Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Предварителни договори с ВИК и ЕНЕРГОТО

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Предварителни договори с ВИК и ЕНЕРГОТО

    Здравейте на всички искам да попитам всички строители, които са минавали през тези процедури: Има няколко неща, които не ми станаха ясни. Понеже искам да си построя малка вила на село - 50 кв.м. и чета Закона за устройство на територията, запознавам се с разни наредби и други нормативни актове, но от практическа страна не разбрах следното: Прочетох за всякакви срокове в ЗУТ - едногодишния срок за инвестиционния проект, след изтичането на който същият няма действие, тригодишният и съответно петгодишния давностен срок при незавършване на грубия строеж, след което разрешението за строителство губи действие, ако не се презавери. Не ми стана ясно обаче тези предварителни договори с Енергото и ВИК в случай, че не завършиш или не започнеш строителството какво става с тях. А и кога точно се подписват те - на места четох че за енергото е практика в 30 дневния срок от заявлението за присъединяване да подпишеш и предварителния договор. Тези предварителни договори имат ли някакво обвързващо действие. Не съм виждала такъв. Ако някой знае моля да напише таксите които са му взели от ВИК и енергото от проучвателното заявление до сключването на предварителния договор. Благодаря предварително за отговора.

  • #2
    От: Предварителни договори с ВИК и ЕНЕРГОТО

    За договора с ЧЕЗ - мине ли една година, трябва да го подновиш, като заплатиш съответната такса отново. Предполагам и с ВиК дружеството ще е същото.
    За ЧЕЗ се плаща около 90-100 лв. при внасяне на заявлението, за "Софийска Вода" не знам.
    Александър

    Коментар


    • #3
      От: Предварителни договори с ВИК и ЕНЕРГОТО

      Договорите с ВиК НЯМАТ срок след който да са невалидни.С тези от Еон поне имат 1г. срок в който трябва да подпишеш окончателния,ако не успееш всичко се прави на ново - проучване,становище и нов предварителен договор.Тези предварителни договори ти трябват за да можеш да внесеш проекта за разрешително,без тях значи нямаш тези комуникации и няма да ти издадат разрешително.Но има други начини,чрез които ставаш независим от тея монополисти.

      Коментар


      • #4
        От: Предварителни договори с ВИК и ЕНЕРГОТО

        С една дума - за ЕОН и ЧЕЗ е едно и също, но в зависимост от населеното място трябва да се провери в съответното дружество. За София това е "Софийска Вода", за другите градове не знам.
        Александър

        Коментар


        • #5
          От: Предварителни договори с ВИК и ЕНЕРГОТО

          Здравейте и благодаря за отговорите, бих искала да попитам и ако знаете, тъй като на мястото, на което мисля да строя, преди е имало полусрутена постройка, която вече представлява камара от камънаци, бурени и пръст, мога ли преди да започна инвестиционния проект, на своя глава да извикам фадрома с камион и да ми изчистят мястото - да изнесат камъните, пръстта и малко да подравнят мястото, че изглежда като височина. В смисъл дали това няма да улесни впоследствие геодезическото заснемане, вертикалната планировка, проекта. Въобще дали е законно да си изнеса камъните и старите основи на предишната несъществуваща вече постройка от мястото и да си го подравня без да уведомявам някого.

          Коментар


          • #6
            От: Предварителни договори с ВИК и ЕНЕРГОТО

            Я обясни по-подробно какво мислиш изобщо да правиш!Ще строиш нова сграда ли,имаш ли вече проекти,къде е това място?Ще ти обясня подробно всичко и ще ти спестя доста "празни" ходове,защото с това се занимавам - проектиране и строителство.Сподели!Камъните можеш да си извозиш винаги,а тази стара постройка (съборената) законна ли е била има ли я в скицата и документа за собственност.

            Коментар


            • #7
              От: Предварителни договори с ВИК и ЕНЕРГОТО

              Здравей, искам да си построя вила. Още нищо не съм предприела, засега само проучвам. Затова ми предстои изготвяне на проект, разрешение за строеж и т.н. В нотариалния акт фигурира полусъборена постройка, в скицата също е означена постройката. Но на практика имам само един насип от камъни и основи, тъй като се срути съвсем. Затова искам да си изчистя мястото. По отношение на това дали е била законна, това не ми е ясно, тъй като е имало къща от времето на прадядо ми, те навремето надали са ги узаконявали, но я има на скицата. Чудя се дали няма да улесня архитекта, който още не съм избрала, ако си извозя сама основите на старата къща и камънаците и просто започна строеж на чисто. Най-вероятно във визата ми за проектиране ще бъде указано да строя пак на същото място. Ако тези камънаци не ми създадат проблем разбира се.

              Коментар


              • #8
                От: Предварителни договори с ВИК и ЕНЕРГОТО

                Изчакайте да Ви издадат визата за проектиране. Не бързайте да извозвате преди да сте решили какво ще правите, може пък някои от материалите да ви свършат работа. Може да съборите постройката и да сортирате използваемите материали. Ако една полусрутена постройка е в състояние да затрудни който и да е проектант, то по-добре не работете с него.

                П.П.
                Ако постройката е самосрутваща се и смятате, че има опасност някой да влезе в имота Ви и да пострада, би било по-добре да я съборите.
                Александър

                Коментар


                • #9
                  От: Предварителни договори с ВИК и ЕНЕРГОТО

                  Мисля, че не обясних достатъчно ясно - като постройка съществува само в нотариалния акт и в скицата, иначе представлява насип от камъни, обрасли с храсти, под които камъни най-вероятно са основите на старата къща.Постройка не съществува от доста време.

                  Коментар


                  • #10
                    От: Предварителни договори с ВИК и ЕНЕРГОТО

                    Добре е,че я има постройката в скицата,значи трябва да я има и в нотариалния акт на имота.Виж как точно е описана - масивна,полумасивна или паянтова постройка.При всички положения може да се възползваш от факта,че я има в документите и без да се занимаваш с излишни гимнастики и проекти с разрешителни (всичко отнема МНОГО време,пари и нерви) направи си проект с конструктивно становище за ремонт,подобрения или изменения на "съще ствуващата" постройка.Нищо,че тя е съборена или вече я няма,започваш си я наново,никой няма да идва да ти дава строителна линия.Е ще трябва да имаш все пак някакъв идеен проект за това какво ще искаш.Виж,ако искаш да правиш нещо грандиозно ще ти трябва всичко на ново,но ако ще е нещо близко до съществуващото в скицата ти,като застроена площ няма да имаш грижи.Ако да речем е била 50кв.м ти със конструктивното становище решаваш да я разшириш или намалиш съответно.Много по лесно ще ти е.Една процедура от изготвяне и одобрение на ПУП,после виза за проектиране,изготвяне на проекти,договори с присъединителни дружества,разрешителни и т.н. ще те откаже на 1-та година.В кой район е това место.

                    Коментар


                    • #11
                      От: Предварителни договори с ВИК и ЕНЕРГОТО

                      Здравей, в нотариалния акт пише точно полусрутена постройка, няма уточнение каква е. Мястото, в което искам да строя е село в близост до град Велико Търново. Не трябва ли за този проект с конструктивно становище за ремонт,подобрения или изменения на "съществуващата" постройка пак да си вадя виза за проектиране. Фактически през имота преди не е имало нито ток нито ВИК, пак ще трябва да мина през инвестиционен проект, особенно с частите за ВИК и енергото - там е имало преди доста години къща - по времето когато не са имали нито ток нито вода. В общината ми казаха, че за това УПИ трябва да си подам заявление за виза за проектиране, което ме навява на мисълта, че няма да ми е нужно изготвяне или изменение на ПУП. Всъщност ако тръгна по този път с този проект за именение на съществуваща простройка, кои части от цялата процедура ще си спестя - пак ще ми трябва проект с различните му части предполагам, пак ще ми трябва съгласуване с ВИК и ЕОН, пак ще ми трябва разрешение за строеж. Може би както казваш ти бих си спестила единствено даването на строителна линия, но там пък в момента е като разграден двор и границите хич не са ясни, даже в мястото установих, че влиза половината от пътя, който минава отгоре, така че ще трябва някой така или иначе да ми каже къде мога да си оградя. Въобще не съм сигурна, че ще спестя от тази процедура. Ти как мислиш?

                      Коментар


                      • #12
                        От: Предварителни договори с ВИК и ЕНЕРГОТО

                        Въпроса ти беше за ВиК,но докато стигнеш до него,явно има доста по-важни неща да решиш!Трябва ти първо ПУП-а,от него вече геодезистите ще ти сложат точките за да си видиш реалните граници за оградата.За тази полусрутена къща няма ли някакви квадратури отразени,някой някога мерил ли е нещо,скицата от кога ти е?ПУП-а е първата стъпка преди всичко,той ти дава параметрите на застрояване и отстояния.Дай някакъв скайп,телефон или някакъв друг по-лесен начин на комуникация да ти обясня по-подробно,че ми е досадно това дълго писане.
                        Последно редактирано от сиско; 14-04-11, 16:42.

                        Коментар


                        • #13
                          От: Предварителни договори с ВИК и ЕНЕРГОТО

                          Между другото близо до Елена продадох къща преди 2-3г. в чиито двор имаше изгорял плевник,който беше отразен,като стопанска постройка от 75кв.м който се превърна в още една чудна къщурка по начина който ти казах.

                          Коментар


                          • #14
                            От: Предварителни договори с ВИК и ЕНЕРГОТО

                            Малко е странно, така да е описано като полусрутена постройка? Няма такава категория, освен да има някакви допълнителни разпоредби? Колегата е прав - паянтова, полумасивна, масивна...? Между другото, за какво плащаш данък?
                            Николай
                            VITARA 1.6, 93 къса кабр
                            КИА СПОРТИДЖ 2.0 бен, 2002

                            Коментар


                            • #15
                              От: Предварителни договори с ВИК и ЕНЕРГОТО

                              И аз не съм виждал до сега такова определение за постройка в акт,но някой шашав нотариус може да го е въвел в обръщение вече.

                              Коментар

                              Активност за темата

                              Свий

                              В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                              Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                              Зареждам...
                              X