Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Случай с дете

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Случай с дете

    Един случай от днес сутринта, който ми напомни, че колкото и да съм претръпнала от някои неуредици, винаги ще има какво да ме разтърси... Честно казано, имах по-голямо желание да публикувам темата в раздел "Оцеляване"...
    Та за какво става дума.
    Пия кафе с приятелка, докато си чакаме децата, които са на приложни изкуства. На долния етаж в кафенето пък учителка провежда курс по руски език с малки деца. Изведнъж тя дотичва и моли сервитьорката да звънне на 112, защото едно от децата е получило гърч. Оказва се, че таткото си е отвън в колата и веднага идва; аз също слизам да видя дали детето се нуждае от първа помощ и евентуално да помогна.
    Детето (5 г.) е посиняло и не диша, почти в безсъзнание. Учителката - паникьосана. Таткото го хваща и се опитва да му разтвори зъбите и да му извади езика; аз не успявам да го убедя, че това не е най-ефективната мярка, но той все пак успява и детето си поема въздух. Учителката трепери все повече.
    Какво се случва нататък?
    Първо, от 112 не отговарят. Коментар - излишен.
    Таткото решава да закара детето в болница, което и според мен е най-доброто решение, предвид че е с кола и се намираме на пл. "Македония", т.е. на 5 мин. от "Пирогов". Тръгвам с него, за да наблюдавам детето. По пътя то неколкократно губи съзнание за секунди, после се освества за малко, после пак... Трябва да отбележа, че според бащата това никога не се е случвало до момента, т.е. не говорим за обичаен пристъп на вече установено заболяване, детето е здраво, а учителката твърди, че в мига на гърча детето е "пламнало". Влетяваме с него на ръце в детското на "Пирогов", където въпреки обясненията ми какво се е случило и че трябва много спешно да го види лекар, сестрите се заемат с дълго и протяжно записване, мерене на кръвно и температура (която е под 38, но то се тресе много силно). След поне 10-15мин. най-после признават, че всъщност педиатър те НЯМАТ и че могат да извикат детския хирург, ама така или иначе проблемът не бил за тях и родителите да си го заведат, забележете, в мед. център, с който личният им лекар има сключен договор. Не издържах и се намесих, че много по-добре да го заведат в Педиатрията на "Гешов", а сестрата ми се накара да не ги плаша. Родителите (вече беше дошла и майката) си взеха детето и поеха към детската болница. Надявам се всичко да е наред с детенцето.
    Обаче нещата у нас за всички деца не са наред.
    1. Учителите - 99 % от тях - не умеят да оказват първа помощ. Това е абсолютно недопустимо в коя да е развита страна. У нас закон за това няма, но няма и никакво желание от страна на повечето хора, работещи с деца, да направят нещо по въпроса. С децата ми сме сменили вече две забавачки и две училища, всеки път се МОЛЯ да направя БЕЗПЛАТНО обучение на учителите и възпитателите за най-елементарните мерки в първата помощ, познайте какъв е интересът. Девизът е: "Абе да не се случва!". Да, но се случва.
    2. Тел. 112, както казах, няма какво да се коментира.
    3. Как е възможно в най-голямата спешна болница, в която има и специализирано детско отделение за спешна помощ, да не могат да помогнат и поне да преценят дали състоянието на детето позволява то да пътува с родителите си до специализирана болница? Защо мед. сестра си позволява да губи времето при очевадно тежък случай и да насочва родителите към стандартен дежурен МЦ, в който най-вероятно също няма да има педиатър и в който не разполагат нито с животоспасяваща апаратура и медикаменти, нито с възможности за изследване?
    Мисля, че няма нужда повече да се разпростирам. Пиша това не защото искам да се оплача и да си излея гнева, а първо, информативно - заради поредното "едно наум" къде и каква спешна помощ може да се търси, и второ, защото се надявам малко по малко да започнем като родители да изискваме квалифицирани грижи за децата си - и от болниците, и от учителите, на които ги поверяваме...

  • #2
    От: Случай с дете

    То отдавна спешна помощ да получиш в "Пирогов" си е чудо направо...

    Коментар


    • #3
      От: Случай с дете

      Цялата Държава е на това дередже.Трябва рестарт тотален на Държавата иначе горко ни.
      Няма невъзможни работи.Тел.0888344659

      Коментар


      • #4
        От: Случай с дете

        Първоначално публикуван от krasivl Преглед на мнение
        Цялата Държава е на това дередже.Трябва рестарт тотален на Държавата иначе горко ни.
        Е да де, ама тя тая Държава се състои от народ...и май трябва рестарт на народа, нещо като масов електрошок, та белким с новите невронни връзки хората са по-човечни...
        0899 шест5313нула
        За всекиго по нещо

        Коментар


        • #5
          От: Случай с дете

          Да се въведе изискване за нужната минимална квалификация за мед помощ на учителите, да се запише в длъжностната им характеристика и да им се заплати този по-квалифициран до размера на споменатото обучение труд с едни 100 лв на месец и готово, има съществен напредък.
          Не народът дава заплатите и пише законите, въпреки че му се вменява тази отговорност чрез правото и задължението му да ходи на избори. Само че такива обвиняващи обикновено пропускат отговорността на тези, които са завзели подготовката на изборите. Народът, като му сервират пет лайна (изпражнения, екскременти - не знам дали няма цензура за вулгарни изрази тук, дано уцеля една дума да мине) за избира, какъв избор да прави и как да му се търси отговорност?

          Коментар


          • #6
            От: Случай с дете

            Хм, по мое време имаше някакви лекари в училищата (фелдшери май им викаха), не съм съвсем наясно дали сега има подобни в училищата, ама би трябвало да има. И вместо учителите да се правят на лекари и да ходят по курсове, по-добре да има такива дето знаят малко по-добре как да реагират. Ама за целта и разните му курсове не би трябвало да се провеждат в кафенетата . Такива неща могат да се случат не само в кафето, ами на улица, мол, хипермаркет и т.н. То тогава трябва да е задължително за всички да минават курс по първа помощ, ама "теория" без практика, след няколко години ще е изфирясала от главата и е твърде вероятно да се подходи неправилно.

            За бърза помощ и т.н. няма какво да коментираме, ама то толкова и лекари останаха у нас, след някоя и друга година ще са още по-зле и вероятно още по-алчни, безкруполни и безсъвестни .

            п.п. Дано детенцето е добре.
            Страхът от свободата е един от основните страхове на човека. И все пак той иска да бъде свободен.
            И в същото време я ограничава-застраховки, ипотеки,
            вярвания, обичаи, религии, общности, идеологии, догми, политически движения...

            Коментар


            • #7
              От: Случай с дете

              Най-добре би било, да направят задължителни курсове по първа и долекарска помощ за всички работещи в сферата на образованието. Още по-най-добре би било да нямаш право да работиш в училище, ако не си изкарал такива курсове. Съвсем най-добре би било, да има такива курсове за всички ученици, освен за учителите. Ако се случи това, много много хора ще бъдат спасени.
              Относно реакцията на пироговци ... имайки предвид с какво се сблъскват всеки ден, надали можеш да ги виниш, че не са се притеснили от "спешността и сериозността" на случая. От друга страна, родителят си е родител, а детенце в такова състояние си е доста стресираща гледка ... Надявам се всичко да му е наред.
              Ако не свършва добре, значи не е свършило!
              0888 315 794
              LZ1UPI
              A1 (Rh+)

              Коментар


              • #8
                От: Случай с дете

                Мохер, точно това е идеята - колкото може повече хора от населението да имат основни познания и задължително тези, които работят с деца. Първо, при всякакви по-тежки инциденти решаващи са първите няколко минути, т.е. реакцията на непосредствените очевидци. И второ, най-скъпото и неефективно нещо е да се опитваш да сложиш висококвалифицирани лекари на всички възможни места. Нискоквалифицираните пък биха носили повече вреда, отколкото полза, защото не стига че не могат да помогнат качествено, ами имат самочувствието на специалисти с тапия. Тези са най-страшните, точно такива казват на хора с инфаркти да си ходят у дома, щото нищо им няма. Аналогия де, не че има нещо общо със случая.
                Упи, честно казано, аз обръгването им го разбирам, случаят просто не беше такъв. Аз далеч не съм паника, с първа помощ се занимавам вече 20 години и разни неща съм виждала. Но петгодишно дете, което е спряло да диша и неколкократно е губило съзнание, макар за кратко, си е сериозен и спешен случай отвсякъде, или по-точно изисква внимание като такъв, докато не се установи противното. Не е от компетентността на мед. сестра да го преглежда и да заключава, че то може да продължи да търси подходяща болница на собствен ход, че и многозначително да подчертава неколкократно, че детето не било закусвало, все едно в 10 сутринта може да спре да диша от глад. Това ме ядоса. И фактът, че в "Пирогов", с всичките му детски специалисти и противошокови зали, няма кой поне да прегледа детето и да прецени състоянието му. Накрая, между другото, се появи хирургът, който от вратата, без изобщо да го погледне, заяви: "Мда, хубаво, да вървят в педиатрията". И аз представа си нямам какво е станало, нито имам връзка с родителите, много се надявам всичко да е наред.
                Иначе писах - постоянно предлагам в разни у-ща обучения, абсолютно безплатно, практически, лесни, кратки, само най-важното, без излишна загуба на време - интересът е близко до нулата. Много е вярно, че трябва и за децата - първо, учат се да реагират адекватно, второ, а дано поне от тях израснат по-отговорни възрастни. Щото наистина, както пише Сонда, трябват нови невронни връзки...

                Коментар


                • #9
                  От: Случай с дете

                  Потвьрждавам - жената е треньорка по художествена гимнастика тук.Всяка година курс по предотвратяване на сексуален тормоз,насилие и нормално дьржание дете с дете.На всеки 3 години курс по пьрва помощ.

                  Не го ли минеш това то по-добре си тьрси друга работа.Тия курсове чак аз ги знам,теста ще го взема и аз ако ми се наложи.
                  TOYOTA SEQUOIA ‘11
                  W140 S420 '99

                  Коментар


                  • #10
                    От: Случай с дете

                    Ако всяка година се минава курса - добре, ама ако е веднъж при постъпване на работа ... няма да е много добре .
                    Като шофьори сме минавали такъв курс преди вземане на свидетелството за управление на МПС, ама от тогава имам само някакви спомени и ако не опресняваш нещата, няма как да си адекватен в действията си . Нещо като да си взел книжка, т.е. изкарал кормуване, листовки и т.н., но 4-5 години не си се качвал на кола, и в един момент да се наложи да закараш някой някъде, еле пък ако е у някой по-голям град. Като знаете и какви шофьори се въдят в последно време, дето цялото това не е шега работа, какво остава за един курс по първа помощ . Ако не се направи като хората, ами отбий номер, май ще е все тая, пък разните му фелдшери би трябвало малко по продължително да са учили това-онова.
                    Иначе като цяло, няма лошо и в училищата да се въведе такъв курс, не е задължително да са само учителите, това би могло и на работното място да се случи, пък може и в полето да е.
                    Много неща могат да се променят, ама пак отиваме посока политика, финанси, самосъзнание и т.н.
                    Страхът от свободата е един от основните страхове на човека. И все пак той иска да бъде свободен.
                    И в същото време я ограничава-застраховки, ипотеки,
                    вярвания, обичаи, религии, общности, идеологии, догми, политически движения...

                    Коментар


                    • #11
                      От: Случай с дете

                      Абсолютно си прав и задължителната първа помощ за шофьорите го доказва много добре: в голямата си част зле планирани и проведени курсове, еднократни, при напълно липсваща мотивация от страна на обучаващите се. Ако се променят и трите показателя обаче, резултатът е съвсем друг и аз съм го виждала неведнъж на практика. За много западни фирми, работещи у нас, обученията по ПП са стандарт и се правят, независимо, че тук законите не го изискват. И подобно на много други неща, мисля, че промяната в крайна сметка си зависи от нас, стига да не чакаме на някой "отгоре" това да му влезе в приоритетите - то отдавна стана ясно, че оцеляването на хората не е сред приоритетите на никой по тия висини.

                      Коментар


                      • #12
                        От: Случай с дете

                        http://www.offroad-bulgaria.com/show...95#post2647895

                        Коментар

                        Активност за темата

                        Свий

                        В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                        Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                        Зареждам...
                        X