Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Бащинство -болничен

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Бащинство -болничен

    Здравейте
    До края на тази или другата седмица живот и здраве ще ставам отново баща.Чух за болничния който се дава на бащата за 15 календарни дни от раждането на детето.
    Въпросът ми е кой го издава този болничен.От самата болница където е родено детето или от личния лекар,понежа като се роди синът преди 7 год. такива болнични нямаше.
    Благодаря Ви предварително.
    ЖЕЛАЯ ВИ БЕЗСМЪРТИЕ

  • #2
    До: Бащинство -болничен

    недочул си или този който ти е казал, толко е знаел

    това не са болнични, а ПЛАТЕН ОТПУСК по КТ, ползва се от дата на изписване на детето.
    необходимо е да представиш пред работодателя акт за раждане на детето и документ кога е изписано от родилния дом.
    ________________________________________________
    Subaru OUTBACK 2,5
    Hyundai TUCSON 2.0

    Коментар


    • #3
      До: Бащинство -болничен

      Пред работодателя се представя заявление-декларация за изплащане на парично обезщетение при раждане на дете наоснование чл. 50, ал. 6 КСОдо15 календарни дни /който прикачвам/ и документ, издаден от болницата /където е родено детето/, в който пише името на бащата, името на детето и датата на изписване. Само тези документи се представят на работодателя, а той издава заповед за отпуска за тези 15 календарни дни. Документите работодателя представя в НОИ и на теб НОИ ти изплаща обезщетение, по сметка, която си декларирал за обезщетения за болнични.
      Прикачени файлове

      Коментар


      • #4
        До: Бащинство -болничен

        Отпуск при раждане на дете в размер на 15 календарни дни имат право да ползват всички бащи, работещи по трудово или служебно правоотношение.
        Те могат да ползват това си право от 1 януари 2009 г., считано от деня на изписване на детето от лечебното заведение, в случай, че имат брак или живеят в едно домакинство с майката на детето.
        За целта бащата трябва да подаде писмено заявление до работодателя/органа на назначаването за ползване на отпуска, да посочи датата, от която иска да го ползва, както и да декларира, че се намира в брак или живее в едно домакинство (фактическо съжителство) с майката на детето. Към заявлението той трябва да приложи документ от лечебното заведение, удостоверяващ датата на изписване на детето.
        Работодателят/органът на назначаването е длъжен да разреши отпуска от деня, посочен в заявлението. Ако бащата няма право на този отпуск, работодателят/органът на назначаването е длъжен да го уведоми за това незабавно, като мотивира отказа си.
        Информацията е от Министерството на труда и социалната политика.
        НОИ: Осигуреният за общо заболяване и майчинство баща има право на парично обезщетение при раждане на дете в размер на 90 на сто от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход за срок до 15 календарни дни, ако има 12 месеца осигурителен стаж като осигурен за този риск. (чл.50 ал.6 на КСО)
        Осигуреният за общо заболяване и майчинство баща/осиновител има право на парично обезщетение при раждане на дете в размера на 90 на сто от след навършване на 6-месечна възраст на детето за остатъка до 410 календарни дни, ако има 12 месеца осигурителен стаж като осигурен за този риск. (чл.50 ал.7 на КСО)
        Когато майката и бащата се намират в брак или живеят в едно домакинство, бащата има право на 15-дневен отпуск при раждане на дете от датата на изписване на детето от лечебното заведение. (чл.163 ал.7 на КТ)
        Със съгласието на майката (осиновителката) след навършване на 6-месечна възраст на детето бащата (осиновителят) може да ползва вместо нея отпуск за остатъка до 410 дни. (чл.163 ал.8 на КТ)
        За времето, през което бащата (осиновителят) ползва отпуск отпускът на майката се прекъсва. (чл.163 ал.9 на КТ)
        Бащата подава заявление – декларация с приложени заверени от осигурителя копия от: заповедта за разрешаване на отпуска; удостоверението за раждане на детето; документ от лечебното заведение, удостоверяващ датата на изписване на детето.

        Коментар


        • #5
          До: Бащинство -болничен

          Здравейте
          Благодаря Колеги
          Нещата ми се изясниха остана всичко с раждането да е наред,а с работодателя сме се разбрали.
          ЖЕЛАЯ ВИ БЕЗСМЪРТИЕ

          Коментар

          Активност за темата

          Свий

          В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

          Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

          Зареждам...
          X