Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Слънчеви колектори в/у общ покрив-нормативна база?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Слънчеви колектори в/у общ покрив-нормативна база?

Здравейте,колеги интересува ме каква е нормативната база за поставяне на слънчеви колектори на покрива на панелен жилищен блок,става въпрос за лично ползване.Технологично знам как да го изпълня,аз съм на 5 етаж,блока е на 7 етажа.Имам ли право да поставя такива колектори на покрива на общата етажна собственост,или трябва някакво узаконяване???При положение че на покрива има 3 клетки на виваком,едва ли моя панел за вода,, ще му натежи повече,ама да попитам....-Може ли да ме цакат комшийте,или някакви други "оторизирани" органи???

От: Слънчеви колектори в/у общ покрив-нормативна база?

Според мен могат да те цакат комшиите единствено.
    Няма невъзможни работи.Тел.0888344659

Коментар

Най - малкото трябва да имаш декларация подписана от всички етажни собственици, че са съгласни с монтажа на колектора. Покрива е обща част.
      Вивакомците как са се настанили там? Трябва да имат разрешение за строеж/поставяне и последващо въвеждане в експлоатация.
      Не бързай ако искаш да стигнеш

Коментар

Първоначално публикуван от Михаил Преглед на мнение
        Най - малкото трябва да имаш декларация подписана от всички етажни собственици, че са съгласни с монтажа на колектора. Покрива е обща част.
        Вивакомците как са се настанили там? Трябва да имат разрешение за строеж/поставяне и последващо въвеждане в експлоатация.
        Вивакомците се настаниха по описаният от теб начин,законно е и плащат 240лв,малко ни врътнаха,като место 1 клетка сложиха 3. Аз питам дали тия от общината могат да ме цакат, и още някъде бях чел че се готвят законови промени покрай енергийната ефективност,според които мога да се монтират такива неща без съгласие на съседите,че тия от последния етаж са кисеелици,и ще ревнат че ще повредя покрива!!!!

Коментар

Все още няма такива законови промени. Общината няма за какво да те цака. Те остъклените балкони оставиха..
          А ти се запитай има ли смисъл водата или реагента (то за вода е напълно безсмислено) да се движат два етажа от колектора до бойлера ти или чешмата ти. Това са мин. 10 м. тръби и топлинни загуби по тях и откъде ще минават без да надупчиш плочите - по фасадата или през комина.
          Това с киселяка комшия е кофти.

Коментар

Тръбите ще минат през пакета за ВИК,много е удобно,щото там са и водостоците,а те тръгват от покрива,та почти няма къртене.То ако е за къртене ще си го сложа на терасата,ама трябва да копам през целият апартамент, а пък правих ремонт преди няколко години,и сега не ми се разбива всичко отново!

Коментар

...А ти се запитай има ли смисъл водата или реагента (то за вода е напълно безсмислено) да се движат два етажа от колектора до бойлера ти или чешмата ти. Това са мин. 10 м. тръби и топлинни загуби по тях и откъде ще минават без да надупчиш плочите - по фасадата или през комина...
              Моя тръбен път е 50м (25м в едната посока) Има смисъл и още как . Само, че съм в къща и не е необходимо да питам някой. Комшиите определено трябва да подпишат документ, че са съгласни.
              LZ1AIV

Коментар

Най-малкото ще се наложи и ти като вивакомците да плащаш наемче т.е надали ще ти излезе сметката безплатно гарантирано няма да стане

Коментар

То за наемче винаги ще се намери мераклия, щом комшията е на далавера та и аз...

Тея 50 м. с какви тръби са и каква изолация? Ще бъде полезно за автора на темата.

Коментар

"...Тея 50 м. с какви тръби са и каква изолация? Ще бъде полезно за автора на темата..."

Тръбите са полипропиленови с добра външна изолация (около 10мм), налична в магазините. Циркулационната помпа Вило работи на средно положение. Системата е от два въртящи се, огледални сл. колектори, които топлят водата в 200 л бойлер. От 5 години вече.
                    LZ1AIV

Коментар

Общо събрание на блока или поне на входа.
                      За тези от Общината не се безпокой, освен ако някой не те накисне.
                      сто: Тук нормално си подаваме топката като на тренировка и гледаме да не се контузим. Понеже сме от един отбор.
                      dembito: Хардуера можеш да го ритнеш, а софтуера само да го напсуваш

Коментар

Първоначално публикуван от Чичо Преглед на мнение
                        За тези от Общината не се безпокой, освен ако някой не те накисне.
                        То това е,въпроса,аз иначе ще го монтирам без да питам никой,то покрива и обща част-значи и на мен се полагат два квадрата? Щото като правихме ремонт на покрива и аз давах пари,макар че на мен не ми течеше!

Коментар

Два квадрата, ама идеални...
                          сто: Тук нормално си подаваме топката като на тренировка и гледаме да не се контузим. Понеже сме от един отбор.
                          dembito: Хардуера можеш да го ритнеш, а софтуера само да го напсуваш

Коментар

Първоначално публикуван от asenv Преглед на мнение
                            "...Тея 50 м. с какви тръби са и каква изолация? Ще бъде полезно за автора на темата..."

Тръбите са полипропиленови с добра външна изолация (около 10мм), налична в магазините. Циркулационната помпа Вило работи на средно положение. Системата е от два въртящи се, огледални сл. колектори, които топлят водата в 200 л бойлер. От 5 години вече.
                            За въртящи се колектори съм съгласен, остава да кажеш колко квадрата са. При мен колектора е 2 кв.м. стационарен селективен, бойлер 100 литра, тръби медни.

От чисто правна гледна точка поставянето на колектори, фотоволтаици, антени и предватели на покрива на една сграда е своеобразно право на надстрояване, което в случая е извън обема на етажната собственост и титуляр на правото е общината, защото тя е собственик на поземления имот върху който е построена сградата в режим на етажна собственост.
                            Така че етажните собственици могат да бъдат "заобиколени" доста елегентно ако се поиска от общината учредяване/отстъпване на това право. Съвсем отделен е въпросът как ще реагира общината и че със сигурност ще изиска проекти и ще се направят едни разходи, които трябва да се избиват с ефективността на системата.
                            Нищо не пречи да се проведе един разговор с главния архитект на района - те имат приемен ден и да се чуе неговото мнение.
                            Последно редактирано от Михаил; 01-03-13, 12:02. Причина: допълване

Коментар

защото тя е собственик на поземления имот върху който е построена сградата в режим на етажна собственост.
                              Това съвсем не е задължително, да не кажа че масово не е така.
                              Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X