Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Парадонтоза

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Парадонтоза

    Какво знаем за парадонтозата?
    "Пародонтитът е инфекциозно възпалително заболяване на зъбодържащия апарат, което може да доведе до болка, разклащане и загуба на зъбите."
    Одеве съвсем случайно попаднах на една публикация - "Прополисът - средство за лекуване на парадонтоза" и следните рецепти:
    "- Приготвяне на спиртов екстракт от прополис
    В стъклено шише с широко гърло или колба се поставят 10 - 15 г ситно стрит прополис и към него се прибавят 100 г 96% -ен чист спирт. Сместа се оставя да престои на тъмно и след 3-4 дни се филтрува през марля. Бистрият разтвор се налива в тъмно стъкло и се пази на тъмно място. Трайността му е голяма (ня-колко години). От тази течност се приготвя вода за изплакване на устата, за инхалации и др.
    - Прополисова вода за дезинфекция на венците
    20 капки от получения по горната рецепта прополисов екстракт се смесват с чаша вода и с получената млековидна течност устата се изплаква след предварително почистване сутрин и вечер след ядене.
    - Дъвка с прополис против парадонтоза
    Към една опаковка обикновена дъвка се прибавя 0,8 г чист прополис и се дъвче 10 пъти дневно по 10-15 мин. Преди това устата се изплаква с вода.
    Дъвката с прополис се употребява при условие, че в устната кухина няма зъби и корени с гнойни огнища."

    Хмм, доколкото знам за парадонтозата няма лечение, освен профилактиката - редовно почистване на плака и зъбен камък, както и използването на вода за уста. / И елементарната хигиена, разбира се, като миенето на зъби поне два пъти дневно.. /
    Ако някой е пробвал горните рецепти или има такъв проблем, нека да сподели опит и как се справя!
    Когато не знаеш какво да правиш, придай си угрижен вид и върви забързано!

  • #2
    До: Парадонтоза

    Прополис - това клей ли е или е нещо друго? Не съм пробвал само с такова.
    Пробвал съм жабурене с озонирана вода, със сребърна вода, със сребърна+озонирана и ефектът е нулев.
    По мое мнение, а и според моя зъболекар-приятел от пародонтозата няма спасение. Един зъб почне ли да се клати нищо не може да го накара да спре освен метода "клещомицин".
    Не мисли като човек!

    Коментар


    • #3
      До: Парадонтоза

      Първоначално публикуван от Еднорог Преглед на мнение
      Прополис - това клей ли е или е нещо друго? Не съм пробвал само с такова.
      Пробвал съм жабурене с озонирана вода, със сребърна вода, със сребърна+озонирана и ефектът е нулев.
      По мое мнение, а и според моя зъболекар-приятел от пародонтозата няма спасение. Един зъб почне ли да се клати нищо не може да го накара да спре освен метода "клещомицин".
      Да, прополис и пчелен клей е едно и също нещо.
      Често, обаче парадонтозата се открива и в по-начална фаза, когато няма клатене на зъбите. Поне при мен така стана. А смея да твърдя, че ходя често на зъболекар /на 6-12 месеца най-много/, от който съм доволна. Но за съжаление и на мен ми казаха, че спасение няма.
      А пък метода "клещомицин" някак си не ми харесва, както това да седиш и да чакаш да ти падне някой зъб... зловещо!
      Когато не знаеш какво да правиш, придай си угрижен вид и върви забързано!

      Коментар


      • #4
        До: Парадонтоза

        Има един друг, временен разбира се, вариант, който обаче си заслужава да се приложи за разклатени повече от един зъби - слагане на шина. За нея се залепват заболелите зъби и ако се дъвче по-внимателно издържа доста дълго време(година-две). Но рано или късно нещата пак опират до клещомицин.
        По-важно е обаче да се разбере за причината за тази болест. Докторите казват-предразположение имаш към нея. Може да се даде и езотерично такова, например: проблемите със зъбите са свързани с конфликт на намаляване на самочувствието поради невъзможност за”захапване”, т.е. искам да те захапя, но не мога, защото си по-силен.
        Не мисли като човек!

        Коментар


        • #5
          До: Парадонтоза

          Ами на мен зъболекарката ми каза като вариант - брекети! Но и това не е ясно дали е приложимо в моя случай. Трябва да отида на ортодонт и той да каже. А брекетите са от 3000 лв нагоре..

          Натиснете снимката за да я уголемите

Име:bracket-system.jpg
Прегледи:1
Размер:11.8 КБ
ID:5163681
          Когато не знаеш какво да правиш, придай си угрижен вид и върви забързано!

          Коментар


          • #6
            До: Парадонтоза

            Доколкото си спомням парадонтозата е заболяване от широката и не до там изследвана група на колагенозите/системни заболявания на съединителната тъкан/.Тъй като зъба не е просто набит в алвеолата ,а е окачен на една много хитроумна мрежа от колагенни влакна които позволяват еластично окачване .Проблема е в разрушаване на тези влакна най-вероятно по автоимунен механизъм/организма изгражда антитела с/у себе си/.Значение има и генетичната предиспозиция.Поставянето на диагнозата не е лесно и е интердисциплинарен проблем/не само стоматологичен/.Трябва да се изключат редица вътрешни заболявания , състояния/авитаминози/,лайф стайл,хранене.Наистина ефективно лечение няма и е жалко да падат здрави зъби.Прополиса не може да реши дефинитивно проблема ,но не би и навредил.Веднъж започнала парадонтозата е необратима.Дефинитивно проблема се решава с протезиране/колкото по рано толкова по добре/ не само по естетични причини,но и за предотвратяване на болести на стомашно -чревния тракт/гастрити,езофагити,язви,колити/,причинени от недоброто сдъвкване на храната.Има една тибетска мъдрост-твърдата храна се пие,течната се глъща.Дано съм бил полезен.
            МБ124 200Д седан 5 скорости 88 год. МБ 124 Е300Д Т 24 в 93 год. ОПЕЛ ФРОНТЕРА А ДБ 2,8ТДИ 95год. Не е проблем че човек е смъртен,проблема е че е внезапно смъртен!

            Коментар


            • #7
              До: Парадонтоза

              Стреса. Опитайте да намалите стреса, да почивате повече, да спите повече, и да се храните с разнообразна витаминозна храна.

              А прополиса може да се дъвче и направо, без да се смесва с дъвка. По 5-6 минути вечер преди лягане е напълно достатъчно. Леко е лютив. Съвсеееем леко.

              Трябва да се подхожда внимателно и към всяко възпаление на венците, и да се взимат мерки да се лекува максимално бързо. Дори и на най-здравите хора се случва все някога. Някакъв добър ефект се постига с йонофореза веднъж годишно с витамин C. Стяга ги. Това от личен опит. Има и разни лечения с лазер, подпомагащ възстановяването на тъканите, но не съм опитвал. Във всеки случай поне е напълно безвреден, тъй че няма лошо да се опита.

              Но "лечение" в пълния смисъл няма. Всичката борба е за забавяне на процеса с колкото е възможно.

              ПП: А всичко живо се е побъркало на тема "брекети". Цените са инфантилни, а и не виждам как те биха помогнали на венците ми да не се възпаляват от време на време, което доказано е един от факторите, ускоряващи това заболяване.
              Интернет експлорър: Безплатно предоставян от Майкрософт тул за сваляне на браузер по избор.

              Коментар


              • #8
                До: Парадонтоза

                Май наистина няма спасение от пародонтозата,но състоянието се овладява,ако си обърнете внимание на време.На мен една красива казанлъшка стоматоложка ми изписа Родожил и още след първия прием ми изчезна лошия дъх и зъбите ми спряха да се клатят.Сега си знам:на всеки 6 месеца си го пия.
                Не карай по-бързо от своя ангел-хранител!

                Коментар


                • #9
                  До: Парадонтоза

                  И аз бях много напреднала - с клатещ се преден зъб и болезнено оголен венец. Родожил съм пила един път ( преди 8 години). Повече не ме е повтаряло ( за сега). Ходя на преглед на 12 месеца, почистване на зъбен камък. За сметка на това баща ми на 55 год. вече няма нито един негов зъб в устата, въпреки лекарствата. Според мен си е и до организъм, а най-доброто решение на проблема ще ви каже личния стоматолог. От бабината медицина ми казаха, че много помагат овесените ядки, но не пробвах и не мога да кажа дали е вярно.
                  Женя Вълчанова 0888272565

                  Коментар


                  • #10
                    До: Парадонтоза

                    Да. Родожила помага. Clacid-а също, когато съм го пил за друго. Ама са си химии, при това не от най-безвредните. Все пак в тежки случаи се налага. Родожила помага за всичко, що е по лицето и главата. Правен е там да се натрупва. Само че после има потенциален риск за гъбични инфекции, където пък clacid-а се справя по-добре.

                    Поне според мен антибиотиците трябва да са крайната мярка, когато друго не помага. Лазера и йонофорезата са по-безопасни и по-безвредни лечения, а в редица случаи помагат също добре (от разговори с познати и роднини). Сестра ми например пийне ли родожил, гъбичната инфекция и е гарантирана. Съответно вместо това веднъж-дваж годишно ходи да и пускат тоци из устата (йонофореза).

                    Аз за щастие засега крепя положението без лечение.
                    Интернет експлорър: Безплатно предоставян от Майкрософт тул за сваляне на браузер по избор.

                    Коментар


                    • #11
                      До: Парадонтоза

                      Когато се е стигнало до болки, сърбеж, изтръпване и т.н. най-бързото и трайно решение е обикновена готварска сол. Самото лечение е доста болезнено, но за няколко дни решава проблема за месеци напред. На пръста се слага обилно сол и с нея се натъркват венците. Няколко пъти поред.
                      Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

                      Коментар


                      • #12
                        До: Парадонтоза

                        Първоначално публикуван от Тодор (Zaarin) Преглед на мнение
                        Когато се е стигнало до болки, сърбеж, изтръпване и т.н. най-бързото и трайно решение е обикновена готварска сол. Самото лечение е доста болезнено, но за няколко дни решава проблема за месеци напред. На пръста се слага обилно сол и с нея се натъркват венците. Няколко пъти поред.
                        При мен няма болки, сърбеж, нито кървене от венците. Но е факт започнало 'стопяване' на венеца. Както казва Женя - всичко в крайна сметка опира до организъм, имунна система и гени. И майка ми и баща ми не са с "хубави", т.е. здрави зъби.. Ама такъв е животът, какво да се прави.
                        Другата седмица ще ходя на зъболекар да видя какво е положението след последното ходене преди няколко месеца.
                        А това за натъркването със сол не го знаех. От него обаче няма ли да се разранят венците?
                        Когато не знаеш какво да правиш, придай си угрижен вид и върви забързано!

                        Коментар


                        • #13
                          До: Парадонтоза

                          Не съм чел цялата тема. Моя позната си оправи пародонтозата изцяло с някакъв уред скенар.
                          Когато опознаеш живота - няма закъде да бързаш...

                          Коментар


                          • #14
                            До: Парадонтоза

                            Аз съм използвал йод. Щом се разклати зъба и почне да кърви го мажа с едно памуче напоено с йод. Понякога кожата на венеца и бузата отвътре изгаря, но винаги спира кървенето и съответно клатенето. Колкото повече го мажеш с йода, повече изгаря кожата, но пък по-бързо се оправя венеца.

                            Коментар


                            • #15
                              До: Парадонтоза

                              Нема мале нема нищо което да спре товаВсичко е от ядове аз знам всеки разклатен зъб от какво ми е а нервите са ми като стоманени въжета да дава Господ всекиму но има и удари в гръб
                              К мирной жизни не пригоден.
                              Най обичам, обстановката да е максимално близка до бойната.
                              ГАЗ 69 ГАЗ 53 ЗИЛ 157

                              Коментар

                              Активност за темата

                              Свий

                              В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                              Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                              Зареждам...
                              X