Торта Добуш


Продукти за блата:
2 яйца
1ч.ч.захар
1 ч.ч. олио
1ч.ч. прясно мляко
½ ч.л. сода
брашно колкото поеме, до меко тесто
Приготвяне: от продуктите се замесва тесто и се точи на кори по половин сантиметър дебели (4-5 броя, зависи дали ще са с по-малък или по- голям диаметър). Изпичат се поотделнох до зачервяване в тавичка поръсена с брашно, в предварително загрята на 190 -200 гр. фурна. След като изстинат се заливат с крем.
Крем:
1 л. Прясно мляко
4 яйца
4 с.л. брашно ( с връх )
2 ч.ч. захар
1 пакет масло- 125 гр.
1 ванилия
2 с.л. какао.
Приготвяне: Разбива се яйцата с 1ч.ч. захар и прясното мляко. Към сместа се добавя другата чаша захар, разбъркана с брашното.Слага се на огън и се бърка докато се сгъсти и покаже първия мехур. Като се махне от котлона се добавя маслото и ванилията. Кремът се разделя на 2 равни части и в едната се слага какаото. Залива се кора – крем.
Тортата се украсява отгоре с орехи (начукани или мляни) и шоколадови пръчици, може и с настърган шоколад. Трябва да престои поне 12 часа / на хладно място, но не в хладилник/, за да имат време блатовете да поемат крема и да омекнат.
Снимките не са мои.
Продукти за блата:
2 яйца
1ч.ч.захар
1 ч.ч. олио
1ч.ч. прясно мляко
½ ч.л. сода
брашно колкото поеме, до меко тесто
Приготвяне: от продуктите се замесва тесто и се точи на кори по половин сантиметър дебели (4-5 броя, зависи дали ще са с по-малък или по- голям диаметър). Изпичат се поотделнох до зачервяване в тавичка поръсена с брашно, в предварително загрята на 190 -200 гр. фурна. След като изстинат се заливат с крем.
Крем:
1 л. Прясно мляко
4 яйца
4 с.л. брашно ( с връх )
2 ч.ч. захар
1 пакет масло- 125 гр.
1 ванилия
2 с.л. какао.
Приготвяне: Разбива се яйцата с 1ч.ч. захар и прясното мляко. Към сместа се добавя другата чаша захар, разбъркана с брашното.Слага се на огън и се бърка докато се сгъсти и покаже първия мехур. Като се махне от котлона се добавя маслото и ванилията. Кремът се разделя на 2 равни части и в едната се слага какаото. Залива се кора – крем.
Тортата се украсява отгоре с орехи (начукани или мляни) и шоколадови пръчици, може и с настърган шоколад. Трябва да престои поне 12 часа / на хладно място, но не в хладилник/, за да имат време блатовете да поемат крема и да омекнат.
Снимките не са мои.