Да питам-как се прецаква захар?
Или винаги търсим някой друг да е виновния, а по-малкия рандеман не е заради неправилна, непълна или каквато и да била друга ферментация. Или загуби от изпарение на алкохола от материала.
Или загуба при варенето...
Има много причини за малък рандеман, защо се хващате,ч е захарта била "разредена"?
Е как защо? Ти си го казал - някой друг трябва да е виновен.
Без значение на сушата, кишата, Гришата или международното положение.
Да питам-как се прецаква захар?
Или винаги търсим някой друг да е виновния, а по-малкия рандеман не е заради неправилна, непълна или каквато и да била друга ферментация. Или загуби от изпарение на алкохола от материала.
Или загуба при варенето...
Има много причини за малък рандеман, защо се хващате,ч е захарта била "разредена"?
Аз не се оплаквам от рандемана, споделям какво е казал казанджията и той за скромните си години е сварил повече ракия отколкото ти някога ще свариш(това го казвам без да се заяждам). Изветряне има само когато се разбърква материала, капаците ми са доста плътни и не съм имал вътре и една мушица. Ферментацията си протече нормално защото температурата беше повече от подходяща, добавени SLB дрожди за трудна ферментация и ДАФ активатор. Когато сваря и другата ракия, която е сао с мед ще споделя резултат. Там нямам една стотинка дадена(медът си е мой и не се смята себестойност) само казана ще си платя.
Hyundai TERRACAN J3 2,9 CRDI 200HP 2" lifted on 31" Cooper Discoverer AT3 4s
Ford Fiesta 1.4 Tdci
Баща ми беше правил "замерки" на захарта преди време. Не помня резултатите, но по спомен различна захар даваше при 1кг. захар в 4л. вода между 14 и 23 захарност.
Citroen C-Crosser 2.4 бензин ръчка 2009г.
Телефон - в профила!
Абе то и аз не се заяждам, но напоследък много често наблюдавам как никой не търси вината в себе си за някакъв неуспех, а се търсят външни фактори.
Казанджията,ч е е сварил тонове ракия е ясно, но това не го прави експерт по захарта. Просто поредната легенда, почиваща на споменатия принцип-не съм аз виновния...
А то рандемана(не твоя, а изобщо) може да се обърка от много неща.
Все едно аз да обвинявам времето, че валеше по жътва, и не можах да си прибера навреме реколтата.
Да, имаше дъждове, които много ми попречиха, но дали аз самия не съм по-виновен задето не съм си купил производителен комбайн, или като нямам такъв да наема някой...
Та в народопсихологията ни е заложено да не сме виновни ние, и от там следва много изкривено виждане на реалността.
Съчетано с мерака да сме (по-скоро да изглеждаме) умни и компетентни се раждат множество легенди.
Баща ми беше правил "замерки" на захарта преди време. Не помня резултатите, но по спомен различна захар даваше при 1кг. захар в 4л. вода между 14 и 23 захарност.
Мерил е гъстота на разтвора. Вярно, че е свързано с количеството захар, но само химически анализ може да даде картина в пълнота.
Абе то и аз не се заяждам, но напоследък много често наблюдавам как никой не търси вината в себе си за някакъв неуспех, а се търсят външни фактори.
Казанджията,ч е е сварил тонове ракия е ясно, но това не го прави експерт по захарта. Просто поредната легенда, почиваща на споменатия принцип-не съм аз виновния...
А то рандемана(не твоя, а изобщо) може да се обърка от много неща.
Все едно аз да обвинявам времето, че валеше по жътва, и не можах да си прибера навреме реколтата.
Да, имаше дъждове, които много ми попречиха, но дали аз самия не съм по-виновен задето не съм си купил производителен комбайн, или като нямам такъв да наема някой...
Та в народопсихологията ни е заложено да не сме виновни ние, и от там следва много изкривено виждане на реалността.
Съчетано с мерака да сме (по-скоро да изглеждаме) умни и компетентни се раждат множество легенди.
Абе живи и здрави да сме, пак че нещо е текнало, аз по-миналата година как си прецаках сливовата ракия.... само аз си знам. Ще салгам сушени сини сливи и чипс за аромат в дълги непотребни чорапи на благоверната. Обаче мислех,че са нови а те не са... И аромат на сапун в ракията седи заверски. Филтрирах през кана брита, бълбуках с рибената мизерия и няма. Сега се чудя да я преварявам ли на колонен казан или направо да я хвърлям.
Hyundai TERRACAN J3 2,9 CRDI 200HP 2" lifted on 31" Cooper Discoverer AT3 4s
Ford Fiesta 1.4 Tdci
Само не я хвърляй.
Колко време е стояла след чорапите? Може пък да се измерише само ... Ако не изчезне, аз бих преварил с малко смлян кориандър.
Ако слагам нещо в ракията, то ще е в стерилна марля от аптеката. Ама досега не се е налагало
То пак като е само на сапун.
Аз едно време варих ракия от акациев цвят.
Ама де да знам колко цвят се слага, та сложихме две кофи. А то трябвало две шепи.
Ракията започна да мирише на одеколон, аха като джин, ама по-гадно.
Опитах се да я пия-не ще. То джина ми е гаден, пък камо ли това.
Някой каза да сложа медицински въглен.
Няколко пакета в дамадбаните-резултатът е черна ракия с дъх като на джин, ама по-гаден...
Прежалих я, и на следващата година я преварих с новия материал. Нямаше и помен от одеколона.
Чорапа седя седмица в ракията, оттогава 2 години страдам. Няма грижи да направа някаква сливова или джанкова и да добавя сапуненицата, ама да не излезе пак таая мизерия.
Имам и другс драма. Подаряват му буре 5л, накисвам си го с вряла вода и сода(хлебна) после плакнах 2-3 пъти, сложих рикията и тя почерня.. Ама катран. Нямам идея какво се е случило, няма дъх или мирис на нещо, но е черна...
Hyundai TERRACAN J3 2,9 CRDI 200HP 2" lifted on 31" Cooper Discoverer AT3 4s
Ford Fiesta 1.4 Tdci
Съвременните аромати на битовата химия са доста стабилни, та не слагай ракията да я преваряваш заедно с друга-да не развалиш и нея.
Превари само сапуненката, ако стане-стане. Ако не-химиците имат думата.
Мисля си, че ако ракията се нагрее до доста висока температура-за д се разпаднат ароматизаторите, и после си кондензира отново-може да стане. Ама в каква инсталация може да стане това-идея си нямам.
Чорапа седя седмица в ракията, оттогава 2 години страдам. Няма грижи да направа някаква сливова или джанкова и да добавя сапуненицата, ама да не излезе пак таая мизерия....
Калояне , добавяй по малко всеки път от нея когато вариш нова партида . Според мен около 5 литра на 250 литров казан , няма опасност да лъха на сапун и други миризми.
Който търси , намира !
Човекът е човек, когато е на път !
Калояне , добавяй по малко всеки път от нея когато вариш нова партида . Според мен около 5 литра на 250 литров казан , няма опасност да лъха на сапун и други миризми.
То нее точно миризмата на сапун, колкото дъх като отпиеш. Самият аромат е на слива и чипс, но като отпиеш ....
Hyundai TERRACAN J3 2,9 CRDI 200HP 2" lifted on 31" Cooper Discoverer AT3 4s
Ford Fiesta 1.4 Tdci
И аз така мисля. Като се омеша с хубав материал ще стане. Що кисела ракия се е оправила така - по 10л. на 250л джибре и в казана. Няма и помен от кисело или лоши аромати.
Ако е машина, нека бъде немска!
XJR 1200
ETZ 150
Kawasaki Ninja ZX10R
Коментар