Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Газификазия на казан за стерилизация на компоти

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Газификазия на казан за стерилизация на компоти

    Здравейте колеги,

    искам да Ви покажа една осъществена отдавнашна идея за газифициране на казана за стерилизиране на домашно приготвена зимнина.

    От доста време ми се въртеше идеята да заменя традиционното гориво за стерилизиране на буркани а именно дървата с газ пропан бутан за да си спестя няколко неща,
    - първо няма да се опушвам като скумрия всеки път
    - второ няма да се налага да изнасям казан , дърва ,буркани ,вода и т,н. на пожаро-безопасно място и съответно да ги прибирам
    - няма да си паря ръцете когато вадя готовите буркани
    - ще скъся времето за завиране

    и ето какво се получи.

    За да намаля времето за достигане на температура 120 градуса си мислех да направя топлоизолация на стените и капака на казана.

    Но после ми хрумна да оставя разстояние между самия съд с водата и изолацията така че, горещите газове идващи от горелката да могат да отдават по добре температурата си на водата в съда и същевременно да не губя излишно топлина.

    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Изображение1249.jpg
Прегледи:1
Размер:154.0 КБ
ID:6002740Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Изображение1247.jpg
Прегледи:1
Размер:129.7 КБ
ID:6002738

    Направих кожух от ламарина в които да поставя основния съд ,все едно още един казан но с по големи размери с по 30 мм, във всички посоки, отдолу на дъното направих място за закрепване на газовата горелка която взех готова от битов газов котлон Търновско производство.

    Отвън заварих ребра на които после да монтирам външната обшивка която ще скрие изолацията.Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Изображение1246.jpg
Прегледи:1
Размер:162.5 КБ
ID:6002737Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Изображение1248.jpg
Прегледи:1
Размер:124.8 КБ
ID:6002739Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Изображение1247.jpg
Прегледи:1
Размер:129.7 КБ
ID:6002738

    След това при монтажа на казана в кожуха в междината която се получи поставих предварително изработени преградни ламели които да принуждават горещите газове да се движат на зиг-заг между съда с водата и кожуха.Това го видях направено в чешките котлета Дакон.

    Като по този начин отдават много по-добре и в по-голяма степен температурата си на водата в съда.За съжаление съм пропуснал да снимам тези детайли.

    След това следва монтаж на изолацията на стените и капака Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Изображение1253.jpg
Прегледи:1
Размер:122.9 КБ
ID:6002744Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Изображение1252.jpg
Прегледи:1
Размер:127.8 КБ
ID:6002743Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Изображение1251.jpg
Прегледи:1
Размер:140.5 КБ
ID:6002742

    С плазма изрязах овални отвори на вътрешната обшивка за да има от къде да излизат изгорелите газове, като съответно направих малко по-къси декоративните детайли.

    Ето и изглед на дъното с горелката Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Изображение1254.jpg
Прегледи:1
Размер:89.4 КБ
ID:6002745Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Изображение1255.jpg
Прегледи:1
Размер:105.3 КБ
ID:6002746

    Единия крак на казана го направих от тръба 1/2 на която нарязах резба и монтирах тетка 1/2 и спирателен кран,отвътре пробих предварително дъното така че , сега наливам вода с помощта на 5 метров маркуч.

    Получи се 2 в 1 напълване на водата и източването и без да я докосвам.

    Монтирах и една яка на горелката срещу евентуално течение което би могло да пречи на горенето.

    Понеже конструкцията стана тежичка монтирах на два от краката колела и срещуположно на тях дръжки за по-удобно местене.



    Сега най-важното резултатите от пробите.

    Преди само с казана без топлоизолация и газовата горелка монтирана отдолу с 21 буркана (толкова събира на един ред) съда

    достигаше температура на завиране 120 градуса за около 80 минути.

    След монтажа на подобренията времето за достигане на температура на завиране 120 градуса е 35 минути.

    Резултатите са много добри.

    Сега умувам по въпроса с автоматизиране на процеса да се спира подаването на газ след завиране и изтичане на времето за стерилизация ,зависи какво се стерилизира.За да не се преварява съдържанието и да не ми се налага да следя постоянно процеса.

    Това е от мен за сега дано ви е било интересно,приемам мнения и идеи.

    Поздрави:Н.Колев
    Прикачени файлове
    Всичко което човек иска и търси през целия си живот е :
    Място и хора към които да принадлежи ...

  • #2
    От: Газификазия на казан за стерилизация на компоти

    Последната зимна снимка не е по темата но си я лепнах някак и не знам как да я махна.
    Всичко което човек иска и търси през целия си живот е :
    Място и хора към които да принадлежи ...

    Коментар


    • #3
      От: Газификазия на казан за стерилизация на компоти

      Кое е това вещество, което завира при 120 градуса?

      Коментар


      • #4
        От: Газификазия на казан за стерилизация на компоти

        Грешката е моя писах снощи до късно и съм се отнесъл нещо, разбира се че , градусите са 100.
        Всичко което човек иска и търси през целия си живот е :
        Място и хора към които да принадлежи ...

        Коментар


        • #5
          От: Газификазия на казан за стерилизация на компоти

          Вода под налягане!
          Тойота Ленд Крузер RJ 73 22R-E,LPG
          Субару Форестер 2.0 ХТ,253к.с.
          Враца

          Коментар


          • #6
            От: Газификазия на казан за стерилизация на компоти

            браво.интересен тунинг на стерилизатор на твърдо гориво.А изпълнението Ви е професионално.Сега остава да тунинговате и домашен дестилатор за преобразуване на ферментирали плодове и гроздов сок .Адъното с каква дебелина е?Дали няма да прегори или да се деформира от температурата след време?
            Няма невъзможни неща,има просто недостатъчно финансиране.....
            GSM +359 895 236 182

            А Rhf +

            Коментар


            • #7
              От: Газификазия на казан за стерилизация на компоти

              Дъното си е 1.5 мм като стените на казана даже боята му не е повредена понеже водата го охлажда постоянно.
              Всичко което човек иска и търси през целия си живот е :
              Място и хора към които да принадлежи ...

              Коментар

              Активност за темата

              Свий

              В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

              Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

              Зареждам...
              X