Обява

Свий
Няма добавени обяви.

С какво да боядисам стара дървена дограма?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: С какво да боядисам стара дървена дограма?

Първоначално публикуван от Tony33 Преглед на мнение
    А както каза и Спарки аз напук на всички строителни специалисти съм боядисвал и с алкидна боя стена поемаща много влага и оттогава незнам къде избяга тая влага ама спря да се рони и варовата мазилка която преди падаше на 2 месеца.
    От името на строителните специалисти заявявам, че в горееописаното действие няма нищо неправилно или нецелесъобразно, с изключение на цената на боята . Всъщност, "латексовите" бои, са едно от най-калпавите покрития, които може да съществуват, но икономически най-оправданото с оглед на специфичния разход за единица площ.
    Стадо оФци води ожесточен спор дали вълците или чакалите го обичат повече...

Коментар

Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
      Безира по принцип става въпрос.
      Той разбира се няма как да навреди на "къщичката" ти. Просто не може да и помогне, което е целта. Ако нямаш нищо против през две години да сваляш полуолюпено покритие и да нанасяш ново - всичко е наред и безира е твоят материал.
      "По-доброто" и всъщност търсеното по принцип като ефект от разните покрития е защита от атмосферни влияния, защита от вредители, UV-защита, дълготрайност, декоративен ефект и т. н. Та в покриването на всички тези изисквания, всичко друго е по-добро от безира.
      Добре, ама след като е безиросвана многократно, и смея да твърдя, добре е напоена, смяната на терапията няма ли да доведе до описаното олющване?

Точно тук е мястото за питане, защото, ако се доверя на някой продавачоконсултант, и ми се удвои или утрои работата, определено ще е късно...

Къщичката е двуетажна, и докато едно нанасяне на безир, лак или нещо друго, е работа, клоняща към удоволствие ( сетих се за Том Сойер ), изшкуркването на профилна обшивка е Сизифова работа...

Коментар

Първоначално публикуван от Veni1 Преглед на мнение
        Не, аз цвета няма да сменям - тя си е дървена на цвят.

И по този параграф безира далеч не е най-доброто. Той значително потъмнява тона на естествения фладър, а и прави гланцов лъщящ филм.
        Предлагат се (примерно) несравнимо по-издръжливи от него полиуретанови матлакове с UV-филтър, те изобщо не личат върху обработеното с тях дърво и то изглежда във абсолютно естествения си вид, като при това и не потъмнява с времето.

П. П. За да няма никакви "странични ефекти", би трябвало старото покритие да се махне максимално старателно (то това важи при всички случаи, дори при подновяване на еднотипни покрития). Трудоемко е наистина, но си заслужава, пък и не толкова убийствена манипулацията.
        Последно редактирано от davc; 28-09-10, 15:33.
        Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

добре, а все пак допуснатата грешка с безиросването поправима ли е?
          И как?

Коментар

Е, грешка е силно казано, в края на краищата, по някое време просто алтернатива не е имало.
            Напълно е поправимо. Един възможен начин е просто няколко години нищо да не правиш, през това време от безира няма да има никакъв остатък и тогава - каквото си избереш. Другият начин е търкане и стъргане - както погоре писах: Трудоемко е, но си заслужава.

Коментар

Е, грешка е силно казано, в края на краищата, по някое време просто алтернатива не е имало.
              Напълно е поправимо. Един възможен начин е просто няколко години нищо да не правиш, през това време от безира няма да има никакъв остатък и тогава - каквото си избереш. Другият начин е търкане и стъргане - както погоре писах: Трудоемко е, но си заслужава.
              Така, така. И пистолет за горещ въздух, помага доста.

Коментар

Явно, механичното сваляне отпада като вариант - обшивката е профилна - ще оставим времето да поработи вместо мен..

Пистолета не е панацея - имаме една стара къща в Панагюрище, която се захванахме да реставрираме. През миналия век - от 1900-тната година, до сега, дограмата е била боядисвана с бои, каквито е имало в съответните периоди, и не е била чистена преди следващото боядисване.
                С пистолета за горещ въздух паднаха боите, поставяни през 60-те, 70-те, 80-те години. По-назад във времето явно са ти правели тия бои от друго нещо, защото свалянето беше възможно само и единствено с флекс с шкурка - пищова за горещ въздух се предаде.

Коментар

Първоначално публикуван от Rabin Преглед на мнение
                  Това ми е последната грижа.
                  Съгласен, че има хубави марки бои и лакове. Понеже писаха за импрегниране и специална обработка преди UV боята, та затова ми се видя цяла наука и пуснах тема. Ще направя всичко възможно да стане здраво.
                  Преди години правих подобно упражнение. Стъргах като каторжник. После безиросах обилно, после с бяла блажна боя. Падна барабар с все безирите и маджуна около стъклата! Жалка картинка! Та се зарекох вече да питам как е правилно.
                  Какъв искаш да е крайния резултат ?
                  Ще запазваш ли вид на дърво или ще има цвят върху дървото ?
                  От отговорите зависи последователността и мазилата по дървенията.
                  1. След почистване от старата боя е хубаво да я изшкуриш, загладиш .
                  2. Ако има язви, дупки, драскотини - направи си кит за дърво от лепило за дърво и фини трици. Не взимай готов кит, нито ползвай кит за автомобили. Ще съжаляваш. Ако те интересува какво лепило се слага - попитай, че сега го забравих.
                  Ако ще запазваш вид на дърво :
                  1. Трябва да байцваш с желания цвят байц за имитация на желаната дървесина. Няколко ръце до постигане на красив вид.
                  2. След байца следва лакирането. Задължително е първата ръка да е разреден лак (грунд),много рядък за да проникне в дървото и да остане трайна основа за следващата ръка. Трябва да изсъхне добре преди следваща ръка.И така още една, две ръце след грунда - зависи колко ще ти хареса.
                  Ако ще има цвят върху дървото :
                  1.След китосването се грундира с разредена блажна боя (грунд)
                  2.После още две ръце по-гъста за добър цвят.
                  Боята :
                  Блажната боя има данни които се отбелязват като ПФ. Не знам какво значи, и не съм се интересувал , но :
                  Нормална блажна боя е ПФ-12 , лакова блажна боя е ПФ-16, а автоемайл лак е ПФ-18.
                  Аз ти препоръчвам блажна боя ПФ-16 или автоемайл лак, боя ПФ-18 - така покритието става красиво, здраво и трайно с години напред.
                  Успех !

Коментар

Първоначално публикуван от bgbul Преглед на мнение
                    2. Ако има язви, дупки, драскотини - направи си кит за дърво от лепило за дърво и фини трици. Не взимай готов кит, нито ползвай кит за автомобили. Ще съжаляваш. Ако те интересува какво лепило се слага - попитай, че сега го забравих.
                    Какво против имаш готовите китове! Аз редовно ползвам и съм много доволен от едни китове Сикенс, има ги във всевъзможни цветове, но цената им е като за реставрация на мебели, а не корекции по дограма. А за съвременните автокитове просто няма какво да се говори, то са еластични (армирани), то са какви ли не... За носител на "правен" кит, препоръчам една смола, използвана масово от паркетчиите - има я във всеки специализиран магазин.

Коментар

Първоначално публикуван от Veni1 Преглед на мнение
                      ...
                      С пистолета за горещ въздух паднаха боите, поставяни през 60-те, 70-те, 80-те години. По-назад във времето явно са ти правели тия бои от друго нещо, защото свалянето беше възможно само и единствено с флекс с шкурка - пищова за горещ въздух се предаде.
                      И аз забелязах нещо такова. Предполагам, че старата боя е имала здрава основа - дървесината. Новите хващат върху стара прашасала боя.
                      Боята я смъквах с лентов шлайф. Телена четка или шкурка за дрелка, както и шкурка за флекс се отказаха. Горещия въздух също почти не важи. Старата боя беше от 3 до 5 мм. слой.

При мен - ще се сменя цвета на дограмата, т.е. ще има боя върху грунда.
                      За безир, маджун или блажна боя не ща и да чувам. Личен опит.

Коментар

Качествен кит и старателно шлайфане, пък и ако пръснеш боята със пистолет...

Коментар

Какво против имаш готовите китове! Аз редовно ползвам и съм много доволен от едни китове Сикенс, има ги във всевъзможни цветове, но цената им е като за реставрация на мебели, а не корекции по дограма. А за съвременните автокитове просто няма какво да се говори, то са еластични (армирани), то са какви ли не... За носител на "правен" кит, препоръчам една смола, използвана масово от паркетчиите - има я във всеки специализиран магазин.
                          Нали само си казваме мнението - това направих . Дали някой ще го има предвид си е личен избор.
                          Нямам нищо против готовите китове , просто доста проблеми сме имали с готови и вече ги избягваме. Може кита да е стар, престоял, да е с евтино лепило или само с С-200. Като може да си го направиш какъвто ти трябва и колкото ти трябва ....прави се на момента с лепило и трици (фини). Можеш да си избереш какви да са триците - тъмни, светли, широколистни, иглолистни .... а бе като попиташ майсторите от дърводелските цехове ще разбереш за какво говоря.
                          И важно : не налагам мнение, само отговарям на запитване от колега и споделям специализиран опит на дърводелци и бояджии. Не искам спор и конфронтация , моля !
                          Това не разбирам защо ?
                          С безир се работи от векове . Важното е да е разреден много за да проникне в дървото, а не да е гъст и да направи повърхностна кора, като люспа.
                          С блажна боя се работи също отдавна. Въпрос на технология на нанасяне . Ако грундираш правилно и втората ръка също е правилно разредена - няма по-добро и трайно покритие.
                          Ти с каква боя мислиш да боядисваш ? Аз сложих под един знаменател и блажната и автоемайла заради близкия състав.
                          Последно редактирано от bgbul; 28-09-10, 21:26.

Коментар

И аз забелязах нещо такова. Предполагам, че старата боя е имала здрава основа - дървесината. Новите хващат върху стара прашасала боя.
                            Бе аз имах предвид друго нещо, ама нейсе..
                            Преди ония години нещата са се правили по един по-правилен начин..

Дядо ми, който беше изключителен педант, и си записваше съвършено всичко, за всичко в ежедневието, констатира, че изгорялата крушка в кенефа е сменяна през 1936 година за последно.

Ама тогава бях много малък, като изгоря пак , и не се сетих да си я прибера за спомен пустата ламба, преживяла два режима...

Коментар

Първоначално публикуван от bgbul Преглед на мнение
                              ...
                              Това не разбирам защо ?
                              С безир се работи от векове . Важното е да е разреден много за да проникне в дървото, а не да е гъст и да направи повърхностна кора, като люспа.
                              С блажна боя се работи също отдавна. Въпрос на технология на нанасяне . Ако грундираш правилно и втората ръка също е правилно разредена - няма по-добро и трайно покритие.
                              Ти с каква боя мислиш да боядисваш ? Аз сложих под един знаменател и блажната и автоемайла заради близкия състав.
                              Издялках до чисто, тогава нямах лентов шлайф. 3 пъти безиросах. 2 пъти боядисах с блажна бяла (да не я пече много). Почна да пада на другата ли, по-другата година ли не помня. И маджуна с такова старание нанесох - ся не мож позна къде е бил. Това НЕ са материали за работа. Може от качеството на материалите да е било. Ама чирак няма да им ставам на тез дървении!
                              Засега казаха на водна основа - лак+вода за грунд, после боя на водна основа. До там стигнах със скромното ми проучване.

Коментар

...Засега казаха на водна основа - лак+вода за грунд, после боя на водна основа. До там стигнах със скромното ми проучване.
                                Предполагам няма са дъжаляваш. И не пести разредения лак (грунда). Дървото трябва да е почистено до основа (ако имастари покрития), и после яко с четката грунд, та да се напои добре. После изчакваш (в топлите месеци съхнеше бързо, сега - може би 3-4 часа) да се чувства като изсъхнало при пипане, и след това нанасяш боята. Поне аз така процедирам.

От китовете на SIKKENS и аз съм доволен. Точно на въпросната дограма тук-там има по малко, и все още си седи.

От яхтния лак съм силно недоволен за външно приложение. На втората година навсякъде стана на люспи като юфка, и го отняма, все едно никога не е мазано. Това с 2 марки - български и някакъв чуждоземски.

Ако ще се сменя цвят, вместо байцването може да се ползва пак същия лазурен лак на водна основа, но да си купиш цвета, който ти харесва, стига да го има в гамата. Не можеш да постигнеш равномерността и ясно видимата структура на дървото, както с байц, но пък ти спестява една операция, при това искаща майсторлък, за да стане добре.
                                Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X