Обява

Свий
Няма добавени обяви.

На маса по Великден

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • На маса по Великден

    Идва Великден - слънчев, пролетен, шарен, възкресителен. Свършват постите и се започва голямото лапане. Много обичам да готвя и преди години с дни се подготвях за великденската трапеза. Сряда - козунаци и корабии, четвъртък боядисани яйца, петък почивка, събота великденска пита и агнешко бутче с два вида гарнитура - печени картофи и дробсърма. Много зелена салата, картофено руло и приличен аперитив с продължение. Сега няма да направя всички тези неща, защото няма кой да ги яде, но ръцете ме сърбят, ако не да ги сготвя, поне да ви предложа рецептите.

    Козуначена пита



    Продукти:
    1. 6 яйца
    2. 250 мл. прясно мляко
    3 300г. захар
    4. 1 ч.л. сол
    5. 200 г. масло или 150 г. св. мас
    6. 2 пакетчета ванилия
    7. есенция лимон - по желание
    8. кубче мая
    9. около 1 кг. брашно
    Приготовление:
    Маята се натрошава в затоплена купа, добавя се 1 ч.л захар, 2-3 супени лъжици брашно и малко мляко(затоплено). Разбърква се да се получи каша с гъстотата на боза. Покрива се и се оставя да шупне.
    Разтваря се захарта в малко вода, така че да не остане и кристалче.
    Затоплям мазнината, аз лично смесва масло, св. мас и олио (горе доло 1:1:1)- 200г.
    Разбиват се яйцата и към тях се добавя захарния сироп. Сместта се затопля.
    В тава се пресява брашното и се прави кладенче.
    Изсипва се затоплената яйчена смес и се започва бъркането, добавя се маята , пр. мляко, солта, ароматизаторите. Когато започне да лепне тестото започвам да меся на плот и да добавям мазнината.
    Когато се омеси тестото се оставя да почине (около 30-40 мин), ако в стаята е по хладно му трябва повече време. Добре е тестото да е покрито или с влажна кърпа или с найлон.
    Следва биенето на тестото в плота. Казват да е около 100 пъти и аз така направих. Следва нова почивка пак около 20 мин.
    Накрая остава оформянето, след което следва ново втасване. Преди печене се намазва с жълтък разбъркан с малко вода и мазнина и се поръсва с кристална захар.

    Пече се в предварително загрята фурна около 100 гр. При слагането на питата във фурната градусите се вдигат на 200. Във фурната слагам купичка с вода, за да не засъхва козунакът при печенето. Когато коричката се зачерви се покрива с фолио и се допича до пълна готовност.

    Начин на оформяне:
    Приготвя се козуначеното тесто и след като втаса, се разделя на две равни части. Едната половина се разточва и се поставя в намазана с мазнина тава. Отгоре се разстила равномерно конфитюр. От останалото тесто се приготвят фитили, които се нареждат на разстояние един от друг в 2 реда върху конфитюра, като се кръстосват така, че да се образуват ромбоиди.



    Оставя се да втаса. Намазва се с яйце и се пече. Изстиналата пита се нарязва на порции и се поръсва с пудра захар.

    Това е засега, ако има интерес ще напиша и останалите рецепти.

    /Снимките са огромни, но така е пък по-видно какво точно се прави./

  • #2
    До: На маса по Великден

    Давай,давай-тъкмо сега му е времето.

    Коментар


    • #3
      До: На маса по Великден

      Майсторица си!!!

      Коментар


      • #4
        До: На маса по Великден

        Прекрасно е! И, ако това произведение се реализира в пещ?
        Дан, дайте рецептите и на другите вкусутии. Все нещо може да реализираме. Благодаря!

        Коментар


        • #5
          До: На маса по Великден

          Ок, радвам се, че ви хареса, пускам още:

          Великденска пита

          Продукти:

          1 кубче мая
          1 с.л. захар
          2 ч.л. сол
          половин кофичка кисело мляко
          1 чаена чаша хладка вода
          5 яйца
          1 пакетче масло
          Меси се тесто без 1 жълтък
          Чака се да втаса и увеличи обемът, тестото да е меко, но не пухкаво, тогава вече има много въздух и се счита за леко превтасало. Разточва се на дебела кора. Средата се изрязва с купичка и се прави топка, или навита плитка.Това е цънтърът, около който се нареждат останалите парчета, които се приготвят, като кората се намазва обилно с масло, и може да се нареже по различни начини - единият е - навива се на руло, режат се парчета с дебелина около 4 см. с форма на триъгълници и се нареждат едно до друго, като на всяко следващо върхът е обратно на предишното. Ако това ви затруднява просто нарежете прави парчета и ги наредете в кръг. Последният вариант е кръглата кора да се нареже на триъгълни парчета , които се навиват като кифлички и също се редят около центъра. Намазва се с жълтък и се пече като предишната пита.
          Ето резултата:

          Коментар


          • #6
            До: На маса по Великден

            Великденски корабийки

            Аз лично не обичам традиционните великденски сладки, но ги правех, защото всички останали ги харесваха за закуска с прясно мляко и понеже се получаваха световни количества корабии, аз нямах грижа за народа рано сутрин в продължение на месец. За себе си правех друг вид сладки с масло, стафиди и орехи, защото ...ами чревоугодник съм, макар да ям като мишка. Та, ето рецептата за традиционните корабии:

            Продукти:

            5 яйца
            1 ч.ч. кисело мляко
            3 ч.ч. захар
            1 ч.ч. размекната св. мас
            сокът и кората на един лимон
            4 амонячни соди
            1,500 кг. брашно

            Приготовление:

            Разбиват се яйцата със захарта, добавят се маста и киселото мляко, лимонът и 1-2 ванилии по желание. Содата се разбива в брашното и се омесва меко тесто, което престоява една нощ в хладилник. На другия ден се разточват кори с дебелина около сантиметър, реже се с формички, намазват се с жълтък и се поръсват с кристална захар. Пекат се в загрята 200гр. фурна до зачервяване.

            Коментар


            • #7
              До: На маса по Великден

              Някакви тънкости да споделите /и тайни/относно печеното агнешко!!
              0899 шест5313нула
              За всекиго по нещо

              Коментар


              • #8
                Първоначално публикуван от sonda Преглед на мнение
                Някакви тънкости да споделите /и тайни/относно печеното агнешко!!
                Най-голямата тънкост е в печенето... под фолио на слаб огън над 2 часа...разбира се и подправките не са за подценяване,но според мен тънкоста е в печенето

                Първоначално публикуван от Dan7 Преглед на мнение
                Великденски корабийки....
                Леле,леле..браво,поздравленияНякога и аз правих много много сладкиши,сега нещо все не намирам време.Няма нищо по-хубаво от домашно приготвени курабийки.Поздравления
                Последно редактирано от maxxx; 04-04-10, 09:29.
                Не казвай "Хоп" преди да си скочил

                Коментар


                • #9
                  До: На маса по Великден

                  Ето и моят принос.Тоест на жената.
                  Кифличките са козуначени и повече ги тачим от козунака-разпределението на пълнежа е...някак по-справедливо...
                  Прикачени файлове

                  Коментар


                  • #10
                    До: На маса по Великден

                    Първоначално публикуван от Мещера Преглед на мнение
                    Ето и моят принос.Тоест на жената.
                    Кифличките са козуначени и повече ги тачим от козунака-разпределението на пълнежа е...някак по-справедливо...
                    А може ли рецептата за кифличките?
                    Все, что делаешь, надо делать хорошо, даже если совершаешь безумство.
                    A2 (+)

                    Коментар


                    • #11
                      До: На маса по Великден

                      Eто и ние как се подготвихме с още двама приятели.
                      Рецептата е следната:
                      Взимате си агънце не много малко нито пък много голямо ,нашето беше 28 кг . Намирате си кой да ви го оправи (заколи) и да ви почерпи затова, че ви е оправил агънцето ,както и да ви даде пиене за вкъщи да не се задавите докато си хапвате ( в нашия случай така стана ).
                      Следва печене,за което се доверихме на специалист и го занесохме на фурна .През това време ние подготвяхме гарнитурите и подгрявахме с бира. Ето го и резултата в снимков материал.
                      Прикачени файлове
                      Dimitar Dyakov

                      Коментар


                      • #12
                        Първоначално публикуван от Мещера Преглед на мнение
                        Ето и моят принос.Тоест на жената.
                        Кифличките са козуначени и повече ги тачим от козунака-разпределението на пълнежа е...някак по-справедливо...
                        Страхотийка,чак ми дойде да се наредя на масата ,даже ми замириса на козуначени кифлички

                        Първоначално публикуван от dyak Преглед на мнение
                        Eто и ние как се подготвихме с още двама приятели.
                        Рецептата е следната:
                        Взимате си агънце не много малко нито пък много голямо ,нашето беше 28 кг . Намирате си кой да ви го оправи (заколи) и да ви почерпи затова, че ви е оправил агънцето ,както и да ви даде пиене за вкъщи да не се задавите докато си хапвате ( в нашия случай така стана ).
                        Следва печене,за което се доверихме на специалист и го занесохме на фурна .През това време ние подготвяхме гарнитурите и подгрявахме с бира. Ето го и резултата в снимков материал.
                        Няма да питам как е било на вкус...то е ясно
                        Последно редактирано от cveti; 04-04-10, 00:00.
                        Не казвай "Хоп" преди да си скочил

                        Коментар


                        • #13
                          До: На маса по Великден

                          Първоначално публикуван от dyak Преглед на мнение
                          Eто и ние как се подготвихме с още двама приятели.
                          Рецептата е следната:
                          Взимате си агънце не много малко нито пък много голямо ,нашето беше 28 кг . Намирате си кой да ви го оправи (заколи) и да ви почерпи затова, че ви е оправил агънцето ,както и да ви даде пиене за вкъщи да не се задавите докато си хапвате ( в нашия случай така стана ).
                          Следва печене,за което се доверихме на специалист и го занесохме на фурна .През това време ние подготвяхме гарнитурите и подгрявахме с бира. Ето го и резултата в снимков материал.
                          ЕЕЕЕй,до инфаркт може да докарате човек...
                          Е това е вече изядено,ма както казах в друга тема,ще направя "тертипа" и...ще има покани.

                          ПП Цвети,сега се боря за рецептата за Чифличките.Много ме ревнуват по тая страстна събота...
                          Прикачени файлове

                          Коментар


                          • #14
                            До: На маса по Великден

                            Великденски козуначени кифлички.Или чифлички.

                            Рецептата ми е диктувана,тъй че може и да сбъркам някъде при преразказа.За което,ще си плащам естествено-в чифлички.

                            -един компотен буркан брашно и един компотен буркан прясно мляко-загрято и объркано с пакетче мая,се смесват с 16 супени лъжици захар и щипка сол.
                            В съдинка с обем поне два пъти по-голям от споменатото по-горе количество,се разбърква тази барутна смес с лъжица/!/-може и дървена/ и се оставя да втаса на стайна температура до изпълване обема на съда.
                            След тази процедура се прави следното:
                            В тава за месене се прави кладенче от пресято брашно/количеството не уточнихме-остана си-"кладенче"/Слагаме в кладенчето втасалата субстанция от компотените буркани,1 яйце и половина/жълтъка на второто отделяме за после за мазане/,1 чаена чаша олио,настъргана лимонова кора и пакетче ванилия.
                            Следва здраво месене,докато тавата стане червенауф,докато спре да лепне тестото.Готовото тесто се разделя на 4 части веднага.Всяка от тях се разстила или разточвана питка с дебелина "дамско кутре" и се разделя на 16 части по познатият от геометрията начин за квадратурата на кръга/за справки-Ясен и Симеон/
                            В така получените полу-триъгълничета се поставят най-паче локум,а може кой каквото се сети-стафиди,шоколад,сладко...без луканка и пушени меса.Навиват се после във вид на кроасанчета и се поставят в намазнена тава за печене,където втасват още веднъж-надуват се.Като Двете яйца на Дан 7 например...
                            С останалият ни от първата манипулация жълтък,забъркваме с малко олио и вода кремче,и мажем Чифличките.После ръсим с кристална захар.Печенето е на 180-200 градуса за период докат не сте ги забравили или поне докато добият цвета от снимките по-горе.


                            -----
                            Уфффффф,каталясах.
                            Айде да ви е сладко,да ви е приятен апетита и да споделите.Ако не стане-АЗ НЕ СЪМ ВИНОВЕН!!!
                            Последно редактирано от Мещера; 03-04-10, 22:35.

                            Коментар


                            • #15
                              До: На маса по Великден

                              Какво да направим с многото яйца, ако не сме ги раздали :

                              Обяд:

                              4 твърдо сварени яйца
                              3 големи сварени картофа
                              сирене натрошено, на око
                              прясно мляко
                              сол
                              черен пипер
                              мазнина - масло и олио
                              Картофите и яйцата се нарязват на шайби. Най-долният ред в съдинката е картофи, после яйца, после сирене, после сол, пипер и пак отначало, докато се напълни съдът. Налива се прясно мляко докато покрие. Запича се до зачервяване.

                              Коментар

                              Активност за темата

                              Свий

                              В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                              Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                              Зареждам...
                              X