Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Възрастните хора и лекарствата

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Възрастните хора и лекарствата

Пускам темата, тъй като се сблъсках с доста сериозен проблем.

Дядо ми в последно време се влоши сериозно. Физически може да се каже, че е добре, но психически не. През 10 минути губи ориентация, не познава близките си, води разговори с хора, които "вижда", на моменти става агресивен, ако някой му противоречи. След консултации психолог и невролог със съответните лекарства започна да се подобрява. Една седмица ги пи без проблеми, но днес категорично отказа. Аргументът - бил дошъл негов познат от преди 20 години и му казал, че се опитват да го отровят. Всички се били наговорили срещу него, лекарите надписвали дозите. С 300 уговорки успяхме да му ги дадем разтворени във вода.

Молбята ми е ако някой се е сблъсквал с подобен проблем да сподели методи да даваме лекарствата.
    Аз не вярвам в чудеса!
    Разчитам на тях!

До: Възрастните хора и лекарствата

Да, обикновено точно така реагират - имахме същия проблем и с двете ми баби. Моя приятелка фармацевт още преди години ми казваше за майка ми (и също караше майка си и баща си) да пият лекарства против атеросклероза, за да се предпазят от това, което описваш. За съжаление при нас се наложи едната баба да я вкараме в болница и да й вливат венозно лекарствата, защото категорично отказваше да ги пие - тровели сме я. Веднъж пък получи изгаряне 2-ра степен от ел.печка в която буквално опряла краката си, че й било студено! Губят сетивност
    Най-вероятно никакъв приятел нищо не му е казал на дядо ти, те си измислят невероятни неща, но не можеш да му се сърдиш - просто на моменти живее в друг свят и си въобразява невероятни неща. На друга приятелка бабата, 10-ина мин. след като я нахранеха, почваше да реве, че ще я уморят от глад, че не й дават да яде, че я тормозят и пр. Имай предвид, че забравят елементарни неща, стават като малки деца, даже по-лошо. Много е неприятно...
    Направете всичко възможно да пие предписаните лекарства, за да не стане по-зле, дори и да се наложи да прилагате хитрини - ако обича сокчета/компот давайте му ги разтворени в тях; или пък в храната!
    Успех и търпение!
    ИСКАМ БЪЛГАРИЯ ЧИСТА!

Коментар

Приятел няма как да е видял, цял ден не е мърдал от вкъщи. Баба ми и майка ми се редуват да пазят да не излиза. В момента обяснява, че е в Плевен и утре ще пътува за София. Няма никаква представа къде е, познава апартамента като разпределение, но не знае къде се намира като град, квартал, улица. При последното излизане, щеше да се изгуби. От тогава не го оставяме сам.

За храната го мислехме и ние. За това и пуснах темата - ако някой има подобен горчив опит да го сподели. Утре ще проверя дали предписаните лекарства ги има в течен вариант и дали могат да се пият. Таблетките нещо не се разтварят добре и се усеща.
      Аз не вярвам в чудеса!
      Разчитам на тях!

Коментар

Част от проблема вероятно е мозъчна атеросклероза с прогресивно засягане на краткосрочната памет. Опитайте да разберете в разговор с човека на кого от близките си има най-голямо доверие и след това да помолите въпросния човек да го убеди да приема предписаните лекарства. За съжаление процеса е поел естествения си ход на развитие и не могат да се очакват чудеса...
        Chevrolet Aveo, 1.2 - 4 х 4, почти
        „Ако Дракула беше веган, щеше да се казва - Брокула..."
        LZ1EMS

Коментар

Първоначално публикуван от Иван Горчев Преглед на мнение
          Пускам темата, тъй като се сблъсках с доста сериозен проблем.

Дядо ми ............................................
          Молбята ми е ако някой се е сблъсквал с подобен проблем да сподели методи да даваме лекарствата.
          Защо не попиташ лекуващите лекари за възможни алтернативи в посока парентерални депо-препарати /разбирай - медикамент, който се прави веднъж месечно интрамускулно/, или под форма на разтворими във вода /sachee/? Ако искаш, дай списък с медикаментите, пък ще мислиме. Но както е писал колегата от по-горния пост, не очаквай чудеса.

Коментар

Чудеса не очаквам. Не разчитам лекарствата да го излекуват, а поне малко да забавят деградацията. Силно е засегната мозъчната кора също и паметта. Ще проверя какви лекарства са му изписали.
            Аз не вярвам в чудеса!
            Разчитам на тях!

Коментар

Аз имам подобен проблем с останалите ми баба и дядо. Замислете се ако имате възможност да ги пратите при професионалисти. А именно старчески дом. Където ще имат подобни на тях хора, които да ги гледат, където ще има поне медицинска сестра и някой търпелив, който ще ги обслужва.

ПП. Нашето решение на проблема е, че сме намерили жена, която да я гледа, но намирането на жената е голям проблем, тъй като тя трябва хем да не е някаква гадна като характер, хем да ги търпи.
              Георги Гатев

Коментар

И при едната ми баба е същото положение.
                Като си пие хаповете няма проблеми,ама да пропусне,веднага се променям,би ли сме я тормозили,ще си продаде къщата,нас не ни иска,държи сметка на майка ми жена на 50 година къде ходи и какво прави,защо се държим така,ще си ходи и др.
                Лекарствата ако се приемат няма проблеми,нормален човек.
                При другата ми баба няма засега този проблем,и си мисля че от начина и на живот
                Едната не е имала никак лек живот,сираче,без баща,после целият живот никак не е бил лесен .
                Другата "здравата" е имала да кажем безгрижен живот в сравнение с първата,но нали знаете старост-нерадост.

Поздрави

Коментар

Не е до живота. Или поне не пряко. И двете ми баби починаха на прилична възраст, с ум като бръснач.

Няма обяснение. Има някои полудоказани предпоставки, но нищо конкретно, точно и ясно. Май гена си е от най-голямо значение.

Настаняването в специализирано заведение е решение, но тук (разбирай България) нещата са много тегави в това отношение. Мизерни условия, злоупотреби, и т.н. Предполагам не навсякъде, но го има. Може би човек за гледане е някак по-доброто за момента. Но трудно се намира.

Абе, лоша работа. На никого не го пожелавам. Като са ни отгледали и възпитали (нас или родителите ни), сме длъжни да полагаме нужните грижи. Как точно ще е при всеки - божа работа.
                  Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Наистина не е ясно какво предизвиква това - двете ми баби например бяха пълни противоположности като начин на живот и характери, но и при двете атеросклерозата беше страшна. Определено се влошава с прекъсване или непиене на лекарствата и смятам, че приятелката ми е права като казва, че още на 50 и нагоре години трябва да се започне профилактика, за да не се стигне до такива тежки форми.
                    Не искам да те плаша колега, но оттук насетне няма да има подобряване, освен ако не стане чудо; даже се гответе за по-лошо и много внимавайте стареца да не се залежи и особено да не получи т.н. декубитусни рани (докторите ще ме поправят, ако не го пиша правилно) от залежаването И да се молите, ако стане много зле, поне да не продължи дълго...
                    С хората за гледане наистина е трудно, защото освен търпелив, човека трябва да бъде и съвестен и отговорен, и наистина да се грижи добре за болния. Ние имахме горчив опит и много разправии с първата гледачка на едната баба, която вместо да я гледа, храни и обръща (беше се залежала вече) направо й влоши състоянието. Другата баба я гледахме майка ми и аз 3 години, от които 2-те последни бяха ужасни, не ви пожелавам подобно нещо...
                    Наистина най-добре е в такова състояние старците да се настаняват в специализирани домове, с прилични условия и за тях да се полагат добри грижи, защото иначе някой от семейството (или всички) постоянно трябва да е ангажиран, а това натоварва, изнервя, потиска и изобщо не е добре нито за старците, нито за близките им. Но аз лично не знам такъв дом...
                    ИСКАМ БЪЛГАРИЯ ЧИСТА!

Коментар

От вчера успешно си ги приема разтворени в храната. Баба ми се обади, че се е облякъл и иска да ходи на черква, но незнае как да стигне до там. Отделно си иска обратно и картата за градски транспорт и ключовете от вкъщи. Иначе щал да разбие вратата. Не сматам да му връщам каквото и да било докато не се успокои.

При подобни заболявания нормална ли е проява на агресивност?
                      Аз не вярвам в чудеса!
                      Разчитам на тях!

Коментар

Прадядо ми също е така. Постоянно забравя, не знае кой кой е. Баба ми го гледаше известно време при нея, един ден решил, че тя го тормозела, лъжела го и ей такива, събрал си нещата и си заминал. На моменти избухвал, крещял, карал се.Иначе физически си е здрав.
                        Все, что делаешь, надо делать хорошо, даже если совершаешь безумство.
                        A2 (+)

Коментар

Първоначално публикуван от cveti Преглед на мнение
                          Иначе физически си е здрав.
                          Същата работа. За това и питам дали проявяват агресия. Все пак е силен и жизнен за възрастта си и се притеснявам да не удари баба ми или майка ми несъзнателно.

Иначе успях да постигна победа, изпи хапчетата доброволно след 10-15 мин спокоен разговор. Сключихме сделка - той си пие хапчетата, връщам му ключовете.
                          Аз не вярвам в чудеса!
                          Разчитам на тях!

Коментар

Свекърва ми е със същото заболяване, след смърта на свекър ми я взехме при нас, да я гледаме, няма еднозначен отговор, нито най добра рецепта. Гледахме се една година, през която тя отказа да ходи на лекар, започна да си измисля че не я храним, искаме всичко и пр. започна да прескача оградата и да бяга, взе да крие ножове в стаята си, заключваше се, не искаше да ходи в тоалетната а на двора. и куп други неща. Накрая я върнахме на село но наехме жена да се грижи за нея и да и дава хапчетата. сега сме добре но засега, има и доверие познава я, храни се, до кога незнаем. Нестава да ги затворим като затворници, по цял ден обикаля селото кога пее, кога плаче, кога се оплаква от нас. ЖИВОТ
                            Силните плачат сами. Не ръкомахат. Не викат. В гръб не забиват ками. И не се кланят на никого.

Коментар

Основното, което ни притеснява е движенето в София. Живеят в центъра близо до едни от най-оживените булеварди. Ако дядо ми изгуби ориентация навън може да се изгуби или да го удари кола.

Порових се из мрежата за информация за подобни заболявания. Най-често причина за 'отключване' на подобно заболяване е шок от загуба на близък, сериозни ежедневни проблеми.
                              Аз не вярвам в чудеса!
                              Разчитам на тях!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X