Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Преработка на покрив за жилищен етаж?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Преработка на покрив за жилищен етаж?

Нали се сещате за яките тухлени кооперации от 60/70-те от миналият век, с огромна, равна и яка таванна плоча, върху която е израден с греди и стари керемиди покрива.

Върху това нещо без проблем се прави един жилищен етаж, но е по-сфецифично изпълнение.

Ако изключим юридическите аспекти, какви са технологичните проблеми, защото това е по-различен тип строителство?

Мизерийка си е, но по-добре нещо вповече, отколкото гълъбарник!
    Някой да се е пържил в този фритюрник?

От: Преработка на покрив за жилищен етаж?

Първоначално публикуван от Volk Преглед на мнение
    Нали се сещате за яките тухлени кооперации от 60/70-те от миналият век, с огромна, равна и яка таванна плоча, върху която е израден с греди и стари керемиди покрива.

Върху това нещо без проблем се прави един жилищен етаж, но е по-сфецифично изпълнение.

Ако изключим юридическите аспекти, какви са технологичните проблеми, защото това е по-различен тип строителство?

Мизерийка си е, но по-добре нещо вповече, отколкото гълъбарник!
    Някой да се е пържил в този фритюрник?
    Не ми се е падало да работя по такова чудо, но преди време правихме някакво надстрояване на хотел, та там конструктора беше сложил още една плоча върху старата, като излизаше конзолно. Това ако съответните общинари го позволят. Иначе за да ти бъде отговорено съвсем конкретно май се досещаш какъв път трябва да извървиш... Иначе за таванната плоча - преди 70-те и не знам точно до кога са действали малко по-различни нормативи, тук следва да се изкаже колега инженер - мисля, че метод на граничните натоварвания или нещо такова. Както и да е, аз съм го учил за обща култура. Накратко - вероятно плочата е не повече от 10-12 см дебела. Въпреки, че и това не е сигурно - най-добре да се измери. Да се види основи и други такива елементи дали ще понесат тежестта на още един етаж и как ще се осигури земетръсната устойчивост. Дотук все неща, зависещи от конструктор-инженера.

От мен - ами проблемите са основно от юредически и градоустройствен характер - сещаш се защо. Иначе яко детайли му е майката - в Истанбул връщат перфектни проекти само защото архитекта не е дал детайл на хидроизолацията при цокъла например.
    Варианти всякакви, пак зависи от даденостите - може ли да се мине без да се кръщава етаж въпросното нещо и т.н. В София има такива надстройки, но те са отпреди 10-тина години. Сега е тегаво да ти одобрят каквото и да е и всеки иска да кихаш.

За да ти се отговори по-конкретно дай повече инфо - снимки, такива неща, сещаш се. Намерете и някое пожълтяло хелиографическо копие от чертежите на блока. Иначе все едно да питам дали мога да повдигна един джип 2001 година произведен, самоносещо купе с цял заден мост, ама без да казвам точно модела и колко искам да го вдигна.
    Александър

Коментар

Аз ли трябва да ти отговарямсуперфикция се казва и се мери от кота корнизТи знаеш какво е кота корниз

А иначе е благиня едно приятелче купи един таван в Павлово от едно пиянище напреви два тристайни и ги даде под наем........

Те това е насока у центъра е пълно с мераклии да им дигаш етаж нагоре от тавана
      К мирной жизни не пригоден.
      Най обичам, обстановката да е максимално близка до бойната.
      ГАЗ 69 ГАЗ 53 ЗИЛ 157

Коментар

Стария, "суперфиция" му се вика, а "суперфикция" е някакъв супер термин, свързан с фикции!

Алкастро ме стресна, кога са минали 10 години?

Последният път, когато ровех тия опции, ноистина беше преди 10 години, дано да не е прав!

Коментар

Предавам сети си строител аз съм прост овчар и говедар ама има хлеб в тая твоя мисъл видел съм го......направено.....
          К мирной жизни не пригоден.
          Най обичам, обстановката да е максимално близка до бойната.
          ГАЗ 69 ГАЗ 53 ЗИЛ 157

Коментар

Първоначално публикуван от Volk Преглед на мнение
            ..... кога са минали 10 години?
            И аз това се питам... Ами минават.

Суперфиция или отстъпено право на строеж, казано по народно му. Успех в начинанието и неравната борба с институциите. Строежа все ще го измислиш как да стане, ама ония пиявици...
            Александър

Коментар

Колегата вероятно има пред вид колко е възможно да работи без да минава дъъъългия път на план, проект, удобрение , разрешение, приемане-предаване, акт 16, акт 19 и подобни.....
              Колега - отиваш в общината и питаш при този план колко може да вдигнеш стената и съответно билото на покрива без нужда от изброените по-горе неща. Да си направиш тавански етаж.
              Плана на блока може да го получиш от архива на кадастъра на съответния град. Заплаща се някаква такса и ти дават копие.
              Вероятния отговор ..... 1.20 може да надстроиш стените и после до позволеното било - до тази кота.
              Поради старото строителство може да няма кота било....което май ти развръзва ръцете ...............
              Най-добър съвет може да ти даде някой инспектор от "незаконно строителство" на съответната община, град.
              Успех !

Коментар

Първоначално публикуван от bgbul Преглед на мнение
                Най-добър съвет може да ти даде някой инспектор от "незаконно строителство" на съответната община, град.
                Успех !
                Да, и да го набута да строи незаконно, за да го изнудват после. В София (а и навсякъде) общинарите са последните хора , на които можеш да се довериш просто ей така, освен разбира се ако не сте близки. Променяш ли конструкцията на покрива - налага се да се направи проект, после разрешение за строеж и т.н. Ако не искаш да правиш такива работи - ремонт на покрива с изолация и Велукс прозорци. Може да вдигне толкова, колкото се позволява според действащият ПУП, а ако е в центъра на Софето, ще прави и РУП. Общинарите трудно могат да му отговорят смислено на всичките въпроси. Вдигането на още един етаж си е на практика в графата "пристрояване и надстрояване", поради което ще се наложи да писка Отстъпено право на строеж за площта, която ще се получи, от собственика на земята, независимо, че строи на 20 метра над нея. Това, ако не докажеш, че площта на таванският етаж е била включена в първоначалният проект. Иначе изменяш коефициенти като Кинт и РЗП, поради което ще си плащаш на пазарни цени за използваната (спечелената) площ. По този въпрос имам пресен пример. Е, сигурно с неизвестен брой лупинги от висшия пилотаж може да успееш и да хванеш дявола за опашката, но дали ще си заслужава...

П.П. Ония хубави надстройки които си гледал преди 10-тина години може и да не са узаконени по ЗУТ. Все пак смятам, че идеята е интересна и си заслужава да се проучи. Аз пък си мечтая някой ден за една пломбичка с 10-тина апартамента по 150-квадрата, ама ще има доста хляб и масло да изям.
                Александър

Коментар

Първоначално публикуван от axlastro Преглед на мнение
                  поради което ще се наложи да писка Отстъпено право на строеж за площта, която ще се получи, от собственика на земята, независимо, че строи на 20 метра над нея.
                  Чекай, чекай малко...

Защо от собственика на земята, а не съобразно идеалните части от общите части на имащите нещо в сградата?

Ако е от земята, значи "казано честно всичко ми е наред!"
                  Т.е. звучи прекалено хубаво!

Коментар

Ами ти отделно от засегнатите по чл. 183 от ЗУТ се иска нотариално заверено съгласие от съсобствениците в етажната собственост и се учредява отстъпено право на строеж или съответно надстрояване или пристрояване от собственика(собствениците) на урегулираният поземлен имот, върху който е построена сградата. Все пак собствениците на идеални части имат .... идеални части. Земята е на някой друг и той е позволил/предприел застрояване въз основа на проект. Ако собственикът е частно лице, може да се разминеш и с почерпка, но вероятно е общината - оттам отиваш на договор с кмета на общината или в някои случаи на общински съвет и съответно оценяване на стойността на отстъпеното право по пазарни цени - т.е. освен строителната стойност на квадратен метър ще се заплати и стойността на застроените квадратни метри. Ужасно нечестно и неизгодно. Но нали питаше за техническите трудности и особености на подобно начинание - такива има, но ми се струват някак маловажни на фона на юредическата и градоустройствена главоблъсканица, свързана с прилагането на ЗС, ЗОС, ЗУТ и безбройните подзаконови нормативни актове и изкривеното им тълкуване от страна на общинските чиновници.

П.П. Не ми взимай писаниците на готово, отиди на адвокат.
                    Александър

Коментар

Първоначално публикуван от axlastro Преглед на мнение
                      Ами ти отделно от засегнатите по чл. 183 от ЗУТ се иска нотариално заверено съгласие от съсобствениците в етажната собственост и се учредява отстъпено право на строеж или съответно надстрояване или пристрояване от собственика(собствениците) на урегулираният поземлен имот, върху който е построена сградата. Все пак собствениците на идеални части имат .... идеални части. Земята е на някой друг и той е позволил/предприел застрояване въз основа на проект.
                      Земята е съвсем друго измерение и ти ме вкара в беля, "кой е по-по-най" в този неизбежен сблъсък на елементарни материални интереси!

Коментар

Колеги - ако човека си има собственост таванска площ и иска да си я направи тавански етаж.....не го вкарвайте във филми.......

Коментар

Първоначално публикуван от bgbul Преглед на мнение
                          Колеги - ако човека си има собственост таванска площ и иска да си я направи тавански етаж.....не го вкарвайте във филми.......
                          Това вече е друга работа. Нека обаче преди да започне да прави каквото и да е да се консултира с адвокат, с архитект и с общинарите. От общинарите - писмено запитване и писмен отговор!
                          Александър

Коментар

От три години съм в такъв, само че е къща и няма проблеми с властимащите. Ако те интересува мога да пратя снимки. Дай някакъв имеил, Всичко е на база осв плоскости, освен това е изпълнено с винтове за гипскартон и може лесно да се променя или премахне при нужда

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                            X