Идва Великден - слънчев, пролетен, шарен, възкресителен. Свършват постите и се започва голямото лапане. Много обичам да готвя и преди години с дни се подготвях за великденската трапеза. Сряда - козунаци и корабии, четвъртък боядисани яйца, петък почивка, събота великденска пита и агнешко бутче с два вида гарнитура - печени картофи и дробсърма. Много зелена салата, картофено руло и приличен аперитив с продължение. Сега няма да направя всички тези неща, защото няма кой да ги яде, но ръцете ме сърбят, ако не да ги сготвя, поне да ви предложа рецептите.
Козуначена пита
Продукти:
1. 6 яйца
2. 250 мл. прясно мляко
3 300г. захар
4. 1 ч.л. сол
5. 200 г. масло или 150 г. св. мас
6. 2 пакетчета ванилия
7. есенция лимон - по желание
8. кубче мая
9. около 1 кг. брашно
Приготовление:
Маята се натрошава в затоплена купа, добавя се 1 ч.л захар, 2-3 супени лъжици брашно и малко мляко(затоплено). Разбърква се да се получи каша с гъстотата на боза. Покрива се и се оставя да шупне.
Разтваря се захарта в малко вода, така че да не остане и кристалче.
Затоплям мазнината, аз лично смесва масло, св. мас и олио (горе доло 1:1:1)- 200г.
Разбиват се яйцата и към тях се добавя захарния сироп. Сместта се затопля.
В тава се пресява брашното и се прави кладенче.
Изсипва се затоплената яйчена смес и се започва бъркането, добавя се маята , пр. мляко, солта, ароматизаторите. Когато започне да лепне тестото започвам да меся на плот и да добавям мазнината.
Когато се омеси тестото се оставя да почине (около 30-40 мин), ако в стаята е по хладно му трябва повече време. Добре е тестото да е покрито или с влажна кърпа или с найлон.
Следва биенето на тестото в плота. Казват да е около 100 пъти и аз така направих. Следва нова почивка пак около 20 мин.
Накрая остава оформянето, след което следва ново втасване. Преди печене се намазва с жълтък разбъркан с малко вода и мазнина и се поръсва с кристална захар.
Пече се в предварително загрята фурна около 100 гр. При слагането на питата във фурната градусите се вдигат на 200. Във фурната слагам купичка с вода, за да не засъхва козунакът при печенето. Когато коричката се зачерви се покрива с фолио и се допича до пълна готовност.
Начин на оформяне:
Приготвя се козуначеното тесто и след като втаса, се разделя на две равни части. Едната половина се разточва и се поставя в намазана с мазнина тава. Отгоре се разстила равномерно конфитюр. От останалото тесто се приготвят фитили, които се нареждат на разстояние един от друг в 2 реда върху конфитюра, като се кръстосват така, че да се образуват ромбоиди.
Оставя се да втаса. Намазва се с яйце и се пече. Изстиналата пита се нарязва на порции и се поръсва с пудра захар.
Това е засега, ако има интерес ще напиша и останалите рецепти.
/Снимките са огромни, но така е пък по-видно какво точно се прави./
Козуначена пита
Продукти:
1. 6 яйца
2. 250 мл. прясно мляко
3 300г. захар
4. 1 ч.л. сол
5. 200 г. масло или 150 г. св. мас
6. 2 пакетчета ванилия
7. есенция лимон - по желание
8. кубче мая
9. около 1 кг. брашно
Приготовление:
Маята се натрошава в затоплена купа, добавя се 1 ч.л захар, 2-3 супени лъжици брашно и малко мляко(затоплено). Разбърква се да се получи каша с гъстотата на боза. Покрива се и се оставя да шупне.
Разтваря се захарта в малко вода, така че да не остане и кристалче.
Затоплям мазнината, аз лично смесва масло, св. мас и олио (горе доло 1:1:1)- 200г.
Разбиват се яйцата и към тях се добавя захарния сироп. Сместта се затопля.
В тава се пресява брашното и се прави кладенче.
Изсипва се затоплената яйчена смес и се започва бъркането, добавя се маята , пр. мляко, солта, ароматизаторите. Когато започне да лепне тестото започвам да меся на плот и да добавям мазнината.
Когато се омеси тестото се оставя да почине (около 30-40 мин), ако в стаята е по хладно му трябва повече време. Добре е тестото да е покрито или с влажна кърпа или с найлон.
Следва биенето на тестото в плота. Казват да е около 100 пъти и аз така направих. Следва нова почивка пак около 20 мин.
Накрая остава оформянето, след което следва ново втасване. Преди печене се намазва с жълтък разбъркан с малко вода и мазнина и се поръсва с кристална захар.
Пече се в предварително загрята фурна около 100 гр. При слагането на питата във фурната градусите се вдигат на 200. Във фурната слагам купичка с вода, за да не засъхва козунакът при печенето. Когато коричката се зачерви се покрива с фолио и се допича до пълна готовност.
Начин на оформяне:
Приготвя се козуначеното тесто и след като втаса, се разделя на две равни части. Едната половина се разточва и се поставя в намазана с мазнина тава. Отгоре се разстила равномерно конфитюр. От останалото тесто се приготвят фитили, които се нареждат на разстояние един от друг в 2 реда върху конфитюра, като се кръстосват така, че да се образуват ромбоиди.
Оставя се да втаса. Намазва се с яйце и се пече. Изстиналата пита се нарязва на порции и се поръсва с пудра захар.
Това е засега, ако има интерес ще напиша и останалите рецепти.
/Снимките са огромни, но така е пък по-видно какво точно се прави./
Коментар