Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Възстановяване на къща след пожар

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Възстановяване на къща след пожар

    Здравейте.
    Имам едно предизвикателство за решаване.Наскоро къщата на мои приятели е претърпяла сериозен пожар.
    В момента правим план за възстановяване,защото положението не е съвсем тотална щета.
    Прилагам снимки, за най-обща представа:Натиснете снимката за да я уголемите

Име:P2027613.jpg
Прегледи:1
Размер:108.5 КБ
ID:6002135

    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:P2027607.jpg
Прегледи:1
Размер:205.9 КБ
ID:6002136

    Относно конструкции, покриви, дограми ,инсталации имам опит с такива сакатлъци.Къщата е строена преди почти век, и няма бетон.Конструктивните материали са тухли и дърво.С малко конструкторска помощ,ще се оправят нещата.
    Въпросът е , ако някой преки впечатления за следните моменти,да сподели:
    1.Част от покривната конструкция не е горяла.Елементите са силно опушени.

    2.След като се предприемат механичните мерки/стъргане,шлайфане и прочие/ по здравите основи на мазилките,пак имам съмнения, че ще остане известен мирис.

    Нерешеният проблем тук е обезмирисяването.Здравите основи са мазилки и дърво.

    По т.1-Надявам се ,че има някаква химия, която да запечати ,да не се шлайфат всякаквите дървени елементи,особено по здравата покривна конструкция.Другият момент тук е , че не навсякъде може и да се обработи механично,без разглобяване.

    По т.2-Това ,което си мисля засега, е че след свалянето на обгорелите пластове от мазилките,трябва някакво време за проветряване на основата.Но не знам ,в каква дълбочина прониква този мирис.В цялата тази ситуация , не би могло и да се провери,защото мирише отвсякъде.Мазилките са били обработени с постна боя, без цимент.
    На последващите стандартни строителни операции с дълбокопроникващи грундове и т.н., не може да се разчита изцяло.

    Който е работил в такава среда, е наясно с всепроникващият мирис на изгоряло.Сега ,в студа за няколко часа дрехите се пропиха.Като се стопли, картинката за здравите елементи ще се влоши съвсем.

  • #2
    От: Възстановяване на къща след пожар

    Защо да не може да се разчита на дълбокопроникващите грундове? Ако не те, групата продукти, към която принадлеждат е едното решение. Прочетете какво представляват и може да си ги купита на 1/10 от цената за грунд в магазина, но във вид на импрегнатор за дърво или бетон, сондажен разтвор, суровина за мазилки в цех за стр смеси или химически реактиви от магазин за химия.
    Другата група попиващи и заздравяващи неща са силикатните разтвори - на основата на водно стъкло и роднини. Смесва се с един или два химикала за да се фиксира, ако трябва да се стане на вечен слой и ще се мокри. Ако за сухо място, може и чисто.
    И двете неща се слагат максимално разредени и многократно. 10% е в началото, идеално ще е да се направят десетина слоя. След 4-5 с 20%, нататък с 30 и повече.

    Подготовката - изчиства се идеално, включително се мага праха по земята. Механичната обработка е 20 пъти по-лесна с водоструйка с дюза за над 100 атмосфери (има два вида дюзи - миещи и "остри" - първите само поливат). Водоструйката да е среден клас, не най-малките модели. Стените стават бели след миенето.
    Правил съм 250 годишна къща, вярно, че не беше горяла, но вонеше.

    Коментар


    • #3
      От: Възстановяване на къща след пожар

      Първоначално публикуван от lodkar Преглед на мнение
      ...........
      Това с водоструйката е полезно по принцип.Благодаря ти.Видях вече такива решения, има и специализирана фирма за такива обработки.Но,мисля, че не е желателно в случая да се вкарва още много вода в къщата след пожарникарите.Тяхната вода вече е повредила доста от таванните мазилки по каратавани.Има още запазени мазилки по стените.
      Кажи къде/какво да се прочете и за коя група.Конкретните дадености като материали съм ги описал.В момента, с моите теоретични познания по химия, това ми е в сферата на алхимията.Собствениците не могат да си позволят да правят експерименти.
      Засега ,предварителният вариант е, върху стените да се монтира гипсокартон на лепене.Неговото лепило е една химия,грунда друга,а това което предлагаш принципно-трета.Целта е да се навържат химиите като съвместимост.
      Принципа да се пита дистрибутор за поредността на операциите е ясен и разумен,но съм се нагледал на нашите продавачи,които гледат да си пробутат скъпарските химии и като ги питаш нещо по-спесифично,да те пращат към етикета,като че ли там го пише.
      Целта е оптимално и конкретно решение от практиката.

      Коментар


      • #4
        От: Възстановяване на къща след пожар

        Ако аз трябваше да го правя, всичката мазилка -долу. И измазване наново с машинна мазилка.
        Скъпо, нескъпо, това е.
        Your conscience is all you can take to your grave.

        Коментар


        • #5
          От: Възстановяване на къща след пожар

          Или гипс картон вместо повторно мазилка, може и с каменна вата за изолация, но пък тогава трябва и външна...

          Коментар


          • #6
            От: Възстановяване на къща след пожар

            Първоначално публикуван от TigerHunter Преглед на мнение
            Ако аз трябваше да го правя, всичката мазилка -долу. И измазване наново с машинна мазилка.
            Скъпо, нескъпо, това е.
            Привет. От профсионална гледна точка , а и от ремонт на такъв апартамент(панелен, на познат) както е казал колегата!!! Всичко до основа се маха (мазилки, плочки, гипс, гопс картон, всичко което е било в къщата, нагорелите дървени елементи се махат и те, само да остане тухла и бетон), След което всичко се прави наново (мазилки, гипс, гипскартон, плочки и т.н.). добре е пода да остане на бетон, съхнене (ако е възможно и после наново замазка и настилка. Дограмата също нова. Трябва да смахне абсолютно всичко , защото миризмата не изчезва. За жалост повечето стари къщи които сме гасили не могат да се възстановят (поради конструкцията на самата къща) и се бутат и нов строеж. Добре е преди това консултация с експер да каже дали от топлината и водата не е нарушена конструкцията непоправимо. Това е от мен
            ЛАДА НИВА 1.7
            Карана е само по асфалт, няма грам ръжда

            Коментар


            • #7
              От: Възстановяване на къща след пожар

              Благодаря.Всичко което казвате вече е планирано.
              Първата операция е разчистване за да стане проходимо.В сутерена положението е най-страшно,имало е запалими течности.Там са и повредени конструктивни дървени елементи,носещи зидариите нагоре.Като се подменят, ще се разчисти и от изгорелите гредореди по трите нива.Тук засега не повдигам такива въпроси,но ако представляват интерес, може да ги обсъдим допълнително.

              Въпроса е,че има и здрави дървени гредореди,дървени елементи от покривната конструкция-как да се обработят те, за да не мирише?

              Другият въпрос-тухлените зидарии са добре защитени от мазилките.Тухлите преди 100 години са по-добри от днешните и не са повредени.Хоросана/поне този който се вижда засега/ не си е нарушил качествата.Може би защото е еластичен поради липсата на цимент.
              От водата на пожарната каквото е повредено,това са само мазилките на таваните по сечените летви.Там е решено да изчезва всичко, освен запазените дървени носещи греди и нови-вата + картон/отгоре ново дюшеме.
              Мазилките по стените не са обгорели в цялата си дебелина.
              Тук въпроса е ,като се свали механично чернилката,останалата мазилка дали е "депо" за миризмата и трябва ли да се очука изцяло.
              Има мнения и за "сапунка",но не знам доколко е ефективно и с какво.Аз поне за такова нещо си мисля-като полусухо пране.
              Последно редактирано от ALEX_Z; 10-02-13, 21:42.

              Коментар


              • #8
                От: Възстановяване на къща след пожар

                Според мен, мазилката попива миризмите. Работил съм в стари къщи, в които при къртене за кабели примерно, самата мазилка мирише кофти.
                Това имах предвид по-горе. За тухлите отдолу, съм сигурен че ще са здрави и миризмата няма да е стигнала до тях.
                За всичко останало, споделям изцяло.
                Освен това, хоросановите мазилки не са чак толкова трудни за сваляне.
                Your conscience is all you can take to your grave.

                Коментар


                • #9
                  От: Възстановяване на къща след пожар

                  Водоструйките пускат малко вода. Десет - петнадесет литра стигат за измиване на стена.

                  Акрилатните неща са грунда, свързващото вещество на латекса, препарати за обработка на бетонови повърхности "бетонконтакт", свързващото нещо на лепилото за гипсокартон, регулатор на втвърдяването на циментовите шпакловки и лепила. Може да се маже след това с мазилки, даже е по-добре.

                  Водното стъкло - потърси препарат за импрегниране или заздравяване на бетон, Сика имат със сигурност, понеже е чужда фирма и извън Бг това се ползва много. Съвместимо с цимент, не работи върху или преди гипс и преди латекс. За дърво е отлично. Водно стъкло има по около лев литъра, ако потрябва. Завършва се с боядисване с циментов ратвор 100% цимент, с валяк (без дървото, разбира се). Пожароустойчиво, освен това

                  Гипсокартонът е пропусклив, добре е да се запечатат миризмите с нещо - примерно моите идеи. Може тънка циментова мазилка и после като поизсъхне да се напои неколкратно с водно стъкло, за непропускливост.

                  Всичко това е пробвано, между другото.

                  п.п.: чета новодоложената информация.
                  Аз бих изчистил идеално, после очукване на мазилки, миенето, запечатване на дърво, стени и подове с едни 100 кила водно стъкло на повечко ръце, за концентрациите пиши ЛС след някой ден да ме подсетиш, стените и подовете след водното стъкло с циментова вода с валяка и нататък кой каквото иска.

                  Коментар


                  • #10
                    От: Възстановяване на къща след пожар

                    За съжаление - мазилките - долу. Патил съм го туй патило. На тавана - нищо - ако не е обитаем. Водно стъкло - нали ти беше от ВИАС, строителни материали си учил , надявам се. Демек - водно стъкло - в канала.
                    подаръци за мъже от FACOM
                    промоция на читави инструменти

                    и на хоби такива

                    тел. О879 Ч8Ч 2З5

                    Коментар


                    • #11
                      От: Възстановяване на къща след пожар

                      Водното стъкло е отлично да си запушиш канала

                      Коментар


                      • #12
                        От: Възстановяване на къща след пожар

                        Първоначално публикуван от ALEX_Z Преглед на мнение
                        1.Част от покривната конструкция не е горяла.
                        По т.2-Това ,което си мисля засега, е че след свалянето на обгорелите пластове от мазилките,трябва някакво време за проветряване на основата.
                        Който е работил в такава среда, е наясно с всепроникващият мирис на изгоряло.Сега ,в студа за няколко часа дрехите се пропиха.Като се стопли, картинката за здравите елементи ще се влоши съвсем.
                        По т.1 провери съвсем сигурно какво е здраво, понякога е по-добре да бутеш всичко и да строиш на ново, говоря за покривната конструкция.
                        по т.2 като махнеш всичко горяло, боядисаш (стандартно) вкараш новото(следващото) оборудване и докато сложиш дограма ще се е измирисало (за непознати), за участницте спомена ще "мирише" с години без да има реална миризма.......
                        ,
                        0877 17 07 27 Понеделник - ден за почивка

                        Коментар


                        • #13
                          От: Възстановяване на къща след пожар

                          Мазилката и за смятам да предложа да се свали.

                          За "полусухото пране" по зидарията и дървото ще се обърна и към познати професионални чистачи,да видим какво ще измислят и ще кажа.

                          Водното стъкло има смисъл,доколкото участва в състава на смес,като хидроизолиращ агент.Тоест, като помощно средство/както и всички добавки съдържащи силикати/ за запечатване.Но с тези 2,5-3 % ,джуркани на ръка, за съжаление съм виждал бая протекли тераси и прочие.
                          Предпочитам да е готова смес, със сведен до минимум човешки фактор.С готови циментови мазани хидроизолации съм работил- без проблеми.Общо взето нещата отиват на сравнение като проницаемост на този вариант/срещу бетонконтакт например или друго.Бетонконтакта укрепва критичните основи и става механично здраво, но като проницаемост не съм го проверявал.
                          Засега смятам да предложа нещо от сорта-не като шпахловка, а като двуслоен шприц,който ще е и основа за лепене на картона.
                          Самият гипсокартон, също смятам че трябва да бъде допълнително обработен както от задната страна ,така и по фугите особено старателно.Но той е резервната "защитна линия",до която нещата вече би трябвало да са решени.

                          Коментар


                          • #14
                            От: Възстановяване на къща след пожар

                            Какво е общото на терасите, водното стъкло, протичането, миризмите и бъркането на ръка? На хората им трябва нещо за фиксира - значи да обвие и прилепи - миризмите на молекулно ниво, или да се създаде непропусклива преграда. Единственото нещо за уплътняване на бетон са силикатите, и други подобни, но недостъпни. Всъщност всеки уплътнител на бетон става.
                            Точно с водно стъкло, обикновено натриево, мога да ти уплътня резервоар за вода под налягане, остави терасите. Бъркано на ръка. Но не е 2-3 %, каквото и да значи това. Разтвор с плътност 1,07 и нагоре до 1,2 - 1,25 в последната ръка, с фискиране между всяка една.
                            За случая, ако се свалят мазилките, достатъчна плътност ще има и ако се слага повече цимент...
                            Качеството в България е нещо, което всеки се опитва да избегне. Това ми иде да кажа, защото не псувам.
                            Успех с ремонта.

                            Коментар


                            • #15
                              От: Възстановяване на къща след пожар

                              Първоначално публикуван от дядо владо Преглед на мнение
                              По т.1 провери съвсем сигурно какво е здраво, понякога е по-добре да бутеш всичко и да строиш на ново, говоря за покривната конструкция.
                              по т.2 като махнеш всичко горяло, боядисаш (стандартно) вкараш новото(следващото) оборудване и докато сложиш дограма ще се е измирисало (за непознати), за участницте спомена ще "мирише" с години без да има реална миризма.......
                              ,
                              Дядо Владо ,знам как се проверяват тези неща.Завирам се пръв вътре с мощен фенер и лазер, и излизам като мелничарски плъх.Не давам на работници да влизат преди мен.
                              Специално тук, покрива е от две отделни части,разделени от стълбището.Огъня от помещението където е избухнал,обгаря здраво пода и тавана,но не достига до покривният участък.Печката на твърдо гориво пропада през гредореда в сутерена,там пали разни бензини,завърта се през стълбището нагоре и излиза през другият покрив.
                              По т.2 си напълно прав.Лошото е,че историята за преките участници е с летален край.Наследниците още са в стрес ,не искат и да влязат.Затова и гледам да им помогна с реалистичен план.Щом се осеферят малко от малко, ще му мислят дали ще могат да се справят със собствени сили или не.

                              Коментар

                              Активност за темата

                              Свий

                              В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                              Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                              Зареждам...
                              X