Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Метален кош с камъни за укрепване- откъде?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Метален кош с камъни за укрепване- откъде?

Първоначално публикуван от artefekt Преглед на мнение
    Нищо общо според мен. Основно качество на габионите - водопропускливост.

Със впечатление съм, че си строител, но бетонна ЖП-траверса май не си виждал. Те не са относително правилни паралелепипеди като дървените - дори и да се стараеш да ги наредиш плътно, пак удовлетворяват всякакви изисквания за "водопропусклшвост". От въпросните съм правил гардбаластна стена, едно от основните изисквания е да има поне равни на баластовата призма способности за отцеждане.
    Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
      Със впечатление съм, че си строител, но бетонна ЖП-траверса май не си виждал. Те не са относително правилни паралелепипеди като дървените - дори и да се стараеш да ги наредиш плътно, пак удовлетворяват всякакви изисквания за "водопропусклшвост". От въпросните съм правил гардбаластна стена, едно от основните изисквания е да има поне равни на баластовата призма способности за отцеждане.
      Ако ще си говорим така: Прав си бетонна траверса не съм, но виж стоманобетонна ми се е случвало.
      Сигурно и с други стоманобетонни изделия е възможно, но не това пита човека.
      То по тая логика може и нЕкви камъни да нАметаш...

Коментар

Наскоро оглеждах такава стена в Германия, около 3 метра висока от вътрешната страна на мрежата беше облицована с зебло и пълна с пясък и пръст вместо камани и засята с брашлян много ефектно изглеждаше.

Коментар

Първоначално публикуван от Andrei Преглед на мнение
          'гибоните' (както казваха моите негри) са един от най-старите способи за строене на на подпорни стени...римляните май държат патента.
          Отличен (6)

Нищо общо според мен. Основно качество на габионите - водопропускливост.
          Отличен (6)

И да допълня малко инфо:
          Плетката е точно определена:

дебелината на телта на плетката е 2,7 мм горещо поцинкована с поцинковка 350гр/кв.м, а обрамчващата тел е 3,7 мм

ето примери за брегоукрепване с габиони:

А това тука е девоенизирана мрежа. Ползвана е за охрана на пристанища и спира ядрена подводница. След девоенизацията отива на служба за предпазване от падащи камъни от скални откоси. Посочената система спира свободното падане на 12,5 тона канара!!! Именно свободно падане, а не търкаляне! За съжаление не срещнах разбиране в тукашните ... хм.... , но поне да ви я покажа:

Ако имате още въпроси - питайте!
          Когато опознаеш живота - няма закъде да бързаш...

Коментар

Ако ще си говорим така: Прав си бетонна траверса не съм, но виж стоманобетонна ми се е случвало.
            Сигурно и с други стоманобетонни изделия е възможно, но не това пита човека.
            То по тая логика може и нЕкви камъни да нАметаш...
            Та то тези габиони са си именно заместител на каменна зидария (евтин, технологичен, не изисква квалификация) - наметкани камъни демек.
            А човека пита и вече получи достатъчно информация, но темата е в отворен, обществен форум и много вероятно може да послужи и на други с подобни проблеми, за които себестойността да е основен критерий.

п п Не знам какво разбираш под да: "...си говорим така...". Аз лично - да си говорим по същество, а не да се хващаме за очебийно механични грешки.

Коментар

Та то тези габиони са си именно заместител на каменна зидария (евтин, технологичен, не изисква квалификация) - наметкани камъни демек.
              А човека пита и вече получи достатъчно информация, но темата е в отворен, обществен форум и много вероятно може да послужи и на други с подобни проблеми, за които себестойността да е основен критерий.

п п Не знам какво разбираш под да: "...си говорим така...". Аз лично - да си говорим по същество, а не да се хващаме за очебийно механични грешки.
              Наистина информацията е достатъчна( за което благодаря!) - но темата преспокойно може да се превърне за алтернативни начини на терасиране и укрепване.
              Така че ако някой се е сблъсквал с други варианти освен зидария и изливане на бетонна подпора също може да се включи.
              Sent from my Nokia s fenerche

Коментар

Това, обаче, съвсем не е така. Габионите по никакъв начин не заместват каменна зидария, не е много по-евтино от бетонна подпорна стена, примерно, и определено изисква много, ама много при това сериозна квалификация! Само ако знаеш как наши проектанти и велики строители бягат от габионите и в свлачищни райони изливат стоманобетонни стени, което е силно непрепоръчително! Също и по корекции на меандри и брегоукрепване на речни корита.

Коментар

С квалификации davc.

Както и да е, не ти се сърдя.
                  Работата е там, че на въпроса: откъде да си купя ябълки за да си направя калвадос, отговора: пич взЕми си кайсии за бюджетно решение, правил съм чудна ракия от тях, не е хич верен.

Коментар

Първоначално публикуван от CAESAR Преглед на мнение
                    Това, обаче, съвсем не е така. Габионите по никакъв начин не заместват каменна зидария, не е много по-евтино от бетонна подпорна стена, примерно, и определено изисква много, ама много при това сериозна квалификация! Само ако знаеш как наши проектанти и велики строители бягат от габионите и в свлачищни райони изливат стоманобетонни стени, което е силно непрепоръчително! Също и по корекции на меандри и брегоукрепване на речни корита.
                    Бетонните конструкции - пък дали армирани, или не, или пък бутобетон - са нещо съвсем друго. Квалификация изисква (то и да лежиш по гръб, все нещо трябва да назнайваш), но несравнима с тази за изпълнение на каменна зидария. А за проектантите съм напълно наясно - и че не искат, а и по-интересното, защо.

С квалификации davc.
                    Ма, аз наистина съм с впечатление, че си строител. И принципно е квалификация, да, но в никакъв случай - с отрицателен подтекст, аз поне, много държа на това че съм такъв. Ако ти би се чувствал некомфортно да си строител - извинявай разбира се!

Коментар

Аз в момента не коментирам стоманобетонните конструкции, а говоря само за габиони. По какъв критерий сравняваш каменна зидария с габионна конструкция? И каква каменна конструкция - с какво предназначение - декоративна, подпорна стена, фундаментен зид, септична яма - каква точно?
                      А затова защо не се ползва в БГ мога много да пиша, ама ще е извън темата.

Коментар

Едно от най-големите предимства на стена от габиони е че получената система е гъвкава поема различните слягания на основата. На въпроса стена дълга 8 метра и висока 2 м е добра габионите да са поне на 2 реда като горният ред бих го дръпнал малко по навътре от долния около 15-20 см. Цялостно решението с габиони е добро , но не е евтино.
                        тук има достатъчно информация:
                        http://www.vjfgeosystems.com/vjf/geo...G?OpenDocument

Коментар

Преди четири години ми се наложи да изграждам такава подпорна стена от габиони именно чрез VJF - фирмата която на няколко пъти е посочена за пример и инфо с линкове . Та значи стената е дълга 180м. и висока от 50см. до 3,50м. в зависимост от релефа на терена .
                          Това което мога да споделя е следното:
                          - Без проект е несериозно да се започва да се строи такова съоръжение , защото има различни видове и размери габиони , със и без "опашки" , които вършат точно определена "работа" , поставени на точното място . Със сигурност от фирмата доставчик съдействат в проектирането и насочват към конструктори с опит в проектирането на такива съоръжения .
                          - Квалификацията на работната ръка е - един зидар и 3-ма - 4-ма общи работници , както и половин час слушане на технологията на редене и скопчаване ако не са го правили .
                          - По отношение на икономическия ефект мога да кажа , че изграждането на такъв тип подпорна стена е с около 35-40% по-ниска цена като краен продукт от стоманобетонна подпорна стена .
                          Боби - 0887771064
                          Който иска да свърши нещо намира начин , които не - намира причина.

Коментар

Първоначално публикуван от boby_l Преглед на мнение
                            - По отношение на икономическия ефект мога да кажа , че изграждането на такъв тип подпорна стена е с около 35-40% по-ниска цена като краен продукт от стоманобетонна подпорна стена .
                            В общият случай е точно така, но съм имал проекти, при които тези показатели са почти еднакви.

Коментар

Я да повдигна тази стара тема с една чуденка: Колко й е животът на тази тел, преди да я изяде ръждата?!? Предлаганите варианти с ПВЦ покритие уж като засилена антикорозионна защита те са ли малко "мИжи да те лАжем"? Малко ме съмнява това ПВЦ да е особено трайно, особено като се има предвид механичното въздействие на камъните от пълнежа.
                              Ние не сме неутрални!

Коментар

Първоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнение
                                Я да повдигна тази стара тема с една чуденка: Колко й е животът на тази тел, преди да я изяде ръждата?!? Предлаганите варианти с ПВЦ покритие уж като засилена антикорозионна защита те са ли малко "мИжи да те лАжем"? Малко ме съмнява това ПВЦ да е особено трайно, особено като се има предвид механичното въздействие на камъните от пълнежа.
                                ПВЦ покритието е тъй наречената прахова боя май. Върху голо желязо е скръб. Върху поцинковано - бива, горе долу. Механичните въздействия според мен спират още с напълването на контейнерите с камъни или най-късно след като се подредят един върху друг. Остава корозията на метала. Около двеста квадрата на височина около 6-7метра наблюдавам ежедневно от поне пет години. В началото водата отмиваше доста ситни камъни от пълнежа, но като че ли в последните години това спря. Или се напълни с жълтата пръст, която трябва укрепят, или просто вече не останаха такива, дето да минават през мрежата. Преди габйоните положиха геотекстил, а след тях покриха с някаква мрежа. За сега ската изглежда добре укрепен.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X