Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Пастьоризация на вино?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Пастьоризация на вино?

Първоначално публикуван от Дочев Преглед на мнение
    Ако се вдигне малко температурата в помещението за съхранение, си имаш бомби със закъснител. Отваряш вратата и ........ локва, само цвета е различен.
    Ако не е много младо виното, няма такава опасност. А младо вино в бутилки, ...?

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
    Що па да нямаме аргон. Аз имам. Срещу едни 100-ина лева всеки може да има бутилка, дето ще стигне за незнаен брой винени бутилки, а и зареждането и е никакви пари. Въпроса е да вкараш маркуча вътре, че да изхони въздуха, и после бързо да затапиш.
    Не е чак толкова просто, а и основното приложение на аргона е в бъчвите. За бутилки мисля, че може еднакво лесно да се използва значително по-евтиният азот, който вече човек може да пилее по-щедро. Там не му трябва да е по-тежък от въздуха.

Коментар

Първоначално публикуван от Дочев Преглед на мнение
      Ако се вдигне малко температурата в помещението за съхранение, си имаш бомби със закъснител. Отваряш вратата и ........ локва, само цвета е различен.
      Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
      Ако не е много младо виното, няма такава опасност. А младо вино в бутилки, ...?
      Ъъъъ,ко значи младо вино?
      Мойто е правено тая зима...
      Да не зависиш от "Органи" в България....

Коментар

Вече е края на февруари, всичко е наред.Не е ТОЛКОВА младо.

Коментар

Oт вчера гледам темата...и не знам ,дали да се изкажа...Е,не виждам лошо: Не се използва пастьоризация за вино, освен в случаите за вино с остатъчна захар (5 до 20 мг/л),което вече е технология,наречена мадейризация,или правене на Порто,или на Малага...! За по-нискокачествени вина загряването е до 70 гр. за до 5 дни,а за качествени е до месец на до 50 гр. по целзий. За целта се предвижда подаване на кислород в поток и се цели окисляване на алдехидите,които са налични. На практика готовото вино се "пече" на слънце от 1 месец до 1 година ,до 42 гр. в съответни бурета. Има поточни технологии(руски) за производство на такива продукти и те се съ
          стоят от 4 съда по 15 м3 и съответно се загряват 1-ви 55,2-65-70 ,3-ти започва да се охлажда и 4-ти до стайна температура.
          Виното,обработено по този начин отстъпва по качество от всички други вина,произвеюдени по класическата технологоя-има загуби на алкохол и летливи компоненти.
          ...И съвсем по темата...наливаш виното до диаметъра на шийката на бутилката,затапваш го с коркова тапа,варена в топла вода с прибавен антисептик (серниста к-на),остава ти около 3 см въздух( което е нормално) и слагаш бутилките "полегнали",при мен направо са си легнали,за да е мокра тапата...и нямаш проблеми известно време: за всеоща консумация: Памидът "трае" 1 година-трябва да се изпие,поради ниската органична киселинност,белите вина достигат апогея си на 3-та година,поради същата причина(колкото по-висока киселинността на виното,толкова по- "свежо" е виното,червените,особено сериозните достигат апогеят си на 5-та година,което обаче, dependns of:, грижата за виното и идеята за реализация,което е друга тема на разговор
          pp: Пак за обща култура: Виното си има живот и трябва да се консумира в границите на ...наколко години,след което деградира и става по-лошо,но...нали дотогава ще поизведем слдващото !
          послепис: Заповядайде да дегустирате вина на Винария 2010 в Пловдив...много ще си вдигнете ..летвата !
          Последно редактирано от chrichri; 26-02-10, 17:11.

Коментар

Е, Jorko, ти можеш да добавиш още монооооого ! Няма да е излишно,че и нова тема да отворим.. Давам гаранция за 4ххх поста до края на месеца !...Аз ще създавам антитезата !

Коментар

По ясно и стегнато не може да се каже.
              И наистина посетете Винария ,за да видите добре направени вина.

Коментар

Първоначално публикуван от chrichri Преглед на мнение
                е до 70 гр.
                Единствено тези 70 градуса са малко претиснително големи Това което съм чел е загряването до 50-55 градуса и е рискована операция понеже могът да се пресекът някакви ,непомня точно, белтъци и да се образува утайка. Тя моята литература малко праисторическа иначе всичко останало е 100%

Коментар

Обичам хубавото вино,но от начина на съхранение за по-дълго време не знам много.Всички казват-виното като престои много време няма добри качества.Извинявам се предварително за може би глупавия въпрос.Как тогава в някой винарна или частна изба се предлагат вина от преди много години-10,че и по-вече или има нещо което не съм рабрал?Какво ще рече например вино от реколта 1985г?Предварително благодаря за компетентен отговор.

Коментар

Това, дали виното с отлежаването става по-добро или се разваля, зависи от условията на съхранение. Пък и от самото вино.

Немалък принос има и психологическото въздействие - по-старото вино може да не е обективно по-вкусно, но практически е по-скъпо, което го прави търсено в някои случаи.

Коментар

От: Пастьоризация на вино?

....едно време.

http://img8.imageshack.us/img8/1156/1011832.jpg

Коментар

Преди месец време вкарахме една машина в единия от гаражите ми.Преди това извадихме от канала на гаража десетина бутилки вино поставени от мен през далечната 1982г. домашно производство.Не беше обработвано по никакъв начин за по-дълго съхранение-просто бутилирано и поставено в пясък на пода на канала.Отворихме бутилка и се оказа,че е добро за пиене,но доста тежичко.При отварянето и наливането в чаша блестеше сякаш в него имаше кристалчета и като постоеше известно време изчезваха.БЕШЕ.........НЯМА ГО.

Коментар

Темата е прерастнала от пастьоризация в... стари вина. Включвам се с едно българско шампанско на 50-60 години.
                          Прикачени файлове

Коментар

Извинявам се,но не исках да става така/стари вина/.Просто посочих един пример,че може и без пастьоризация да се запази вино за дълго време.Въпреки това съм убеден,че е по-сигурно съхранението на вино за по-дълъг период след като се пастьоризира.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                            X