Здравейте,скоро приключих с направата на инсталацията на камина с водна риза,и се разрових из нета за ю пи еси,попаднах на мнения че някои хора използват инвертори,които преобразуват напрежението от 12 волта в 220.Само трябвало един автомобилен акумулатор.Захранването ми трябва за водната помпа,за случаите когато спира тока.Как мислите,дали този инвертор ще върши работа като ю пи ес-а?
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Инвертор вместо ю пи ес?
Свий
X
-
От: Инвертор вместо ю пи ес?
То, че ще върши ще върши, но Ю ПИ ЕС-ът се включва сам и когато не работи зарежда акумулатора. Инвертора само преобразува и захранва помпата. Помисли кой варянт е по-уместен за теб. Дали оставаш камината без надзор - тоест да ако изгасне тока да ти направи беля или винаги ще има човек, който да включи инвертора? Зависи за какво ще я ползваш, но все пак МОЙ лично мнение е, че Ю ПИ ЕС-ът е по-добрия варянт.
Поздрави !
-
Той UPS си е един инвертор, едно зарядно и акумулатор в един корпус, заедно с малко логика, която да превключва кое кога да работи.
За да ползваш гол инвертор, трябва да решиш няколко въпроса:
1. Кой ще включва всичко към акумулатора, когато спре токът?
2. Кой ще зарежда акумулатора, та да има нещо в него като потрябва?
3. Кой ще следи състоянието на акумулатора, та да знаеш колко можеш да разчиташ на него?
Коментар
-
Първоначално публикуван от evelinster Преглед на мнениеМога да ти подаря празен ups (без батерии) само някой да каже има ли проблем ако ми закачиш 50-60 ампера акумулатор.
Коментар
-
Инвертора е по добрия начин ако имаш място,необходимо ти е и зарядно за акумулатора,превключването при спиране на тока става с едно реле за 5 лева !
Предимствата са !
1. Лесна диагностика при повреда
2.Голяма мощност във ватове след инвертора
3.Много по дълъг период на поддържане на помпата заради големия акумулатор
Недостатък !
Ще ти излезе по-скъпо от УПС-а!Galloper 2 Exceed 1998 2.5 TDI .Kia Ceed 2009 1.4 CVVT .Ford Connect 1.8 TDCI 90 hp 2010
Kawasaki Versys 650 2008 Suzuki 600 DUCATO 3.L 180 hp. и други
Анатолий Пейчинов o8875о9815
https://dvrbg.com/
Коментар
-
Първоначално публикуван от I.Stoyanov Преглед на мнениеДа взима един ЮПИ Ес и да не се занимава с глупости. Вади му малкия акумулатор и слага от кола, камион, рейс или каквото му е под ръка. Амперите на акумулатора са без значение. Най-лесно и просто е така. Иначе варянти колкото щеш.
Поздрави !
Приготви си поне един пожарогасител - да е близо до UPS-а, и вариант да минеш на реално захранване, преди да е станало весело.... Това по време на тестовете де...
Коментар
-
Имаше преди доста години едни инвертори, произвеждани в Монтана - големи, ръбести, зелени. Закачваш им акумулатор, когато има напрежение в мрежата зарежда акумулатора. Когато отпадне напрежението в мрежата автоматично прехвърля захранването да идва от акумулатора ( е преобразувано, де ).
Не знам дали ги произвеждат още. Аз имам такъв от доста години ( е, сега го използвам само да си зареждам акумулаторите в гаража, когато е необходимо).Казано е:
-"Обичай ближния",
щото ако заобичаш далечния... баси транспортните разходи!
Коментар
-
Ай стига щуротии, има си ю пи ес-и за камини, които си имат извод за голям акумулатор, 100- 140 лв. И всичко си е автоматично.
Коментар
-
Първоначално публикуван от travelling Преглед на мнениеВиждал съм пожар от ЮПС с големи акумулатори, голям късмет извадихме, че имаше кой да го загаси на време . Има инвертори , които работят, като ЮПС и си зареждат акумулатора. Всичката гимнастика е излишна, майстора е прав .
Иначе и аз не съм привърженик на самоделките. Особено направени от набедени майстори!
п.с. Майсторе - не иде реч за теб!!
Коментар
-
Не е до предпазител, той гореше с метър пламъци и си работеше . Охлаждането на малките УПС-и е предвидено за работа до 20-30 мин , той за толкова време не успява да прегрее, даже някои са ограничени софтуерно и какъвто и акумулатор да им сложиш си изключват след зададеното време .0 8 9 8 4 8 1 3 3 0
Коментар
-
Ако УПС за 60-80 кинта ви се вижда слаб и ненадежен (какъвто си е), а по-корав идва твърде скъп (отново - точно така си е), потърсете си употребяван. Обикновено са със заминали акумулатори, новите струват колкото един боклучав китаец, НО определено 1 KW APC (примерно) бачка много по-смислено и по-дълго от уж 600VA ментак, който на 2рия месец си заминава след 15 минути, а понякога и толкова не изкарва.
Както вече казаха и колегите - внимателно с експериментите с големи акумулатори! На дребните и особено на евтините УПСи, нито зарядната верига е мислена да издържи такова свирепо претоварване, нито изходящата! В общи линии, се разчита, че въшкавия 1-2-5Аh акумулатор няма да отдаде повече от, да речем, 15-20А. Един какъв да е автомобилен акумулатор, сами се сещате, пуска (а и поема) в пъти повече и - БУМ!, на печелившите, честитоПолупроводниците стават цели проводници, а последствията - по-горе вече го казаха съвсем ясно.
Ако все пак се спрете на варианта отделно инвертор, отделно зарядно - търсете (или си направете) зарядното с опция за дозареждане и контрол на напрежението, иначе сбогом акумулатор за нула време. Не е сложно, просто иска малко мислене навремеО879 342 54О Не си пъхайте пръстите където ви падне, не са чак толкова много...
Коментар
-
Първоначално публикуван от tef4o Преглед на мнение...Ако все пак се спрете на варианта отделно инвертор, отделно зарядно - търсете (или си направете) зарядното с опция за дозареждане и контрол на напрежението, иначе сбогом акумулатор за нула време. Не е сложно, просто иска малко мислене навремеКазано е:
-"Обичай ближния",
щото ако заобичаш далечния... баси транспортните разходи!
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.
Коментар