Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Щир

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Щир

Докато обикаляхме из егейските острови надничах любопитно към всички растения, включително и тези на пазара за зеленчуци. Впечатли ме фактът, че така досадният у нас плевел Щир /Аmarantus/ е на голяма почит в кулинарията на Гърция.

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:amaranth.jpg
Прегледи:1
Размер:206.8 КБ
ID:5894824

Стана ми интересно и се порових за информация в нета. Ето какво открих:

"Родината на Амаранта е Мексико. Среща се на топли и слънчеви места. Култивирано е за пръв път в Мексико сити, където е използвано като подправка, заради множеството хранителни вещества в цветчетата си. По-късно се разпространява и в Европа и Северна Америка."

ХОРТА /салата от щир/
    1 кг. щир се измива в повече вода; нарязват се на по-големи парчета клончетата; листата се оставят цели. В голяма тенджера се възвират 3-4 литра вода със сол и се пуска тревата - само да обърне цвета. Отцежда се, полива се със МНООООГО ЗЕХТИН или олио и лимон.

"Амарантът е стара зърнена култура, позната още от ацтеките преди 8000 години. Те го наричали „супер храна“, защото осигурявал енергия на войните. Амарантът бил тяхната свещена храна. Тъй като се свързвал с тяхната култура и религиозни церемонии, конквистадорите, които по онова време превзели днешно Мексико, изгорили всички посеви с амарант. Все повече за прехрана влизали в употреба европейски култури и така амарантът бил забравен. До днес. Това, с което той е ценен е наличието на пълноценни растителни белтъчини, балансирани така, както не се откриват в никоя друга зърнена култура. Амарантът е източник на фибри, желязо и калции. Липсата на глутен го прави подходящ за хората с непоносимост към глутена.
    Най-честото му приложение е като добавка в супи, плънки за зеленчуци, гарнитура за месо, а смлян на брашно или направен на пуканки, може да се използва в сладкиши, палачинки и дребни сладки. Когато е цял, на зърна, амарантът се сварява във вода и добива текстура и вид на дребен хайвер. Когато се загрее добре в сух съд, започва да пука, досущ като царевични пуканки. Брашното от амарант има широко приложение и се използва в смеси за безглутеинови брашна."

Пълнени тиквички с щир
    3 средно големи тиквички
    200 гр. амарант
    3-4 супени лъжици зехтин
    1 глава червен лук, нарязана на полумесеци
    1 скилидка чесън, нарязана на ситно
    50 гр. сирене чедар
    6-8 чери домата, нарязани на филийки
    3-4 стръка пресен магданоз
    сол и прясно смлян шарен пипер
    Тиквичките се срязват на две по дължина. Вътрешността им се издълбава с лъжица. (Месото на тиквичките не се използва в рецептата. Може да се запази за крем супа, зеленчуково пюре или зеленчукови кюфтета.)
    Така оформените лодки от тиквички се бланшират във вряща подсолена вода за 5-6 минути. Изваждат се с решетъчна лъжица и се отцеждат. Нареждат се в тавичка, плътно една до друга.
    Зехтинът се загрява в тенджера. В него се сотират лукът и чесънът за 3-4 минути. Добавя се амарантът и се разбърква 2-3 минути. Когато се нагрее добре ще започне да пука. Добавя се водата, плънката се разбърква и се оставя да ври 15 минути докато течността се абсорбира и амарантът набъбне. Посолява се със сол и прясно смлян шарен пипер. Маха се от огъня и се добавя нарязаният на ситно магданоз.
    Плънката се разпределя в лодките от тиквички. Отгоре се настъргва сиренето чедър, а върху него се подреждат кръгчета домати. В тавата се налива малко вода и тиквичките се запичат за 15 минути на 200°C или докато сиренето се разтопи и придобие златист цвят.

Това е засега.

Ако някой знае още нещо за щира нека го сподели тук.

От: Щир

Първоначално публикуван от Dan7 Преглед на мнение
    Докато обикаляхме из егейските острови надничах любопитно към всички растения, включително и тези на пазара за зеленчуци. Впечатли ме фактът, че така досадният у нас плевел Щир /Аmarantus/ е на голяма почит в кулинарията на Гърция.

[ATTACH=CONFIG]223172[/ATTACH]

Стана ми интересно и се порових за информация в нета. Ето какво открих:

"Родината на Амаранта е Мексико. Среща се на топли и слънчеви места. Култивирано е за пръв път в Мексико сити, където е използвано като подправка, заради множеството хранителни вещества в цветчетата си. По-късно се разпространява и в Европа и Северна Америка."

ХОРТА /салата от щир/
    1 кг. щир се измива в повече вода; нарязват се на по-големи парчета клончетата; листата се оставят цели. В голяма тенджера се възвират 3-4 литра вода със сол и се пуска тревата - само да обърне цвета. Отцежда се, полива се със МНООООГО ЗЕХТИН или олио и лимон.

"Амарантът е стара зърнена култура, позната още от ацтеките преди 8000 години. Те го наричали „супер храна“, защото осигурявал енергия на войните. Амарантът бил тяхната свещена храна. Тъй като се свързвал с тяхната култура и религиозни церемонии, конквистадорите, които по онова време превзели днешно Мексико, изгорили всички посеви с амарант. Все повече за прехрана влизали в употреба европейски култури и така амарантът бил забравен. До днес. Това, с което той е ценен е наличието на пълноценни растителни белтъчини, балансирани така, както не се откриват в никоя друга зърнена култура. Амарантът е източник на фибри, желязо и калции. Липсата на глутен го прави подходящ за хората с непоносимост към глутена.
    Най-честото му приложение е като добавка в супи, плънки за зеленчуци, гарнитура за месо, а смлян на брашно или направен на пуканки, може да се използва в сладкиши, палачинки и дребни сладки. Когато е цял, на зърна, амарантът се сварява във вода и добива текстура и вид на дребен хайвер. Когато се загрее добре в сух съд, започва да пука, досущ като царевични пуканки. Брашното от амарант има широко приложение и се използва в смеси за безглутеинови брашна."

Пълнени тиквички с щир
    3 средно големи тиквички
    200 гр. амарант
    3-4 супени лъжици зехтин
    1 глава червен лук, нарязана на полумесеци
    1 скилидка чесън, нарязана на ситно
    50 гр. сирене чедар
    6-8 чери домата, нарязани на филийки
    3-4 стръка пресен магданоз
    сол и прясно смлян шарен пипер
    Тиквичките се срязват на две по дължина. Вътрешността им се издълбава с лъжица. (Месото на тиквичките не се използва в рецептата. Може да се запази за крем супа, зеленчуково пюре или зеленчукови кюфтета.)
    Така оформените лодки от тиквички се бланшират във вряща подсолена вода за 5-6 минути. Изваждат се с решетъчна лъжица и се отцеждат. Нареждат се в тавичка, плътно една до друга.
    Зехтинът се загрява в тенджера. В него се сотират лукът и чесънът за 3-4 минути. Добавя се амарантът и се разбърква 2-3 минути. Когато се нагрее добре ще започне да пука. Добавя се водата, плънката се разбърква и се оставя да ври 15 минути докато течността се абсорбира и амарантът набъбне. Посолява се със сол и прясно смлян шарен пипер. Маха се от огъня и се добавя нарязаният на ситно магданоз.
    Плънката се разпределя в лодките от тиквички. Отгоре се настъргва сиренето чедър, а върху него се подреждат кръгчета домати. В тавата се налива малко вода и тиквичките се запичат за 15 минути на 200°C или докато сиренето се разтопи и придобие златист цвят.

Това е засега.

Ако някой знае още нещо за щира нека го сподели тук.
    Мога ли само да допълня нещо....
    Щирът има още няколко видове - обикновен,бял,опашат и метличест щир.
    Някои видове имат сочни стъбла и да се използват за храна на човека, а също и като фураж за селскостопанските животни.
    ОБИКНОВЕНИЯТ ЩИР ( А. retroflecsus) е плевелно растение. Докато е още млад, може да се използва за храна на хората като зеленчук, заместител на спанака, а семената - сварени, като булгур. Добър фураж е за домашните птици. Растението се яде охотно от свинете, става и за силаж.
    БЯЛ ЩИР (А. аlbus). Също е плевелно растение. В началото на развитието си се пасе охотно от конете и говедата. От него се приготвя и добър силаж. Други видове са декоративни - ниските са подходящи като саксийни цветя, а високите - за отглеждане на балкони и тераси.
    МЕТЛИЧЕСТ ЩИР (А. paniculatus). Пасе се с охота от свинете. Става и за силаж. Семената се използват за храна от хората и са добър фураж за домашните птици. Използва се и в народната медицина.
    ОПАШАТ ЩИР (А. саudatus). В зависимост от сорта височината на растенията е от 60 до 120 см. Съцветията са разклонени, дълги до 60 см, на цвят бяло-зелени или карминеночервени. Последните два вида широко се използват за озеленяване на градини в групи.
    (0+)
    Единственото сигурно нещо е,че нищо не е сигурно.

Коментар

A Хорта гърците наричат всички подправки и зеленина за храна.
      Aкълa e кaтo жeнскoтo нepaзпoлoжeниe. Нe ти ли дoйдe нa вpeмe, нe гo и чaкaй!

Коментар

Аз искам да знам, кой е набедил щира за плевел.

Коментар

Сестра ми е омъжена в Гърция и миналата година, като бях на гости
          ме изненада с гозби от щир.
          Първоначално не повярвах, обаче ми разказа, че наистина е деликатес
          и после го гледахме по зеленчуковите пазари да се предлага.
          Дани, ако си научила рецепти, казвай ги ...)))))

Коментар

Щир (на латински: Amaranthus Амарант или Куча лобода) е вид растение от род Amaranthus. Произходът на едно от наименованията му (амарант) е от Древна Гърция, където означава „неугасващото“, неувяхващото цвете!

Тук в България аз си го купувам под названието амарант!

Разкошен е за супи, на детето правя яхния с праз лук и амарант!

Зърното от амарант е богато и на скуален. Скуаленът е въглеводород, междинен продукт в синтеза на стероидните съединения. В чист вид е изключително скъпо химично съединение, което се добива от черния дроб на вид дълбоководни акули и от зърното на амаранта. Използва се за производство на стероидни хормонални препарати, в профилактиката на онкологични и сърдечни заболявания, в производството на козметични препарати.Семената от амарант съдържат много токофероли (витамин Е), притежаващ антиоксидантни свойства. От сухите листа на амаранта може да се направи чудесен чай.

Ето откъде го купувам:

http://www.zoya.bg/%D0%90%D0%BC%D0%B...0%B8%D0%BE.815

Може би го има и в други биомагазини!
            Осмели се да помогнеш, преди да те помолят!
            Отстъпки за система за активно GPS проследяване и продуктите на ЪнриълСофт

Коментар

Първоначално публикуван от Майкъл Преглед на мнение
              Сестра ми е омъжена в Гърция и миналата година, като бях на гости
              ме изненада с гозби от щир.
              Първоначално не повярвах, обаче ми разказа, че наистина е деликатес
              и после го гледахме по зеленчуковите пазари да се предлага.
              Дани, ако си научила рецепти, казвай ги ...)))))
              А аз се чудя как да го унищожа завинаги тази напаст.При мене на наторено место става човешки бой и стебло дебело колко пръст.
              К мирной жизни не пригоден.
              Най обичам, обстановката да е максимално близка до бойната.
              ГАЗ 69 ГАЗ 53 ЗИЛ 157

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                Аз искам да знам, кой е набедил щира за плевел.
                Щирът е един от най-досадните плевели. Всеки градинар се старае дори стръкче от него да не остане между цветята и зеленчуците му. За братовчеда му обаче, с когото носят еднакви имена – щир (Amaranthus), се полагат всякакви грижи, за да расте и краси градините. Ясене, темата мисля, че е за Amaranthus!

Повече инфо тук: http://www.gradina.bg/bg/articles/30...yat-shtir.html

П.П. На село/ с.Преселенци - Добричко/ над 10 години отглеждахме тютюн, с това се препитавахме по Бай Тошовото време, та тогава си спомням, че газехме в щир, няма изкореняване, минаваш с магарешката количка върху него, след малко пак се е дигнал, прежулваше ми кожата до кръв, листата му много дерат!

------------------
                Амарантът е стара зърнена култура, позната още от ацтеките преди 8000 години. Те го наричали „супер храна“, защото осигурявал енергия на войните. Амарантът бил тяхната свещена храна. Тъй като се свързвал с тяхната култура и религиозни церемонии, конквистадорите, които по онова време превзели днешно Мексико, изгорили всички посеви с амарант. Все повече за прехрана влизали в употреба европейски култури и така амарантът бил забравен. До днес.

Салата с амарант, нахут и билки.

Какво е необходимо ?
                1 консерва нахут, 1 чаена чаша царевица, 1 авокадо, обелено и нарязано, 1 чаена чаша био амарант, 1 чаена лъжица масло от гроздови семена/ сусамово масло, ½ нарязани червени и зелени чушки, 2 узрели домата, нарязани на парчета, ½ глава червен лук, нарязан на кубчета/може да го замените с пресен лук/, 1 шепа кориандър, 1 шепа магданоз, 1 шепа мента /по избор, но изключително подходяща в топлите месеци/, 2 супени лъжици лимонов сок, ¼ зехтин екстра вържин, сол на вкус.

Амарантът се приготвя в съотношение 1:3 в полза на водата. Сложете чаената чаша амарант, заедно с 3 чаши вода в тиган. Изчакайте водата да заври, като след това намалете и оставете амаранта да ври на слаб огън за 20-25 мин. /докато водата се изпари/. Може да разбърквате от време на време, за да избегнете образуването на бучки, което може да остави семената сурови. Прибавете останалите нарязани продукти и подправете по Ваш вкус.
                Последно редактирано от Ясен; 29-09-10, 20:53. Причина: сливане

Коментар

Щир и Амарант е едно и също растение. Вероятно има див тип (който и аз съм преследвал с мотиката) и култивирани сортове.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                    Щир и Амарант е едно и също растение. Вероятно има див тип (който и аз съм преследвал с мотиката) и култивирани сортове.
                    Ама Ясен,аз нали това казвам, бе човек! Амарант е гръцкото название!
                    Да ние преследваме дивия с мотиката, не че има полза, но поне се раздвижваме! Усмихни се де!
                    П.П. Има едно страшно яко парче на Nightwish с това име! Поздравявам ви всички с него!
                    Последно редактирано от Жулиета; 29-09-10, 21:10.

Коментар

Да бе, няма полза. Остави го в лозето и чакай после продукция.

Коментар

Аз, като аристократичен пловдичанин, да попитам - откъде може човек да си купи тоя плевел, или да си го отгледам - в саксия, или сандък - на терасата?
                        Ще го накълцам по рецептите на Дани с огромно удоволствие, защото вярвам безрезервно на кулинаризма и, и..

Масторица си, Дани - признал съм те отдавна!
                        Последно редактирано от Veni1; 29-09-10, 21:33.

Коментар

Първоначално публикуван от Veni1 Преглед на мнение
                          Аз, като аристократичен пловдичанин, да попитам - откъде може човек да си купи тоя плевел, или да си го отгледам - в саксия, или сандък - на терасата?
                          Ще го накълцам по рецептите на Дани с огромно удоволствие, защото и вярвам безрезервно на кулинаризма и..

Масторица си, Дани - признал съм те отдавна!
                          Дала съм линк по-горе , продават му семената в българия под името Амарант!

Коментар

Има хибриди щир с декоративна стойност:

Коментар

Току -що направих бисквити за детето с брашно от щир. Добавят се олио, мед, сол, 1 яйце, малко вода, на половината - малко шоколад!
                              Да ви е вкусно!
                              Натиснете снимката за да я уголемите

Име:P1130666.jpg
Прегледи:1
Размер:153.9 КБ
ID:5238819

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X