажни собственици, че са съгласни с монтажа на колектора. Покрива е обща част.
Вивакомците как са се настанили там? Трябва да имат разрешение за строеж/поставяне и последващо въвеждане в експлоатация.Не бързай ако искаш да стигнеш
Първоначално публикуван от Михаил Преглед на мнениеНай - малкото трябва да имаш декларация подписана от всички етажни собственици, че са съгласни с монтажа на колектора. Покрива е обща част.
Вивакомците как са се настанили там? Трябва да имат разрешение за строеж/поставяне и последващо въвеждане в експлоатация.
Коментар
-
Все още няма такива законови промени. Общината няма за какво да те цака. Те остъклените балкони оставиха..
А ти се запитай има ли смисъл водата или реагента (то за вода е напълно безсмислено) да се движат два етажа от колектора до бойлера ти или чешмата ти. Това са мин. 10 м. тръби и топлинни загуби по тях и откъде ще минават без да надупчиш плочите - по фасадата или през комина.
Това с киселяка комшия е кофти.Не бързай ако искаш да стигнеш
Тръбите ще минат през пакета за ВИК,много е удобно,щото там са и водостоците,а те тръгват от покрива,та почти няма къртене.То ако е за къртене ще си го сложа на терасата,ама трябва да копам през целият апартамент, а пък правих ремонт преди няколко години,и сега не ми се разбива всичко отново!
Коментар
-
Първоначално публикуван от Михаил Преглед на мнение...А ти се запитай има ли смисъл водата или реагента (то за вода е напълно безсмислено) да се движат два етажа от колектора до бойлера ти или чешмата ти. Това са мин. 10 м. тръби и топлинни загуби по тях и откъде ще минават без да надупчиш плочите - по фасадата или през комина.... Само, че съм в къща и не е необходимо да питам някой. Комшиите определено трябва да подпишат документ, че са съгласни.
LZ1AIV
Коментар
-
То за наемче винаги ще се намери мераклия, щом комшията е на далавера та и аз...
Тея 50 м. с какви тръби са и каква изолация? Ще бъде полезно за автора на темата.Не бързай ако искаш да стигнеш
"...Тея 50 м. с какви тръби са и каква изолация? Ще бъде полезно за автора на темата..."
Тръбите са полипропиленови с добра външна изолация (около 10мм), налична в магазините. Циркулационната помпа Вило работи на средно положение. Системата е от два въртящи се, огледални сл. колектори, които топлят водата в 200 л бойлер. От 5 години вече.LZ1AIV
Коментар
-
Общо събрание на блока или поне на входа.
За тези от Общината не се безпокой, освен ако някой не те накисне.сто: Тук нормално си подаваме топката като на тренировка и гледаме да не се контузим. Понеже сме от един отбор.
dembito: Хардуера можеш да го ритнеш, а софтуера само да го напсуваш
Коментар
-
Първоначално публикуван от Чичо Преглед на мнениеЗа тези от Общината не се безпокой, освен ако някой не те накисне.!
Коментар
-
Два квадрата, ама идеални...сто: Тук нормално си подаваме топката като на тренировка и гледаме да не се контузим. Понеже сме от един отбор.
dembito: Хардуера можеш да го ритнеш, а софтуера само да го напсуваш
Коментар
-
Първоначално публикуван от asenv Преглед на мнение"...Тея 50 м. с какви тръби са и каква изолация? Ще бъде полезно за автора на темата..."
Тръбите са полипропиленови с добра външна изолация (около 10мм), налична в магазините. Циркулационната помпа Вило работи на средно положение. Системата е от два въртящи се, огледални сл. колектори, които топлят водата в 200 л бойлер. От 5 години вече.
От чисто правна гледна точка поставянето на колектори, фотоволтаици, антени и предватели на покрива на една сграда е своеобразно право на надстрояване, което в случая е извън обема на етажната собственост и титуляр на правото е общината, защото тя е собственик на поземления имот върху който е построена сградата в режим на етажна собственост.
Така че етажните собственици могат да бъдат "заобиколени" доста елегентно ако се поиска от общината учредяване/отстъпване на това право. Съвсем отделен е въпросът как ще реагира общината и че със сигурност ще изиска проекти и ще се направят едни разходи, които трябва да се избиват с ефективността на системата.
Нищо не пречи да се проведе един разговор с главния архитект на района - те имат приемен ден и да се чуе неговото мнение.Не бързай ако искаш да стигнеш
Първоначално публикуван от Михаил Преглед на мнениезащото тя е собственик на поземления имот върху който е построена сградата в режим на етажна собственост.Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.
Коментар