Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Пача

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Пача

Някога, като живеех на село, всяка зима разполагахме с две глави, четири уши и осем крака от прасе. Мама сваряваше, обезкостяваше, добавяше чесън и люти чушки, после разливаше в буркани. До самото лято вкусната пача не се разваля.

Пробвах и сега да направя пача от крачета и половин глава. Ползваният при варенето чук и моркови не изхвърляйте, а ги добавете при разливането. Освен чесън, върви и настърган хрян,но с мярка.

До: Пача

Аз как проядох нещо подобно. Прави го тъщата. Жената слава Богу също се научи.

Казва се Студень на руски.

Продукти: св. крака - два броя, едно ухо, пак свинско, четвърт глава /не знам как я дели/, пиле /!/ изчистено или джолан към килограм /ако тенджерата е голяма/. Всичко това се слага в съд със студена вода и се оставя за около 6 часа, може и за една нощ. Ако стои през ноща, хубаво е да се смени водата един път. На сутринта краката се разрязват по дължина и с другите неща се слагат плътно в тенджерата голяма, като се заливат с вода около с 10 см по-високо от нивото на месото. Включва се печката и след известно време всичко това завира. Препенва се старателно и се намалява огъня, тъй че да ври тихичко и бавно към-то 4-5 астрономически часа. Към края се слага цяла обелена луковица, морков, даф. лист, черен пипер, корен от целина /накрая се махат/. След около пет часа внимателно се процежда бульона през тензух и месото внимателно се отделя от костите. Те, кожата, разни косми ако има се дават на някой куче....
    После отделеното месо се смила с машинка и се връща в бульона. Слага се на огъня да заври със сол на вкус вътре. Като заври се сваля от огъня и зе разлива в разни купички. Крие се в хладилник или въобще на студено. След няколко часа като се втвърди се вади и се яде като се реже като торта на резени. Консумира се с хрян или с горчица. Аз го предпочитам с хрян и мога да го ям по всяко време на годината.

Коментар

Нямаше да напиша тези редове,ако не бях гледал днес по телевизията,че има празник на пачата и до колкото разбрах ние сме родината и макар да я имало по цял свят-така поне каза говорителя.Има много начини да се приготви пача.Консумирал съм такива пачи и винаги съм ги харесвал.В къщи всяка година се колят по няколко прасета и винаги се прави този "деликатес",но никога не се застоява за по-вече от 20-на дни.Няма да описвам начин на приготвяне защото са почти сходни с описаните,но в къщи избягваме многото подправки,все пак човек трябва да щади стомаха си.Иначе пачата е идеалното мезе за домашната ракия-може и греяна.Добър апетит.

Коментар

Не е лошо човек да изконсумира по някоя пача, но от време - на време За не повече от 24 часа

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
        X