Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Ветрогенератори с вертикална ос на въртене?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Ветрогенератори с вертикална ос на въртене?

Момчета, не се занимавайте с глупости! Този тип ветрени двигатели са нискоефективни, т.е. с много по-ниско КПД, отнесени към класическата перка, по отношение на ветровата площ и големината на конструкцията.
    Land Rover Discovery I; Jeep Wrangler 4.0; Jeep Grand Cherokee 5.2.
    Honda Transalp XL600V; Suzuki DR-Z400; BMW F800GS.

Коментар

За английскочетящите тука има интересно инфо (което са копнали в сайта, чийто линк е по-нагоре). Работата е на такова ниво, че ако имаш възможност да се захраниш от мрежата забрави за всичко останало. За КПД-то няма смисъл да говорим - нещата не са еднозначни. И ако се случи (в един идеален свят) да продаваш на НЕК или някое ЕРП, то не им ги продаваш евтино, за да си го купиш по-скъпо, а тъкмо напротив - продаваш им го скъпо, а си го купуваш в пъти по-евтино.
      Когато опознаеш живота - няма закъде да бързаш...

Коментар

Първоначално публикуван от CAESAR Преглед на мнение
        ... Работата е на такова ниво, че ако имаш възможност да се захраниш от мрежата забрави за всичко останало...
        Не е точно така! От години продавам такива инсталации и виждам, че хора които веднъж си купят, след време повтарят, увеличават мощностти, интересуват се от други подобни... Щом ползвателят вижда смисъл да го прави - значи има. А и пазарът се променя. Производителите виждат, че работата с парковете умря и вече не продават мегавати, а единични бройки на частни клиенти. От това цената на фотоволтаичните панели например е спаднала почти наполовина за последната година. Да не забравяме също, че за присъединяването на нов обект към мрежата се плащат пари, понякога повече от читава ВЕИ инсталация, на всико отгоре, после продължаваш да си плащаш всеки месец... Някои инсталации се изплащат по-бързо (слънчевите колектори), други по-бавно (вятърните генератори/фотоволтаичните панели), но дори и да е след 100 години, те ще се изплатят, а тока от мрежата и по 1ст. да го направят - никога няма да ти се изплати . А и факторът "автономност", става все по-актуален и има хора които не си броят стотинките за да я постигнат. Но след тези хубави думи, трябва да се знае, че това не е инвестиция, която да направиш с последните си пари, защото поне в началото, може да ти излезе доста солено. Лошото е, че освен че са скъпи, подобни инсталации изискват и специфична "култура на ползване" и това ще бъде основният им проблем, поне докато станат масови.

Коментар

Това за изплащането въобще не е вярно... Ветрогенераторите както и всички останали генератори включая соларните панели имат живот и нормално износване. Искат и регулярна поддръжка и прочие... Т.е. сметката трябва да се прави след изваждане и на тези разходи... Всъщност за изплащане, едва ли може да се говори когато иде реч за домашни приложения... Дори и промишлените соларни паркове са в пъти по неефективни от конвенционалният добив на енергия и затова и на всеки в сметката му за ток има и допълнителна съставка за тази енергия...
          VPetrov.photography

Коментар

Венци, аз като ги говоря тези неща смятам и поддръжка и експлоатационен период, но въпреки това забележката ти е уместна. Както съм го написал горе, излиза че такава инсталация винаги ще се изплати, а то не е така! Генератор на завет или колектор на сянка, ще се изплати на кукуво лято. И не е само това - избор на инсталация, обследване, проектиране, монтаж, начин на ползване, природни бедствия... Много са факторите.

Коментар

Май Цезара е прав - на АЕЦ-а няма начин да му покажеш по-ниска себестойност!

Даже и накачулен с всичките пиявици по трасето! Явно тия неща са за баламосване на западняците..

Всъщност ако бяха толкова загрижени за енергията, щяха да вкарат един закон, на човек да се полага возило не по-тежко от 10 пъти теглото му и тогава щяха да пестят енергия!

Ама караш 3 тона преработена желязна руда, за твоите пикливи 80 кг. - данъци.... всъщност ДАНЪЦИИИИ !

А не да въртят перки!
              Последно редактирано от Volk; 29-09-10, 19:53.

Коментар

Е аз смятам,че и самодисциплина и отговорност трябва да има . Продадох сички джипки и сега се возя с мойте 75 кила на Ситроен АХ 4Х4 850 кила . Сега сериозно - какво излиза,че винаги ще си останем роби и зависими от големите доставчици ли? За мен проблема се състои и във независимост. Омръзна ми да ни играят всякакви номера.... Та Камене13 тази цена от 12 хиляди която ми даде би ли ми обяснил като на напълен лаик дали ще ми стигне за енергия необходима за малка къща около 75 квадрата като смятам да захранвам и малък хидрофор? Сори за тъпия въпрос . Нямам нищо по-различно от всяко домакинство (даже съм с малки хладилници и малка ел. готварска печка която смятам да сменя с някаква на някакво гориво.). Смятам да се подсигуря и с по-голям дизелов генератор за всеки случай (малък бензинов и сега си имам за веселите моменти когато има буря например и от ЧЕЗ решат че е ок да си седим на тъмно.). Просто съм си вкарал фикс идея да "отрежа" всичко което се предлага от монополисти. За поддръжка - какво не иска поддръжка. Ако тръгнеме да смятаме колко и за какво харчим ще откачим сигурно. Ще се оправяме някак си. А и предполагам има опции за гаранционно,абонаментно и т.н. обслужвания. И още един въпрос - как стои въпроса със застраховането на такива "джажди".
                Сори,че тормозя . Благодаря.
                висете отпуснато

Коментар

Не съм сигурен, че ветрогенераторите са най-добрия начин да се направиш независим от ЧЕЗ, НЕК или каквото там искаш... Аз бих препоръчал пасивна къща+няколко вакуумно-тръбни или плоски колектора, може и нещо като геотермална инасталация - просто да се използва постоянната температура на дълбочина 2 метра да речем. Може за разнообразие и някоя друга горивна клетка (колкото за лампи и телевизори) и един котел. Ако наистина, един от тези ветрогенератори струва 20 000 евро, не си заслужава. Ако пък човек има желание, мисля че има доста информация и дори готови чертежи за да си направиш такъв сам или да си поръчаш детайлите на местни производители. За справка - голяма част от детайлите на ветрогенераторите на вр. Бузлиджа ги правят на една поляна преди село Крън, на място...

П.П. Ако искаш енергоефективен дом/производство, не е лошо да се замислиш за някакъв тип електронна система за управление на сградната инсталация - например прибираш се към къщи и пускаш един смс, като по този начин включваш отоплението на къщата и други такива хитринки. Друго задължително нещо ако си към ЕРП е инсталацията на инвертори или уреди, които имат такива (климатици а даже и перални с инвертори).
                  Александър

Коментар

Първоначално публикуван от Tony33 Преглед на мнение
                    Е аз смятам,че и самодисциплина и отговорност трябва да има . Продадох сички джипки и сега се возя с мойте 75 кила на Ситроен АХ 4Х4 850 кила . Сега сериозно - какво излиза,че винаги ще си останем роби и зависими от големите доставчици ли? За мен проблема се състои и във независимост. Омръзна ми да ни играят всякакви номера.... Та Камене13 тази цена от 12 хиляди която ми даде би ли ми обяснил като на напълен лаик дали ще ми стигне за енергия необходима за малка къща около 75 квадрата като смятам да захранвам и малък хидрофор? Сори за тъпия въпрос . Нямам нищо по-различно от всяко домакинство (даже съм с малки хладилници и малка ел. готварска печка която смятам да сменя с някаква на някакво гориво.). Смятам да се подсигуря и с по-голям дизелов генератор за всеки случай (малък бензинов и сега си имам за веселите моменти когато има буря например и от ЧЕЗ решат че е ок да си седим на тъмно.). Просто съм си вкарал фикс идея да "отрежа" всичко което се предлага от монополисти. За поддръжка - какво не иска поддръжка. Ако тръгнеме да смятаме колко и за какво харчим ще откачим сигурно. Ще се оправяме някак си. А и предполагам има опции за гаранционно,абонаментно и т.н. обслужвания. И още един въпрос - как стои въпроса със застраховането на такива "джажди".
                    Сори,че тормозя . Благодаря.
                    Абе то за автономното ще си автономен, ама не се знае по колко часа на ден ще ти работи генератора . Ако отоплението/охлаждането ти не е на ток, ако ползваш слънчеви колектори за БГВ, ако основно готвиш на газ или дърва, ако не пускаш пералня/миална машина повече от 2-3 пъти в седмицата, ако осветлението ти е с енергоспестяващи крушки, това което съм ти написал би трябвало да ти стигне, като недостига все пак се поеме от генератора - да кажем един час на денонощие. На твое място, бих махнал от сметките вятърния генератор (около 1500лв.), преди да си направя някакво - дори и елементарно обследване. После не бих си купувал панелите и акумулаторите на веднъж, а поетапно - за да си нацеля точно от какво и колко имам нужда. Последното много зависи от това, как е разпределена консумацията през денонощието. Ако консумацията е сравнително равномерна, се нуждаеш от повече инсталационна мощност, но по-малко акумулатори. Ако обаче, цял ден няма никой вкъщи, а вечер като се приберете, или сутрин, като се събудите включвате де що има електроуред е обратното. Това никой не може да ти го каже предварително, защото зависи от... абе и навици ако щеш. Та най-добре е, електрониката да се купи със запас, а останалите работи поетапно. Има си и гаранционно и след-гаранционно обслужване. Застраховки също има.

Коментар

Благодаря ви много. Със сигурност ми спестихте няколко дена ровене и четене из нета . Започвам да си правя "картинка" в главата....
                      А за пасивна къща си трябват много средства. Незнам дали ще успея на 100 процента , но вече се замислям да си продам апартамента в града и да инвестирам всичко в къщата... То както е тръгнало нещо съвсем се отвращавам от общата собственост и задължителни плащания към кого ли не за какво ли не...... И винаги ще се намерят да измислят нещо ново..... Сега имам бележка,че трябва да сменя топломерите с нови..... минал бил някакъв срок..... Пък те на цената на половин перка излизат (голям ми е апартамента),после пари за отчитане,за посещения...... абе нямам думи.
                      Последно редактирано от Tony33; 30-09-10, 14:30.
                      висете отпуснато

Коментар

Темата с пасивната къще е дъвкана многократно. По-добре да се говори за енергоефективна къща. По-точно е, по-конкретно, по-достижимо и най-вече има най-много смисъл. А ако автономността е самоцел - да има технически решения. Ако е с цел да си по-ефективен - в никакъв случай на този етап на развитие на технологиите няма добро (разбирай оптимално) решение освен връзване към мрежата (говорим за електричеството). Разбира се за отоплението има много варианти, които да дадат ефективност и без ненужно големи инвестиции. Аз лично отоплението на дърва го изключвам (макар, че е най-евтино), защото ежедневното обслужване на системата, което трябва да правя не го оправдава. Но има и други решения - пелети, дървени брикети, течни горива и т.н., които могат да се автоматизират.
                        Така че начинанието "да си инсталирам ветрогенератор" или "да си инсталирам фотоволтаичен/ни панел/и" с цел да ми падне сметката за тока или въобще да изчезне има смисъл само и единствено, когато няма техническа възможност за друго (ползване на мрежата).
                        Когато опознаеш живота - няма закъде да бързаш...

Коментар

Първоначално публикуван от CAESAR Преглед на мнение
                          Така че начинанието "да си инсталирам ветрогенератор" или "да си инсталирам фотоволтаичен/ни панел/и" с цел да ми падне сметката за тока или въобще да изчезне има смисъл само и единствено, когато няма техническа възможност за друго (ползване на мрежата).
                          А как стои въпросът, ако цената на присъединяване към мрежата е по-висока от цената на фотоволтаична инсталация, която ти покрива всички нужди? А когато средният ти дневен разход на година е 1kW? А когато произвеждаш ток от същите инсталации с които се отопляваш и така или иначе си платил?
                          За стандартния случай (старо жилище в гъстонаселен район с изградена инфраструктура) е точно както казваш, но не във всички случаи е така. Да не говорим пък, за случаите, в които уж я имаш техническата възможност за присъединяване към мрежата, но всъщност я нямаш, заради безбожната бюрокрация и междусъседски разправии. Най-хубавите за живеене вилни зони край София са точно така.
                          Последно редактирано от Kamen13; 30-09-10, 15:54.

Коментар

Смятам да строя къща "пасивна"........ огледах фирми и архитекти и т.н и след доста четене, питане, разпитване и топмоз над много хора реших, че ще строя "активна" къща т.е. ще монтирам 5к.в. фотоволтаик на покрива още при строежа, питах ЕОН за проблема по вързване към тяхната мрежа и от там заявиха, че за тези малки киловати няма никакъв проблем. Консултирах се и със собственик на вече инсталирана такава система и човека каза, че е супер доволен но той е направил къщата си "out of grid" фотоволтаика и каптиран кладенец с хидрофор и не ползва нито ток нито вода от мрежата.
                            Аз смятам да дам покрива си на фирмата на жената под наем а да си плащам тока на ЕОН. Сметката казва, че с тези пари ще си плащам тока и допълнително +150.00/180.00 лв/месец от продажбата всеки месец на ЕОН.
                            --------------------------------------------------
                            [FONT=Courier New]понякога седя и си мисля, а понякога само си седя......

Toyota Yaris 1.0 VVTI :)
                            [/FONT]

Коментар

За да не стане объркване ще вметна, че цената на която се изкупува ток от фотоволаични панели е доста по-висока от тази, на която се изкупува ток от вятърни генератори. Тоест, да продаваш ток от 5kW перка не си струва, но от 5kW панели e друго.

Коментар

Първоначално публикуван от Kamen13 Преглед на мнение
                                За да не стане объркване ще вметна, че цената на която се изкупува ток от фотоволаични панели е към 10-пъти по-висока от тази, на която се изкупува ток от вятърни генератори. Тоест, да продаваш ток от 5kW перка не си струва, но от 5kW панели e друго.
                                +1! 0.19лв. купувам от ЕОН на 0.78 продавам на ЕОН. Може да не съм ги запомнил точно, но разликата е подобна.

Има и друго инвестицията!!

Ветрогенератор 5к.в. 12000-15000лв
                                Фотоволтаик 5к.в. 22000-25000лв - това е моя избор
                                --------------------------------------------------
                                [FONT=Courier New]понякога седя и си мисля, а понякога само си седя......

Toyota Yaris 1.0 VVTI :)
                                [/FONT]

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X