Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Кабел в тръба

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Кабел в тръба

Първоначално публикуван от TigerHunter Преглед на мнение
    .......И задължително заземена (не занулена).
    ОФФ
    Е това ходи го обяснявай на български жичкаджия.
    Аз му искам 3 фази и заземление. (машината просто не ползва нула) Той ми води 3 фази и ДВЕ нули .
    Фаровете за мъгла правят колата 2м по-дълга, 10г. по-млада и 200 коня повече.
    Вальо. О888 557Ч7Ч
    Silverado 1.3 i

Коментар

Бате Симо!

Това си е изобретение!

Напомни ми на алгоритъма на Чингиз Хан...

Когато войската наближи непристъпни скали, изваждат един орел от коша, връзват му едно въженце и той прелита склона /вероятно пада някъде и служи за котва/.. След него по въженцето се качва маймунка, която влачи малка въжена стълбичка .. По нея се качва пехотинец със сериозна въжена стълба...

След него цялата армия вече е на върха! След не повече от 20 минути!

Коментар

Първоначално публикуван от Дявол Коледа Преглед на мнение
        С подобно приспособление съм виждал как се стреля оптика на 500 метра само въпросната джажда беше като малко парашутче което влиза в HDPE тръбата която гладка от вътре на единия край на това чудо се закача оптиката и се надува с голям компресор и става,така че няма да се учудя ако схемата на Симеон работи.
        Всъщност, това е стандартния начин на теглене на оптика.
        По-добре в Хайлукса, отколкото в хайлайфа...

Коментар

Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
          Трижилна инсталация със дефектнотокова защита е задължителен стандарт и тук от няколко години. В същото време, има трижилен мостов кабел от много време. Не мисля, че мостовият кабел е извън стандартите някъде в Европа, като "отживелица", може би изглежда, защото той наистина не е предназначен за монтаж в тръби, а масово прилаганите в Европа "картонени" технологии, изискват именно тръби. Тук все още (и за добро) "класическите" зидани стени са масови и съответно - употребата на този кабел. Една съвсем немаловажна подробност, която се пропуска много често - при едно прецизно проектиране на ел. инсталациите, предвиждането на мостов кабел, положен направо във мазилката, позволява сериозни икономии, защото по този начин (плътно във мазилката, а не във въздушна кухина, която се явява термоизолация) може да се намали сечението на проводника, предвид охлаждането на кабела, което става възможно по този начин!
          Не знам, от опит в кои страни говориш. От 14 години в Италия, 12 съм работил в строителството.
          За разлика от масовата употреба на гипскартона тук, там се ползваше изключително и само за тавани. Много рядко сме правили някоя разделителна стеничка, и то в офиси, магазини, цехове и т.н. А гипсокартон по стените видях за първи път тук, като се прибрах преди година.
          Камо ли пък в баня! Да, има от зеления, влагоустойчив, но се използва за тавани на бани и мокри помещения.
          При стени и тавани от гипсокартон, напълно достатъчно е , да се използват трижилни кабели с гумено или силикохово покритие, защото можеш бързо и безпроблемно да ги изнижеш.
          Там, едно от задължителните условия беше цялата инсталация (и специално за жилищни помещения) да бъде в тръби и да може кабелите да се вадят и подменят. Ако инсталацията не отговаря на това и още една камара изисквания, никой няма да ти издаде сертификат. Никога не съм видял там мостови кабел, дори по магазините, камо ли зазидан, а не е като да съм направил малко инсталации.
          За икономиите съм съгласен, но ми се ще да знам, ако имаш утечка някъде, какво правиш? Къртиш, за да подмениш мостовака!
          Поздрави!
          Не го приемай като заяждане. Просто коментираме.
          Your conscience is all you can take to your grave.

Коментар

Далеч съм от мисълта за заяждане. Като съм писал картонени технологии, няма предвид само гипскартон, затова и съм го сложил в кавички. Практиката, поне тази, която аз познавам (не само моята) показва, че всъщност могат да се изтеглят и подменят без къртене, само многожилните проводници на слаботокови инсталации, в най-добрите случаи е неизбежно поне разклонителните кутии да са недостъпни. Като пак може да се подменят само прави участъци - от кутия до кутия. За преходи от стена на под и от стена на таван, направо забравяме. Да не говорим за нерядко срещаните случаи като погоре споменатия, със проникнал бетон, или друг някакъв разтвор в тръбата.
            Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Това е, защото тук в България, все още сме на ниво (етап) смесени инсталации. Нагледал съм се на какви ли не волни изпълнения. цялата инсталация може да се направи с многожилни (изтеглящи се) кабели без проблем. Абсолютно всички кутии сме свързвали с тръби и сме оставяли и по една, две резервни.
              Има много още да се учим по отношение на функционалност и надеждност. И защо само слаботокови инсталации? Нима не мога да си пусна три многожилни по примерно 4.5 квадрата до контакта на бойлера или готварската печка? Ако трябва ползвам тръба фи25.
              Разпределителните кутии там се слагат на 25-30см от пода, само в коридора. Защо ли? Ами, като ти дойде жичкаджия да ти оправя нещо, няма нужда да ти влиза в спалнята примерно. От всяка една точка (кутия) за ключ, за контакт, от тавана, ти върви тръба до разпределителната кутия. Там се правят всички връзки и прекъсвания. Няма точка, от която да не може да се изтегли и подмени жица.
              За особено мощни консуматори се слагат отделни изключватели, а за бойлер (ако е в банята) и за вана с хидромасаж- задължително!
              Всичко става толкова подредено, дори по цветове на жиците, че и абсолютен лаик да пуснеш, би се справил с елементарен проблем.
              Просто сме далече...
              А пък, за строителни решения, няма смисъл да спамя. Абсурдна е външната изолация със стиропори, фибрани и подобни, дето и кълвачите се научават да копаят дупки и да си правят гнезда. И това за пръв път го видях тук.
              "Картонените" технологии нахлуха тук с пълна сила, защото това е в природата на българина: да търси най-лекия откъм врътня и работа вариант, за сметка на качеството. Въобще, внесли сме от запад само "хубавото". На пръсти останаха да се броят кадърните майстори, затова пък във всеки град има поне по 10 бригади гипсокартонаджии-спИцялисти.
              Това са мойте пет ст'инки по въпроса.

Коментар

За термоизолациите просто не е възможно да мислим по-еднакво, но да не разводняваме темата.
                Отделен предпазител за бойлер, тук е норма отпреди да съм съзнателен човек, в момента, когато зависи от мен, аз слагам отделен бушон и на фризера, нищо че не е особено мощен - когато няма хора за по-дълго, остава само той и алармата. И това за прегледната и съвестна работа не е въпрос на стандарти, а на отношение към нея (работата).
                А какво имаш предвид под "смесени инсталации"?
                Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Ами, имам предвид факта, че се правят инсталации наполовина с тръби и наполовина със зазидани мостоваци, щото така е по-лесно. Виждал съм работи на "майстори", които работят тази работа от по 30-40 години и се бият в гърдите за какво ли не. Един например, разправяше, че няма да слага животоспасяващи изключватели, защото видите ли, ако някъде пробие или има утечка, то постоянно щяло да му изключва. Ами, ако убиеш човек!? Значи той си знае, че работи мърляво. Кове ми мостоваците с пирони в стената.
                  Не казвам, че всички са така, но...какви ли не неща съм видял и колко пъти е щял да ме хвърля тока, ако разчитам на чудати "майсторски" решения, лишени от всякаква логика.

Коментар

Като му кажеш цената на правилната инсталация....и не можеш го стигна да му се извиниш...а трябва да се яде. И те така се получава.

Коментар

И ти си прав. То, всичко е навързано...

Коментар

Не знам колко струва правилната инсталация, но знам друго нещо родната къща на баща ми е строена в периода 41 - 45 година там цялата инсталация е направена с кабелни кутии и Бергманови тръби(за колегите които не знаят от насмолена хартия в метална обвивка).Сменял съм проводници е ми за стария закачващ новия и просто го изтегляш.
                        На колегата Вальо ще кажа следното по БДС кое то не знам да е отменено но ще попитам в една система не можеш да имаш нула и земя еднавременно с други думи захранваш машината с три или четири проводника според нуждите и отделно заземяваш към заземителя на сградата.
                        За всеки ден прекаран в риболов господ дава по два
                        0878 79 20 61 Борис

Коментар

Тигър Ловец, забрви тази стоманизирана тел. Всичко желязно е стомана. Само някъде в Индия има колона от чисто желязо, но я охраняват и не можеш да си отрежеш.

Също зе проволоката - стоманен тел, използван за жило, с което се отваря капакът на Жигулата.

Коментар

Както и да е. Наясно съм, в най-общ план със желязо-въглеродните сплави. Исках да кажа, че е по-здрав на опън, иначе се огъва лесно и не ръждясва. Поне аз не съм виждал ръждясал.

Коментар

Първоначално публикуван от Volk Преглед на мнение
                              Бате Симо!

Това си е изобретение!

Напомни ми на алгоритъма на Чингиз Хан...

Когато войската наближи непристъпни скали, изваждат един орел от коша, връзват му едно въженце и той прелита склона /вероятно пада някъде и служи за котва/.. След него по въженцето се качва маймунка, която влачи малка въжена стълбичка .. По нея се качва пехотинец със сериозна въжена стълба...

След него цялата армия вече е на върха! След не повече от 20 минути!
                              Може и да е, но не е мое.
                              А принципът да се прокара нещо по-малко, след което да провлечеш по-голямото се използва често в техниката.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X