Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Виладжийски мъки или ХИМИЧЕСКО ПРЕЧИСТВАНЕ НА ВОДА ~ 400 литра.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Виладжийски мъки или ХИМИЧЕСКО ПРЕЧИСТВАНЕ НА ВОДА ~ 400 литра.

Здравейте,
    Имам виличка със собствен водоизточник - кладенец.
    Тази пролет смятам да си повиша с вдна звезда категорията на обекта, като построя масивен външен клозет съвместен с душ ъгълче.
    Идеята ми е да кача на покрива на тоалетната два варела по 200 литра. Те ще се захранват периодично с помпа от кладенеца, а от своя страна ще пускат вода към тоалетната и едно малко бойлерче за душа.
    Водата в кладенеца е относително чиста, но едва ли става за пиене.
    Виличката се ползва по около три дни в седмицата - петък, събота и неделя.
    Въпросът ми конкретно е как да опазя тези 400л във варелите от зеленяване и завъждане на друга гняс.
    Гледах някакви варианти с химия за басейни, но там пропорциите са с един порядък нагоре и ще се наложи да разпрашавам на микрони някакви таблетки за да си обслужа 400-те литра.
    Някакви идеи?
    Едно просто хлориране дали ще свърши работа? Доколкото знам, хлорта трепе наред всичко и после се изпарява, но дали е всичко?
    Благодаря предварително.
    Поздрави.
    Георги Тонев

От: Виладжийски мъки или ХИМИЧЕСКО ПРЕЧИСТВАНЕ НА ВОДА ~ 400 литра.

Ако варелите не са прозрачни и в тях не влиза светлина, за зеленясването можеш да не се тревожиш. Ако кладенецът е чист и в него нищо не пада, мисля, че може и абсолютно нищо друго да не правиш. Един филтър 10 микрона на входа на варелите, непрозрачен маркуч и защита на прозрачната част на филтъра (ако има такава) от светлина ще ти реши въпроса. Да не забравиш - въздухът във варелите също трябва да мине през филтър.

Хлорът е тегава работа.

Коментар

В нашата вилна зона - аналогичен проблем . И при мен водата е от кладенци. Аз използвам "Санифорт" - таблетки. Пускам от тях и направо в тоалетната (от хигиенни съображения) и отвреме-навреме - по 1-2 в самия кладенец.
      Suzuki Jimny, 1.3, 2009

Коментар

Мерси за отговорите!
        Колегата G.P.S. ми е препоръчал една фирма, която се занимава с инсталации по темата, но в моя случай това отпада. Търси се възможно най-простата и елементарна система, която да не предизвиква интерес в очите на айдуците, все пак му благодаря.
        Мисля че ще комбинирам двете препоръки - непрозрачни варели и все пак малко химия на Санифорт. Смятам ударно да поразя всичката гад в кладенеца и после чат пат да слагам минимално количество и във варелите.
        В момента проучвам откъде да взема самите варели. Имам едно предложение за 250 литрови за около 9лв.бр. Не можаха да ми отговорят със сигурност какво представляват, но другата седмица ще проверя на място.
        Чудя се обаче какъв филтър да измисля на входа на варела?
        Хич ме няма в тази област и препоръчаните от Ясен десет микрона (0.01мм), не ми навяват никакви образи. Едва ли ще е възможно да се сложи директно на изхода на маркуча, може би някакъв допълнителен (буферен) съд, от който водата да се филтрира гравитачно в основните резервоари.
        Знам ли?
        Георги Тонев

Коментар

Филтрите са в магазините за водопроводни части. Има и със сменяеми патрони.

Коментар

Първоначално публикуван от VECTOR Преглед на мнение
            ..... Смятам ударно да поразя всичката гад в кладенеца и после чат пат да слагам минимално количество и във варелите.
            ....
            Сакън!
            Ще предозираш препарата и ако водата от този кладенец се използва за поливане (на цветя, на трева) - в най-добрия случай ще пожълтеят, а в най-лошия - ще отровиш и тях и почвата. Съветът ми е, през пролетта, когато не се налага поливане, пусни 3-4 таблетки "Санифорт", но не повече. И после - веднъж на 2 месеца - по една, ако не спада много водата през лятото.
            А за варелите.... Ако намериш резервоар от трактор - хем е плосък и много добре ляга на покрива, хем е удобен за пълнене, защото отворът му е на удобно място (ако решиш да не изграждаш сложна система, а да го пълниш с маркуча).
            Suzuki Jimny, 1.3, 2009

Коментар

Да, да... смятам да внимавам с дозирането. Смятам кубатурата и дозирам коректно.
              Ако повехнат на майка ми китките... повяхвам и аз с тях.
              През лятото водата спада, но държи едно добро ниво, което остава почти постоянно. Вода се ползва само за поливане и се възстановява бързо.
              Най-достъпни ще са ми варелите, които смятам да скача за да се занимавам по-рядко с пълнене.
              Георги Тонев

Коментар

Не знам каква е целта на задачата. Нали водата няма да се пие. В тоалетната е се 200 какво ще сипеш, в банята в общия случай пак. Ако толко те притеснява сложи малко хлор, въпреки твърдението на Ясен. Може и карбол да сипеш.
                И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Нямате си проблеми, хлор ще слагате. Веднъж ще ви влезе тая вода в очите, ще се окаже, че сте оплескали дозирането и ще се видите в чудо. Треволяците колко търпят хлор - отделно.

В по-малка степен проблемът го има със всички дезинфектанти. И за какво всичко това? В резервоара няма как да се завъдят много микроби, защото няма какво да ядат (казах вече да е непрозрачен). Филтърът ще събере и малкото, което е там от кладенеца.

Коментар

За отстоянието на външната тоалетна от кладенеца, наклона, дълбочината на ямата, облицовката и пр. си проучил и си знаеш, вероятно.
                    Но ако имаш някакви колебания за вариантите - да знаеш, че вече се считам за шампион по метода "проба-грешка"

P.S. Ясене, той препаратът си е хлорен

"Санифорт" - Хлорен препарат с широко приложение.
                    ГРАНУЛИ - натриев дихлоризоцианурат дихидрат 99% със съдържание на активен хлор
                    мин. 56%.
                    Последно редактирано от Danika; 10-02-11, 18:36.
                    Suzuki Jimny, 1.3, 2009

Коментар

Разстоянието кладенец - кенеф е повече от 30 метра, за него не се притеснявам.
                      Иначе за самата яма не знам, абсолютно нищо. Тепръва ще проучвам.
                      Почавата е бая скалиста, в процес на копането ще се види колко, но очаквам чиста скала. В ямата смятам да вкарвам само потока от тоалетната, която се ползва максимум три - четири дни в седмицата, така че няма да е кой знае какво чудо. Сапунисаната вода от душа смятам да си я пусна по двора, то и тя няма да е кой знае колко и ще си попива, май...
                      Ако на някой му се занимава... приемам всякакви съвети за които благодаря предварително.

П.П.
                      Третирането с "хлорно" хапче смятам да го правя единствено, ако нещо във водата почне да не ми харесва. И пак повтарям - предпазливо.
                      Георги Тонев

Коментар

Подобна попара съм я сърбал преди повече от 30г. Имам и опит с експлоатацията. Къде се развиват събитията? Акъли давам всякакви - безплатно.

Коментар

Нали за Луково говорим?
                          Там водата дори в открит варел не зеленясва драстично, ако зеленяса изобщо. Е, въдят се некви гадинки, но пак казвам, кво ще сипеш в кенефа е се 200. В душа пак така
                          И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Събитията се развиват в искърското дефиле, вилната зона на село Луково:
                            http://maps.google.com/maps?f=q&sour...02411&t=h&z=19
                            В дъното се вижда кладенеца:

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_5275.jpg
Прегледи:1
Размер:82.5 КБ
ID:5251275

Двора е с подобен релеф, малко по-стъмен.
                            Почвата е скалиста.

П.П.
                            Търтей, все повече се навивам че наистина няма нужда от химия.
                            Откъде тръгнах... докъде стигнах.
                            Хубаво е човек да поприказва с някой.
                            Георги Тонев

Коментар

Първоначално публикуван от VECTOR Преглед на мнение
                              Събитията се развиват в искърското дефиле, вилната зона на село Луково:.

Ми свиркай, като ще ходиш натам. Ще помагам с каквото мога. Моята "вила" е в с. Огоя, та пътя ми е през Луково.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 117,215 в 10:38 на 20-06-26.

Зареждам...
                              X