Моля някой да сподели рецепта,наскоро пак ядох в Девин,но ми се иска да знам как става по-добре на фурна или тиган,а също как става с кората отгоре и какви подправки се слагат? Ако има още някой чалъм при пататопроизводството дайте го насам!
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Пататник?
Свий
X
-
До: Пататник?
Ето какво намерих:
ПРОДУКТИ:
500гр Картофи
250гр Сирене
1 глава лук
2-3 стръка джоджен или 1ч.л сух
2 яйца
Черен пипер на вкус
1 к.ч. Олио
Точени кори за баница
50г Краве масло
Олио за тавата
ПРИГОТВЯНЕ:
Настъргват се обелените картофи и се смесват с натрошеното сиренето и ситно нарязаните лук и джоджен.Прибавяме яйцата,черния пипер и 1/2 от олиото и объркваме добре.
В голяма,намазана с олио тава слагаме 5 листа от корите,като всяка се намазнява.Сместа се изсипва върху намазнените листа и покриваме с останалите листа кори,като отново намазняваме свяка една.
На най-горната кора разпределяме маслото,нарязано на пърчета.
Пече се около 30 минути в предварително загрята фурна до 180 градуса,докато от горе пататникът се зачерви.
Крайния резултат трябва да е нещо подобно:
-
До: Пататник?
еййй, ама как огладнях само...
ето една рецепта за пататник:
- 2 кафени чаши вода
- брашно, колкото да поеме водата, за да се получи тесто
- 1 кг. картофи
- 2-3 глави кромид лук
- 3 яйца
- 100 мл. растително масло
- 1 стрък джоджен
- сол и черен пипер на вкус
От тестото се правят две дебели кори. Едната кора се слага в тава или тиган и върху нея се разстилат картофите. Отгоре се слага другата кора. /Мазнината се слага само отвън, а не в самата плънка, тоест намазва се обилно съда преди да се сложат корите, и после пак се намазва след като се обърне пататника./
По-добре е да се пече на котлона, а не в печката. Така става по-хрупкава кората, а плънката си се задушава без проблем.
Става в тефлонов тиган - по-лесно за обръщане, пък и не залепва. Като се изпече от едната страна (като стане златиста), захлупва се с капак, обръща се върху него и после се приплъзва обратно в тигана, за да се изпече и от другата страна.
За повече разкош в плънката може да сложите малко сирене, или кашкавал.
На същия принцип са и родопските клинове, само плънката е различна.Когато не знаеш какво да правиш, придай си угрижен вид и върви забързано!
Коментар
-
До: Пататник?
От моите скромни познания съдя, че това е нещо средно между клин и пататник. Кумовете ни са от Родопите (Чепеларе) и при тях се прави страхотен пататник, но е без кори и е на тиган.
И има значение дали се прави на електрическа или печка на дърва. Естествено на дърва става по-вкусно.
Коментар
-
До: Пататник?
Първоначално публикуван от druncho Преглед на мнениеОт моите скромни познания съдя, че това е нещо средно между клин и пататник. Кумовете ни са от Родопите (Чепеларе) и при тях се прави страхотен пататник, но е без кори и е на тиган.
И има значение дали се прави на електрическа или печка на дърва. Естествено на дърва става по-вкусно.Търговията е проста работа ама не е за прости Люде.
Коментар
-
До: Пататник?
И аз на тиган го харесвам повече. Някои пък го харесват с кори, като баница. Ще взема да ви дръпна една рецепта тия дни само да се консултирам, че мен ме няма в готвенето.
Коментар
-
До: Пататник?
Класиката си е на тиган!
Леле как ме върнахте в студентските години-кума ми е доста обемист родопчанин от Смолян и като си спомня само денонощните купони със гайди,родопски песни и многото унищожени пататници,смилянски бобища,веяни бутове от разни животни и т. н. и т. н......Камен Механджиев
Коментар
-
До: Пататник?
Като гледам общо взето рецептата я има само да добавя, че става много хубав с праз лук. Аз го харесвам повече с такъв, отколкото с кромид. Другото нещо е, че освен джоджен може да се сложи чубрица, веднъж пробвахме и с малко риган или накратко може да се експериментира с различни подправки, като задължителните са джоджен /сух/ и малко черен пипер. Яйцата също са задължителни, както сте отбелязали и последната забележка да е по-тънък /е не съвсев като палачинка/ също е важна. Отгоре може сирене или кашкавал, може и без нищо или с квото си искате. Добър апетит!
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.
Коментар