Здравейте колеги,
искам да Ви покажа една осъществена отдавнашна идея за газифициране на казана за стерилизиране на домашно приготвена зимнина.
От доста време ми се въртеше идеята да заменя традиционното гориво за стерилизиране на буркани а именно дървата с газ пропан бутан за да си спестя няколко неща,
- първо няма да се опушвам като скумрия всеки път
- второ няма да се налага да изнасям казан , дърва ,буркани ,вода и т,н. на пожаро-безопасно място и съответно да ги прибирам
- няма да си паря ръцете когато вадя готовите буркани
- ще скъся времето за завиране
и ето какво се получи.
За да намаля времето за достигане на температура 120 градуса си мислех да направя топлоизолация на стените и капака на казана.
Но после ми хрумна да оставя разстояние между самия съд с водата и изолацията така че, горещите газове идващи от горелката да могат да отдават по добре температурата си на водата в съда и същевременно да не губя излишно топлина.
Направих кожух от ламарина в които да поставя основния съд ,все едно още един казан но с по големи размери с по 30 мм, във всички посоки, отдолу на дъното направих място за закрепване на газовата горелка която взех готова от битов газов котлон Търновско производство.
Отвън заварих ребра на които после да монтирам външната обшивка която ще скрие изолацията.
След това при монтажа на казана в кожуха в междината която се получи поставих предварително изработени преградни ламели които да принуждават горещите газове да се движат на зиг-заг между съда с водата и кожуха.Това го видях направено в чешките котлета Дакон.
Като по този начин отдават много по-добре и в по-голяма степен температурата си на водата в съда.За съжаление съм пропуснал да снимам тези детайли.
След това следва монтаж на изолацията на стените и капака
С плазма изрязах овални отвори на вътрешната обшивка за да има от къде да излизат изгорелите газове, като съответно направих малко по-къси декоративните детайли.
Ето и изглед на дъното с горелката
Единия крак на казана го направих от тръба 1/2 на която нарязах резба и монтирах тетка 1/2 и спирателен кран,отвътре пробих предварително дъното така че , сега наливам вода с помощта на 5 метров маркуч.
Получи се 2 в 1 напълване на водата и източването и без да я докосвам.
Монтирах и една яка на горелката срещу евентуално течение което би могло да пречи на горенето.
Понеже конструкцията стана тежичка монтирах на два от краката колела и срещуположно на тях дръжки за по-удобно местене.
Сега най-важното резултатите от пробите.
Преди само с казана без топлоизолация и газовата горелка монтирана отдолу с 21 буркана (толкова събира на един ред) съда
достигаше температура на завиране 120 градуса за около 80 минути.
След монтажа на подобренията времето за достигане на температура на завиране 120 градуса е 35 минути.
Резултатите са много добри.
Сега умувам по въпроса с автоматизиране на процеса да се спира подаването на газ след завиране и изтичане на времето за стерилизация ,зависи какво се стерилизира.За да не се преварява съдържанието и да не ми се налага да следя постоянно процеса.
Това е от мен за сега дано ви е било интересно,приемам мнения и идеи.
Поздрави:Н.Колев
искам да Ви покажа една осъществена отдавнашна идея за газифициране на казана за стерилизиране на домашно приготвена зимнина.
От доста време ми се въртеше идеята да заменя традиционното гориво за стерилизиране на буркани а именно дървата с газ пропан бутан за да си спестя няколко неща,
- първо няма да се опушвам като скумрия всеки път
- второ няма да се налага да изнасям казан , дърва ,буркани ,вода и т,н. на пожаро-безопасно място и съответно да ги прибирам
- няма да си паря ръцете когато вадя готовите буркани
- ще скъся времето за завиране
и ето какво се получи.
За да намаля времето за достигане на температура 120 градуса си мислех да направя топлоизолация на стените и капака на казана.
Но после ми хрумна да оставя разстояние между самия съд с водата и изолацията така че, горещите газове идващи от горелката да могат да отдават по добре температурата си на водата в съда и същевременно да не губя излишно топлина.
Направих кожух от ламарина в които да поставя основния съд ,все едно още един казан но с по големи размери с по 30 мм, във всички посоки, отдолу на дъното направих място за закрепване на газовата горелка която взех готова от битов газов котлон Търновско производство.
Отвън заварих ребра на които после да монтирам външната обшивка която ще скрие изолацията.
След това при монтажа на казана в кожуха в междината която се получи поставих предварително изработени преградни ламели които да принуждават горещите газове да се движат на зиг-заг между съда с водата и кожуха.Това го видях направено в чешките котлета Дакон.
Като по този начин отдават много по-добре и в по-голяма степен температурата си на водата в съда.За съжаление съм пропуснал да снимам тези детайли.
След това следва монтаж на изолацията на стените и капака
С плазма изрязах овални отвори на вътрешната обшивка за да има от къде да излизат изгорелите газове, като съответно направих малко по-къси декоративните детайли.
Ето и изглед на дъното с горелката
Единия крак на казана го направих от тръба 1/2 на която нарязах резба и монтирах тетка 1/2 и спирателен кран,отвътре пробих предварително дъното така че , сега наливам вода с помощта на 5 метров маркуч.
Получи се 2 в 1 напълване на водата и източването и без да я докосвам.
Монтирах и една яка на горелката срещу евентуално течение което би могло да пречи на горенето.
Понеже конструкцията стана тежичка монтирах на два от краката колела и срещуположно на тях дръжки за по-удобно местене.
Сега най-важното резултатите от пробите.
Преди само с казана без топлоизолация и газовата горелка монтирана отдолу с 21 буркана (толкова събира на един ред) съда
достигаше температура на завиране 120 градуса за около 80 минути.
След монтажа на подобренията времето за достигане на температура на завиране 120 градуса е 35 минути.
Резултатите са много добри.
Сега умувам по въпроса с автоматизиране на процеса да се спира подаването на газ след завиране и изтичане на времето за стерилизация ,зависи какво се стерилизира.За да не се преварява съдържанието и да не ми се налага да следя постоянно процеса.
Това е от мен за сега дано ви е било интересно,приемам мнения и идеи.
Поздрави:Н.Колев
Коментар