Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Греяна ракия

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Греяна ракия

Като дойдеше зимата, в ония славни времена, тримата ми чичовци - ергендаши по на 25-30, излезнали да подринат на добитъка при първия сняг, тичаха обратно вкъщи:

-Тейко, сняг е наваляло?

Дядо Мицо потърка очи, отметне пердето на джамчето в пруста и нарежда:

-Викайте баба си Златина.

Баба Златина посъживява огъня, поставя голямо калайдисано джезве с половин кило ракия, сипва лъжица липов мед и родата благоговейно зачаква. След минута-две, когато ракията е вързала първия синджир, добавя лъжичка канела...

Мъжите чакат със своите дебелостенни пръстени филджани. Баба разлива бавно. Вместо "наздраве" се споглеждат и почват...

Снегът е дошел...

Зимъс студена ракия не се пиеше!..

До: Греяна ракия

Аз направих севтето в неделя на лова.Голяма студ беше,голяма слука имаше и бая ракийца сгряхме
    Jeep Cherokee 4.0l-Звяр
    Volkswagen Passat 1.9TDI-Шосейка
    OFFROAD CLUB STARA ZAGORA

Коментар

Хайде, една рецепта и от мен:
      Карамелизирате малко захар на дъното на джезвето преди да сипете ракията. Накрая слагате една зелена маслина.
      Ха, наздраве!
      ..пък аз ще опитам рецептата на Симеон..само да се захлади малко, че в Пловдив още сме по къс ръкав..
      00359893488603

....нямам си вече LR...

Коментар

Когато бях дете, греяната ракия я правеше дядо.
        Процедурата (в Ловешко) беше следната:
        1./ Налива се един чайник с ракия и се слага на печката да се притопли, но без да възвира.
        2./ През това време, дядо слага края на машите в жарта да се нагорещят до червено.
        3./ Когато се притопли ракията, сваля се от огъня и се отделя в едно малко джезве от нея.
        4./ Като се нагорещят машите, дядо ги изважда и захваща с нажежените им краища една бучка захар.
        5./ Държи я над чайника с ракията и сипва върху нея ракията от джезвето.
        *Пушек, мирис на карамелизирана захар, на ракия. С една дума - настроение.
        6./ Ако остане неразтопена част от бучката, а и самите нагорещени маши - потапят се в ракията.
        7./ По желание, слага се мъъъничко прясно смлян черен пипер.

Благодаря! Върнахте ме в детството.
        Suzuki Jimny, 1.3, 2009

Коментар

Интересни идеи са това ,ние греената ракийка си я пием най-много на свинските погребения ама още май е топло.Дано пада сняг вече и да се почва.
          [SIGPIC][/SIGPIC]

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
          X