Откривам тази тема и публикувам една изпробвана и многократно оценена рецепта, защото ми е омръзнало да ми хвалят кюфтета и луканки от дивеч. Само се похабява месото...
Елен (сърна, заек) – попска яхния
Марина: 1л. вода; 0.250л. оцет; 2 дафинови листа; 3-4 карамфил; парче целина; 1-2 скилидки чесън; 1с.л. сол; 1 средно голяма глава лук, нарязана едро; зърна черен пипер; бахар. Вари се 4-5 мин. и като изстине месото се залива за 24ч.
Приготвяне: Месото се подсушава, нарязва на хапки и запържва до златисто. Костите се поставят сурови на дъното на гювеча, а върху тях запържените хапки месо. Добавят се 2 глави лук, нарязан на ситно; 100-200гр. бекон, нарязан на кубчета; черен пипер; 4-5 лъжици доматено пюре; 1 чаена лъжица чубрица; сол; дафинов лист и бахар. Залива се с чаша-две червено вино и вода, колкото да се покрие месото. Пече се на 180С три часа със замазан с тесто капак.
Сервира се: С гарнитура от топка варен бял ориз и малки задушени лукчета (арпаджик). Консумира се с хубаво червено вино и добри приятели.
Елен (сърна, заек) – попска яхния
Марина: 1л. вода; 0.250л. оцет; 2 дафинови листа; 3-4 карамфил; парче целина; 1-2 скилидки чесън; 1с.л. сол; 1 средно голяма глава лук, нарязана едро; зърна черен пипер; бахар. Вари се 4-5 мин. и като изстине месото се залива за 24ч.
Приготвяне: Месото се подсушава, нарязва на хапки и запържва до златисто. Костите се поставят сурови на дъното на гювеча, а върху тях запържените хапки месо. Добавят се 2 глави лук, нарязан на ситно; 100-200гр. бекон, нарязан на кубчета; черен пипер; 4-5 лъжици доматено пюре; 1 чаена лъжица чубрица; сол; дафинов лист и бахар. Залива се с чаша-две червено вино и вода, колкото да се покрие месото. Пече се на 180С три часа със замазан с тесто капак.
Сервира се: С гарнитура от топка варен бял ориз и малки задушени лукчета (арпаджик). Консумира се с хубаво червено вино и добри приятели.
Коментар