От: Истинска рецепта за сирене и кашкавал.....търси се!
Жал ми става като чета как потомците на най овчарския народ на Европа са забравили уменията на дедите си Срам Срам




Взимаш издоено овче мляко примерно 40 литра то си е с точната температура.Сипваш му две лъжици мая„това е относително спремо месеца и други неща които се учат постепенно.Бъркаш го бавно и му цвъркаш
правиш си устата на кокощи г... и дърпаш въздух навътре
Поверието е
че ако не му цвъркаш нема да стане
Оставяш го да престои два часа „и това е относително“
И хубаво го завиваш с кожухче най добре да има изолация.
След двата часа го развиваш и то е станало като кисело млеко толкова гъсто
Взимаш решетачната лъжица и го нарезваш налево и после надесно да стане на дребни късчета
После трябва да имаш едно специално сандъче на крака с наклонено дъно отворено около 10 сантима отпред тураш цедилката вътре„това е тензух метър на метър“и с една чиния изгребваш закваската и я изсипваш вътре.Връзваш цедилката и туряш капака и един плосък камък отгоре и така то се пресова и почва да истича суроватката
Това един час и после като спре да капе махаш камика и разтваряш цедилката и сиренето е като една пита
Режеш го на буци 10на 10сантима приблизително и го тураш в две тави отдоле ръсваш морска сол и отгоре хубаво го ръсиш солта го стега и държи.И сабале го редиш в съдът в който ше зрее редиш плътно и ръсиш малко морска сол сипваш цвикът който е пуснало в тавите и зада се покрие добавяш от суроватката и отгоре един плосък камък да го натиска да не исплува ама и да не е много тежък да го сплеска че е още меко.И на камъка ръсиш от морската солчица.
И го оставяш да узрее
към двайстия ден нее лошо да го пробваш и щом ти харесва почваш да ядеш
Това е за сирене от овче млеко по БДС от 4200гр.става кило сирене но по мои наблюдения пуска повече
Има голямо значение кога доиш кой месец майското и юнското млеко отиват екстра качество юли и август второ
има значение района в полето не става хубаво сирене па камо ли кашкавал.Кашкавалът иска Балкан


за да е Балкански
Млекото се мени с времето и това трябва да гледаш
Не ми се издаваха рецепти ама като гледам че никой не знае едно елементарно нещо не се стърпях ше фанем да умрем и край на рецептата
нека се барем знае Поздрави пием Каменица



Жал ми става като чета как потомците на най овчарския народ на Европа са забравили уменията на дедите си Срам Срам





Взимаш издоено овче мляко примерно 40 литра то си е с точната температура.Сипваш му две лъжици мая„това е относително спремо месеца и други неща които се учат постепенно.Бъркаш го бавно и му цвъркаш




И хубаво го завиваш с кожухче най добре да има изолация.
След двата часа го развиваш и то е станало като кисело млеко толкова гъсто
Взимаш решетачната лъжица и го нарезваш налево и после надесно да стане на дребни късчета
После трябва да имаш едно специално сандъче на крака с наклонено дъно отворено около 10 сантима отпред тураш цедилката вътре„това е тензух метър на метър“и с една чиния изгребваш закваската и я изсипваш вътре.Връзваш цедилката и туряш капака и един плосък камък отгоре и така то се пресова и почва да истича суроватката

Режеш го на буци 10на 10сантима приблизително и го тураш в две тави отдоле ръсваш морска сол и отгоре хубаво го ръсиш солта го стега и държи.И сабале го редиш в съдът в който ше зрее редиш плътно и ръсиш малко морска сол сипваш цвикът който е пуснало в тавите и зада се покрие добавяш от суроватката и отгоре един плосък камък да го натиска да не исплува ама и да не е много тежък да го сплеска че е още меко.И на камъка ръсиш от морската солчица.
И го оставяш да узрее


Това е за сирене от овче млеко по БДС от 4200гр.става кило сирене но по мои наблюдения пуска повече
Има голямо значение кога доиш кой месец майското и юнското млеко отиват екстра качество юли и август второ






Млекото се мени с времето и това трябва да гледаш

Не ми се издаваха рецепти ама като гледам че никой не знае едно елементарно нещо не се стърпях ше фанем да умрем и край на рецептата






Коментар